Šta je novo?

PhysX se zahuktava

Ko kupi 48x0 za ne bas tako sitne novce sitno ce se i naigrati novih igara u kojim nece videti napredne efekte. Tek je kupio graficku a mora da propusta efekte koji krase igru i cine je posebnom. Mene bi to poprilicno razocaralo u ono sto sam kupio, ali super ustedeo sam koji euro pa nije tako strasno. :wall:
koje napredne efekte nece videti na 48x0? sta ja to propustam u odnosu na tebe?

Dovoljno je da postoji jedan hit naslov ili par manjih sa podrškom za PhysX i ATi je u problemu. Ako ti tu ne vidiš nikakvu razliku, onda se ozbiljno brinem za tebe.

Znaš kako kažu: jedan probo pa se u*ro (Ageia).
Sačekaj prvo da se pojave igre, pa da ljudi požele da se igraju sa physx-om dovoljno da kupe nVida-u.

Physx je na nivou efekata - daleko smo od toga da neki engine igre ima ozbiljne koristi od istog - a efekti teško da će biti toliko spektakularni da bace Ati u probleme.

Šta su samo vikali za DX10 i njegove efekte, pa evo i danas ljude uglavnom boli uvo za DX10 - a Physx jednog dana kada bude postojao u igri mnogo će manje uticati na vizuelni ugođaj iz prostog razloga što ne može na svakom ćošku u igri da se cepa celofan i vijori tkanina a ubijaće FPS - pogotovo na single GPU

Mene ako pitaš teško da će Physx da radi kako treba na single grafičkim ispod gtx 260 i prvi će ga gasiti vlasnici nVidie sa jeftinijim kartama.

:eyebrows:

Na koje od navedenih znacenja reci intimate si mislio?

Na ovo: belonging to or characterizing one's deepest nature

(manijače :d)

a ovo je bitno krajnjem korisniku u 3pm...
...ovo je pogotovo bitno za kranjeg korisnika. Uz AMD/ATI karte se dobija "Ekonomska politika for dummies" ili sta ?!

Tebi izgleda ni takva knjiga ne bi pomogla da shvatiš o čemu se ovde diskutuje. Ovde konkrento pitanje nije da li bi krajnji korisnik uzeo Radeta ili GF već yooyova tvrdnja da "nVidia ima bolji GPU?". Po tebi i njemu, jedini kriterijum je visočiji:D fps. To se naravno bezbroj puta pokazalo kao pogrešno. Po toj logici je R600 bio bolji GPU od RV670 jer je imao par procenata bolje performanse.

Znaš kako kažu: jedan probo pa se u*ro (Ageia).
Sačekaj prvo da se pojave igre, pa da ljudi požele da se igraju sa physx-om dovoljno da kupe nVida-u.
Physx je na nivou efekata - daleko smo od toga da neki engine igre ima ozbiljne koristi od istog - a efekti teško da će biti toliko spektakularni da bace Ati u probleme.
Šta su samo vikali za DX10 i njegove efekte, pa evo i danas ljude uglavnom boli uvo za DX10 - a Physx jednog dana kada bude postojao u igri mnogo će manje uticati na vizuelni ugođaj iz prostog razloga što ne može na svakom ćošku u igri da se cepa celofan i vijori tkanina a ubijaće FPS - pogotovo na single GPU
Mene ako pitaš teško da će Physx da radi kako treba na single grafičkim ispod gtx 260 i prvi će ga gasiti vlasnici nVidie sa jeftinijim kartama.
Delimično se slažem, uticaj physX neće biti dramatičan, ali će se nVidia pobrinuti da ono malo igara koje pokazuju značajnu razliku maksimalno izpromoviše.
Po najavama igrice sa podrškom za physX će se pojaviti za koji mesec. Tada će kupac moći da bira između dve po svemu ostalom približne kartice, i physX može biti presudan da prevagne na nVidijinu stranu.

Poslednja izmena:
Tada će kupac moći da bira između dve po svemu ostalom približne kartice, i physX može biti presudan da prevagne na nVidijinu stranu.

Samo da se ne zabroje u projektovanju novih GPU-ova, jer taman dok "legne" Physx i dok bude moglo da se priča o uticaju istog na prodaju, pojaviće se nove serije i jedne i druge firme o kojima se još ništa bitno ne zna (sem da će stići) a njihova merna jedinica €/FPS će lomiti kupce.

@Chinaski:
U Mirrors Egde, fale zastave, stakla, pa cak i neki zidovi (doduse od platna). Igra izgleda potpuno drugacije bez physx. Kao da fali bar 30% detalja na ekranu. Izgleda siromasno.

RV770 je bolji od GT200 zato što duplo manji čip, sa duplo užom memorijskom magistralom postiže performanse koje vrlo malo zaostaju za GT200.
Bolji je zato što se RV770 kartice prodaju po solidnoj ceni i na njima zarađuju i AMD i partneri. U isto vreme nVidia je prinuđena da prodaje GT200 kartice debelo ispod cene po kojoj je planirala, na njima ne zarađuju ni partneri ni nVidia i na kraju opet ATi prodaje više.
Kada govorimo o tome koji cip je bolji, bitna je brzina, drajveri (s. podrska), i oc potencijal.
Sve drugo je samo pametovanje. Ne zanima me koliko ko zaradjuje i sl. niti imam direktno korist od toga. Ja se za Nvidiu ne brinem, a nebi trebao ni ti niti bilo ko drugi. Jeli mi bitna velicina cipa!

Kada govorimo o cijeni, ja tu uopce ne vidim problem. 4870 1GB i GTX 260 216 su trenutni best buy. Imaju slicnu cijenu i performanse.

GTX 280 OC, Crysis Warhead, Ambush mapa:

min: 33, average: 46, maks: 59

4870 OC, Crysis Warhead, Ambush mapa:

min: 23, average: 38, maks: 47

Koji cip je bolji!

Neki ovdje kazu da nema Ati-a i RV770 serije, koliko bi kostao GT 200. A koliko bi kostao RV770 da nema Nvidie. Ati je morao napraviti ovakav potez, jer je zabrljao sa prijasnjom serijom.
Nekada je Ati prodavao X1900XTX za 650€, a X1900XT za 550€. Razlika je bila mizernih 25mhz za core i 50mhz za memoriju. Kada je Nvidia ovako nesto napravila?

izvinjavam se sto cu da uvredim nekoga ovime sto cu reci, ali zaista ne mogu vise da trpim ovakve totalno diletantske teme - *****ske teme.

Davati prognoze kako ce da propadne ova ili ona firma na osnovu maloprodajnih cena u Srbiji i to povrh svega na osnovu cena JEDNE serije proizvoda i to za period od SEST meseci je zaista *****LUK prve vrste. Znaci ne mogu da verujem kako plitko poimanje trzista imate !

Zatim trubiti kako je ova ili ona firma u problemu jer nema JEDAN feature !

U pitanju su firme koje imaju dovoljno potencijala da prate jedna drugu samo kad ocene sta im donosi maximum dobiti u datom trenutku. Ja ne znam kako se vode velike korporacije ali sam siguran da ne propadaju brzo i da se na njih ne mogu primeniti modeli vodjenja kucnog budzeta - odnosno budimo realni za vecinu posetilaca ovog foruma je maximum ekonomije koji mogu da dosegnu balansiranje dzeparca. Ali zato smo svi pametni da mozemo da procenimo kako ovoj ili onoj firmi nema spasa...

Znaci ovim postom zavrsavam svaki moj buduci komentar u ovakvim decijim temama. Moje nezadovoljstvo je usmereno ka samom sebi jer sam bio glup pa sam trosio vreme na ove teme.

iskreno vas,

M.

Situacja je slična onoj kada je NV izbacila SLI ... do kraja godine (2009.) AMD/ATI će pokušati sa nečim sličnim. A možda kao rezultat toga požure neku OpenCL/DX11 implementaciju fizike.

Poslednja izmena:
korisniku je uglavnom najbitnija cena i tu je ATI u prednosti.
Onaj ko kupuje grafiku jednom u par godina kao shto sam ja, a znam da nisam jedini, cena zaista nije bitna. Ne stoji ti ova izjava bash toliko chvrsto i bash iz tog razloga nisam izabrao radeon jer podvlachim budimo realni svaki dan na ovom forumu osvane bilo kakav problem sa novijom serijom shto je meni dalo dodatni motiv da postupim kako jesam.

:wave:

Kada govorimo o cijeni, ja tu uopce ne vidim problem. 4870 1GB i GTX 260 216 su trenutni best buy. Imaju slicnu cijenu i performanse.

Koji cip je bolji!

Za igranje Crysis-a?

To svi znamo, ali nije to jedina igra. ;)

Race Driver GRID

grid-2560.gif

Meni ce inace biti veoma interesantno da vidim zastave kako se cepaju, staklo kako puca, prasina kako se dize... Ej moji benchmarkovci, nista od tih uber-mega-sajber-giga detalja ako igra je radjena sa idejom da joj efekti i fizika budu top kad ce gameplay, naravno, biti smesan.

Meni zaista nisu jasni neki članovi ovog foruma, svašta im se priviđa, gade se nekih dečijih/diletantskih/*****skih tema, a opet postuju u njima. Evo naprimer jednom se članu priviđa priča o propasti firmi na osnovu cena u Srbiji. Pominje kako je neko napisao da nekoj firmi nema spasa. U temi niko nije pomenuo propast, cene u Srbiji ili nemanje spasa.

P.S. Mipko Copy/Paste nije baš primeren u ovom slučaju!

Poslednja izmena:
Npr. kada je preimenovala 8800GTS (G92) seriju u 9800GTX i to naplatila :)
To nema veze s onim primjerom. I cilj mi je bio pokazati kako ni jedni ni drugi nisu svetci.

@Brazilko
Oni Crysis Warhead testovi su lokalni testovi, ne lazni. A grafikona koji ne pokazuju pravu sliku ima koliko hoces. Evo ti jedan pa napravi poredjenje s tim.

Prilozi

• 1220676976cE1TT3kZg9_7_6_l.gif
    1220676976cE1TT3kZg9_7_6_l.gif
    51.8 KB · Pregleda: 53
Kada govorimo o tome koji cip je bolji, bitna je brzina, drajveri (s. podrska), i oc potencijal.
Sve drugo je samo pametovanje. Ne zanima me koliko ko zaradjuje i sl. niti imam direktno korist od toga. Ja se za Nvidiu ne brinem, a nebi trebao ni ti niti bilo ko drugi. Jeli mi bitna velicina cipa!
Koji cip je bolji!
Ti si starino promašio sobu. Trebalo bi da postuješ u sobi "Šta da kupim?", a ne u "Trendovima..."
Tema nije pokrenuta da bi se diskutovalo kome je veći u Crysisu, Gridu... već da bi se prodiskutovalo o potencijalnom uticaju physX-a na tržište igrica i grafulja. Držimo se teme. Molim administratore da reaguju!

Poslednja izmena:
@Chinaski:
U Mirrors Egde, fale zastave, stakla, pa cak i neki zidovi (doduse od platna). Igra izgleda potpuno drugacije bez physx. Kao da fali bar 30% detalja na ekranu. Izgleda siromasno.

Pih, cista softverska lakopremostiva fora, kao sa Vistom i do sada nevidjenim Directx10 igrama o kojima si bas ti toliko pricao onomad a od svega toga nije bilo (niti ce biti) nista,

Pike; yooyo;1661368 je napisao(la):
Pogledaj teme za Cryostasis i Mirror's Edge i kako izgledaju sa i bez PhysX

pogledao sam trejlere (ziveo 2Mb/s). Cryostasis deluje kao ok igra i fizika u njemu deluje super, sve djuture. nazalost, nisam nasao nigde poredjenje sa i bez PhysX-a i gotovo sam siguran ako se izuzme dinamika fluida (koja po mom skromnom misljenju nije nesto posebno odradjena, ali eto postoji) da to sve moze i ATI da radi bez problema. sto se tice druge igre, ono je neki tezak shit, tako da ne vidim zasto bi neko hteo da je igra. vise deluje kao neki tech demo za fiziku nego igra. i kao takav bez fizike zaista deluje siromasnije nego sa istom.
sve u svemu, ja ne vidim da bi ovo nekoga nateralo da umesto ATI karte uzme nvidiu, tacnije da doplati nekoliko desetina evra vise za losu dinamiku fluida u jednoj solidnoj igri i neke efekte u nekom tech demou koji se prodaje kao igra. retorsko pitanje: koji je cilj Mirror's edge? vezbanje parkura?

@OKI:
bez ljutnje, ali ko kupuje graficku jednom u 5 godina nije toliko bitan kao onaj ko je kupuje jednom godisnje, sa stanovista kompanije koja pravi karte. ljudi koji kupuju kartu na godisnjem nivou itekako uzimaju u jednacinu faktor cene (tacnije cena/performanse). zato se i RV770 karte prodaju na tone (i ne samo zbog toga). a uvek ima mali deo ljudi koji ce kupiti najbolje jer imaju para, pa makar to najbolje ne vredelo te pare za koje se prodaje.
dakle, za prosecnog kupca cena (tj. bang for buck) cena je najvazniji faktor.

mrzi me da brisem i prekrajam gomilu postova kako bih regulisao offtopic, ali vas molim da se ubuduce skoncentrisete na temu - a ona je zasto bi ATI (potencijalno) trebalo da se zabrine zbog PhysX-a, a ne Crysis benchmark i slicno...

Poslednja izmena:
Uz svo uvazavanje svih clanova ovog foruma,ali neki kao da ne vide neke stvari!(ili nece da vide)
PhysX je trenutno jedini Nvidijin izgovor za koji nezna 70% korisnika njihovog proizvoda,a uz to jos i neradi kako bi trebalo jer nema na cemu da radi.Zar nije dovoljan pokazatelj stanja na tom trzistu to sto ih je napustilo 99% brend proizvodjaca.(ostao je samo BFG koji je prodavao flesovani "8800GT" za 50$ uz zamenu(ovo znaci izvuci koliko si ulozio))?Da li vi stvarno mislite da ti ljudi koji su godinama u ovom poslu ne planiraju 3 koraka u napred?

Ti si starino promašio sobu. Trebalo bi da postuješ u sobi "Šta da kupim?", a ne u "Trendovima..."
Tema nije pokrenuta da bi se diskutovalo kome je veći u Crysisu, Gridu... već da bi se prodiskutovalo o potencijalnom uticaju physX-a na tržište igrica i grafulja. Držimo se teme. Molim administratore da reaguju!

Tacno, tema je konkretno o PhysX-u. Trebao si prvo sebe upozoriti i ne ici u off topic ;)

Moja poruka, takođe izvan teme, bila je odgovor na poređenje grafičkih kartica u igri Crysis u kojoj se NVIDIA PhysX ni ne koristi.

Postavio sam grafikon druge igre da pokažem da nVIDIA nije bolja u svim igrama.

@Brazilko
Oni Crysis Warhead testovi su lokalni testovi, ne lazni. A grafikona koji ne pokazuju pravu sliku ima koliko hoces. Evo ti jedan pa napravi poredjenje s tim.

Uporedio sam ih: grafikon koji si priložio je No AA. ;)

PhysX je trenutno jedini Nvidijin izgovor za koji nezna 70% korisnika njihovog proizvoda,a uz to jos i neradi kako bi trebalo jer nema na cemu da radi.Zar nije dovoljan pokazatelj stanja na tom trzistu to sto ih je napustilo 99% brend proizvodjaca.(ostao je samo BFG koji je prodavao flesovani "8800GT" za 50$ uz zamenu(ovo znaci izvuci koliko si ulozio))?Da li vi stvarno mislite da ti ljudi koji su godinama u ovom poslu ne planiraju 3 koraka u napred?

U potpunosti se slažem sa ovim.

Mislim da se ATI trenutno ne treba bojati. Strategija brzog prelaska na novi proizvodni proces i "best bang for buck" čipova će držati vodu sve dok se Nv ne prilagodi. Možda su bivši "solo NV" partneri namirisali nešto novo:
ATI RV740 - A 40nm RV770 In Disguise
RV740 ES using GDDR5
Inače sam više nego oduševljen sa rv730, al ovo će biti dar mar bude li prema predviđanjima.

Мени само једно није јасно: зашто Ати не одради хардверску акцелерацију Хавок енџина кад о томе прича од 2006 године?

Zato sto (ako se ne varam) HAVOK koristi CPU za proracun fizike ;)

Prica, i od toga izgleda nece biti nista.Havok je u medjuvremenu postao Intelova svojina, a igara sa Havokom je sve manje (za to je odgovoran prvenstveno Unreal Engine 3).
A i havok koji se u igrama koristi zaduzen je za ragdoll i medjusobne interakcije objekata, ni reci o simulaciji tkanina, fluida, partikla i slicnog.

Poslednja izmena:
Јесте користи он CPU али Ати прича од 2006 да то може да ради на њиховим графичким процесорима, имали су неке демое.

Jednostavno, zato što je Havoc sada u vlasništvu Intela, a Intelu to nije u interesu. Kako bi te drugačije naterali da kupiš za igranje njihov najnoviji Ekstremni CPU? :) Kada bi fiziku proračunavao GPU, za igre bi ti bio i više nego dovoljan jedan prosečan dual-core.

Po meni, za očekivati je da će Intel dopustiti da se Havoc izvršava na GPU-u onda kada se bude pojavio Larrabee na tržištu i na taj način iskoristiti akceleraciju fizike kao jedan od aduta za prodaju njihovog GPU-a (ili kako ga već klasifikuju). Alternativno, ako Physix u međuvremenu krene masovno da potiskuje Havok kao dominantan engine za fiziku, onda se možda i sete pa omoguće akceleraciju fizike na ATI GPU-ovima. A sve to kako bi Havoc ostao dominantan i kako bi kasnije poslužio kao razlog da se natera prosečan korisnik da kupi Larrabee.

Prica, i od toga izgleda nece biti nista.Havok je u medjuvremenu postao Intelova svojina, a igara sa Havokom je sve manje (za to je odgovoran prvenstveno Unreal Engine 3).
A i havok koji se u igrama koristi zaduzen je za ragdoll i medjusobne interakcije objekata, ni reci o simulaciji tkanina, fluida, partikla i slicnog.

Зашто? Јел зато што је искористио PhysX?

PS. Fallout 3 користи Хавок.

Jednostavno, zato što je Havoc sada u vlasništvu Intela, a Intelu to nije u interesu. Kako bi te drugačije naterali da kupiš za igranje njihov najnoviji Ekstremni CPU? :) Kada bi fiziku proračunavao GPU, za igre bi ti bio i više nego dovoljan jedan prosečan dual-core.

Po meni, za očekivati je da će Intel dopustiti da se Havoc izvršava na GPU-u onda kada se bude pojavio Larrabee na tržištu i na taj način iskoristiti akceleraciju fizike kao jedan od aduta za prodaju njihovog GPU-a (ili kako ga već klasifikuju). Alternativno, ako Physix u međuvremenu krene masovno da potiskuje Havok kao dominantan engine za fiziku, onda se možda i sete pa omoguće akceleraciju fizike na ATI GPU-ovima. A sve to kako bi Havoc ostao dominantan i kako bi kasnije poslužio kao razlog da se natera prosečan korisnik da kupi Larrabee.

Сад ми је јасно, ух прљави Интел нећу им дати паре за процесор сад намерно :d

Poslednja izmena:
Da, UE3 je radjen sa Physix-om na umu da tako kazem (tad je to bilo pod Ageia).Nije to jedini slucaj, ima tu jos veoma popularnih endzina kompatibilnih sa physx, na primer Capcom-ov endzin (Lost Planet, DMC, Bionic Commando...).
Physx je kompatibilan "u startu" sa svim platformama, i zbog endzina igara, i zbog nacina na koji se izvrsava.
Fallout 3 koristi Havok istina, ali to nije isto sto i upotreba Physx-a.Kao sto rekoh gore, tu su ragdoll i u slucaju F3 najprostije interakcije objekata (padne kutija sa stola).Nema naprednijih stvari.Cak stavise F3 ima fiziku -ocaj.Prevazidjeno u svakom pogledu.

Trenutno stanje stvari je tako da se upotreba PhysX-a moze smatrati za sminku i "efekte".Moze se i bez njih.Kao sto se moglo i bez SM2.0 kad se pojavio.Medjutim posle nekog vremena vidis da Far Cry nije ista igra pod GF4Ti i radeon 9700.

Ono sto se vidi u Cryostasis demou je ono cemu bi trebalo da se tezi.Tj. neka najava...Kad tad ce se pojaviti igra koja za prelazak nivoa trazi da se na primer voda skrene u neku stranu, srusi neki zid ili neka slicna zagonetka zasnovana na naprednoj fizici (kao sto nekad bese sa HL2 i igranjem prostim objektima).
Ono sto je zanimljivo takodje, jeste prosta skalabilnost sa hardverom.Sa jacim PPU-om na raspolaganju, programer moze jednostavno da "poveca rezoluciju" fluida iz emitera na sceni i da dobije apsolutno fotorealisticnu vodu.Koju i dalje moze da skrece, usmerava po zelji, koja kvasi objekte itd.Nisu to samo sminke i sitne stvari.
Zatim igra sa potpuno unistivim objektima, ragdoll sa realnom impact detekcijom (otkidanje prsta, izbijanje oka lol).

Realna simulacija fizike je po meni "sledeca revolucija" u virtuelnoj zabavi i ja licno puno ocekujem od svega toga.Ko brze stigne, a ne za*ere, na konju je.

Poslednja izmena:
Uporedio sam ih: grafikon koji si priložio je No AA.

E super. Mada vidim da ti i dalje neke stvari nisu jasne.

Citiram korisnika: spaad

PhysX integracija je tek pocela. I koji su to proizvodjaci napustili Nvidiu? Jesam ja to nesto propustio?

Vrh Dno