E ozbiljno... dok nije bilo IPS-a i Metropolisa, zaista nisi imao gde da kupis ama bas nista strano... mislim sta, da udjem u PGP i kazem Jel imate "Reign in Blood" od Slayera a prodavacica da pusti kerove na mene? :d Ili da mi kaze "ne, ali imamo Lepu Lukic, Miroslava Ilica kao i novi duet Lepe Lukic i Miroslava Ilica"gx-x je napisao(la):I nek mi kazu gde ja da kupim ono sto slusam ??? Gde da kupim X-Dream, Shpongle, GSM i tako tu muziku ? Znaci ja bih bio rob zakona jer bi mi prakticno/indirektno zabranili da slusam muziku koju slusam...
Ma najbolje da krajnji kupci imaju koristi. Zamisli da nema uopste pirata i da ljudi kupuju samo originale: onda svaki gedza moze da pomisli "aha, znaci ja sebe da usnimim kako podrigujem ljudi ce to da kupuju" i ode u Grand i usnimi se. I cela muzicka scena krene lagano da propada jer se muzicari uopste ne trude oko kvaliteta svojih dela jer znaju da stoka ili to mora da kupi ili da ne slusa nista.outlaw je napisao(la):Poenta je u tome da će od suzbijanja piraterije korist imati svi: država, jer će ubirati basnoslovne sume na ime poreza, izdavači/prodavci, po sistemu što više posla više para, i naravno krajnji kupci.
silverglider je napisao(la):Problem je u tome sto se po istoj logici po kojoj ne zelite da platite muziku, film ili softver ne placate ni porez ni ostale dadzbine (i ne samo u tim oblastima - "gde ima hardver, a da ne platim porez" prica). Da se bar neke druge stvari placaju, pa da cela ova prica ima nekog osnova. Medjutim, ne placa se nista, a na drugu stranu se kuka sto je lose zdravstvo, sto je lose skolstvo, sto su losi putevi, itd. Da, poreski sistem nije najbolji, slazem se, ali radi se cisto o principu i stavu "necu nista da platim". Koliko ulozite, toliko cete dobiti nazad.
Kad si zadnji put bio u Srbiji?silverglider je napisao(la):Lose - nece se prodavati.
Typhoon.X je napisao(la):U ovoj zemlji ce pre biti da shto vishe ulozimo toliko cemo vecu k*****u dobiti nazad i toliko vishe cemo napuniti dzepove partijskim liderima na visokim pozicijama... Da je ovde normalno stanje u vrhu drzave slozio bih se sa tobom ... ali ovako... :S: A shto se tice piraterije ona ce se smanjiti tek kada platezna moc srednjeg sloja gradjana (ako tako neshto ovde uopshte postoji) poraste toliko da jednog tako obicnog coveka ne zaboli novcanik kada kupi neshto originalno i kada to isto bude bio u stanju da nadje u radnjama... Pa cak i onda ce postojati mnogo ljudi koji nece hteti da plate sve to zato shto su navikli tokom svih ovih proshlih godina da zive tako a pare ce preusmeriti na neke druge stvari...
Voodoo_NBGD je napisao(la):Kad si zadnji put bio u Srbiji?
Ovde bre mozes da nasnimis pesme krajishnika na plasmon CD, samo ako ga upakujes u shljashteci omot ima da ide samo tako![]()
original je napisao(la):U principu se slazem sa silvergilderom (iako ume da izbedaci sa slikama u postovima ), ali moras skapirati da bi svaka komp. aktivnost kod nas zamrla makar i sa minimalnim smanjenjem piraterije.
Neka kod nas ima oko 30% ljudi racunar (lupam) od toga jako mali procenat ima mogucnosti da hardwerski apgrejduje svakih recimo 2 godine, kada bi se na to dodali i ~100e za os, ~200e za 4 solidne igre cifra bi narasla do basnoslovnih i za nase ljude nedostiznih 700e na 2 godine.
I mene fascinira ova pojava.silverglider je napisao(la):Pogledaj ovaj forum - ljudi imaju para da svaki cas menjaju hardver, (menjaju samo tako, a koriste ga za internet surf i neko igranje igrara), hodace goli i bosi ako treba, ali vazno da imaju poslednji model glupavog mobilnog telefona i slicne gluposti.
URGH! je napisao(la):Ili na primer zamislimo da uspe borba protiv piraterije,vise nemamo gde da kupimo pirate,a izadje Doom 4 ili Far Cry 2 ili tako nesto i kosta na primer 50-100 evra -organizovace se 20,30 ili vise ljudi,dace 2-3 evra i opet po starom,sto ce reci dok god je piraterija tehnicki dostupna svima,mislim da od toga nema nista.
SILVERGLIDER je napisao(la):Enivej, pogledaj recimo Madjarsku devedesetih - nisu imali nista vece plate nego vi danas, a tehnicki su bili iza nas; napravili su neko trziste softvera i nisu informaticki propali zbog toga. Sve je to u glavi, a kod nas u glavi ima stvarno svasta.
silverglider je napisao(la):@original: primer Madjarske i ostalih zemalja koje su u tranziciji bile na istom ili gorem mestu gde je Srbija sada pokazuje i dokazuje da je problem iskljucivo u glavi, a ne parama; oni su nesto isterali, mi necemo izgleda nikad. I zauvek cemo kukati sto plata nikako da pretekne 200-300 eura i uzivati u dzabe filmovima i igricama (tek toliko da se zasladi ovaj vec toliko sladak zivot).
ima-li-koga-tu je napisao(la):komplikovana pitanja.
slazem se da softwer treba da bude legalan u uglednim firmama, a u svim polako sa jacanjem drzave. ali srbija je jedna velika shervudska shuma gde vlast samo trazi ali bas nesto i ne daje.
mozda nemac ili finac ili norvezanin ima pravo da moralizuje sve i svasta, ali zasto bi se mi zadrzavali samo na softveru.
ko od vas vozi auto do posla? a kuka o ozonskoj rupi, ili se vozi avionom.
ko od vas nosi jeftine patike, koje je tamo neko odradio za 5e mesecno.
milsim da pitanje kucne piraterije spada u domen visoke filozofije. i ne smatram se bas nesto krivim sto mi je kuci sve piratsko.
konkretno za srbiju, kod nas je drzava toliko jadna da lomi svoje korbace na ljudima koji bas nesto i nisu krivi za sve sto se dogodilo, ali ce to debelo da plate.
znaci idem kolima na posao, ali imam legalan softwer...da li sam ja moralan...totalno?
milsim, ja sada kao postujem zakon. znaci moralan sam?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari