Šta je novo?

PES 2011

Ja izbegnem tako sto idem u task menager i ugasim igricu i pokrenem je ispocetka ;)
A toga nece biti u full verziji, ne brini se. (Nisu toliko ludi)

edit:sad videh da ima u opcijama, hvala puno Boki.

Koliko sam se zaludeo u pisanju, na kraju sam ovaj post ostavio u FIFA11 temi :d

Evo nek ide report u spoilerima, pa nek čita ko šta želi prvo :d

Grafiku, animacije i druge gluposti ću ostaviti onima kojima je to bitno. Jedino što ocenjujem biće gameplay. Sudije ću takodje izostaviti iz utiska jer je raniji build i svaki put je dokazano da je kriterijum sasvim drugačiji kada izadje full igra.

minusevi:

kamera & meni u toku igre → ok, nema možda direktne veze sa gameplayem ali zaista molim Boga da ostave za izbor standardnu ne-rotirajuću kameru jer mi je besmisleno da se zbog "TV prenos ugodjaja" onih koji gledaju utakmicu sa strane navikavam da držim analog u jednu ili drugu stranu samo zato jer se kamera "krivi" na tom delu terena. Takodje, ne znam šta je toliko smetalo da ostave bar sa imenima, mentalitetom ekipe i taktikama da stoji tradicionalno dole u toku meča, sasvim jasnije bih video na toj skali koliko mi je koji igrač umoran nego sa ovim maloumnim . To po meni itekako utiče na igru jer kako vidim u full HDu stvarno ne provaljujem kako izgleda istrošen igrač a kako ostali.

auto sliding: default ON → ovo može biti i plus i minus. Plus je to što se može isključiti. Minus što je po defaultu ON. I već vidim kako će se gomila ljudi patiti dok im igrači prave sami penale jer su prevideli ovu opciju.

golmani → možda je igra next-gen ali golmani nisu mrdnuli od old-gena. I dalje odbijaju sve što ide ka golu u peterac i ako finalni kod bude kao demo i dalje će svi iole ozbiljniji igrači silovati šuteve iz mrtvog ugla jer znaju da će golman da je odbije baš njegovom igraču.

centaršutevi → možda Barcelona i Bayern nisu idealni timovi za isprobavanje ovoga ali ne umem da skapiram kako se isti izvode. Naspram FIFE gde se preko isksutva može naučiti kako da pogodiš svaki deo kaznenog, ovde ne vidim nikakav red ni smisao. Plus što mi igrači uopšte i ne utrčavaju u kazneni, ali dobro, to je možda do taktike pa ću eksperimentisati ako postoji način da se ukloni onaj šugavi filmić na kraju meča.

360 kretanje → igrao sam na analogu i ako je ono kretanje u 360 ja pojedem PS3 odmah.

glavni minus serijala → Igrajući PES, konačno sam uočio glavni problem zašto mi se uprkos tome što je iz godine u godinu objektivno sve bolji sve manje i manje dopada na subjektivnom planu. U pitanju je funkcija u FIFI koja se zove trigger run. Ta funkcija zapravo kaže igraču koji je pored vas da krene sa utrčavanjem iako mu niste dodali loptu pa on odigrao dupli pas sa vama i krenuo da utrčava (ako zvuči poznato, da, igrate PES). Po meni u odsustvu te opcije leže sve mane PESa barem one koje ja vidim kao mane.

Još jedan problem sa celom pričom oko ove komande je u tome što neko ko se nije navikao da ta komanda uopšte i postoji ne može da shvati koliko je ona zapravo značajna za svaku fudbalsku simulaciju i koliko joj menja pristup. Pošto PES nema tu opciju, PES igrači vrlo često nemaju druge nego da nastave da soliraju s obzirom da im se u kontri 3 na 2 igrači uopšte ne otvaraju i ne utrčavaju. I dokle to dovodi? Zna se, do gol aut linije, pa lagano ka golu i dodaj povratnu. I to polako udje u rutinu, naviku i postane normalna stvar, a ne bi smela nikako da bude.

Videćete, onog trenutka kada PES ubaci trigger run opciju, biće mnogo manje silovanja igre jer će ljudi imati razloga da razmišljaju timski u pravom smislu te reči. Kombinatorika će biti znatno veća a to je jedino što po meni novom PESu nedostaje da stoji rame uz rame sa FIFOM.

plusevi:

taktičke postavke → PES2011 je sahranio FIFU. Toliko je to izrazito ove godine da očekujem da FIFA12 bez pogovora preuzme ceo sistem od PESa, na isti način kao što je PES2010 preuzeo slajdere od FIFE. Konačno imamo igru gde u zavisnosti od rezultata na terenu ne treba ulaziti u meni i menjati taktiku, formacije i slično već pre samog meča podesiš željenu igru u slučaju da vodiš, gubiš ili ukoliko je rezultat aktivan. I to sve još podeljeno u intervale od po 15 minuta. Savršen potez. Nadam se da će na terenu delovati toliko dobro koliko zvuči jer može itekako da promeni pristup igri s obzirom da igrač može ako želi da planira utakmicu unapred. Čak postoji odvojen sistem za igranje na posed u ofanzivi i defanzivi. Apsolutno genijalno.

šutevi sa distance → standardno dobri, ove godine možda i bolji jer mi se sve čini da će konačno u PESu jedino rezonski šutevi sa distance ulaziti.

dueli → postoje, smisleniji su i jesu next-gen. Bolji od FIFA duela? Od FIFE10, tj. FIFE11 za PC moguće, ali od FIFE za PS3 još uvek ne. Ko je probao, zna o čemu pričam. Ipak, u poredjenju sa prošlim delovima, sasvim OK.

defanziva → deluje za sad korektno. Kako mi se čini, izgleda da će biti više lomljenja kičme nego pretrčavanja s obzirom da ni Demichelis ni Van Buyten nisu bili laki za sprintere. Štaviše, ako to lomljenje kičme ne bude bilo prelako protiv živog protivnika ovo će konačno biti PES u duhu petice, sa malo golova i čvrstom igrom.

još malo filozofije:

Jedina nedoumica mi je gde da svrstam novi sistem dodavanja. Ali prvo da razjasnimo, dodavanje veze nema sa slobodom. To što sam uperio ne znači da mi kompjuter ne pomaže prilikom doziranja skale. I to što mogu da uperim gde ću dodati loptu ne znači da ta lopta reaguje na analog kako valja. Uvek se veže za 8 glavnih smerova. Jer, ako ja napunim do kraja dodavanje to ne znači da sam poslao savršeni dugi pass već bi napunjena skala do kraja morala da ide u aut. A prilikom utrčavanja bekova upravo se dešava suprotno, da jedino sa punim dodavanjem ta lopta dobije potrebnu jačinu. To po meni nije nikakva sloboda, već običan semi-assisted pass.

A uz sve to, bojim se da će poprilično frustrirati čuvene vikend igrače koji su osnova PES baze. Hrabar potez KONAMIja i čini mi se da će ove godine samo hardcore igrači moći da igraju dodavanja kako požele. Da li je to pametno, saznaćemo. Lično mislim da su morali da ostave opciju da dodavanja budu kao pre ako igrači to žele.

Jedino što nisam uspeo da isprobam jesu driblinzi ali nekako mi je odbojno da to isprobavam protiv AIja.

Zaključak: Ako bi ostavili opciju da se vrati stara kamera i stari meni u toku igre, skroz mogu da vidim sebe kako igram ovu igru. Medjutim, ako golmani ostanu isti, nema šanse da bih igrao protiv ljudi koji su hardcore u PESu, jer mi ta frustracija zaista ne treba. Protiv njih ćemo saznati mnoge nove stvari - čisto sumnjam da će oni da puštaju da trčite po boku i da vas sve vreme markiraju i trče unazad kao što to AI radi.

Sve u svemu, PES uveliko hoda jako dobrim putem i bio bi običan fanboy da budem negativno nastrojen prema demou. Kritičan, uvek, ali realno nema nijednog elementa za pljuvanje u ovom prvom utisku. Iako možda izgleda da sam nabrojao više minusa, ne bi me uopšte začudilo da ovaj deo bude bolji i od čuvene šestice.

A što se tiče čuvene dileme PES vs FIFA... Ako full igre na ovom ostanu, ove godine biće mrtva trka i stvar navike.

Poslednja izmena:
Nedovoljno. Ni FIFA10 nije imala skok igru pa je nisam pljuvao. Čak je imala nerealno precizna dodavanja glavom na X. Nema potrebe da budem strog samo zato jer nije igra koju sam češće igrao.

A ko zna, ljudi pričaju i da FIFA09 nije imala skok igru pa sam ja celu igru bazirao upravo na tome. Možda i u novom PESu treba pronaći neka pravila. Isuviše je to pipav teren da bih se zaletao, pogotovu što je ovo demo.

Poslednja izmena:
360 kretanje → igrao sam na analogu i ako je ono kretanje u 360 ja pojedem PS3 odmah.[/spoiler]

Ne bih ti to preporučio jer imaš fat model, nije dobro za krvotok :p

Igrao sam ja obe igre na analogu i moj zaključak je da je PES više 360, zbog težine i inercije kod okretanja. Nijedna igra nema okretanje u stepen ali po mom skromnom mišljenju ovde PES dobija ko od šale.

Nedovoljno. Ni FIFA10 nije imala skok igru pa je nisam pljuvao. Čak je imala užasno precizna dodavanja glavom na X. Nema potrebe da budem strog samo zato jer nije igra koju sam češće igrao.

A ko zna, ljudi pričaju i da FIFA09 nije imala skok igru pa sam ja celu igru bazirao upravo na tome. Možda i u novom PESu treba pronaći neka pravila. Isuviše je to pipav teren da bih se zaletao, pogotovu što je ovo demo.

Ne mislim samo na udarce glavom, vec uopste na postavljanje igraca dok je lopta u vazduhu.
Kontam da je moguce malo uticati na stvari preko super cancela(znas li ti Borise uopste sta je ovo :D ?), ali em sto to ne funkcionise onako kako bih zeleo, em sto je cimanje drzati R1+R2 svaki put kada je lopta u vaduhu.

Poslednja izmena:
G@W: ne znam, jel Ribery i Robben spadaju one speedstere ili kako se već zovu? U svakom slučaju, sama pomisao da postoje igrači koji mogu 360 i oni koji to ne mogu mi je užasno odbojna pa sve da PES ima i najbolji 360 sistem na svetu. Daj mi jedan gram logike za to pravilo?

Usput, zar nisi rekao da nemaš nameru da probaš demo? :)

Poslednja izmena:
G@W: ne znam, jel Ribery i Robben spadaju one speedstere ili kako se već zovu? U svakom slučaju, sama pomisao da postoje igrači koji mogu 360 i oni koji to ne mogu mi je užasno odbojna pa sve da PES ima i najbolji 360 sistem na svetu. Daj mi jedan gram logike za to pravilo?

Usput, zar nisi rekao da nemaš nameru da probaš demo? :)
Sad postoji nesto sto se zove Low Speed Dribbling, barem sad ima smisla, tu mozes lepo uociti 360 stepeni ;)

To je na R2, zar ne? Zar to nije postojalo i ranije?

@wladymeer

Slazem se sa tim za utrcavanje, i mene to svaki put nervira kad gledam saigrace kako u kontri lagano trckaraju pored i ne pada im napamet da krenu svom snagom napred pa da im ubacim loptu. Zbog ovoga je tesko odraditi dobru kontru onako kako je ja zamisljam.

Ne pomaže ništa konkretno, barem meni nije pomagala dok sam igrao mada ću testirati večeras malo taktike na maximum da vidim ima li ikakvog pomaka. Ali poenta kod takvih akcija jeste da odigrate kao da se "poznajete" da krene sa utrčavanjem baš onda kada tebi odgovara ili da pričeka da odigraš nešto drugačije a to se upravo postiže sa triggerom run komandom.

Osim ako se ne izmisli nešto revolucionarno za PES2011 jedini način na koji to funkcioniše recimo u situaciji 3 na 2 jeste da dodaš igraču sa kojim želiš da utrčiš pa da on odigra sa tobom dupli pas, onda dodaš drugom da isto odigra i tako dolaziš u situaciju da imaš dvojicu koji utrčavaju ali i 4 dodavanja više.

Čisto da ne bude da opet pljujem po igri, da se ponovim, PES2011 je skroz fina igra :p

AI saigraca nije dovoljno napredovao, mada, mozda nesto bude drugacije u full verziji.
Meni je u starijim delovima pomagala promena formacije, ali ne uvek, moguce je da su to sada sredili.
A i ne moras tako da odigravas, mozes da dodas i drzis R2, a igrac koji je dodao ce nastaviti da trci.
Ne moras odmah da radis dupli pas.
Borise, zapisujes li forice :) ?

Da, to je u slučaju da hoćeš da ti utrči kroz sredinu. A šta ako vodiš recimo loptu sa AMFom i imaš napadača levo i desno i hoćeš da ti oni utrče a da ih ti kroz sredinu proigraš? Tu mora dupli pas da se odigra. Svejedno je da li ćeš L1 + X da automatski krene sa utrčavanjem ili X pa R2 kasnije da trigeruješ dupli pas.

Borise, zapisujes li forice :) ?

Previse je to napredno za mene, ja sam samo jedan mali vikend igrac koji voli da sutira sa 45 metara, ZUMM!!

Sto se tice dodavanja Wladimire, stvarno ti je toliko tesko da priznas da je ovo verovatno najbolji nacin da se odradi dodavanje? Neverovatno idealan balans izmedju onog gde ti hoces, karakteristike igraca, i blage pomoci da ne bude totalna frustracija..
Ali dobro, to kaze samo jedan vikend igrac, ko njega uzima za ozbiljno.. :)

Sto se tice dodavanja Wladimire, stvarno ti je toliko tesko da priznas da je ovo verovatno najbolji nacin da se odradi dodavanje? Neverovatno idealan balans izmedju onog gde ti hoces, karakteristike igraca, i blage pomoci da ne bude totalna frustracija..
Ali dobro, to kaze samo jedan vikend igrac, ko njega uzima za ozbiljno.. :)

Nisi pogledao sta radi konkurencija.
I oni napreduju, znas ;) ?

Zar nisi ti govorio da su dodavanja u PES2010 dobra i da skala nije potrebna :) ?

Mislis Pro Passing+, nisam jos skinuo Demo+ ;)

Samo za vikend ratnike!

Pitaj boga koja je to brzina, ZUMM! :D

[YOUTUBE]P_yw98LZpPM[/YOUTUBE]

Kako mrzim kada daju fansi imena obicnim stvarima .

Pa moraju, kako bi se Boris inače primao na slobodu dodavanja da PES nije gurao hype od starta :)

Borise, ti verovatno nisi znao da si jako sličnu slobodu imao na desnom analogu i pre PES2011? Čak i veću ;)

Neverovatno idealan balans izmedju onog gde ti hoces, karakteristike igraca, i blage pomoci da ne bude totalna frustracija..

Blage pomoći gde ja napunim do maximuma a on pošalje perfektan pass na 20m? :)

OK, pitaću te kad počneš da gubiš online, pošto jedino onda malo sletiš na zemlju i počneš da pričaš realno. Lično ne znam da li im je trebalo ovoliko semi assisted dodavanje bez alternative. Može to lako da bude dvosekli mač. Ali ajd, sačekaćemo full verziju.

Poslednja izmena:
Borise, ti verovatno nisi znao da si jako sličnu slobodu imao na desnom analogu i pre PES2011? Čak i veću ;)

Naravno da nisam, ja znam samo da se krecem i da sutiram :) Ma super je bio manual pas, bas popularan medju rajom, sa pravim komforom dobacivanja na desni analog :)

Meni je sloboda pasova uvek trebala, to je bio i najcesci uzrok nerviranja u PES-u i komentara "ne njemu!!". Sad konacno skoro svaka lopta ode tamo gde sam hteo. Takodje je zanimljivo da nisam primio nijedan jeftin gol do sada, niti se desila neka nebuloza da se iznerviram..

Ok, vidim lepe komentare za pes, fino. Posle onog djubreta od 10ke, vec sam poceo intezvno da merkam fifu.

Inace, problem sa ne ubacivanjem igraca u prazan prostor u kontri mi je podjednako kr*tenski kao golmanovo odbjanje lopte posle suta direktno na nogu napadaca, pored cetvorice mojih..

Bez zaebancije, jos nijednom nisam video da golman odbije loptu pravo na napadaca.. ili je sa strane, ili se odbije visoko. Mada odigrao sam 15-ak utakmica.. verovatno ce golmani praviti gluposti, ali so far so good. Ocekivati savrsenstvo na svakom polju posle onakve 2010 verzije, je previse.. bukvalno su napravili novu igru za godinu dana.. ne samo u poredjenju sa prethodnom verzijom vec sa bilo kojim PES-om, onih 200 novih ljudi u timu verovatno nije izbijalo iz studija i davali su im po shaku pirinca :d

Bez zaebancije, jos nijednom nisam video da golman odbije loptu pravo na napadaca..

Neka bude da se hvalim ali od 10 tekmi na top playeru, primio sam 3 gola. Dva mi dao komp tako što je ušao iskosa šutnuo traljavo a golman samo odbio na drugu stativu kao što kimi kaže, protivniku izmedju moja 3-4 igrača. :)

Realno, PES2011 može da bude ono što je za FIFU bila FIFA08 - prvi korak ka normalnom fudbalu. Jedini je problem taj što PES ne izbacuje Euro i World Cup igrice pa da može dodatno da ispituje raju :)

Nego, očigledno nema načina da se spreči učitavanje onog prokletog filma od 5 godina?

Poslednja izmena:
Aha.. kome drugom nego bas tebi da se to desilo... ;)
Za filmic ima nacina, ugasis igru i upalis ponovo, treba ti 30 sekundi.

Da, isto kao što si tvrdio da je u PES2010 golman sasvim OK pa se seti kakve si golove primao zbog genijalnog golmana kad smo igrali online.

Za filmić sam skapirao da je tako. Ponadao sam se da će quit pre kraja meča biti OK ali jok. Mora da se vidi da ima burence i lilihip umesto lopte :d

Neko raspoložen da isprobamo protiv živih protivnika igru kod mene na gajbi?

Poslednja izmena:
Da sam tvrdio da su ok, tesko.. :) Cak imam svoj snimak na Youtube-u kako Valdes prima presmesan gol, za vreme demoa..
Ali nisu oni jadnici bili bas uvek sami krivi.. problem je bio u kasnjenju komandi (plus online kasnjenje).. losoj koliziji. Da su te dve stvari valjale golmani ne bi bili toliko katastrofalni. Kad sam kod kolizije, i ona je neverovatno poboljsana..

Poslednja izmena:
@Vlado, film gasis tako sto odes u c pa u folder konami pa pes 11 demo, pa settings, pa dole levo imas 3 stavke da cekiras!
Pisace ti nesto disable playback movie, ti naravno cekiras i eto, nema glupog filma. :d
Pozz

@Vlado, film gasis tako sto odes u c pa u folder konami pa pes 11 demo, pa settings, pa dole levo imas 3 stavke da cekiras!
Pisace ti nesto disable playback movie, ti naravno cekiras i eto, nema glupog filma. :d
Pozz

Promašio si podforum :)

Nazad
Vrh Dno