Šta je novo?

piraterija na BK

Ljudi tacno je da pirati upropascavaju cd uredjaje. Ja sam kupio jedan kod SKC-a i posle 2 dana koriscenja mi je ispao kroz prozor i vise ne radi :d .

Ma o cemu mi pricamo microsoft je objavio da u americi preko 50% firmi koristi nelegalan Windows.

Ja licno sam za kupovinu domacih komp. izdanja a strano BAS me briga.

Uvek ce rezac nekog medija kostati 25-200 e i uvek ce biti crackova da mi obicni ljudi mozemo da uzivamo u proizvodima zap. civilizacije.

Cela prica je zbog OGROMNOG zahvatanja sledece godine iz budzeta za legalan softver, za javna, komunalna preduzeca, opstine, gradove....................

drzava postoji zbog ljudi, a ne ljudi zbog drzave. Bolje grob nego rob. Glavni nosioci piraterije smo MI sa platama od 200e, a ne prodavci na pijaci, iz razloga sto mi medjusobno DELIMO ono sto imamo, jedan plati i nabavi i podeli desetinama drugova. Posto pricamo o racunarima, kad kazemo muzika mislimo na mp3 koji se posle moze narezati i na audio CD, sto znaci da se mp3 isto tako nabavlja od drugova, sa p2p servera itd. OK, nek ukinu p2p servere i pirate po ulicama, neko ce kupiti original i opet ce ga dati svojim drugovima da ga iskopiraju... I nek mi kazu gde ja da kupim ono sto slusam ??? Gde da kupim X-Dream, Shpongle, GSM i tako tu muziku ? Znaci ja bih bio rob zakona jer bi mi prakticno/indirektno zabranili da slusam muziku koju slusam...

Upravu si. Takoreci mi se zalazemo za komunizam u razmeni podataka :d i nas preporod uz pomoc modernih tehnologija koje cemo platiti 20din + ~2din (struja rezanja). ;)

Ma meni je zao samo sto nisam bio na mestu lika sto je gejtsu zabio tortu u glavu.

DEATH TO COPYRIGHT
COPYLEFT RULES

gx-x je napisao(la):
I nek mi kazu gde ja da kupim ono sto slusam ??? Gde da kupim X-Dream, Shpongle, GSM i tako tu muziku ? Znaci ja bih bio rob zakona jer bi mi prakticno/indirektno zabranili da slusam muziku koju slusam...
E ozbiljno... dok nije bilo IPS-a i Metropolisa, zaista nisi imao gde da kupis ama bas nista strano... mislim sta, da udjem u PGP i kazem Jel imate "Reign in Blood" od Slayera a prodavacica da pusti kerove na mene? :d Ili da mi kaze "ne, ali imamo Lepu Lukic, Miroslava Ilica kao i novi duet Lepe Lukic i Miroslava Ilica" :)

Šta fali "Slavuju iz Mrčajevaca"? :d

Problem je u tome sto se po istoj logici po kojoj ne zelite da platite muziku, film ili softver ne placate ni porez ni ostale dadzbine (i ne samo u tim oblastima - "gde ima hardver, a da ne platim porez" prica). Da se bar neke druge stvari placaju, pa da cela ova prica ima nekog osnova. Medjutim, ne placa se nista, a na drugu stranu se kuka sto je lose zdravstvo, sto je lose skolstvo, sto su losi putevi, itd. Da, poreski sistem nije najbolji, slazem se, ali radi se cisto o principu i stavu "necu nista da platim". Koliko ulozite, toliko cete dobiti nazad.

U ovoj zemlji ce pre biti da shto vishe ulozimo toliko cemo vecu k*****u dobiti nazad i toliko vishe cemo napuniti dzepove partijskim liderima na visokim pozicijama... Da je ovde normalno stanje u vrhu drzave slozio bih se sa tobom ... ali ovako... :S: A shto se tice piraterije ona ce se smanjiti tek kada platezna moc srednjeg sloja gradjana (ako tako neshto ovde uopshte postoji) poraste toliko da jednog tako obicnog coveka ne zaboli novcanik kada kupi neshto originalno i kada to isto bude bio u stanju da nadje u radnjama... Pa cak i onda ce postojati mnogo ljudi koji nece hteti da plate sve to zato shto su navikli tokom svih ovih proshlih godina da zive tako a pare ce preusmeriti na neke druge stvari...

Poslednja izmena:
outlaw je napisao(la):
Poenta je u tome da će od suzbijanja piraterije korist imati svi: država, jer će ubirati basnoslovne sume na ime poreza, izdavači/prodavci, po sistemu što više posla više para, i naravno krajnji kupci.
Ma najbolje da krajnji kupci imaju koristi. Zamisli da nema uopste pirata i da ljudi kupuju samo originale: onda svaki gedza moze da pomisli "aha, znaci ja sebe da usnimim kako podrigujem ljudi ce to da kupuju" i ode u Grand i usnimi se. I cela muzicka scena krene lagano da propada jer se muzicari uopste ne trude oko kvaliteta svojih dela jer znaju da stoka ili to mora da kupi ili da ne slusa nista.
Ovako samo najbolji (pored sve piraterije) mogu da opstanu, a skart propada posle prvog albuma (ovim ne mislim na underground bendove alternativnih pravaca, oni iovako zive od svirki a ne od prodatih diskova)...

silverglider je napisao(la):
Problem je u tome sto se po istoj logici po kojoj ne zelite da platite muziku, film ili softver ne placate ni porez ni ostale dadzbine (i ne samo u tim oblastima - "gde ima hardver, a da ne platim porez" prica). Da se bar neke druge stvari placaju, pa da cela ova prica ima nekog osnova. Medjutim, ne placa se nista, a na drugu stranu se kuka sto je lose zdravstvo, sto je lose skolstvo, sto su losi putevi, itd. Da, poreski sistem nije najbolji, slazem se, ali radi se cisto o principu i stavu "necu nista da platim". Koliko ulozite, toliko cete dobiti nazad.

Ima tu jos jedan problem, sto najveci deo tog novca zdravstvo i skolstvo ne vide vec sve prozderu razne agencije, komisije, administracija i birokratija glomaznija od kineske, vise ambasada od Amerike, dve vlade itd..
Ali to je vec drugi problem i nije vezan sa ovim, samo kazem da bi se i ljudi mozda drugacije prema svemu tome kada bi stvari malo drugacije stajale

A sto se tice piraterizovanja nasih izdanja, 90% ne vrede ni princo diska :D
Uzmite samo za primer da je zona zamfirova :d nas najgledaniji film :wall:

Nigde u drzavnom vrhu nije skroz normalno ni idealno stanje - kradu funkcioneri u svim drzavama (i onim najbogatijim i najkultivisanijim), ali se dazbine uplacuju u dovoljnoj meri da cak i ta kradja bude kap u moru (a oni se naviknu da uzimaju pare na drugim stvarima, tipa na lobiranju). Ovde nema mora, ima samo malo vodice na dnu case. Ako su ti dzepovi partijskih lidera jedini izgovor, onda se - slazem se - stvari nece nikada ni promeniti, jer ce na vrhu uvek stajati neko. Poreze i ostale dadzbine (generalno, ne samo na ove stvari) treba maksimalno smanjiti, da se ljudi prvo naviknu da placaju porez. U poslednjih 15-20 godina su stasale cele generacije mladih ljudi ko indijanci u totalno izvitoperenom okruzenju sa totalno izvitoperenim sistemom vrednosti, kojima se recimo takve stvari kao sto je porez cine sasvim glupavim i nepotrebnim.

Piraterija nije stvar samo dubine novcanika, nego samo stvar navike. Navike na dzabe softver i navike na koriscenje samo najboljeg softvera. Ko kaze da moraju svi da imaju photoshop? Nacesce ga i koriste da bi promenili dimenzije slike, rotirali fotke i uradili minimalne korekcije. Pa za to imas gomilu softvera u rangu 50-100$; eto ga i taj Adobe Photoshop Elements - sta mu fali za te namene? Ko da nas neko lupa po usima da moramo samo najbolje da kupimo, pa shatro cekamo kada ce da primanja da porastu toliko da se bezbolno uzimaju najskuplji paketi. Price za malu decu i pusti izgovori. Kao sto ni svi kod hardvera ne kupuju 6800 Ultra (zbog istog razloga - nema se para za to), pa se lepo prodaju i Ti4200 i druge jeftinije karte i ljudi rade sa njima, ne seku vene -> e, kad taj princip dodje iz dupeta u glavu i za softver, smanjice se piraterija.

E vidi, ovde pricamo o piratizovanju umetnickog materijala :D
A taj Photoshop Elements, jel to novi album grupe Adobe? :)

Pricamo o autorskom pravu, pirateriji i stavu "necu da platim onome ko to prodaje". Prica je potpuno ista, radilo se o filmu, muzici ili softveru (koji jos i jeste najskuplji).
Ne razumem samo ove price o kvalitetu - ko da vas neko lupa po usima da mora da se kupuje cak i ako je nekvalitetno? Lose - nece se prodavati.

Lose - nece se prodavati.
Kad si zadnji put bio u Srbiji? :)
Ovde bre mozes da nasnimis pesme krajishnika na plasmon CD, samo ako ga upakujes u shljashteci omot ima da ide samo tako :)

Typhoon.X je napisao(la):
U ovoj zemlji ce pre biti da shto vishe ulozimo toliko cemo vecu k*****u dobiti nazad i toliko vishe cemo napuniti dzepove partijskim liderima na visokim pozicijama... Da je ovde normalno stanje u vrhu drzave slozio bih se sa tobom ... ali ovako... :S: A shto se tice piraterije ona ce se smanjiti tek kada platezna moc srednjeg sloja gradjana (ako tako neshto ovde uopshte postoji) poraste toliko da jednog tako obicnog coveka ne zaboli novcanik kada kupi neshto originalno i kada to isto bude bio u stanju da nadje u radnjama... Pa cak i onda ce postojati mnogo ljudi koji nece hteti da plate sve to zato shto su navikli tokom svih ovih proshlih godina da zive tako a pare ce preusmeriti na neke druge stvari...

Nije sve u parama, problem je i u mentalitetu ljudi. Ovde ce 90% ljudi preci Bulevar na crveno, baciti papir/flasu na zemlju iako je kanta na 2 m od njih. Jednostavno, sto bi neko kupio original kada moze da mu fercera i pirat kako treba - iz toga se lako da zakljuciti da se stvari kod nas nece bas mnogo promeniti ni kada ljudi budu (ako budu ikada) imali para...

U principu se slazem sa silvergilderom (iako ume da izbedaci sa slikama u postovima :d), ali moras skapirati da bi svaka komp. aktivnost kod nas zamrla makar i sa minimalnim smanjenjem piraterije.
Neka kod nas ima oko 30% ljudi racunar (lupam) od toga jako mali procenat ima mogucnosti da hardwerski apgrejduje svakih recimo 2 godine, kada bi se na to dodali i ~100e za os, ~200e za 4 solidne igre cifra bi narasla do basnoslovnih i za nase ljude nedostiznih 700e na 2 godine.
Nasoj vladi bas i ne odgovara povecanje spoljno trgovinskog deficita, niti legalizovanje muzicke produkcije jer se vodi tiha antipropaganda HVALA BOGU protiv granda i kompanije u pokusaju povratku nekim "starim vrednostima" (pogledajte RTS od 10h uvece - samo asambli i izvorne narodne pesme - sto je legitimno pravo svake nacije).

I na kraju draga gospodo poslanici :) ne slazem se da kvalitet tera ljude da kupuju pirate vec iskljucivo imovinski elemenat, ali i to nije problem u zemlji u kojoj bi postojala kuca (finansirana od drzave (to je bila situacija sa rts-om pre 15 godina)) koja subvencionirala i delom finansirala PRAVE talente npr RTS dok bi sestre,svalerke, svastike, i ostale pevusile u grandu dok ih ne bi konkurencija isterala.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Kad si zadnji put bio u Srbiji? :)
Ovde bre mozes da nasnimis pesme krajishnika na plasmon CD, samo ako ga upakujes u shljashteci omot ima da ide samo tako :)

Je l' bi ti to kupio samo zbog sljasteceg omota? Nadam se da ne bi. Ne znam zasto podrazumevas da bi svi ostali to uradili? Kupice onaj ko to slusa, kao sto bi i ti kupio novi album grupe koju ti slusas (u svakom slucaju ne zbog sljasteceg pakovanja). I dok sam bio u Srbiji, nisam imao ni jedan jedini muzicki pirat, recimo.

original je napisao(la):
U principu se slazem sa silvergilderom (iako ume da izbedaci sa slikama u postovima ), ali moras skapirati da bi svaka komp. aktivnost kod nas zamrla makar i sa minimalnim smanjenjem piraterije.
Neka kod nas ima oko 30% ljudi racunar (lupam) od toga jako mali procenat ima mogucnosti da hardwerski apgrejduje svakih recimo 2 godine, kada bi se na to dodali i ~100e za os, ~200e za 4 solidne igre cifra bi narasla do basnoslovnih i za nase ljude nedostiznih 700e na 2 godine.

Ne verujem da bi svaka racunarska aktivnost zamrla sa minimalnim smanjenjem piraterije. Pogledaj ovaj forum - ljudi imaju para da svaki cas menjaju hardver, (menjaju samo tako, a koriste ga za internet surf i neko igranje igrara), hodace goli i bosi ako treba, ali vazno da imaju poslednji model glupavog mobilnog telefona i slicne gluposti. Znaci, situacija nije tako katastrofalna kako ljudi predstavljaju secenjem vena na pomen softvera - moze eventualno da natera ljude da razmisljaju racionalnije, tipa "ako na racunaru radim to-i-to, onda mi je dovoljna i ova komponenta" i manje para potrose na hardver, a za deo naprave transfer ka softveru koji ne mogu da izbegnu, tj. koji nema free. Softver se drpishe najvise zbog prirode svojeg medija koji mu omogucava da se prosto iskopira i to je 90% razloga, ne pare. Da moze i hardver da se "iskopira" nekako, marnjavali bi i njega. Neko ce zakukati kako ne bi nista naucio da nije bilo piraterije - glupost. U trenutku kada postoji neki procenat legalnog softvera na trzistu, proizvodjac ima interesa da dodje ovde sa svojim programom skolskog softvera, odnosno donese verzije za ucenike i studente (izvoli pa uci). A moze da se nauci dosta i na gomili free softvera.
Sto se tice OS-a, ovde prakticno i da nema racunara koji se bez njega prodaju, pa opet cene konfiguracija ne odudaraju od cena u Srbiji (a ne odudaraju cene i na komponente kad se saberu). Piraterija ne moze da se iskoreni i ne verujem da je to cilj, posto su toga bas svi svesni - od proizvodjaca do krajnjeg kupca. Ali neka se udeo legalnih stvari dovede na nekih 30-40% ucesca, vec ce biti slika sasvim drugacija (podvlacim ponovo "legalni softer je i onaj koji kosta 25€, ne samo onaj od 750€"). Firme imaju interesa da dodju ovde, da eventualno revidiraju politiku lokalnih cena, da uloze kintu u razvoj softvera na srpskom, postoji neka osnova da domace firme i domaci programeri rade nesto u struci kod nas i zarade kintu, formira se trziste polovnog softvera, itd. - ima niz svojih prednosti.
To ne znaci da ce svi imati sve legalno na racunaru, ali da se pocne makar od toga na cemu zaradjujes kintu, do alata koji vam "zivot znace"; npr. Total Commander ili AcdSee -> svi se slazu da je to super, a sve boli djoka da li ti ljudi imaju sredstava da nastave sa razvojem tog programa - sto je najgore, takav softver kosta stvarno shaku eura. Da, tc mi mnogo znaci u svakodnevnom radu, pa dacu tom Ghisleru tih 20-tak ojra da bi i narednih godina mogao i dalje da radim sa tc-om.
Enivej, pogledaj recimo Madjarsku devedesetih - nisu imali nista vece plate nego vi danas, a tehnicki su bili iza nas; napravili su neko trziste softvera i nisu informaticki propali zbog toga. Sve je to u glavi, a kod nas u glavi ima stvarno svasta.

Globalna pojava

Pogledaj ovaj forum - ljudi imaju para da svaki cas menjaju hardver, (menjaju samo tako, a koriste ga za internet surf i neko igranje igrara), hodace goli i bosi ako treba, ali vazno da imaju poslednji model glupavog mobilnog telefona i slicne gluposti.
I mene fascinira ova pojava.

Zaboravio sam na ovaj topic, a vidi kako ste se raspisali...
samo cu da se nastavim na svoju konverzaciju sa outlawom...

Ti si naveo da se bavis muzikom, a koliko sam ja skontao komercijalno... ti nemas prava da ocekujes da neko postuje tvoju intelektualnu svojinu, kad ti ne postujes tudju, tj koristis piratizovan softver u proizvodnji te tvoje muzike...
Posto sam ja programer, onda mene tvoje piratovanje softvera pogadja isto koliko tebe npr moje piratovanje muzike... mada ja licno kupujem domaca cd izdanja, tj ona koja slusam (recimo 3 cd-a u zivotu, sad cekam 4. da izadje |])
Toliko od mene... nemam ni zivaca ni vremena da citam ili da ucestvujem dalje u ovom postu...

Da je ovo drustvo bogatije jos bi i moglo da se racuna na basnoslovne cifre koje ce drzava da ubira na porezu ako se smanji oiraterija,ali mislim da od toga nema nista,jer ko ce ovde da da 130 evra za XP za kucnu masinu?

Dalje nije isto porediti zemlje istocnog bloka koje do 90-tih nisu videli ni TV u boji,pa i to sto su par godina koristili piratski softver im i nije preslo u naviku kao nama koji to radimo negde od ranih 80-tih,ne kazem da je ovo u redu,ali tako je,onda svako od nas zna barem 20 ljudi od kojih u svakom trenutku moze da kupi sta mu padne napamet(sem Pirates! :mad: ),tako da ce se ovo samo pomeriti sa ulica,a svi ce i dalje da kupuju kako su i pre,pa jel se secate kad su ono pre godinu-dve isto tako krenuli u suzbijanje,i sta? Opet smo svi imali sve samo sto nismo kupovali na ulici,nego po kucama.

Ili na primer zamislimo da uspe borba protiv piraterije,vise nemamo gde da kupimo pirate,a izadje Doom 4 ili Far Cry 2 ili tako nesto i kosta na primer 50-100 evra -organizovace se 20,30 ili vise ljudi,dace 2-3 evra i opet po starom,sto ce reci dok god je piraterija tehnicki dostupna svima,mislim da od toga nema nista.

ok, znaci moj zakljucak, imam dva izbora:

1. Da pocnem da se osecam lose i nemoralno zbog piratskog softwera i muzike i da pocnem da placam za programe koji i trebaju i da eliminisem one koji mi manje trebaju ili da nadjem fw alternativu. Znaci ostajem sa kompljuterom na kome ce biti instaliran linux, uplaceno vreme za net i winamp. Prestajem da se bavim pripremom za stampu posto nema sanse da sa novcima koje zaradim od tog posla (cca 300e mesecno) zivim, placam racune i kupim: adobe photoshop, corel graphics suite i windows XP (ili neki drugi NT). To bi bilo cca 900evra koje bi morao odjednom da izdvojim jer mi svi ti programi trebaju za rad. Acdsee kosta 120$ kolko sam video na njihovom sajtu, znaci MS picture&fax viewer ce morati da zadovolji, igrice ne moram da igram niti bi mogao posto trosak od 40e za svaku novu igricu nije nesto sto sebi mogu da priustim. Muziku cu slusati na radiu koji cu morati da kupim posto ne bih imao novaca da kupujem CD-e. Filmove cu gledati na TV-u, za dve godine ce valjda pustiti neki film koji nisam gledao. U stvari kad malo bolje razmislim, prodacu racunar, koji ce mi, mogu internetu da pristupim i za 20din 30min negde i da procitam postu, ko da moram da posecujem forume i budem informisan o svemu i svacemu. Zaposlicu se u birokratiji i slagati neke papire, poceti da slusam cecu, colica itd. to se pusta na TV-u za dzabe. Postacu jedan od 4 miliona Srba i vratiti se starinskim plemenskim obelezjima, biciklu, domacoj pecenoj rakiji, gajicu kupus i rotkvice. Jebo kompljuter.

2. Nastavicu da se ne osecam lose po pitanju piratirerije i nastaviti dalje normalnim zivotom.

URGH! je napisao(la):
Ili na primer zamislimo da uspe borba protiv piraterije,vise nemamo gde da kupimo pirate,a izadje Doom 4 ili Far Cry 2 ili tako nesto i kosta na primer 50-100 evra -organizovace se 20,30 ili vise ljudi,dace 2-3 evra i opet po starom,sto ce reci dok god je piraterija tehnicki dostupna svima,mislim da od toga nema nista.

Pa bas se o tome i radi. Problem u pirateriji nije sto cu ja tebi doturiti moj original cd, ti ces ga presnimiti skinuti crack i uzivati, vec bas u suprotnom u serijskoj pirateriji.
Jeste li videli one masine na BK ja sam verovao da to ima RTS GRAND i jos par kuca. Iskreno tako nesto prvi put vidim ali to je problem kada ce se 1000 diskova jednog programa uvaljati u nedelju dana jer ne postoji kultura uzimanja stvarno potrebnih programa.
A sto se tice konacnog obracuna sa piraterijom nema od toga nista uvek ce postojati pouzece, katalog preko email-a, mobilni broj kupljen za 200 din vise koji nema dodirnih tacaka sa tobom i piraterija uvek ce ziveti.

SILVERGLIDER je napisao(la):
Enivej, pogledaj recimo Madjarsku devedesetih - nisu imali nista vece plate nego vi danas, a tehnicki su bili iza nas; napravili su neko trziste softvera i nisu informaticki propali zbog toga. Sve je to u glavi, a kod nas u glavi ima stvarno svasta.

Sto se tice madjarske i ostalih iz okruzenja kao sto si rekao oni su bili zaostali (tehnoloski :-devil-: ) do kraja 90ih i nisu iskusili presnimavanje kaseta igrica debeljka (simbol mog detinjstva), pa samim tim i njihovo shvatanje je drugacije, a i njihovo trziste ne bih naveo kao narocito plodonosno. Jedino sto je doslo iz ovih zabiti je Serius Sem od brace, a izuzetak potvrdjuje pravilo.

Ako bude tako kao sto kazes,onda je to OK -to sto vec ima obim i kapacitet fabrike stvarno treba zatvoriti.

A sto se tice Serious Sama,pa eto,on je nastao u Hrvatskoj koja je otprilike tu negde sa nama po pitanju piraterije,ali ti koji su pravili Sama ga definitivno nisu pravili za hrvatsko trziste nego za svetsko,jer da jesu vise bi zaradili da su to vreme za pravljenje igre utrosili kopajuci kukuruz.Znaci ni kod nas nije kocnica ta piraterija da se napravi neka dobra igra,naprotiv pa da je ovde svih ovih godina nemoguce bilo nabaviti bilo koji program skoro besplatno,ovde ne bi bilo 100 ljudi koji znaju da restartuju komp.

Karikirate momci i to nepotrebno.

@gx-x: kao sto rekoh, OS se drugde dobija sa racunarom; komponente ovde i u Srbiji kostaju otprilike isto (mozda su kod vas i nesto jeftinije, jer se ovde sigurno plati porez) - i konfiguracije kostaju otprilike isto, s tim da je ovde u tu cenu ukljucen oem OS. Njegova cena se skoro (mada ne sasvim) zbog prodatih kolicina fakticki utopila u cenu. Pod tom pretpostavkom, ne moras da koristis linux (mada i na njemu ima free programa koji mogu taj posao da zavrse, ali jelte, ko ce sad da uci linux, lakse je ukrasti, zar ne?). Ne moras da se prestanes baviti pripremom za stampu, moras samo malo drugacije startovati glede cifre. Eto, oem OS uracunar u cenu racunara; acdsee ne kosta $120, nego kosta $49 - u krajnjem slucaju, ne bi ti dlaka falila sa glave da koristis Irfana recimo koji je za dz. Ista pesma vazi i za druge programe - zar je Adobe Photoshop apsolutno jedini program koji moze da obavi dati zadatak, pa ako ne mozes njega da nabavis, dici ces ruke od posla i baciti se s mosta? Ma daaaaj, pliizz.. Cak i ako mora da bude photoshop, ne mora da bude poslednja verzija - ljudi su radili pripremu za stampu svih ovih godina i bez CS-a; a ja sam licno npr. pocetkom godine kupio full Photoshop 6.0 za 38 eura i registrovao ga - za moje potrebe je vise nego dovoljan, a 100% sam siguran da je dovoljan i tebi. Ako nista drugo, dovoljan ti je da biznis legalizujes i ukoliko ima stvarno tehnicke potrebe, kupis legalan apgrejd za mnogo manje pare. MS Word 2000 sam uzeo za 9 (devet) € - sta mu fali? Sve je to posledica postojanja nekog trzista softvera. A sa druge strane, dokle god imas minimalna ulaganja, uvek ces i moci na naplacujes samo neku crkavicu od para. U krajnjem slucaju - ne mozes ni taj minimum da si priustis? Pa ne moras onda da ga imas. Ni ja nemam para da kupim sebi Aston Martina, ali samo to sto ga hocu ili mislim da mi treba, ne znaci da cu da ga ukradem sa prvog parkinga i ne osecam se lose zbog toga. Tretirate taj softver ko da vam je to neko pravo, nacionalizovana dedovina, pa mora da sleduje samo po sebi.

@original: primer Madjarske i ostalih zemalja koje su u tranziciji bile na istom ili gorem mestu gde je Srbija sada pokazuje i dokazuje da je problem iskljucivo u glavi, a ne parama; oni su nesto isterali, mi necemo izgleda nikad. I zauvek cemo kukati sto plata nikako da pretekne 200-300 eura i uzivati u dzabe filmovima i igricama (tek toliko da se zasladi ovaj vec toliko sladak zivot).

komplikovana pitanja.
slazem se da softwer treba da bude legalan u uglednim firmama, a u svim polako sa jacanjem drzave. ali srbija je jedna velika shervudska shuma gde vlast samo trazi ali bas nesto i ne daje.
mozda nemac ili finac ili norvezanin ima pravo da moralizuje sve i svasta, ali zasto bi se mi zadrzavali samo na softveru.
ko od vas vozi auto do posla? a kuka o ozonskoj rupi, ili se vozi avionom.
ko od vas nosi jeftine patike, koje je tamo neko odradio za 5e mesecno.
milsim da pitanje kucne piraterije spada u domen visoke filozofije. i ne smatram se bas nesto krivim sto mi je kuci sve piratsko.
konkretno za srbiju, kod nas je drzava toliko jadna da lomi svoje korbace na ljudima koji bas nesto i nisu krivi za sve sto se dogodilo, ali ce to debelo da plate.

znaci idem kolima na posao, ali imam legalan softwer...da li sam ja moralan...totalno?
milsim, ja sada kao postujem zakon. znaci moralan sam?

@original: primer Madjarske i ostalih zemalja koje su u tranziciji bile na istom ili gorem mestu gde je Srbija sada pokazuje i dokazuje da je problem iskljucivo u glavi, a ne parama; oni su nesto isterali, mi necemo izgleda nikad. I zauvek cemo kukati sto plata nikako da pretekne 200-300 eura i uzivati u dzabe filmovima i igricama (tek toliko da se zasladi ovaj vec toliko sladak zivot).

Ne mozes smatrati da je problem u glavama ukoliko osrednji korisnik ne moze sebi da priusti ni osnovnu stavku u pokretanju kompujutera. Kod nas je problem izrazen zbog serijske piraterije, raci mi da ti na kompu nemas ni jedan ili ne znas nekoga ko ima piratski program ili igru. 100% obicni korisnici u Madjarskoj kopiraju crackuju i drugacije se zanimaju, a u Hrvatskoj je problem toliko izrazen da su imali pre nekih 1-2 predlog zakona da policija moze da ulazi u stanove i da proverava softver i jos za njih vaznije muzicka CD izdanja.
Na kraju toliki je otpor javnosti (naravno stihijski) bio da su bili primorani da odustanu.

Apsulutno se slazem za koriscenje free softvera i linuxa ali ko kod nas zna o open source i copyleftu ishta. Cak i svet kompjutera (navodim kao primer jer ima raznovrsnu populaciju citalaca) se time bavio 3-4 meseca pa je batalio sa izmenom upisivanjem cene u predstavljanje programa.

Drugi i veci (po mom uverenju nesavladiv) problem je u game trzistu. NIKADA (sem u slucaju cuda) nece se dogoditi da se ljudi kupovati igre za ~50e jer prevelika cena za nesto sto ce se izgustirati, naravno za nase prilike.
Druga mogucnost im je da cekaju 2 godine i da igraju se za 200-500 dinara sto nece prihvatiti NIKO.

Kako bre nikom da otkači da u Srbiji postoji pravna država samo na papiru i sredstvima javnog (dez)informisanja. :) Takvo stanje se nažalost negativno odražava na sve sfere društva pa ne treba da čudi zašto je danas toliko zastupljana piraterija.

Jednostavno, sve to vezano za pirateriju treba posmatrati kao posledicu uzrokovanu ne postojanjem pravne države!

ima-li-koga-tu je napisao(la):
komplikovana pitanja.
slazem se da softwer treba da bude legalan u uglednim firmama, a u svim polako sa jacanjem drzave. ali srbija je jedna velika shervudska shuma gde vlast samo trazi ali bas nesto i ne daje.
mozda nemac ili finac ili norvezanin ima pravo da moralizuje sve i svasta, ali zasto bi se mi zadrzavali samo na softveru.
ko od vas vozi auto do posla? a kuka o ozonskoj rupi, ili se vozi avionom.
ko od vas nosi jeftine patike, koje je tamo neko odradio za 5e mesecno.
milsim da pitanje kucne piraterije spada u domen visoke filozofije. i ne smatram se bas nesto krivim sto mi je kuci sve piratsko.
konkretno za srbiju, kod nas je drzava toliko jadna da lomi svoje korbace na ljudima koji bas nesto i nisu krivi za sve sto se dogodilo, ali ce to debelo da plate.

znaci idem kolima na posao, ali imam legalan softwer...da li sam ja moralan...totalno?
milsim, ja sada kao postujem zakon. znaci moralan sam?

A nije stvar u drzavi svaka drzava mora da puno zahvata od stanovnistva ali problem je sto nasa ekonmska situacija ni na zapad ni na tajvan

Momci, opet se vrtimo u krug; sa jedne strane zato sto se pod suzbijanjem piraterije misli na njeno iskorenjivanje - ja kazem, da se dovede na 60-70% koriscenog softvera, bice ok (pocev od onoga na cemu se zaradjuje). Sa druge strane, sto se kao jeftin ili free softver uzima na tas jedino linux platforma - to jednostavno nije tacno. Sve je vise solidnog free softvera i za windows, cak ne mora ni biti u skladu sa open sourcetom. Neke stvari su free za kucno koriscenje - primetili ste te stvari odavno. Neke stvari su indirektno free - npr. dobices nero sa rezacem, powerdvd ili windvd uz dvd, uz neke ploce su delili i oem verzije antivirusa, ghosta ili nekog slicnog alata. To je sve legalan, a free alat.
Stvar je mozda jos ponajvise ne u matorim drtinama koje koriste kompove dugi niz godina (za njih je moguce suvise kasno za kvrc u glavi), nego u novim korisnicima. Oni jednostavno moraju od pocetka biti svesni da time sto su kupili racunar nisu platili i softver i da je piraterija najobicniji lopovluk. Osecati se lose zbog toga je sasvim dobar pocetak u sticanju te svesti. Ta svest je naravno prisutna kada se doticna osoba nalazi sa druge strane tarabe - kad si programer, pa ti pokradu softver i ne mozes da naplatis svoj trud; kad si muzicar, a ne mozes da naplatis svoje delo iako se ono slusa; kad si vlasnik stana, pa ti ga obiju i odnesu sav namestaj; kad ti ukradu kola sa parkinga, itd - da, tada se zapitas kakva budala je to mogla da uradi; sve je to ok dok ne dobijes licno po novcaniku ili po ledjima.

P.S.
Ako je sad drzava jedini razlog za sva zla, nemashtinu, sirotinju, itd - pa da je ukinemo onda? Placanje poreza i drugih dadzbina je cena za ucestvovanje u jednoj takvoj organizovanoj zajednici i koriscenju institucija; kada nema para za njihovo finansiranje, naravno da ce biti truba. E sad, da li treba prvo platiti pa za te pare dobiti nesto, ili stvoriti nesto ni iz cega da bi se vise naplatilo - predstavlja pitanje da li je starija koka ili jaje. U svakom slucaju stoji jedno - dokle god na tu istu vlast dolazili ljudi iz te iste gomile koja smatra da je ukrasti sasvim ok, oni ce se tako i ponasati na tim mestima.

Vrh Dno