Šta je novo?

PHPBB3 Gold

Nadam se samo da je resen problem sa registrovanjem botova i attachmenti... 🙂 moracu u ponedeljak da podignem negde test verziju pa da se upgrejdam....

Kad tad ce phpbb prestati da bude free. Ljudi su ga radili 5 godina. Iskreno ne verujem da ce ostati free jos zadugo, ali sumnjam da ce mu cena biti simbolicna, npr. 1 euro. 🙂

Otkud ti sad to?

@nemanja: Dooobro i? Ne razumem cemu komentar koji nema nikakve veze sa novom verzijom phpBB-a, vec je vise u domenu prorochica i 'javlja mi se'?

Ja sam stavio test verziju PHPBBa 3 na net i za sada nema registrovanih botova i bagova koji su se javljali u RC verzijama, mada bih ti savetovao da sačekaš još malo jer još nema podataka o tome kako se forum ponaša u heavy duty okruženju. Sećam se da projectw forum pukao kad je sa v2 prešao na PHPBB3 RC (neki) jer je search engine preopteretio MySQL bazu više nego što treba.

Komentar je bio vise kao offtopic, cisto da izrazim svoju zabrinutost.
Instalirao sam phpbb3, planiram da ga koristim na veoma prometnom sajtu, ali ne jos uvek.
Mozda ne bi bilo lose da neko, ako moze uradi neki stress test na forumu, da vidimo kako se drzi.

Nema mesta zabrinutosti jer se Open Source projekti kao PHPBB finansiraju iz drugih izvora kada su toliko popularni: google oglasi, donacije, hosting, sponzori, prodavnica predmeta (rančevi, majice, igračke)...

Ista stvar je i sa Joomlom. 😉

Cist primer je vBulletin, zar ne? 😀

Salim se sad malo. Ja sam jako skeptican kada tako nesto zazivi, mada je phpbb zaziveo mnogo pre verzije 3, ali eto. Nadam se da ce zauvek ostati free.

Koje su glavne razlike u odnosu na v2?

Avatari su sada sa desne strane :d

I dalje nema QuickReply.

Posto sam im direktno postavio to pitanje, znate koji je odgovor bio?

Necemo da forum lici na chat skriptu vec na forum, zato nema QuickReply.

Sad neko moze da ovo shvati kao totalnu glupost ( ja prvi ), ali ipak donekle su u pravu. Cini mi se da ce ljudi 2 puta da razmisle da li ce da se "muce" i da otvaraju novi link da bi kucali poruku od 3 reci. 🙂

Ja opet mislim da je sve stvar kako se covek u trenutku oseca. 🙂

PHPBB se uvek lako modovao, tako da nije problem ni za tu opciju. Neko ce vec napraviti, ako do sada vec nije.

Nije to poenta price... Postoji MOD za to imas Advanced QR i QR, ali me cudi koliko su ustogljeni, tako da se izrazim. Molim te "Necemo da nam forum izgleda kao chat soba." u prevodu "Necemo da pravimo auto da se ulazi sa strane nego preko krova.".

Da, bas cudno pisu rec 'benzin'....

Pa dobro Nemanja, njihov forum, njihova vizija kako treba da se razvija. Forum je Open Source pa svako može da ga prilagodi svojim potrebama što je rešenje za sve probleme.

Treba mi pomoć ili savjet oko instalacije phpBB3. Inače dosta mi se sviđa, stavili smo ga na phpBB2 forum na kojem sam dugo moderator i dosta je bolji od phpBB2. Imali smo na phpBB2 velikih problema sa botovima ali je admin nešto patchovao i sredio tako da se to može srediti i na phpBB2.

Radi se o ovome, "podigao" sam sebi XAMPP i bez problema instalirao phpBB3, čačkao, zezao se, podešavao. Onda sam ga htio prebaciti na server gdje imam hosting i sajt ali koji je zasad bez foruma. Na početku instalacije kada ispituje zahtjeve koje server treba da ispuni sve je OK osim što mi javi:

PHP setting register_globals is disabled: NO
phpBB will still run if this setting is enabled, but if possible, it is recommended that register_globals is disabled on your PHP install for security reasons.

Poslao sam mail ovima kod kojih hostujem sajt i rekli su da će isključiti register_globals, ali to još nisu uradili. Na tom koraku izbaci da server podržava tri tipa baza podataka:

MySQL with MySQLi Extension
MySQL
SQLite

i na sledećem koraku u podešavanjima za konekciju na bazu mi daje da biram između ova tri. Ako odaberem prvo ("MySQL with MySQLi Extension") na sledećem koraku mi izbacuje blank stranicu sa porukom:

Fatal error: Trying to clone an uncloneable object of class mysqli in www/forum/includes/db/mysqli.php on line 43

Poslao sam mail ovima kod kojih imam hosting ali nisu odgovorili. Onda sam na Googlu našao da ovo puruku izbacuje zbog nekog Zend compatibility moda koji treba biti isključen da se ovaj problem ne bi dešavao

Goolge kaže:
When using Zend Compatibility Mode, you'll not be able to use MySQLi as you would like. Each time you try to create a new object you'll get:
"Fatal error: Trying to clone an uncloneable object of class mysqli in XXX".
In order to use the mysqli objects you'll need to deactivate Zend Compatibility mode before calling the connect procedure

Onda sam ovima kod kojih imam hosting poslao ovakve citate koje sam našao po webu, sve sa linkovima kao referencom, ako im to može pomoći oko toga šta treba da urade...ali nema odgovora.

Tek sinoć mi padne na pamet da probam instalirati na neki od ona druga dva tipa baze podataka, i odaberem "MySQL" umjesto "MySQL with MySQLi Extension", i prođe, javi da se konektovao na bazu i da mogu da nastavim. Isto je i sa "SQLite". Nisam nastavio jer me sada zanima koja je razlika između "MySQL" i "MySQL with MySQLi Extension", konkretno za forum? Da li je hendikep ako bih instalirao na MySQL, i kakav? Šta gubim?

I još nešto, ako bih recimo instalirao pa kasnije oni srede da može "MySQL with MySQLi Extension" kako deinstaliram phpBB? Obrišem bazu u phpMyAdmin? Obrišem i direktorij sa forumum na FTP-u pa ga opet kopiram i pokrenem instalaciju?

Bez ikakvih problema ce ti raditi sa "običnom" MySQL bazom. Nema nekakve frke.

Hvala.

A kako podesim mail funkciju, znači da šalje mail učesnicima za teme koje prate, pristigle privatne poruke?

Ima opcija

Koristi SMTP server za email:
Izaberite "Da" ako želite da šaljete poštu putem SMTP servera, umesto lokalne mail funkcije.

po defaultu je podešeno Ne

na support-u kaže:

phpBB3 can send out emails by using either the native, PHP-based email service, or a specified SMTP server. If you are not sure if you have an SMTP server available, use the native email service

Da li mogu osposobiti email dok testiram na localhostu, i kako? Zasad nisam uspio. I kako ga osposobljavam kad stavim forum na server?

Poslednja izmena:
Hvala.

A kako podesim mail funkciju, znači da šalje mail učesnicima za teme koje prate, pristigle privatne poruke?

Ima opcija

Koristi SMTP server za email:
Izaberite "Da" ako želite da šaljete poštu putem SMTP servera, umesto lokalne mail funkcije.

po defaultu je podešeno Ne

na support-u kaže:

phpBB3 can send out emails by using either the native, PHP-based email service, or a specified SMTP server. If you are not sure if you have an SMTP server available, use the native email service

Da li mogu osposobiti email dok testiram na localhostu, i kako? Zasad nisam uspio. I kako ga osposobljavam kad stavim forum na server?

Moras u php.ini da podesis SMTP server i port 😉

Nemam ja taj fajl. Jel' to treba da podese ovi kod kojih držim hosting?

Moras u php.ini da podesis SMTP server i port 😉
Nema veze to (iskljucivo) sa tim.

Phpbb moze da koristi bilo koji smtp server. Ako imas npr. e-mail nalog kod beotela ili nekog drugog Internet provajdera (koji god da koristis), podesi phpbb kao sto bi podesio svoj e-mail klijent na svom kompu i to je to. Tada ce forum sa te e-mail adrese da salje mailove, obavestenja i sl. (znam da je tako jer sam koristio tu opciju nekad davno). Mada ne vidim svrhu za tim ako ti je na hostingu ukljucena php mail funkcija.

Poslednja izmena:
Mada ne vidim svrhu za tim ako ti je na hostingu ukljucena php mail funkcija.
Ovo ne znam jer još nisam instalirao na serveru, ali znači ako je na hostingu uključena php mail funkcija u startu će raditi mail u phpBB, bez da ja nešto dodatno podešavam?

Probao sam slati mail sa localhosta ali nije radilo, šta tu trebam da sredim da radi, imam XAMPP ako nešto znači?

Poslednja izmena:
1. Da radiće
2. Da bi ti radio php mail u XAMPPu, moras da ukljucis Mercury iz kontrolnog panela i da mu dozvolis prolazak kroz firewall.

kako da postavim favikon za forum, imam favicon na homepage ali ne vidi se kada se udje u forum

Dobro, ajde sad reci mi gde ti ovde vidis favicon.ico napisano. Znaci ne ceo string, nego favicon.ico.

Kod:
<!-- [ websites | PHP | MySQL | linux | hosting | server | web server ] --><!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" dir="ltr" lang="en-gb" xml:lang="en-gb">
<head>

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8" />
<meta http-equiv="content-language" content="en-gb" />
<meta http-equiv="content-style-type" content="text/css" />
<meta http-equiv="imagetoolbar" content="no" />
<meta name="resource-type" content="document" />
<meta name="distribution" content="global" />
<meta name="copyright" content="2002-2006 phpBB Group" />
<meta name="keywords" content="" />
<meta name="description" content="" />
<title>Crno na Belo • Index stranica</title>

<link rel="stylesheet" href="./styles/GlossyBlue/theme/stylesheet.css" type="text/css" />

<script type="text/javascript">
// <![CDATA[

function popup(url, width, height, name)
      {
       if (!name)
       {
          name = '_popup';
       }

window.open(url.replace(/&/g, '&'), name, 'height=' + height + ',resizable=yes,scrollbars=yes,width=' + width);
         return false;
      }

function jumpto()
{
	var page = prompt('Unesite broj stranice na koju želite da idete:', '');
	var perpage = '';
	var base_url = '';

if (page !== null && !isNaN(page) && page > 0)
	{
		document.location.href = base_url.replace(/&/g, '&') + '&start=' + ((page - 1) * perpage);
	}
}

/**
* Find a member
*/
function find_username()
      {
       popup(url, 760, 570, '_usersearch');
         return false;
      }

/**
* Mark/unmark checklist
* id = ID of parent container, name = name prefix, state = state [true/false]
*/
function marklist(id, name, state)
{
	var parent = document.getElementById(id);
	if (!parent)
	{
		eval('parent = document.' + id);
	}

if (!parent)
	{
		return;
	}

var rb = parent.getElementsByTagName('input');

for (var r = 0; r < rb.length; r++)
	{
		if (rb[r].name.substr(0, name.length) == name)
		{
			rb[r].checked = state;
		}
	}
}

// ]]>
</script>
</head>

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno