Šta je novo?

Phenom....oficijelna tema

Ne bi sa bas svi slozili sa tobom iako je mozda nekome bolji Phenom. Realni da budemo, ipak ne moze AMD da deli Phenome za 80 €. Problem Phenoma je sto je to jos uvek "bleading edge technology" , a Kent dobro uhodana . ;)

Ja nisam rekao da ce deliti za 80 eur jer bi to bilo stvarno smesno, ja ovaj model na 2.2ghz znaci 9500 mogu nabaviti za 155 eur. Pa to je fantasticna kupovina. A na 2.7 ide bez problema, i sta mi vise treba??!?!?

Da kupujem nov racunar, u ovom trenutku bih kupio ipak Kentsfielda. Tacnije za sebe bih uzeo Conroe-a jer mi ne treba vise od dva, eventualno tri jezgra u masini. Za par meseci cemo videti. AMD ce napraviti dobru ponudu sa triple core-om.

Ja da prodam ovu HOT skalameriju u vidu E4300 i 965 ploce, lepo kupim Phenomcic i 790FX maticnu eto srece i meni i AMD-u.

Sporiji jeste, za stvari koje radi vecina prosecnih korisnika. Vreliji.... pa to je diskutabilno, koga briga za to, oba se malo greju. Cena od 204 € je deracka i to svi znaju. ;)

Hmmm...moj E4300 ladno ode na 77-79 stepeni kada radi nesto zahtevno, to se zove vrelina. :banana::banana::banana:

Sâm Phenom i nije toliki problem, više su to ploče i nedorađeni BIOSi.

jaoj shto volim da se ponavljam! :p

monolitichki multicore dizajn na jednom silikonu = buducnost.

MCM dizajn (2x dual core) = josh jedna propushtena prilika za intel da zakopa AMD u grob. i neka je.

mnogo ljudi olako koristite termin "optimizacija". i na celeronu radi meni sve i svashta, shto mi radi i na 5000+, samo sporije, zbog svih ostalih komponenti u tom drugom kompjuteru. a i ponavlja se pricha za potrebom tolikih preformansi. mene vishe brine u buducnosti neko reshenje za Von Neumann bottleneck problem, koji niko dan danas ne pokushava da reshi, nego shto me zanima da li mi crysis radi u full-u zbog jake grafike i CPU-a. (dual channel RAM je bedan pokushaj da se taj problem reshi, i eto, poboljshao je situaciju za citavih 3%!)

evo, ovaj post cu sebi bookmarkovati, i nabijati svima pod nos, kada se situacija obrne -

Intel je bio cista nula u odnosu na AMD, do pojave C2d, i eto, stvari ce se vratiti na staro zbog AMD-ovog nachina proizvodnje multiprocesora, koje, zbog loshe utroshenog vremena Intel nece moci da nadoknadi - njihovo insistiranje na MCM, i nimalo obracanja paznje na bilo shta drugo, shto me chudi, jer Intel konstantno potkrada AMD ... (hypertransport, integrated memory controler, integrated VGA ...)

Poslednja izmena:
Sâm Phenom i nije toliki problem, više su to ploče i nedorađeni BIOSi.

Seti se prvih AM2 ploca. Biosi su bili nedoradjeni, HTT nije hteo da ide mnogo visoko, cudne stvari su se dogadjale, ali posle nekog vremena je sve ispalo korektno.
jaoj shto volim da se ponavljam! :p

monolitichki multicore dizajn na jednom silikonu = buducnost.

MCM dizajn (2x dual core) = josh jedna propushtena prilika za intel da zakopa AMD u grob. i neka je.
Ako gledas sta je lakse proizvesti, Intel je tu sa MCM u blagoj prednost kada je u pitanju yield. Jednostavno, sa povecanjem jezgra opada yield. Intel ima 2 manja jezgra u jednom MCM pakovanju, AMD ima jedno veliko - monolitni q-core, pa se dovija tako sto iskljucuje neispravna jezgra i pravi od toga triple core i dual core, sa i bez L3 kesa.

mnogo ljudi olako koristite termin "optimizacija". i na celeronu radi meni sve i svashta, shto mi radi i na 5000+, samo sporije, zbog svih ostalih komponenti u tom drugom kompjuteru. a i ponavlja se pricha za potrebom tolikih preformansi. mene vishe brine u buducnosti neko reshenje za Von Neumann bottleneck problem, koji niko dan danas ne pokushava da reshi, nego shto me zanima da li mi crysis radi u full-u zbog jake grafike i CPU-a. (dual channel RAM je bedan pokushaj da se taj problem reshi, i eto, poboljshao je situaciju za citavih 3%!)
Jeste, optimizacija se ne koristi samo u softveru, nego i u hardveru. Optimizovano znaci i da ti CPU sa manje L2 kesha radi isto brzo kao onaj sa vise. Jednostavno, potrosio si manje tranzistora za iste performanse. Celeron je sve samo ne optimizovan CPU.
Sto se tice Von Neumann-ove arhitekture, za nju su ti potrebne dve memorije, jedna za instrukcije a druga za podatke. Sa uredjajima kakav je danasnji PC, to ce malo teze ici. No ipak, odavno vec postoji Harward cache arhitektura, pa tako imamo I cache i D cache u okviru L1. S' te strane gledano, danasnji procesori su prilicno dobro optimizovani, ali su i prilicno dobar kompromis. Tesko da ce nesto novo izmisliti u algoritamskom smislu, sto ce ubrzati izvrsavanje za red velicine. Zbog toga i sporo napreduje cuveni IPC broj. Paralelizacija donosi ubrzanje, ali pitanje je dokle moze sa tim da se ide. Kako naterati 10 radnika da ti zavrse posao za 10 x krace vreme. :d

Intel je bio cista nula u odnosu na AMD, do pojave C2d, i eto, stvari ce se vratiti na staro zbog AMD-ovog nachina proizvodnje multiprocesora, koje, zbog loshe utroshenog vremena Intel nece moci da nadoknadi - njihovo insistiranje na MCM, i nimalo obracanja paznje na bilo shta drugo, shto me chudi, jer Intel konstantno potkrada AMD ... (hypertransport, integrated memory controler, integrated VGA ...)
Intel nikada nije bio nula u odnosu na AMD, samo je moglo biti obrnuto.
;) Ne mozes reci da je 30x veca kompanija nula za AMD. Mozes reci da je Prescott bio nula u odnosu na Venice i San Diego i da je Smithfield bio resho koji je sporo radio i brzo se zagrevao. :D

Intel nema izbora nego da prati ono sto trziste trazi, pa samim tim situacija ispada kao da Intel kopira AMD, a mozda ga i kopira! :d To ipak nije toliko bitno, koliko je bitno sta ko nudi korisnicima.

Prijatelju nisu se peglali procesori nego ploce, uostalom problem je bio o/c a ne def! Nista se njima nije "omaklo" kod mene su njihovi procesori uvek radili bez greske (eto sad Phenom ima ovaj prokleti bag, C2D ih ima oko 120 pa opet radi).
Dajte vise prestanite sa sirenjem shuma.
Phenom ima bug sa L3 tlb ali on ne utice na desktop aplikacije. Drugim recima ako ne koristis AMD - V i virtuelizaciju, neces imati BSOD. L3 TLB errata je jos jedna "overhyped" prica.

Posle kog vremena je am2 ispao korektan - na kraju svog veka mozda?
AM2 je ispao korektan posle dva tri meseca. Problem sa AM2 je bio sto je K8 vec bio na zalasku karijere. DFI AM2 ploce su u startu bile dobre i za overklok, sto vazi i za Infinity modele koje sam licno ugradjivao u masine koje se besprekorno ponasaju.
Znaci, jedne godine pravimo procesore, druge godine ih peglamo, trece godine pravimo ploce i ujedno zapocinjemo novu skalameriju pa u krug ... :mad:
Ako se dobro secam sa s939 plocama je u startu bilo sve ok i onaj cuveni dfi lanparty je bio izbacen medju prvima. Taj socket 939 im se izgleda omako slucajno :mad:
Ako hoces bolji overklok i bolje performanse moras da upeglas bios i sta tu ima cudno ? Oduvek je tako bilo.
Nova platforma povlaci nove biose i nove optimizacije.
Pa, ako vidim screenshotove - naravno da hocu, ovako sigurno necu, posto ne znam nikoga kome sistem ne radi zbog C2D procesora :)
Delimire, retko kome sistem ne radi zbog procesora bez obzira da li je to AMD ili Intel.

Poslednja izmena:
Phenom ima bug sa L3 tlb ali on ne utice na desktop aplikacije. Drugim recima ako ne koristis AMD - V i virtuelizaciju, neces imati BSOD. L3 TLB errata je jos jedna "overhyped" prica.
Ne, ne, virtualizacija je stavljena kao nesto sto ce sigurno izazvati taj bug (tj. dovoljno cesto da ne vredi koristiti je!).
Ali ipak postoje drugi slucajevi gde se ispoljava taj bug. Da nije tako, AMD ne bi vracao Phenome, jer oni nisu ciljani V trzistu nimalo.

Ko kaze da AMD vraca Phenome ? Pa i 9600 Christmas Edition je taj isti B2 K10.
Problem je mnogo gori sa Opteronima. Problem je i sto workaround u biosu, pravi od tog procesora prilicno besmislen proizvod. Suvise je visoka cena za bugfix, koji pravi problem u "odredjenim" situacijama. Bug nije kritican kao sto je to slucaj sa Pentium FDIV bug-om, koji je izazivao netacno zaokruzivanje realnih brojeva.
Ali ipak postoje drugi slucajevi gde se ispoljava taj bug.
A koji su to slucajevi ? Daj mi primer.

Poslednja izmena:
AMD vraca Phenome? :d Ova je bila dobra.
Bug za desktop korisnike ne predstavlja skoro nikakvu "opasnost".Mozda ako je neko hteo da koristi virtualizaciju u kombinaciji sa Phenom-om.Inace je ovo hypo-vano do besvesti kad je dekstop u pitanju.
9600 Black bi trebalo da bude solidan CPU za OC,posto su ljudi na XS postizali ~2.7Ghz sa stock Vcore-om.Problem su ploce i HTT koji moraju da izvuku sa njima(a tesko ide preko 250 i Phenom-ima).Black Edition ce HTT problem elegantno da zaobidje,a plus ce imati i 1.8Ghz NB klok koji ce davati dosta lufta za OC i putem HTT-a(za recimo NB/L3 klok od 2.1Ghz sto je dovojno za dobro skliranje ostatka procesora)

au bre, dosta sa tim Bug-om, krajem 2006 daleko ozbiljniji bug je bio na C2D, sa L1 keshom, i nikakva buka se nije dizala oko toga, niti je to sprechilo ljude da kupuju C2D, ali eto, ljudi mnogo danas mrze AMD pa izmishljaju sve i svashta, neiskusan ce da stekne utisak da Phenom 9500/9600 uopshte ne radi ...

edit: ivanbo2003 bravo za komentar

Poslednja izmena:
@ Igoritza - Bojim se da je ipak reč o CD tj. CoreDuo a ne o Core2Duo koji je "zakrpljen". Čisto da ne bude zabune.

Poslednja izmena:
AMD vraca Phenome? :d Ova je bila dobra.
Pardon, najavio, priznao da ne rade kako treba >=2.4 u trenutnom steppingu i nije ih izbacio.
AMD je rekao da bug nije vezan samo za virtualizaciju, vec samo da je ona brze/uvek ispoljava, to nije isto. Bug mozhe da se pojavi i za desktop.

AMD je za problem znao jos ranije, ne tek za B2 stepping, ali nije nista uradio po tom pitanju.

A Core bug su videli samo neki pri dodeli snajpera ;)

Cinjenica je da jos treba da se pojavi jedan korisnik koji je doziveo hardlock na opisani nacin(4 jezgra u full load-u u multithr. aplikaciji).Ovaj bug nije neozbiljan kad su server varijante u pitanju, ali je za desktop korisnike beznacajan u 99.999% slucajeva.
A AMD je saznao za bug vrlo kasno,tj. prekasno da uradi bilo sta drugacije od onog sto su uradili kad je Phenom(ne Barcelona) u pitanju.Pustili su prozivod u prodaju sa opcijom u novom AOD da se iskljuci BIOS patch "u letu".Kod Barcelone koja je imala max takt od 2Ghz ukljucivanje patch-a preko BIOS-a je znacilo znacajan pad performansi koji AMD nije mogao da kompenzuje taktom u datom trenutku.Zato ce da sacekaju Q1 i izbace B3 koji nece imati ovih(i ko zna kojih) jos problema.

Novi stepping je ionako dolazio na dnevni red pa ne cudi sto ce u njemu i biti ispravka ovog i jos jednog znacajnog(NB) bug-a.Kao i kod revizije E i revizije F (Windsor-a),bice ovde jos par stepping-a i svaki ce da bude nesto bolji od prethodnog,bilo da su visi radni taktovi ili ispravljene greske u pitanju.Tako je do sada bilo i tako ce biti ubuduce.

Poslednja izmena:
Naravno da je bug znacajan, jer patch koji ga otklanja donosi znacajan pad performansi (oko 20%). To se do sada nije desavalo ni sa jednim desktop procesorom - tj. niko do sada nije izbacio na trziste procesor koji ne radi pravilno, a da ga nije povukao sa trzista. Customer Centric solutions, tako beshe? :)

Bugovi o kojima se prica kod C2D su beznacajni i ne manifestuju se u praksi, a i otklonjeni su kroz nove steppinge odavno (B0, B1, B2, B3...) i nisu uzrokovali npr. nemogucnost postizanja visokih radnih taktova kao sto je to slucaj sa AMD-om koji je cancelovao sve modele brze od 2.2 GHz zahvaljujuci tom bugu, kako oni kazu. Jednostavno te dve stvari su neuporedive. AMD ima procesor koji ne radi kako treba i koji kada se patchuje ima ozbiljan problem sa performansama i pri tome ga jos uvek prodaje na trzistu.

Poslednja izmena:
Naravno da je bug znacajan, jer patch koji ga otklanja donosi znacajan pad performansi (oko 20%). To se do sada nije desavalo ni sa jednim desktop procesorom - tj. niko do sada nije izbacio na trziste procesor koji ne radi pravilno, a da ga nije povukao sa trzista. Customer Centric solutions, tako beshe? :)

Bugovi o kojima se prica kod C2D su beznacajni i ne manifestuju se u praksi, a i otklonjeni su kroz nove steppinge odavno (B0, B1, B2, B3...) i nisu uzrokovali npr. nemogucnost postizanja visokih radnih taktova kao sto je to slucaj sa AMD-om koji je cancelovao sve modele brze od 2.2 GHz zahvaljujuci tom bugu, kako oni kazu. Jednostavno te dve stvari su neuporedive. AMD ima procesor koji ne radi kako treba i koji kada se patchuje ima ozbiljan problem sa performansama i pri tome ga jos uvek prodaje na trzistu.

Dobro,ako je toliko znacajan,pokazi mi jedan primer na netu ili kako god u kom se ispoljio doticni "bug" u desktop sistemu.AMD je uradio stop ship za Barcelonu a ne za Phenom-a kod kojeg se ova greska nece ispoljiti u radu.Pogledaj errata za C2D i videces brojne greske koje mogu potencijalno da izazovu hardlock a koje intel ne planira da popravi u hardware-u!Jel to znaci da je i intel isto toliko "Customer Centric" kompanija koliko je to i AMD? :)
Znaci nije tacno da su sve greske otklonjene kroz nove stepping-e ,vec se errata dokument konstantno update-uje posle novog stepping-a/revizije.Ovo sam mislio da znas.

Jos nesto,AMD nije otkazao sve modele preko 2.2Ghz,jer jasno je da mozes da kupis model 9600 koji radi na 2.3Ghz i 9700 koji radi na 2.4Ghz sada u ovom trenutku:
9600
9700
Trece,K10 moze da se klokuje solidno ako se rese problemi koje imaju ploce u ovom trenutku(HTT limit na 240-250Mhz).Evo ti jedan skoriji primer za 3Ghz OC(zakljucan 9600 Phenom),ceo test imas ovde.Sajt se sporo ucitava.
Do kraja meseca bi trebalo da se pojavi(vec je stigao u USA) 9600 Black Edition model koji je AMD koristio u nekim Spider prezentacijama kao ES Sample i koji se klokuje promenom multi-a(cime se zaobilazi problem sa plocama).Posto ljudi na XS-u sa zakljucanim Phenom-ima postizu od ~2.6-2.7 blizu def vcore-a i 2.9Ghz sa ~1.45V,ovaj BE bi trebalo da lako preskoci ove rezultate.Temperature su relativno niske sa vazdusnim hladjenjima pri OCu.Sve ovo sa prvim retail stepping-om!
AMD nema toliko problem sa klokom koliko sa over-hypovanom greskom koju ionako nameravaju da isprave za 2 meseca.U ovom trenutku zaobilaze binning jacih modela(>2.4GHz) plasiranjem mainstream QC procesora u cenovnom rangu koji intel za sada nema,a to je 175e.Ovo im je dosta lakse da urade a i to je segment u kojem lezi $,a ne high end koji kupuje 1% korisnika koje zovemo entuzijastima.

Poslednja izmena:
Kako da ti pokaze primer Phenom problem na netu kad ima svega 5 korisnika istog?:)

Kako da ti pokaze primer Phenom problem na netu kad ima svega 5 korisnika istog?:)

Ranije si se cak i trudio da ispadnes duhovit,mada ni tada ti to nije polazilo za rukom.Ovako mozes da ispadnes samo smesan :).

Ako ima "5 Phenom korisnika"(iako nije naravno bukvalno samo 5) ,kako onda Delimir zna da je bug ozbiljan i za desktop korisnike?Da nije metoda koju prorocica Vanga koristi? :d

Poslednja izmena:
I nije bash tako, evo, ceo moj komshiluk (imamo improvizovani Guild AMD korisnika) vec ima Phenom-e 9500, a drugar iz eurolinka kaze da im je potraznja daleko veca od lagera. ovi iz webhouse-a i Gigatron-a samo chekaju priliku da uvezu, pa ce biti svetska cena Phenom-a kod nas u srbiji.

Ranije si se cak i trudio da ispadnes duhovit,mada ni tada ti to nije polazilo za rukom.Ovako mozes da ispadnes samo smesan :).

Ako ima "5 Phenom korisnika"(iako nije naravno bukvalno samo 5) ,kako onda Delimir zna da je bug ozbiljan i za desktop korisnike?Da nije metoda koju prorocica Vanga koristi? :d

Druze pusti ga...on je davno izvan konkurencije za pametan i konstruktivan razgovor, ja mu nesto napisem samo da mu podignem secer :D, zato me je i stavio na ignore listu, ali ja njega nisam - naprosto moram da bekapujem sve njegove provale, jednom ce biti priceless (neke su vec i sada).

Netacno, sarkasticno i uz zamenu teza.
Impliciras da procesor ne radi pravilno, a sustina je da sa BIOS fixom radi sporije.
Fix za Linux odnosi ~1% performansi i implementiran je u novi kernel.
Posledice buga se uz najvecu mogucu verovatnocu nikada nece ni eksponirati u radu obicnog korisnika, a moguce je i naprednog koji intenzivnije opterecuje procesor. priroda greske je takva da se ista pojavljuje u zaista specificnim situacijama vezanim za TLB.
Bugovi o kojima se prica kod C2D su beznacajni i ne manifestuju se u praksi, a i otklonjeni su kroz nove steppinge odavno (B0, B1, B2, B3...) i nisu uzrokovali npr. nemogucnost postizanja visokih radnih taktova kao sto je to slucaj sa AMD-om koji je cancelovao sve modele brze od 2.2 GHz zahvaljujuci tom bugu, kako oni kazu. Jednostavno te dve stvari su neuporedive.
A da se barem probamo drzati cinjenica:
1. TLB bug nema apsolutno nikakve veze sa visinom frekvencija koju postize B3 steping
2. AMD nije "cancelovao" modele brze od 2.2 GHz. 2.2 GHz je jos od prvih glasina figurirala kao "launch" brzina.
AMD ima procesor koji ne radi kako treba i koji kada se patchuje ima ozbiljan problem sa performansama i pri tome ga jos uvek prodaje na trzistu.
Zasto se ponavljas?
Ovo si napisao na pocetku posta: "To se do sada nije desavalo ni sa jednim desktop procesorom - tj. niko do sada nije izbacio na trziste procesor koji ne radi pravilno, a da ga nije povukao sa trzista. Customer Centric solutions, tako beshe?"
Zasto jednostavno ne kazes: "Eto mi smo napravili Extreme Penryn, ali ima bug, pa smo ga povukli iz prodaje, jer je to jedino posteno?"

Ma jok, zar ti sumnjas u Delimirova znanja kada je u pitanju analiza cache algoritma i debagovanje istog ?! :d Mozda mu je to sapnuo na uvce neki kolega iz firme ... :smoke:
Uzrok ovakvih komentara kao sto su Delimirovi je kompjuterska zuta stampa, poput Digit Life-a, The Inquirer-a, Fuda i slicnih smehotresnih sajtova gde sve vrvi od rekla-kazala "struchnjaka".

Koliko sam video ovaj algoritam u linuxu nije toliko los stim sto pravi page-fault vise puta za isti blok koji je vec ucitan u memoriju ali ipak nije toliko strasno.. mada je shit sto mora tako...

Stigao i 9600 X4, naravno (ili nazalost :D) ne Black Edition ;)

Просто невероватно да су им требале године за тако нешто.

Nazad
Vrh Dno