Šta je novo?

Phenom....oficijelna tema

"Logicaru" zar ti mislis da ce intel stvarno dati quad core po ceni triple core-a:d? Daj nemoj da si smesan:D!

Klasika, trčiš ko ždrebe ispred rude. Ono što nisi mogao da razumeš, a ja sad moram da pojašnjavam je sledeće:

Posmatramo četvorojezgarne procesore.

Kada AMD otkrije da je nativni quad core neispravan ostaje bez 100% silikona.
Kada Intel otkrije da je dual core neispravan ostaje bez 50% silikona.

Odnosno pod uslovom da jezgara troše istu količinu wafera (posmatramo princip) Intel ima fore da ima duplo lošiji yeld.

AMD X3 procesorom čini proizvodnju racionalnijom kao što i intel proizvodi jednojezgarne procesore iz istih razloga.

Klasika, trčiš ko ždrebe ispred rude. Ono što nisi mogao da razumeš, a ja sad moram da pojašnjavam je sledeće:

Posmatramo četvorojezgarne procesore.

Kada AMD otkrije da je nativni quad core neispravan ostaje bez 100% silikona.
Kada Intel otkrije da je dual core neispravan ostaje bez 50% silikona.

Odnosno pod uslovom da jezgara troše istu količinu wafera (posmatramo princip) Intel ima fore da ima duplo lošiji yeld.

AMD X3 procesorom čini proizvodnju racionalnijom kao što i intel proizvodi jednojezgarne procesore iz istih razloga.

Pa vec svi znamo da intel nema quad core nego 2+2,pusti sad ti tu isplativost oni da nisu tolike derikoze ne bi ni imali 32 puta veci kapital od AMD-a. Nego da li ti stvarno mislis kao sto si vec navodio u svojim postovima da ce intel prodavati njihove 2+2 procesore po ceni triple core procesora iz AMD-a?

Pa vec svi znamo da intel nema quad core nego 2+2,pusti sad ti tu isplativost oni da nisu tolike derikoze ne bi ni imali 32 puta veci kapital od AMD-a. Nego da li ti stvarno mislis kao sto si vec navodio u svojim postovima da ce intel prodavati njihove 2+2 procesore po ceni triple core procesora iz AMD-a?

Upravo sam ti objasnio da sa ekonomske tačke gledišta to mogu da čine. Dalje je sve stvar politike. Ne bavim se hiromantijom pa da ti uz nadoknadu kažem šta ja mislim. :smoke:

Onda, procitaj ponovo quotove idi na link, pa skapiraj kontext :) Zato je tu i link ka kompletnoj prici na INQ-u.
Koliko se ja secam, jedan "lik" koji odgovara tvom opisu :D, je vishe puta napisao da je INQ lupao gluposti :p Jel znash tog "lika"? hint:nick mu pochinje slovom "d", a zavrshava na "r", peto slovo mu je "m" :D :D :D

Koliko se ja secam, jedan "lik" koji odgovara tvom opisu :D, je vishe puta napisao da je INQ lupao gluposti :p Jel znash tog "lika"? hint:nick mu pochinje slovom "d", a zavrshava na "r", peto slovo mu je "m" :D :D :D

Mislim da se varash i to debelo. Ja redovno citam INQ i jedan mi je od omiljenih sajtova. Mislim da su jako dobro informisani i da se bave novinarstvom na malo drugaciji nacin, sto je svakako OK. Uglavnom, INQ, TG Daily, XBit i slicni sajtovi - kreiraju vesti, ne prenose ih. Nego, da ne idemo vishe u offtopic. Ja sam izneo misljenje da se slazem sa sadrzajem clanka, ti si svoje o Phenomu rekao u articleu koji je jedan od retkih afirmativnih kada je K10 u pitanju, u svetskim razmerama, a ne samo na nasim prostorima. Da ne spominjem da je procesor uporedjen sa samim sobom sto nije benchmarking i besmisleno je.

Enivej, tema je otisla u out, mozda treba da se saceka taj AMD-ov B3 stepping, pa da se otvori nova tema.

Sa AMD-om se ionako stalno nesto ceka :)

Poslednja izmena:
Mislim da se varash i to debelo. Ja redovno citam INQ i jedan mi je od omiljenih sajtova. Mislim da su jako dobro informisani i da se bave novinarstvom na malo drugaciji nacin, sto je svakako OK. Uglavnom, INQ, TG Daily, XBit i slicni sajtovi - kreiraju vesti, ne prenose ih. Nego, da ne idemo vishe u offtopic. Ja sam izneo misljenje da se slazem sa sadrzajem clanka, ti si svoje o Phenomu rekao u articleu koji je jedan od retkih afirmativnih kada je K10 u pitanju, u svetskim razmerama, a ne samo na nasim prostorima. Da ne spominjem da je procesor uporedjen sa samim sobom sto je "pravi smisao benchmarkinga" :)

Enivej, tema je otisla u out, mozda treba da se saceka taj AMD-ov B3 stepping, pa da se otvori nova tema.

Sa AMD-om se ionako stalno nesto ceka :)
Necemo sad da kopamo :) ali EVO jednog primera :), moje mishljenje o Phenomu je zasnovano na testu od dan i po (tako je ispalo zbog izlaska u shtampu Digital!-a), btw nisam ga afirmisao nego predstavio i vishe sam pisao o samim tehnikalijama. Ocenjen je "Digital! OK" nagradom, ali gleadno kroz prizmu kompletne Spider platforme ;). E sad na pitanje da li ce biti uporednog teksta? O DA! Nije ga bilo iz jednostavnog razloga nedostatka vremena za testiranje ;) NA pitanje da li ochekuje da je bolji Kentsfield? Da, ali moramo da vidimo koliko ;) btw verujem samo sebi kod testiranja :). Ali josh jednom ponavljam, konkurentan znachi da moze da se "nosi" ne mora da u proceant bude isti :)
Pa tema ako bude tekla neka teche :) B3 ce doci pa ce doci....

Poslednja izmena:
'ladno nemate pojma; silikon ide u kupatila: oko kade, wc šolje, zatim koristi se za sastavljanje akvarijuma i terarijuma, lepljenje lajsni...
ne znam jel se duva?

Poslednja izmena:
Evo koliko latencije padaju kada se poveca frekvencija NB-a na Phenom-u. Ovo izgleda sasvim dobro! :)
http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=2609899&postcount=176

Interesantno je da L1 ide na 2 i L2 latency ide na 11 ciklusa. Ako je NB stvarno 3120 Mhz, znaci da i L3 radi na brzem taktu.

Definitivno ima mesta za poboljsanja u K10 arhitekturi, ako izuzmemo ono gadno, a to je ispravljanje TLB bug-a.

Poslednja izmena:
I onda neko procita prvi komentar:

So what's wrong with AMD adopting a similar policy (with Intel) of measuring power consumption? If Intel is actually quoting average power, then so should AMD - to level the playing field.

Of course, if AMD's way of measuring the average is significantly different than Intel's, that that could be considered "cheating", but I can't tell from this article.

Is it me, or lately there's a slight bias agains AMD at anandtech/dailytech?

pa se zapita cemu komentar o trecem uzastopnom kvartalu u gubitcima u tekstu o 'varanju'. Tacno je da AMD ima mnogo problema sa novim procesorima, ali mi se cini da par sajtova sa kojih se zdusno prenose 'vesti' prijateljski potpiruju vatru o propasti AMD-a...

Poslednja izmena:
A onda sledi ovo:
quote:
Of course, if AMD's way of measuring the average is significantly different than Intel's, that that could be considered "cheating", but I can't tell from this article.

quote:
Look at those numbers closely. The first thing you'll notice is that TDP is significantly higher than ACP. So when AMD has been comparing its power numbers to Intel chips, using ACP is actually significantly underestimating power consumption . Secondly, note that TDP differed between the two versions of the white paper by as much as 20 W, which is a 21% increase in the case of the Quad-Core Opteron. Thirdly, note that AMD has not increased its ACP estimates , which it emphasizes in bold, despite the TDP clearly rising

How could one measurement rise so dramatically, but not the other measured stat?

If AMD is changing it's methodology on the fly to hide thermal issues, then it's cheating (not to say the Intel hasn't done underhanded things like this over the years).

A na to se nadoveže i ovo:
AMD Resurrects K8 Architecture for 2008 Roadmap

http://www.dailytech.com/AMD+Resurrects+K8+Architecture+for+2008+Roadmap/article9899.htm

Pa da nece da prave 1core Phenom umesto Semprona?

Roadmap pominje dual-core proce, ne Skartprone.
Pa da nece da prave 1core Phenom umesto Semprona?

Sto ne menja cinjenicu da je clanak tacan.
U bias-u nema logike pricati, dva clana foruma ("novinara") mi odmah padaju na pamet.
I onda neko procita prvi komentar:<snip>
pa se zapita cemu komentar o trecem uzastopnom kvartalu u gubitcima u tekstu o 'varanju'. Tacno je da AMD ima mnogo problema sa novim procesorima, ali mi se cini da par sajtova sa kojih se zdusno prenose 'vesti' prijateljski potpiruju vatru o propasti AMD-a...

Poslednja izmena:
Roadmap pominje dual-core proce, ne Skartprone.

ovo je neka nova rec za prozivanje AMD-a? :)

Niko ne kaze da clanak nije tacan, samo pitam da li neko ocekuje da umesto Semprona vidi Phenom sa falericna 3 jezgra? Pa do pre 3 meseca Intel je gurao NetBurst Celerone, sta fali 65nm X2 procesorima jos koji mesec?

Poslednja izmena:
Jok, ovo je rec koju je ne znam ko jos letos (ako ne i pre) pomenuo ;) Ja samo koristim ;)

Niko ne kaze da clanak nije tacan, samo pitam da li neko ocekuje da umesto Semprona vidi Phenom sa falericna 3 jezgra?
Kakve to veze ima sa lazhnim power dissipation podacima?

Pa do pre 3 meseca Intel je gurao NetBurst Celerone, sta fali 65nm X2 procesorima jos koji mesec?
Po meni nista. Za prosecnog korisnika sam uvek smatrao da je X2 bolja kombinacija jer je jeftinija kao ceo sistem, a nije potrebno brzhe.
Problem je sto je kucni segment, ili ti segment tih obicnih korisnika prezasicen i donosi premalu zaradu. Zato AMD mora da ima odgovor za workstation/server segment. Za Wks nema nikakav odgovor (sto meni licno smeta, jer Intel nema bash neki izbor u ovom segmentu :( Za server... ako je tebi octal-socket dual-core bolje od quad-socket quad-core... hmmm n/c.
Phaneom je samo igracka za nekolicinu fenboja, AMD ne ocekuje nista posebno od njega, nema tu zarade dovoljne!

Svugde ima zarade, jer da nema niko ne bi proizvodio Celerone/Semprone. Ono sto je veoma lose je glupost koju je Intel napravio sa ratom cena, jeste poprilicno uzdrmao AMD da izbaci najbrzi serverski/ws procesor, ali ce sada da se bori sa poplavom jeftinih Brisbane-a. Postovao sam u nekoj od tema stanje lagera u magacinu jedne nase firme: bilo je 2700:266 odnos procesora AMD:Intel danas je 2500:264 a za koji dan stize 1000 AMD-a i 10 Intel procesora.

Phenom jeste losiji u prvoj seriji (i inzenjerskim primercima cije testove smo gledali) ali mislim da ce AMD ponoviti isto sto su napravili sa Radeon 2900/38x0. Ko posle par WR-a sa 38x0 serijom uopste misli o tome kakav debakl je bio 2900?

Koliko ce takav pokrpljeni Phenom biti dostupan zavisi najvise od Intela i njegovih cena, AMD nema racuna da poklanja Phenom po manjoj ceni nego cetiri Athlona X2...

Svugde ima zarade, jer da nema niko ne bi proizvodio Celerone/Semprone.
Ma naravno da ima zarade, ali nema dovoljne! Ogromna razlika.

Ono sto je veoma lose je glupost koju je Intel napravio sa ratom cena, jeste poprilicno uzdrmao AMD da izbaci najbrzi serverski/ws procesor, ali ce sada da se bori sa poplavom jeftinih Brisbane-a.
Ma.... "jadni oni prodace samo procesore od 2K$ a ostace im ovi od 20USD :("

Svugde ima zarade, jer da nema niko ne bi proizvodio Celerone/Semprone. Ono sto je veoma lose je glupost koju je Intel napravio sa ratom cena, jeste poprilicno uzdrmao AMD da izbaci najbrzi serverski/ws procesor, ali ce sada da se bori sa poplavom jeftinih Brisbane-a. Postovao sam u nekoj od tema stanje lagera u magacinu jedne nase firme: bilo je 2700:266 odnos procesora AMD:Intel danas je 2500:264 a za koji dan stize 1000 AMD-a i 10 Intel procesora.

Phenom jeste losiji u prvoj seriji (i inzenjerskim primercima cije testove smo gledali) ali mislim da ce AMD ponoviti isto sto su napravili sa Radeon 2900/38x0. Ko posle par WR-a sa 38x0 serijom uopste misli o tome kakav debakl je bio 2900?

Koliko ce takav pokrpljeni Phenom biti dostupan zavisi najvise od Intela i njegovih cena, AMD nema racuna da poklanja Phenom po manjoj ceni nego cetiri Athlona X2...

A koja je firma u pitanju?

Niko ne kaze da clanak nije tacan, samo pitam da li neko ocekuje da umesto Semprona vidi Phenom sa falericna 3 jezgra? Pa do pre 3 meseca Intel je gurao NetBurst Celerone, sta fali 65nm X2 procesorima jos koji mesec?

Koliko sam ja video, najavili su u novom roadmapu da ce X2 jos dugo da nude u skoro svim segmentima u kojima i sada.

Poslednja izmena od urednika:
Pa Milane svako ima svoju statistiku. Ako gledam broj prodatih platformi (u svojoj firmi) u poslednjih 6 meseci odnos je 60:40 u korist Intela. Ako gledamo Dual Core prodaju, odnos je 90:10 u korist Intela. Jednom rečju, ljudi se u velikoj većini slučajeva odlučuju za E2140 CPU. Ako ne taj CPU, onda Sempron 3000+(ili od skorije LE1100). Celerona se ne sećam kada sam prodao, a isto važi i za "full" AMD. Maltene u dlaku ista situacija je i u ostalim firmama u okruženju (komšiluku :D). Znači Milane, može da se pogleda i kod drugog dobavljača gde će da se dobiju drugačije brojke, ali to nije tema ovde ;)

Ajmo, drfedja ako može još koji noviji test, da vidimo da li će to ipak da ispadne kako treba ;).
Pozdrav :wave:

Poslednja izmena:
Da se razumemo. Phenom i K10 ce clock za clock sigurno kaskati i dalje u nekim sintetickim testovima i kada se neke stvari ispeglaju. Najveci problem koji trenutno ima AMD sa svojim procesorima je postizanje visokog radnog takta ili postizanje optimalnog radnog takta po niskoj ceni. ;)
Znajuci AMD oni su u stanju da izvuku puno iz proizvodnog procesa. Pogledaj samo 90nm.
65nm ce sigurno dostici te ucestalosti, samo je krucijalno pitanje kada.
Cinjenica je i to da daleko veci volume AMD procesora u 65nm pokrivaju radne ucestalosti od 2.4-2.8 Ghz nego sto je to slucaj sa starim 90nm. Zapravo, AMD trenutno prodaje veci deo 65nm procesore nego 90nm, jer im se to daleko vise isplati.
Stoga i ne cudi ako im je 65nm proces tweakovan za visok yield, a 90nm za visoke performanse.
Mislim da ce im sledeca godina definitivno znaciti pocetak izlaska iz mracnih vremena ili totalnu propast. Prodaja ATi cipova je u porastu, a bogami u jeftinim dual core konfiguracijama figurira Brisbane sasvim lepo.

Ne znam da li je tacno,ali ovo bi trebalo da je poruka reseller-ima koju je AMD skoro poslao:
"And what’s more, to enable you to experience the true performance of the AMD Phenom 9000 series processors, we are offering our loyal customers an early Christmas gift – the Phenom 9500, 9600 and 9600 Black Edition with clock multiplier, at a traditionally dual-core price!

That’s right! With effect from Monday 17th December you will be able to harness Quad-Core Power at a traditionally Dual-Core price!"
http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=2630092&postcount=32

Nekako mi se čini da je K10 tek privremeno rješenje do prelaska na 45nm i K10.5 (polovica 2008?) bar što se tiče zadovoljavanja ponude za desktop tržište. Nešto kao R600 -> RV670 u slučaju grafike ... klasičan primjer kako iz *ovna napraviti dobru pitu :D. Navodno će prvi 8-core biti MCM sa dva fizička chipa, naučili su nešto od Intela ipak ;).

Poslednja izmena:
Jeste privremeno resenje dok ne usavrse native QC proizvodnju, ali i takav Phenom je za pare koje treba dati za njega bolja kupovina od QC Intela.

Jeste privremeno resenje dok ne usavrse native QC proizvodnju, ali i takav Phenom je za pare koje treba dati za njega bolja kupovina od QC Intela.
AMD Phenom X4 9500 2.2GHz AM2+ 16553,89 din 204,37 €
Intel Q6600 Core 2 Quad 2.4GHz (1066MHz,8MB,Kentsfield,S775) 17102,75 din 211,15 €
Спорији али врелији. Како је то онда боља куповина осим ако немаш централно грејање?

Prica se o Phenomima po nizim cenama. LINK

Ne bi sa bas svi slozili sa tobom iako je mozda nekome bolji Phenom. Realni da budemo, ipak ne moze AMD da deli Phenome za 80 €. Problem Phenoma je sto je to jos uvek "bleading edge technology" , a Kent dobro uhodana . ;)
Da kupujem nov racunar, u ovom trenutku bih kupio ipak Kentsfielda. Tacnije za sebe bih uzeo Conroe-a jer mi ne treba vise od dva, eventualno tri jezgra u masini. Za par meseci cemo videti. AMD ce napraviti dobru ponudu sa triple core-om.

AMD Phenom X4 9500 2.2GHz AM2+ 16553,89 din 204,37 €
Intel Q6600 Core 2 Quad 2.4GHz (1066MHz,8MB,Kentsfield,S775) 17102,75 din 211,15 €
Спорији али врелији. Како је то онда боља куповина осим ако немаш централно грејање?
Sporiji jeste, za stvari koje radi vecina prosecnih korisnika. Vreliji.... pa to je diskutabilno, koga briga za to, oba se malo greju. Cena od 204 € je deracka i to svi znaju. ;)

Sporiji jeste, za stvari koje radi vecina prosecnih korisnika. Vreliji.... pa to je diskutabilno, koga briga za to, oba se malo greju. Cena od 204 € je deracka i to svi znaju. ;)
Не знају сви. Рецимо ја нисам знао :). Ако је то тачно онда ће то фино утицати на Phenom X2 а то ће можда да значи да следећа машина коју узмем неће бити Intel.

Nazad
Vrh Dno