silverglider je napisao(la):
Notaxe, nisam ni ja otisao iz Srbije za vreme kralja Aleksandra; i ja sam grickao m*da kada su plate bile 15 pfeniga, i ja sam se smrzavao na ulici u skidanju onog mamlaza, i ja sam sedeo uz svecu za vreme bombardovanja; vrlo dobro znam kako funkcionise Srbija. Nije meni lako da filozofiram zato sto sam tamo gde sve funkcionise (a ne funkcionise sve, samo sto vi to ne znate), nego sto sam stigao malcice da odmorim glavu i napunim baterije - i strasno mi je zao sto ste se svi vi predali i pomirili sa sudbinom dna - i to samo zato sto nije sve procvetalo preko noci. Svi znaju kako treba, svi znaju sta treba, ali niko q**om da mrdne i svi ocekuju "da to neko drugi", "sto da ja budem budala" (a da se dobar deo ljudi pobrine samo za to da oni sami urade svoj delic, bili bi na konju) ; mozda u tome i jeste problem, sto su svi eksperti i za politiku i za ekonomiju i za racunare i za fudbal i sto zbog toga niko nije spreman ni za truncicu kompromisa u svrhu pomeranja sa nule. I prolazni likovi na politickoj i biznis sceni dolaze iz te iste gomile, nisu oni nikakva posebna fela. U takvim situacijama jedino javnost moze da izvrsi pritisak da se neke stvari resavaju (konkretan problem po problem), ali nevolja je u tome sto niko nece da se oseti delom te javnosti, vec samo kuka na "one gore". No, da ne odem u drugu stranu...
P.S.
Znam da si napisao ono gore pola u sali, pola ozbiljno, samo sto na zalost meni neke stvari dole vise nisu nimalo smesne.
1.Isto i ja, to s početka posta.
2.Nisu se svi predali. Zar se ne vidi bar kod nekih ne primećuje borbeni duh?

3.E sad ovo sa "svi znaju kako treba........ to je malo komplikovanije. Riba od glave smrdi. Izaberu jednu ekipu, znaju kako treba hoće da sprovedu, a onda ga ubiju. Ko još nije shvatio pravu prirodu toga, to je bio državni udar. Nije se promena odmah desila unazad, ali kao što vidimo, malo nakon toga imamo ekipu "koja se ne meša u svoj posao", da bi mogli sve da drže oni koji su sve držali i pre Ðikija.
Nama "dole" preostaje da palamudimo "šta i kako treba".
Ni ja nisam očekivao da sve procveta za 2 godine, ali ja znam ko mi je najkrivlji od 5. octobra naovamo, i mogao bih rukama da ga davim. Mi se krećemo unazad, zbog nečijeg insistiranja na "kontinuitetu" (vojska-Pavković, BIA-Marković). Taj koji je bio oduševljen svojom popularnošću i što mu je članstvo naraslo 15 puta, ne pitajući se KO JE TO PRIHAJAO kod njega, i šta će biti posle.
4. Javnost koju pominješ čita Kurir. Ja ga poznajem samo iz priča. Verovatno bi čitanje makar jednog broja loše uticalo na moj stomak. Ako si sa stomakom jači od mene, probaj da konzumiraš 2-3 broja. Ja bih tu odmah streljao glavog urednika i zamenika, ostatak redakcije bi dobio doživotne, a honorarci bi se toliko utronjali, da bi promenili zanimanje.

Kod nas još ništa od organizacija koje mimo političkih partija mogu donekle da utiču da neka konkretna dešavanja nije ili formirano ili dovoljno jako. Udruženja za zaštitu kupaca, nevladine organizacije, SINDIKATI, različita udruženja, da ne nabrajam sada šta bi sve trebalo. Da to ne šljaka u USA, i oni bi brali kožu na šiljak. Da sve zavisi od njihove dve partije mogli bi odmah svi u Mississipi da skoče, s obzirom da u realnosti oni imaju do odredjene granice simulaciju dvopartijskog sistema, jer u stvarnosti sve zavisi od interesnih grupa koje drže kapital. Da im nije dovoljno svesnog javnom mnjenja i pomenutih organizacija, ni oni ne bi za 1 mm napredovali.
Mada poslednjih 3-4 godine deluje kao i da nazaduju, barem kada su u pitanju ljudske slobode.
P.S. Znam da te stvari nisu smešne, ali gde još sebi da uskratim malo zezanja ?

Svaki dan čujem neki detalj o našem "napredovanju". Batić je podneo 140 krivičnih prijava za finansijske malverzacije funkcionera iz bivše vlasti, a posle 3 godine NIJEDAN proces nije ni započet, a kamoli da je neki završen i neko osuđen. Zna se kako "radi" sadašnji ministar, već ga je neko pomenuo kao Slobinog dželata.
Možda nekome izgleda da se neki ljudi mnogo bave politikom, ali ovde je uvek važilo da to nije "kao bavljenje politikom napolju". Ovde od toga zavisi kakav će nam život biti sledećih 30 ili 50 godina. Tj. da li će se bar minimalno "unormaliti". Jao! :S:
P.P.S. Ako se uskoro izmisli neki siguran način hibernacije, ja bih da se prijavim. Jeste da bi se to koristilo za neizlečive bolesnike, ali ovo malo liči na tu definiciju.
Lepo je Sajfer u Matrixu rekao: "And, do you know what I realize after 9 years ?.... Ignorance is a bless.
SVAKA rasprava na ekonomska i slična pitanja dovede do ovakvog toka, jer jednostavno najosnovnije stvari nisu rešene.
Pozdrav