Šta je novo?

piraterija na BK

original je napisao(la):
Pa bas se o tome i radi zato sto je zakonodavac morao da prvo spreci pocinioca prekrsaja, ali i da zastiti svojinu zato postoji prigovor koji se na sudu u prekrsajnom postupku ulaze i na taj nacin se vraca imovina nad CD ovima ma sta bilo na njima. Zaplena i spaljivanje moraju biti drugom odlukom dozvoljena i sprovedena, a ti do tada (nekih 2 godine) imas svojinu na tipu plastike (CD-u). Zaplena i spaljivanje se radi iskljucivo za opasne materije ORUZIJE, DROGU i CIGARE - (kod cigara ono privatno lice koje tuzi nije kompanija vec drzava jer cigare ulaze u akcizni rezim naplate (drzava odredjuje NAJMANJU cenu)). Naravoucenije je tacno da Recna inspekcija moze da oduzme pribor, ali mora da vrati, a kada sama pronadje mreze za krivolov onda je to prekrsaj nn lica i ono ima rok da se javi da dobije nazad (ako je lud :d) ili se spaljuje pronadjeno sredstvo za krivolov..

Cekaj prema ovome oni nemaju pravo da unistavaju diskove, a to ipak rade (barem kazu da rade).

@milos1985
U principu se slazem sa osnovnim karakteristikama, ali nemojmo naivno posmatrati situaciju. Sada ce adobe da prodaje zbog trzista od pola miliona do milion kompijutera (u snovima) jeftinije proizvode koji ce se posle izvoziti (makar i samo serial-i) u inostranstvo. A i time da ruse konkurentnost u svetu.

Pa kako to da onda neka trzista ipak imaju nize cene. Znam recimo da u Rusiji neki naslovi se prodaju jeftinije nego na zapadno evropskom trzistu.

Zar stvarno mislis da nasa zemlja treba da otkupljuje stare igre ne bili mi mogli da igaramo legalne igre stare 3-4 godine? Ajde da taj projekat nazovemo "YUGO Amerika 2 - The finansiranje promasenih investicija".
Jel bi ti igrao Caesar I pored Rome - Total War, a budzet bi bio osakace.

Zemlja? Ne naravno da ne treba drzava vec pojedinci. Nisam i sam znas mislio na toliko stare naslove. Ali recimo pogledaj trziste polovnog softvera? Mnogo toga se prodaje po zaista povoljnim cenana (i silver je dao primer) a meni nije uspelo da odavde (bez da pokusavam da pravim neke malverzacije) bilo sta tako nabavim.

Da nas pravni sistem nije savrsen, nije, ali tvoj problem sa osudom mi je prosto neshvatljiv. Kako neko moze da odgovara za PREKRSAJ, kao za KRIVICNO DELO, i da dobije kaznu zatvora? To nasa praksa ne poznaje i mora da su ti uz to dodali jos nesto cime te vezuju za krivinu.

Pa krivicno sam gonjen, nisam ocigledno dobro objasnio. Uhvacen sam na delu.

BTW: Trazi im nazad diskove ako ti je za utehu :d

Sta ce mi?

P.S: Iskrene zelje za izvlacenje.

Hvala ali ne zelim se izvlaciti jer se i sam osecam krivim, tako da cu priznati ono sto je bilo.

gx-x je napisao(la):
ako vozis auto pijan 2 puta ides u zatvor bez mogucnosti pomilovanja ili otkupa kazne, jer si opasan po okolinu i mogao si da ubijes nekog, a klinac koji nosi gun sa sobom i prodaje heroin je totalno bezopasan...
Heroin te neće ubiti ako ti to ne želiš.
Pijani vozač hoće.

Beggars can't be choosers

Milose, ja tvoju situaciju potpuno razumem; i moji su roditelji bili samo penzioneri (sa shakom pfeniga primanja mesecno), pa sam i ja vrlo rano poceo da radim, paralelno sa studijama. I smrzavao sam se i ja bez kola, radio sam x sati dnevno, trebalo je placati stvari. Ali sta ce neko u toj situaciji uraditi zavisi od samog coveka; moj licni izbor je bio da cu radije cistiti flopice po nekom servisu, nego stajati za nekom tezgom od kartonskih kutija. Da, nema se para, svako se dovija kako zna i ume - ali svako i sam odlucuje gde ce preci granicu i treba biti svestan sta to znaci. Dakle, ja razumem da ce neko da "ispiraterishe" softver da bi napunio stomak, ali daj da se ne ubedjujemo kako je to kul stvar, hrabrost, "borba protiv zlih bogatasa" ili neka druga vrlina; ako se vec drpi, da covek bude svestan da je to drpanje i kad se dobije po prstima, za to postoji razlog. Bez obzira na to sto je neko ukrao vise ili manje, "uciteljice, i oni su!" nije nikakvo opravdanje koje pere i tog coveka uhvacenog na delu.

Druga stvar je taj raspon raspolozivih para; da, postoji gomila proizvoda koji kostaju od 0€ pa do basnoslovnih cifri, pa ima stvari prilagodjenih svacijem novcaniku. Ako imas para za maximalno stojadina, kupices stojadina. Beggars can't be choosers. Ali ovo dosadasnje stanje je razmazilo ljude, pa ako se ne radi o najboljem od najboljeg, uvredio si ga ko da si mu pljunuo u lice sto si mu rekao da radi u nekom drugom programu koji manje kosta. U tome je razlika izmedju ljudi ovde i tamo - u racionalnosti: "uzecu ono sta zadovoljava moje potrebe, sve preko toga je bacanje para". Inace bi trziste tog jeftinijeg softvera davno puklo. A nije; kupuju ga ljudi koji imaju mnogo bolji standard od srpskog i ne k*njaju pritom kako moraju obavezno da rade u Photoshopu.
Osim toga, ako uporedis recimo platu od 300 eura u Srbiji i izdatak od ~40€ za recimo taj stariji PS6 i sa druge strane novi PS CS za 350€ i prosecnu svapsku platu ~1600€, da se lako izracunati sta koga vise kosta.
Tog jeftinog softvera i starijih verzija imas npr. na ebayu, recimo svapskom; nadjes prodavca koji salje i van svabije i prima recimo uplate pay palom (a ti izvadis kreditnu karticu i registrujes se na pay palu i tako mozes da placas).

Sto se tice izjave da firme imaju interesa da dodju, da revidiraju cene, donesu skolski program, itd - procitaj dobro ponovo sta sam napisao; oni imaju interesa da dodju ukoliko se pitanje piraterije pomeri makar malo sa mrtve tacke, smanji sa 99% na, lupam sad cifru kao primer, 75%. Tada oni znaju da tu imaju trziste, da ima interesenata da stvari legalno kupe. Da li bi ti dosao ovde, ulozio u office, ljude (plate), lokalni softver i ostalo, kad znas da svi ionako to uzimaju kod Pere, Laze, Mike za tetrapak Imlekovog jogurta? Je l' bi isao da prodajes te tvoje kopije na auto pijaci za cenu 50€ po disku, da nemas neki signal da dolazi makar neki minimalni broj ljudi koji su spremni to da uzmu?

silverglider je napisao(la):
Milose, ja tvoju situaciju potpuno razumem; i moji su roditelji bili samo penzioneri (sa shakom pfeniga primanja mesecno), pa sam i ja vrlo rano poceo da radim, paralelno sa studijama. I smrzavao sam se i ja bez kola, radio sam x sati dnevno, trebalo je placati stvari. Ali sta ce neko u toj situaciji uraditi zavisi od samog coveka; moj licni izbor je bio da cu radije cistiti flopice po nekom servisu, nego stajati za nekom tezgom od kartonskih kutija. Da, nema se para, svako se dovija kako zna i ume - ali svako i sam odlucuje gde ce preci granicu i treba biti svestan sta to znaci. Dakle, ja razumem da ce neko da "ispiraterishe" softver da bi napunio stomak, ali daj da se ne ubedjujemo kako je to kul stvar, hrabrost, "borba protiv zlih bogatasa" ili neka druga vrlina; ako se vec drpi, da covek bude svestan da je to drpanje i kad se dobije po prstima, za to postoji razlog. Bez obzira na to sto je neko ukrao vise ili manje, "uciteljice, i oni su!" nije nikakvo opravdanje koje pere i tog coveka uhvacenog na delu.

Pazi u trenutku kada sam poceo da se bavim time, to je bilo vise *******cija nego stvarno, nisam ni bio svestan toga sto radim. Tek kasnije su mnoge stvari dosle. Meni je to bio samo nacin da se tada finansijski povadim, a nisam nijednog trenutka izigravao Robina Huda, jer i sam postujem i zenim vecinu proizvodjaca softvera, da nije tako ne bi se ovoliko trudio da dodjem do originala.

Osim toga, ako uporedis recimo platu od 300 eura u Srbiji i izdatak od ~40€ za recimo taj stariji PS6 i sa druge strane novi PS CS za 350€ i prosecnu svapsku platu ~1600€, da se lako izracunati sta koga vise kosta.
Tog jeftinog softvera i starijih verzija imas npr. na ebayu, recimo svapskom; nadjes prodavca koji salje i van svabije i prima recimo uplate pay palom (a ti izvadis kreditnu karticu i registrujes se na pay palu i tako mozes da placas).

Pa imam karticu, ali do sa ebaya nista nisam uspeo da kupim, jer svi preferiraju Pay Pal, a neznam da li znas da ne primaju uplate iz Srbije, znaci legalnim putem ja tako ne mogu kupovati. Do sada sam video pola miliona ponuda koje su mi odgovarale tamo. Drugo znas li koliki procenat posiljka iz inostranstva dodje ne razbucano? Ja samo zelim, da imamo iste uslove kao i drugi, znaci da ako nesto zelim i imam para, to mogu i da kupim, legalno.

milos1985 je napisao(la):
Meni je to bio samo nacin da se tada finansijski povadim, a nisam nijednog trenutka izigravao Robina Huda, jer i sam postujem i zenim vecinu proizvodjaca softvera, da nije tako ne bi se ovoliko trudio da dodjem do originala.

Ma to za Robina Huda je bila uopstena opaska na razne komentare i razloge u ovom topiku (neki deluju bas pubertetlijski), ne na tvoju pricu konkretno.

Pa imam karticu, ali do sa ebaya nista nisam uspeo da kupim, jer svi preferiraju Pay Pal, a neznam da li znas da ne primaju uplate iz Srbije, znaci legalnim putem ja tako ne mogu kupovati. Do sada sam video pola miliona ponuda koje su mi odgovarale tamo. Drugo znas li koliki procenat posiljka iz inostranstva dodje ne razbucano? Ja samo zelim, da imamo iste uslove kao i drugi, znaci da ako nesto zelim i imam para, to mogu i da kupim, legalno.

Ebay sam naveo kao primer, ima i drugih online shopova, kao i online aukcionih sajtova kao sto je ebay. Treba samo gledati da li je u pitanju veliki retail store (poput recimo Amazona) ili neka manja radnja; razlika je u tome sto veliki store odbacuje prodaju starijih verzija cim se pojavi nova verzija, dok manje radnje cesto imaju stare verzije i dalje, jer su ih kupili od svojih para i stoje na lageru dok se ne prodaju.

Tek sinoć sam pročitao sve postove,nisam ni obratio pažnju da se ova tema toliko razvila.Evo neka ublažena verzija mog viđenja:

-čini mi se da oni koji predstavljaju ovu državu nisu na dobar način počeli sve to u vezi legalizacije softvera.Prva stvar koju su uradili je da su zarad malo političkih poena i par primeraka "besplatnog" softvera za škole itd. praktično dali monopol MS na ovim prostorima za ko zna koliko godina unapred.I to bez ikakvih ustupaka za obične korisnike.Bez sagledavanja REALNE platežne moći i običnih korisnika i poslovnih.Ne sećam se sad tačno koja je bila cifra u pitanju kod legalizacije ali nije bila primerena našim mogućnostima.
-ne treba zaboraviti da tzv. piraterija ili remarkiranje proizvoda NIJE nastala u Srbiji,nije čak nastala ni u istočnoj Evropi nego se pojavljuje uvek kada postoji nesrazmera između proizvodne i prodajne cene nekog proizvoda
-mislim da bi ovde trebalo dodati pojednostavljen opis kako se obično cene nekom proizvodu određuju na zapadu,a kako je to bilo u tzv.socijalističkim zemljama.Kod braće Rusa su sabirali troškove materijala,troškove rada itd. dok se na zapadu prvo napravi istraživanje koliko bi većini ljudi bilo prihvatljivo da plate neki proizvod.Ako bi ljudima odgovarala cena od recimo 100 $ proizvod bi se prodavao za 100$ bez obzira da li je izrada toga bila 5 ili 35 $.Razlika bi se usmeravala u istraživanje i nove ferarije,jahte ...Baš treba da ih žalimo
-mislim da su kod nas potpuno zanemarili koliko su ljudi u mogućnosti da plate taj njihov proizvod.Softver ili muzička i filmska izdanja ipak nisu traktor pa da materijal ima baš određenu cenu i da bi prodaja ispod te cene donosila gubitak.Kod tzv. intelektualne svojine ili ćeš odrediti realnu cenu ili ćeš gledati kako ti drugi skida kajmak.
-ako je kod nas OEM verzija XP Home oko 80€ ja sigurno neću dati 70 ili 60€ za piratsku verziju.Naša žalosna stvarnost je da se za piratske verzije može odvojiti oko 2$(neko iz Vijetnama bi verovatno rekao što tako puno?Ima i za dolar).Dakle,sve određuje tržište koje svi tako rado pominju.A tržište kod nas kaže da je 80€ besmislena cena
-ajd' da još spomenem da se u HongKong-u godišnje popije više "original" francuskog konjaka nego što se u Francuskoj proizvede.Znači ne u Kini nego u "bastionu" kapitalizma
-imam utisak da se piraterija ili remarkiranje pojavljuju tamo gde tzv. brandovi naduvavaju cene.Zar iko nezagađene svesti brandomanijom može reći da je je recimo CCola lepša od recimo Cockte.Mislim na čulo ukusa,a ne i ostale psihološke smicalice koje CColu u svesti povezuju sa razgolićenim cicama u bikiniju,a Cocktu sa SFRJ
-fuj brandomaniji koja će silne novce uložiti u reklamu koja će nas ubediti da je njihov proizvod baš ono što nam treba da bi bili cool umesto da naprave dobar proizvod koji treba ljudima i koji radi to što treba da radi
-negde devedesetih godina sam imao prilike da pričam sa jednom gospođicom iz Poljske oko cene legalnih i piratskih muzičkih kaseta.Konkretan primer je izdanje Sepulturinog albuma Chaos A.D. na kaseti za poljsko tržište.Tada je cena piratskih kaseta u Poljskoj bila 4 DM za nove naslove, a oko 3,5 za starije.Poljski izdavač je tada imao 2 mogućnosti:ili da drži evropske cene i ne pokrije ni troškove ili da odredi realnu cenu i da odlično zaradi.Odlučio se za ovo drugo rešenje i odredio cenu od 6 DM za potpuno legalno izdanje sa svim plaćenim autorskim pravima i sl.Jedino je je na omotu i samoj kaseti sve pisalo na poljskom.Za neupućene kvalitet poljskih piratskih kaseta početkom devedesetih je bio izvanredan,nijedno srpsko original izdanje nije imalo ni približan kvalitet,tako da prosečan Poljak nije ni potrebe imao za originalom ali kad je već razlika u ceni beznačajno mala zašto neimati original.Inače Poljaci su te iste kasete u Srbiji prodavali za 2 marke jer im je tržište pokazalo da je tada ovde i 3,5-4 DM bila mislena imenica.
-meni nije baš jasno kako ova država misli da suzbije tzv.sivu ekonomiju sa porezom na promet od 20% ili pdv-om od 18%.Druge države možda imaju i veći pdv ali je on prilagođen njihovim mogućnostima.Da li se još neko seća deda Avrama(guverner Narodne Banke Jugoslavije `94)?Taj čovek je shvatio da je 30-40% od ničega(zbog inflacije i obezvređenog Dinara) ipak ništa,a 22% od nečega opipljivog ipak 22% nečega.
-posle svega ovoga dolazimo do promašenog kraja odakle sasecanje pireterije treba da počne i tragedije "malih" ljudi kao što je Miloš85(verovatno u svakom gradu ili gradiću Srbije postoji slična priča).
-šta da ti kažem Miloše sem da ti poželim sreću na suđenju.Nadam se da ti i tvoji roditelji imate para za advokata.Mali savet ako nemate:
-na suđenju se stalno drži toga da si sve SAM radio da ti ne bi prikačili udruživanje ili kako se to već zove gde je kazna mnogo veća(ovde ni ne moraš da lagiš,verovatno si i radio sam)
-probaj smisleno ubediti sudiju da si to radio zbog gole egzistencije(ni ovde ne moraš lagati,eventualno prećuti more).Ako sam dobro razumeo majka ti je prosvetni radnik.Valjda je to dovoljno sudiji da shvati da tvoji nisu imali ni za kiriju i grejanje...Napomeni da ti se to što si radio učinilo najmanje zlo,nikad nisi ni pomislio da valjaš cigarete,alkohol,a kamoli narkotike.(ni ovde ne moraš lagati)
-pazi da ni slučajno besno ne reaguješ i ne praviš poređenje tipa:"Kad neko može heroin,što ja ne bih mogao CD?Sudije uglavnom ne vole da im se nešto prebacuje ili da ih učiš pameti
-nadam se da nisi "radio" sa domaćim naslovima.Ako nisi to posebno istakni
-bori se.U tvojim godinama je zatvor zadnje što ti treba u životu

Izvinjavam se svima koje sam"udavio".Malo i meni deluje rastrzano ovaj post.To je zato jer sam žurio i pisao po sećanju.
Veliki pozdrav svima

silverglider je napisao(la):
Ebay sam naveo kao primer, ima i drugih online shopova, kao i online aukcionih sajtova kao sto je ebay. Treba samo gledati da li je u pitanju veliki retail store (poput recimo Amazona) ili neka manja radnja; razlika je u tome sto veliki store odbacuje prodaju starijih verzija cim se pojavi nova verzija, dok manje radnje cesto imaju stare verzije i dalje, jer su ih kupili od svojih para i stoje na lageru dok se ne prodaju.

Hm. Izgleda da se ne razumemo. Ne primaju uplate iz Juge (bilo da odbijaju karticu, bilo zemlju), ili ne salju ovamo. To mene muci, ako neko zna gde i kako mogu kupovati softver (imam jedino Visa Virtuon karticu), neka pise, bio bi mu zahvalan. Bilo nov, bilo polovan.

Kod nas ebay funkcionise samo kada stigne racun za struju.

Inace, tema je previse ozbiljna, i nije lako resiva, tako da mozemo samo da komentarisemo, a malo toga i da promenimo. Hvala Silveru i slicnima, koji nam vrse "direktan" prenos normalnog sveta. Nazalost to je veoma tesko primenjljivo sada i u ovom trenutku. Hajde da okrivimo politicare, nama je sada najvaznije da nadjemo krivca (i za svakodnevne dogadjaje, i za neuspehe u fudbalu i kosarci...), a malo je teze, ili nikoga puno ne zanima da "zagrebe" ispod povrsine, ili da sagleda velicinu preoblema. A povrh svega, nemamo ni dovoljno relevantnih informacija.
Licno sam protiv "procesuiranja" momaka (ili devojaka) koji prodaju MP3 ili piratski softver, ali da se razumemo, nisam ni protiv zakona o autorskim pravima.
U opste poluresenoj situaciji, takvi "procesi" su vise dnevna politika nego sprovodjenje zakona. Eto kao mi se borimo...
Kada je pokrenuta prica o legalizaciji softvera, pojedini "mungosi" u biznisu su odustali od "normalnih" varijanti legalizacije. Postojao je (na pregovarackom stolu) predlog da se sve postojece home varijante legalizuju po ceni 1$ (simbolicnoj), sto bi Mikrosoftu donelo nekoliko desetina hiljda dolara (a mozda i koju stotinu), i narod bi se polako navikavao na koriscenje starijeg (i jeftinijeg) softvera, a za najnovije i najbolje...Pa ne vozimo ni najnovija kola, a fanovi mobilnih, bacakaju i po 500€ za neke igrackice, koje sve rade samo ne sluze kao telefon. A mogu prosto da ugrade predajnik u laptop i sta onda...
Ali zbog nekih, koji su videli mogucnost pravljenja "firmi" i autorizovanih dilera, dobili smo nakaradan zakon i soft biznismene. A to nisu politicari, nego komsije, poznanici, rodjaci (uspeli u zivotu).
Zasto bi taj zakon bio selektivan, i "stitio" Cece i Ace, Mikrosoft i "ostalu sirotinju". Sta je sa ljudima (moj slucaj...) koji imaju svoje proizvode, a firme ih (u kojima su zaposleni) prodaju za lepe pare, a ja (i svi slicni) primamo platicu...Zasto tu nema autorskih prava, i nije nista regulisano. A zakoni su jednaki "kao" za sve.
Zato nije u redu da se neko "stiti", da se pojedinci (za primer ili kao farsa) kaznjavaju, a da se na ostale brljotine, koje prave mnogo vecu stetu svima ( a zarad licne koristi male grupe "snalazljivih"), ne obraca paznja i ne sankcionisu se ili ne regulisu zakonom.

Da ne spominjem fikuse od 1000€ (a svi neobavesteni), sada imamo XP za 800€ (takodje svi nezainteresovani), pa sada da li tu ima slicnosti...

Pozdrav

Poslednja izmena:
@original: mozes da budes prekrsajno gonjen i da dobijes kaznu zatvora. Recimo bas ta pomenuta voznja u pijanom stanju, to je prekrsaj, napravis ga 2 puta za 2 godine i dobijes minimalno 15 dana zatvora.

Čensi G. je napisao(la):
Jedino je je na omotu i samoj kaseti sve pisalo na poljskom.

Ovo i danas postoji, i takva izdanja su jeftinija u nekoliko zamalja od zapadnoevropskih izdanja. I mislim da bi jednog dana kada se i ovde ljudi malo nauce kupovine originala tako trebalo biti, znaci malo srazmernije trzistu.

-posle svega ovoga dolazimo do promašenog kraja odakle sasecanje pireterije treba da počne i tragedije "malih" ljudi kao što je Miloš85(verovatno u svakom gradu ili gradiću Srbije postoji slična priča).

Postoji mnogo prica, navescu ti samo jedan podatak, samo ove subote je uhapseno 5 ljudi. Od kada sam ja uhapsen inspekcija revnosno radi svoj posao i redovno privodi ljude.
Moram da napomenem da su ljudi koji rade ovaj posao (dsek za Suzbijanje Privrednog Kriminala) i pored svog slabog poznavanja materije zaista korektni i sa jedne strane rade svoj posao a sa druge se trude da budu ok prema krivcu. Da mi je neko ranije pricao da imamo tako finu policiju nikada ne bi verovao.

-šta da ti kažem Miloše sem da ti poželim sreću na suđenju.Nadam se da ti i tvoji roditelji imate para za advokata.

Nemam za advokata, pa cu videti vec kako ce biti sledece nedelje (mada do presude cu cekati verovatno jos nedelju dana posle toga)

-na suđenju se stalno drži toga da si sve SAM radio da ti ne bi prikačili udruživanje ili kako se to već zove gde je kazna mnogo veća(ovde ni ne moraš da lagiš,verovatno si i radio sam)

Terete me za preprodaju, pirateriju. Znaci kupovao od nn lica po toj ceni i prodavao po toj. Mene kolje razlika u cenam koju sam rekao, jer sam greskom rekao vecu cenu prodaje od one koja je bila. Visina kazne zavisi i od potencijalne zarade koju sam mogao ostvariti.
-probaj smisleno ubediti sudiju da si to radio zbog gole egzistencije(ni ovde ne moraš lagati,eventualno prećuti more).Ako sam dobro razumeo majka ti je prosvetni radnik.Valjda je to dovoljno sudiji da shvati da tvoji nisu imali ni za kiriju i grejanje...Napomeni da ti se to što si radio učinilo najmanje zlo,nikad nisi ni pomislio da valjaš cigarete,alkohol,a kamoli narkotike.(ni ovde ne moraš lagati)
Ovo stoji tako da cu tako i reci.
-pazi da ni slučajno besno ne reaguješ i ne praviš poređenje tipa:"Kad neko može heroin,što ja ne bih mogao CD?Sudije uglavnom ne vole da im se nešto prebacuje ili da ih učiš pameti
Ovo mi nije ni na kraj pameti, to bi me samo zakopalo. Pa to sto sam radio je nezakonito i tu nema sta dalje da se raspravljam, mogu samo olaksavajuce okolnosti da trazim.

-nadam se da nisi "radio" sa domaćim naslovima.Ako nisi to posebno istakni

Radio sam sa igrama samo i nazalost tu nema domacih naslova, a nema ni zvanicnih distributera kuca koje igre prave (znam jer sam na vise nacina pokusao da dodjem u kontakt sa nekim jer sam imao ideju pokretanja legalne prodaje).

-bori se.U tvojim godinama je zatvor zadnje što ti treba u životu
Ne bi trebalo da dobijem zatvor jer se radi o preprodaji i zato sto je prvi put. Povratnicima svakako preti zatvor.

Moram da objavim nesto sto sam cuo iako nisam 100% siguran u verodostojnost informacije.

Naime pre par dane je jedan Niski pirat osudjen na 250 000 000 dinara (ne nisam se zabrojao). Prema recima tuzili su ga distributeri za nanetu stetu zato je tako veliki iznos.

Ponavljam istinitost nije proverena.

To mora da je bila ona fora sa mini fabrikom ili tako nesto, a ja mogu da stavim pare da te "EDIOS" :d nece tuziti za nanetu stetu. Ako nesto studiras istakni to i ISTAKNI KAJANJE. Slazem se sa konstatacijom NO SMARTASS. Cuti i odgovaraj na pitanja. Potrudi se da shvate sudije da je to bilo pitanje male zarade. 2 od tri sudije su ljudi koji nemaju veze sa pravom i koji su samo porotnici. Ako nisi privodjen i redovno se odazivao otadzbini (vojni otsek) imas velike sanse da se izvuces sa kaznom (nekoliko hiljada maks.) ili uslovno Naravno nemoj to njima da kazes.

PUNO POZDRAVA i BORI SE

original je napisao(la):
To mora da je bila ona fora sa mini fabrikom ili tako nesto, a ja mogu da stavim pare da te "EDIOS" :d nece tuziti za nanetu stetu. Ako nesto studiras istakni to i ISTAKNI KAJANJE. Slazem se sa konstatacijom NO SMARTASS. Cuti i odgovaraj na pitanja. Potrudi se da shvate sudije da je to bilo pitanje male zarade. 2 od tri sudije su ljudi koji nemaju veze sa pravom i koji su samo porotnici. Ako nisi privodjen i redovno se odazivao otadzbini (vojni otsek) imas velike sanse da se izvuces sa kaznom (nekoliko hiljada maks.) ili uslovno Naravno nemoj to njima da kazes.

PUNO POZDRAVA i BORI SE

Covek je snabdevao neke ljude i nista vise, dalekooo od fabrike. Znaci kuci mozda 2 najvise 3 kompa.

Ovo sam naveo samo zato sto me zacudilo, inace nema nikakve veze samnom, ja ocekujem uslovnu + novcanu, ipak sam ja bio samo sitna riba, plus samo igre.

Moram da objavim nesto sto sam cuo iako nisam 100% siguran u verodostojnost informacije.

Naime pre par dane je jedan Niski pirat osudjen na 250 000 000 dinara (ne nisam se zabrojao). Prema recima tuzili su ga distributeri za nanetu stetu zato je tako veliki iznos.

Ponavljam istinitost nije proverena.

To apsolutno nije tačno.

Reci im da si nasumicno kucao nule i jedinice i to sprzio na CD...

@milos1985: reci im da si to morao da radis jer si bio pod pretnjom. Nocu ti je dolazio covek koji se predstavljao nadimkom "kapija" , mislis da mu je ime Bil, i pretio ti je da ce ti staviti virus po imenu IE6 u kompljuter ako ne budes radio ono sto ti on kaze.

Cekaj prema ovome oni nemaju pravo da unistavaju diskove, a to ipak rade (barem kazu da rade).

Jeste, kazu, ali i oni imaju kompjutere, pa lepo podele izmedju sebe plen.
Sto da se baci kada mogu da ih iskoriste.

Ja jesam protiv piraterije, ali samo onda kada zakon bude jednak za sve, a ne da neko moze da valja pirate, da prodaje po ulici i da ima bar 10 ljudi iz vlasti iza sebe! Kada to budu resili mozemo govoriti o pirateriji kao ruznoj proslosti.

Poslednja izmena:
ja imam oko 100ak original muzickih diskova, nece pirat pokvariti muzicki stub ali razlika u kvalitetu ova dva je primetna i u vecini slucajeva opravdava cenu. Sigurno ne treba dati 20e za all saints album koji ima 4 odstampane slike clanica benda, ali treba dati 10e za charles bronson dupli disk diskografiju sa filmom i 40 strana odstampanog bookleta treba.

Podrzavam zastitu intelektualne svojina u svim sferama zivota ne samo zastitu grand productiona i city records-a.

Trenutno u Srbiji ima mozda 10.000 sitnih pirata koji zaradjuju po ~200 EUR. Kada se ova akcija zavrsi, imacemo 200 ljudi koji ce zaradjivati po ~10.000 EUR i imati svoje veze u MUPu (naravno i njima ce dati "nesto" para). Da nije ovoga, podrzao bih akciju protiv piraterije, ovako...

Sta ste se toliko raskokodakali od svega ovoga nema nishta!
Frka tri dana i vozi dalje.Najveci udar pirateriji je riknjavanje EON-a vishe nema skidanja za DZ i prodavanja cd -a preko neta po debilnoj ceni od 50 din.
Reshenje za smanjenje piraterije je u smanjenju cene medija (dvd , cd ,vhs..).
Ovih dana vidim na trafikama DVD filmove po 200 din i to sve zanimljiva izdanja.Eto nacina da se spreci nelegalno kopiranje. Niko normalan nece uzeti piratski dvd ako originalni moze kupiti za tako male pare.Problem je u izdavachima i autorima oni prvi podstichu pirateriju.Secam se vremena pre pojave CD-a dok su jos LP ploche bile najkvalitetniji nosac zvuka, nije bilo piratizovanja , presnimavanja istih na kasete i prodaje po ulici zato sto je cena LP-a bila normalna i prilagodjena svacijem dzepu. Ako cemo juriti pirate odnosno lopove autorskih prava onda prvo treba poterati Futu , Marinu,Cecu i ostalu bratiju ka se na kradji tudjih pesama obogatila.Dragojevic je obican ..... sad kad nema Slobe mora protiv nechega da trtlja da mu se ime nebi zaboravilo.Secam se vremena pre 5 oktobra na sav glas je vrishtao protiv rezima a kad je zagustilo zbrisao je preko.Necu vishe o njemu jel tema polako prelazi u politiku a to niti volim niti je dozvoljeno na ovom forumu. Pocinjem da sumnjam da je ova hajka izazvana ratom izmedju velikih i malih pirata . Cena rezacha je smeshna i svako se moze baviti kopranjem.To nekome smeta ko ima mashine za kopiranje i shtancuje velike kolichine.Koliko vidim u zadnjoj akciji nije uhvacen ni jedan takav vec sve klinci sa po 200 tinak diskova.
Piraterije ima svugde ni na zapadu ljudi ne trche u bioskope vec nove filmove
skidaju preko torrenta ili drugih p2p servera.Razlika je u tome sto to ne prodaju po ulicama iz prostog razloga sto imaju od cega da zive.
ajd smorih nije mi jasno sto sam uopste i pisao ovaj post :D
,

Poslednja izmena:
@milos85

Ma daj bre.. ja sam padao 3 x :d
I evo me zivog zdravog ,slobodnog.
Malo ce da te zaplashe i bez kuci.
Dok sam bio pirat padao sam zbog cd-a.Sad sam mali privrednik pa me karaju s porezom.Niko neda kredit da krenes nesto pametno, izmisljaju kojekakve zakone da bi skrenuli paznju sa privrednog kolapsa koji se u ovoj nazovi drzavi desava.Da je piraterija najveci problem resilo bi se to brzo.

GoranM je napisao(la):
Ja jesam protiv piraterije, ali samo onda kada zakon bude jednak za sve, a ne da neko moze da valja pirate, da prodaje po ulici i da ima bar 10 ljudi iz vlasti iza sebe! Kada to budu resili mozemo govoriti o pirateriji kao ruznoj proslosti.

Ovo nije moguće i potpuno je neostvarljivo, ne samo kada je piraterija u pitanju. Uvek će negde neko za neke stvari prolaziti bolje, a neko lošije.
Neko će uvek da ukrade, neko da podmiti, neko da...ma, neću da filozofiram, ali tvrdim da je i bez obzira na ovo, pirateriju moguće svesti na nekih
30-40 procenata, što zapad i očekuje od naše države. Istraživanja MS-a ( koliko su tačna, ja nemam pojma ) kažu da je kod nas viđen napredak jer je
piraterija smanjena sa 99 na nekih 70 procenata, ali ( i po njihovom mišljenju ) to još uvek nije dovoljno.

Pa kako onda rešiti problem? Piraterija se kod nas uvukla potpuno spontano, i ne zbog skupih orginala i dobre zarade. Osamdesetih smo svi kupovali
orginalne kasete i ploče Riblje Ćorbe, Bijelog Dugmeta, Deep Purplea, Stonsa, Maidena, Dire Straitsa...mnogi od tih izvođača su i nastupali ovde i niko
ih nije piratizovao. Piraterija se svodila na kupovinu praznih kaseta ( diskovi još nisu bili aktuelni ) i snimanje onih stvari koje se jednostavno
nisu mogle naći ( ne zato što ih nije bilo, već zato što su bile rasprodavane za par sati ). Početkom devedesetih, dve nove stvari su se pojavile. CD medij i sankcije. Domaća izdanja na CD medijima su bila izuzetno skupa, ali samo zato što je to bio svež medij, čak ni svi izdavači nisu bili spremni da da se upuštaju u poslovni rizik izdavanja na CD-u. Sankcije su ipak, donele to da se od stranih izvođača nije moglo naći ama baš ništa, što je bio idealan način za dobru zaradu nekome ko je imao uslova da nabavlja, piratizuje i prodaje. Isto kao sa benzinom, šećerom, uljem i ostalim proizodima. Tačno je to, da se navedeno ne može porediti sa piratskim sofverom, ali realno gledano, mnogima je piratski softver bio i nametnut. Mnogi koji su prvi personalni računar kupili nakon izlaska WIN95, isti je bio instaliran na računar koji su teškom mukom ( ili ne, nije bitno ) kupili. Naravno, pitanje piraterije se tada nije postavljalo, jer tada piraterija malte ne nije bila ni definisana. Šta sad, iz moralnih razloga neko mora da tako dobijen sistem briše i kupuje drugi ili počne da se uči da radi na nekom besplatnom!? Pa i spomenuti SK je delio besplatno narezivanje piratskih igrica - isti taj SK koji je sada veliki borac protiv piraterije. Istih takvih primera ima mali milion ( ovo ne pišem u negativnom kontekstu, već samo analiziram ), pa u krajnoj liniji i ovaj forum je bio takav. Svaki krak, peč, ser. broj ili nešto deseto, najlakše sam ovde mogao naći, tj. link za isti. Država je rešila da se piraterija mora svesti na razuman nivo, e pa onda ONA PRVA morad da utiče na to. Lako je moralisati i pričati o tome kao se piraterijom pljačka nečiji rad, to je tačno, mnogi ovde su to i na svojoj koži osetili, ali čekaj malo... Pa zašto smo uopšte počeli da se bavimo/koristimo dobrobitima piraterije. Zato što smo bili prinuđeni na to, a država je ta koja nas je prinudila na to, bez obzira "ko je ta država".

Lično, volim da imam orginale, i domaće stvari ( muzika i filmovi ) zaista sve imam orginalno. Ostalo, kako mi finansije dozvole. Međutim, mislim da
niko nema pravo da mi popuje što koristim npr. piratski MS ofis iako postoji besplatni ekvivalent. Čak sam i imao XP ofis orginal ( dobio ga na nagradnoj igri ) , ali ga prodah baš jednom članu ovog foruma, a ja i dalje koristim pirata i nimalo loše se se zbog toga ne osećam. Ja tvrdim da oni koji se trenutno bave piraterijom ( ili barem velika većina njih ), kao i oni koji kupuju tu istu
pirateriju su najmanje odgovorni za trenutno stanje i da se rešenje treba tražiti totalno sa druge strane. Slična priča, kao i ono nedavno sa
društvom za zaštitu životinja i Sindi Kraford.

Moje mišljenje, ništa više od toga.

NAGRADNO PITANJE

STA SU RADILI VLASNICI "DISTRIBUTERSKIH KUCA" 80-tih GODINA,
DA NIJE NEKO SLUCAJNO IMAO VIDEO KLUB SA "LEGALNIM" IZDANJIMA NA
VHS-u ??????????

Poslednja izmena:
odgovor:
svercovali su lade i traktore iz belorusije, nisu znali sta je video player niti recorder. Ni dan danas verovatno ne znaju sta je to i kako tacno funkcionise. Znaju samo da unutra postoje neki mali ljudi koji....

Nase radio kuce jadno zive i rade, i 2/3 ne bi imalo para da licencira ni opremu i softwer a kamoli da plate muziku koju pustaju.

Nasa radio-difuzna preduzeca jadno zive zbog nepostojanja zdravog trzista i zakona o radiodifuziji. Kada u Beogradu bude bilo 20ak radio stanica a ne kao sada preko 100 bice i situacija bolja.
Oprema se ne licencira ne znam odakle ti to, software takodje nije neki veliki problem jer ima i free programa koji zavrsavaju posao, a autorska prava placaju sve iole ozbiljnije radio stanice koje imaju nameru da ostanu u etru i kada jednog lepog dana taj zakon o radiodifuziji bude funkiconisao kako treba. Za autorska prava su zaduzene dve agencije od strane drzave, SOKOJ i OFPYU, radiji im placaju na mesecnom nivou, znam da je cifra koju placa jedna radio stanica koja emituje iskljucivo stranu elektronsku muziku negde oko 30.000 din mesecno.

Rage against The mAchine je napisao(la):
E jeste culi da su danas pohapsili sve "gusare" ispred KST-a? Malopre bas ja gledao na TV-u...

Ako se ne varam mislim da su pohapsili gusare ispred SKC-a.
Ne mogu da kazem da sam srecan zbog toga i da je to ispravan nacin za pocetak suzbijanja piraterije, ali s druge strane mislim da piraterija treba da bude underground a ne da na ulici na svakom koraku stoje likovi sa diskovima.

Vrh Dno