Šta je novo?

PhysX se zahuktava

Da, UE3 je radjen sa Physix-om na umu da tako kazem (tad je to bilo pod Ageia).Nije to jedini slucaj, ima tu jos veoma popularnih endzina kompatibilnih sa physx, na primer Capcom-ov endzin (Lost Planet, DMC, Bionic Commando...).
Physx je kompatibilan "u startu" sa svim platformama, i zbog endzina igara, i zbog nacina na koji se izvrsava.
Fallout 3 koristi Havok istina, ali to nije isto sto i upotreba Physx-a.Kao sto rekoh gore, tu su ragdoll i u slucaju F3 najprostije interakcije objekata (padne kutija sa stola).Nema naprednijih stvari.Cak stavise F3 ima fiziku -ocaj.Prevazidjeno u svakom pogledu.

Trenutno stanje stvari je tako da se upotreba PhysX-a moze smatrati za sminku i "efekte".Moze se i bez njih.Kao sto se moglo i bez SM2.0 kad se pojavio.Medjutim posle nekog vremena vidis da Far Cry nije ista igra pod GF4Ti i radeon 9700.

Ono sto se vidi u Cryostasis demou je ono cemu bi trebalo da se tezi.Tj. neka najava...Kad tad ce se pojaviti igra koja za prelazak nivoa trazi da se na primer voda skrene u neku stranu, srusi neki zid ili neka slicna zagonetka zasnovana na naprednoj fizici (kao sto nekad bese sa HL2 i igranjem prostim objektima).
Ono sto je zanimljivo takodje, jeste prosta skalabilnost sa hardverom.Sa jacim PPU-om na raspolaganju, programer moze jednostavno da "poveca rezoluciju" fluida iz emitera na sceni i da dobije apsolutno fotorealisticnu vodu.Koju i dalje moze da skrece, usmerava po zelji, koja kvasi objekte itd.Nisu to samo sminke i sitne stvari.
Zatim igra sa potpuno unistivim objektima, ragdoll sa realnom impact detekcijom (otkidanje prsta, izbijanje oka lol).

Realna simulacija fizike je po meni "sledeca revolucija" u virtuelnoj zabavi i ja licno puno ocekujem od svega toga.Ko brze stigne, a ne za*ere, na konju je.

Погледао сам презентацију Хавока на њиховом сајту и колко видим ништа не заостаје за PhysX-om. Изгледа да је везија за извршавање на процесору упрошћена да не би угушила исти.

Физика дефинитивно постаје један од елемената гејмплеја као на пример у Hells Highway-ju, али ни GTA4 не би онако добро изгледао да нема те рудиментарне физике.

Погледао сам презентацију Хавока на њиховом сајту и колко видим ништа не заостаје за PhysX-om. Изгледа да је везија за извршавање на процесору упрошћена да не би угушила исти.

Upravo.I dok Larabi ne sidje sa sinajske gore, jedino od havoka sto cemo imati jeste ono sto imamo danas.Kutije i buritji.:D

Физика дефинитивно постаје један од елемената гејмплеја као на пример у Hells Highway-ju, али ни GTA4 не би онако добро изгледао да нема те рудиментарне физике.

GTAIV ima veoma napredan fizicki endzin, i zapravo je vrhunac "standardnog modela" da tako kazem.I vidimo sta se desava.Quad procesor je maltene must-have, a single-core su ovim naslovom definitivno otisli u zaborav.A igra opet ne sadrzi te "naprednije" simulacije fizike.Sta bi tek onda bilo...

Mada, jedan nas kolega sa foruma je poterao GTAIV sa ukljucenom i sa iskljucenom GPU PhysX akceleracijom.I dobio osetno bolji rezultat sa akceleracijom.To mi je dalo ideju da i ja probam, i slicno se desilo i kod mene...oko 5-10 fpsa bolji rez.Do cega je to zapravo, ne znam...ali necu da spekulisem:D

Mada, jedan nas kolega sa foruma je poterao GTAIV sa ukljucenom i sa iskljucenom GPU PhysX akceleracijom.I dobio osetno bolji rezultat sa akceleracijom.To mi je dalo ideju da i ja probam, i slicno se desilo i kod mene...oko 5-10 fpsa bolji rez.Do cega je to zapravo, ne znam...ali necu da spekulisem:D

Дај реци нама неукима како то да урадимо :D

Ne kapiram?El to zezas, ili...?:)

Ne bih previse obracao paznju na to, jer mnogi prijavljuju da im neke igre bolje rade sa stikliranim gpu physx, iako tih igara nema na physx listi, ali eto, podstice na razmisljanje...

Poslednja izmena:
Pa ne koristi, koristi Euforia endzin, sad ZASTO daje bolji rez sa stikliranim GPU physx neam pojma stvarno.Uostalom i nije neka prevelika razlika u FPS-u da bi mogao da kazem "A-HA!..."

Pa ne koristi, koristi Euforia endzin, sad ZASTO daje bolji rez sa stikliranim GPU physx neam pojma stvarno.Uostalom i nije neka prevelika razlika u FPS-u da bi mogao da kazem "A-HA!..."

Ух попио сам неко домаће бело вино па ми се меша са процесима нисам те разумео у оном првом посту, али сад схватам :D

Hahahaha, slava,slava...za divno cudo ja sam prilicno bistre glave veceras...valjda:d

Poslednja izmena:
Нпр осетно мање троши, то је битно. А да је бољи производ јесте, можда то не занима крајњег корисника, али зато нВидију и АТИја итекако. А о њима је реч на овој теми.

Када се каже јефтинији, мисли се јефтинији за исте или боље перформансе.
Дакле закључак: наиграће се на крупно за ситне новце. :)

uopste nije o tome rec u ovoj temi, rec je o physX-u i zahuktavanju doticnog, a nekoji chip kog proizvodjaca manje kosta. A za potrosnju me bas zabole. Kad dajes 200e ili 150e za graficku, podrazumeva se da je pametno uloziti i pola od toga u PSU koji ce tu stajati 3-4god. Za 70e uzmes 600~700W i bole te bas kolko koja karta trosi.

Poslednja izmena:
Glavna fora će biti da ko ima 8800 kartu i jaču koristi za fiziku a top modele za grafiku.Što će biti prvi put da se "stara" grafička ne baca, naravno treba sačekati neku AAA igru koja će pogurati ovoj proces.:)

PhysX integracija je tek pocela. I koji su to proizvodjaci napustili Nvidiu? Jesam ja to nesto propustio?

Iz ovog posta u odnosu na sve tvoje postove koje sam procitao ,ovaj mogu da shvatim jedino kao sarkazam iz ocaja.Ti mnogo bolje znas od mene koji su to partneri,zar ne?Ako Nvidia u sledecem krugu izbaci bolju kartu od Ati-ja u rangu koji zadovoljava moje potrebe ja je kupujem sigurno.
Pitanje:
Ako Ati izbaci boju kartu od Nvidije ,da li ti uzimas ATI?
:wave:

Iz ovog posta u odnosu na sve tvoje postove koje sam procitao ,ovaj mogu da shvatim jedino kao sarkazam iz ocaja.Ti mnogo bolje znas od mene koji su to partneri,zar ne?Ako Nvidia u sledecem krugu izbaci bolju kartu od Ati-ja u rangu koji zadovoljava moje potrebe ja je kupujem sigurno.
Pitanje:
Ako Ati izbaci boju kartu od Nvidije ,da li ti uzimas ATI?
:wave:

Ne kuzim, zasto bih ja bio ocajan?
Ti proizvodjaci su postali ATI partneri, i ujedno ce proizvoditi i jedne i druge kartice. I sta tu ima lose?

Ja sam i imao ATI kartu u vrijeme R300 dominacije. Kada bi se to opet ponovilo ja bih je kupio.

@Spaad:

niko napustio nvidiu vec je nevidia neke od njih sutnula, zato te je starac pitao "ko je to sutnuo nvidiu"...

PS. Definisi "bolju" molim te :) Brze nije obavezno i bolje ;) Odavno postoji ono:

- Kvalitetno
- Brzo
- Jeftino
izaberite DVA !

Poslednja izmena:
koristi se sta se stigne, uglavnom havoc za xbox ali to nije poenta ovde, to radi "cpu" na konzolama, a ne gpu...

To je "The Great Kulu" tech demo koji se može skinuti sa NV sajta, mislim da radi samo na GTX kartama

Radi (dobro) samo na GTX kartama. Pokrenuo sam demo, izgleda bas fino ali je zahtevan. Neki i7 i GTX280 SLI su potrebni za FPS iznad 30.

Nije bas toliko strasno, moze da se proba.

Na mojoj konfi je igrivo (nema seckanja) klizi, a nije gtx+.

Na Q6600(@default) i GTX260(overklokovana) ima 30-35fps u 1920x1200

Zaboravih da dodam... zauzeće procesora je oko 50%

Poslednja izmena:
Ne kapiram?El to zezas, ili...?:)

Ne bih previse obracao paznju na to, jer mnogi prijavljuju da im neke igre bolje rade sa stikliranim gpu physx, iako tih igara nema na physx listi, ali eto, podstice na razmisljanje...

Prosto i jednostavno -- kad u takvim igrama ukljucis GPU PhysX onda nemas vise fiziku u igri pa igra brze radi :d

Mirrors Edge je po mom misljenju igra godine i po gameplay-u i po tehnickim resenjima. Stvano je tesko dati joj epitete trash itd. Voleo bih da manje pisete samo reda radi...

Kako znas da je igra godine kad je nisi ni igrao ? :) Meni deluje interesatno ali kontam da ce da smori posle sat-dva posto ce za to vreme pokazati apsolutno sve sto moze da ponudi.
Naravno, ni ova ne mora biti tacno sobzirom da ni ja nisam igrao igru :p

Mirrors Edge je po mom misljenju igra godine i po gameplay-u i po tehnickim resenjima. Stvano je tesko dati joj epitete trash itd. Voleo bih da manje pisete samo reda radi...

ma mozhe da izgleda kako hotje kad je gameplay trash, za raliku od tebe ja sam me igrao na konzoli i tvrdim da je igra sranye.

aha, da, ovo je izaslo za njonzole, zaboravih i ispricavam se :type:

Vrh Dno