Ja sam prvi rekao - FIFU igram zbog svega onoga što mi je PES pružao i ni zbog čega drugog. Iz ove rečenice je više nego jasno koliko meni PES znači.
Nijednog trenutka ja neću osporiti da je PES dobra igra, štaviše JAKO DOBRA igra. Realno, PES je godinama iza sebe postavljao standarde za fudbalske simulacije te čak i onaj koji ne igra fudbal zna da je trougao through pass, L1+kocka lob, 3x krug centaršut po zemlji itd itd...
Ipak, čini mi se da su svesno pobegli od atributa simulacija upravo zato što znaju da imaju jako veliku bazu fanova koja ih je i previše tolerisala svih ovih godina a pritom nema bolje reklame od usta do usta i ako na to dodaju malo arkadniji pristup da se i ostali koji prvi put počinju da igraju vrlo lako uhodaju i osećaju uspešno, eto punog pogotka. Izgubiće onaj mali broj ljudi koji ih je igrao jer su bili simulacija a dobiće gomilu onih koji "igraju fudbal na soniju" a tome čitava gaming industrija teži.
Još da su imali normalan net-kod pitanje je da li bi FIFA imala tako dobar prijem iako ih je tukla u gotovo svim uporednim recenzijama. Ovako su sa svojom nesposobnošću (kako drugačije da nazovem grupu ljudi zaduženih za net-kod koji DVE GODINE ne mogu da naprave podnošljiv kod) praktično čitav teren i offline i online na NG konzolama ostavili EA da dominira i to ne može da prodje bez štete.
Dosta ljudi za koje znam da igraju PES online o FIFI razmišljaju zato što je PES skoro pa apsolutno neigriv dok je FIFA online u 95% slučajeva jednaka offline igranju. To govorim jer manje-više polazim od sebe. Verovatno se nikada ne bih pitao zašto svi hvale tu FIFU da online nije bio toliko odvratan u protekle dve godine. Verovatno ne bih ni kupio PS3.
Ipak, ovako su posledice i više nego očigledne: na primeru jednog PES foruma, PES6 sezona je brojala 5 paralelnih liga i oko 70+ takmičara dok se recimo već lige za PES2008 nisu ni igrale (tada su lige u PES6 pale na 3 do 4 usled očekivanog zasićenja) a za PES2009 jedva da su imali za dve lige i to su igrali samo zato jer su serveri za PES6 bili ugašeni. I dan danas se sećam lobbyja za PES6 koji su bili prepuni igrača a za PES2008/09 čak ni mesec dana po izlasku igre nikada nisi mogao naleteti na neku gužvu. Pre si imao problema kako da se spojiš sa protivnikom koji je dve zgrade udaljen od tebe
Sa druge strane FIFA09 je zabeležila +24 miliona online mečeva i 2.4 miliona video snimaka postavljenih na njihove servere.
A Srbija... heh, zna se, svi igraju "fudbal na Soniju" jer je to isti onaj fudbal koji igraju na PCju i tu je KONAMI napravio mnogo bolji potez nego EA - svesno se odrekao odredjenih perfomansi koje bi dobio da radi igru samo za NG konzole (pa je tako pre patcha za PES2008 igra lagovala offline na PS3 na svim stadionima osim San Sira jer nisu umeli da naprave multi-platform optimizaciju igre) i još svesnije se odrekao dobrog profita pošto se itekako zna kakva je piraterija na PC tržištu a sve radi popularnosti i kompatibilnosti.
Da ti Borise imaš FIFU NG za PC, lako bi se navikao na taj "lag", glup nisi a za manje od mesec dana ne bi ga ni osećao jer sve što treba jeste da odigraš malo pre nego što primiš loptu. Ovako, razumem da nije jeftino baciti toliko para za neku igru koju praktično niko u društvu neće da igra jer je "PES zakon". A zakon je samo zato što mogu kući do besvesti da vežbaju i igraju master ligu na piratskoj verziji i kada dodju na "soni" onda samo ponove ono što su naučili.
Poenta cele priče je: PES jeste mnogo popularniji i zabavniji od FIFE ali ukoliko tragaš za simulacijom fudbala, nećeš tražiti dalje posle FIFE NG. Golovi u PES2008/09 kod mene nisu izazvali nijednog trenutka nikakvu radost, FIFA09 mi je vratila onaj osećaj zadovoljstva koji sam imao kada sam zabijao dobre golove u PES5/6 i to je glavni razlog zašto je ta igra za mene favorit - što znam kako i šta se dešava i što retko kada mogu da krivim nekog drugog (AI) osim sebe ako nešto ne bude kako treba.
E sad, navike je teško menjati a kamoli dati vremena te pristupiti istoj stvari (fudbalskoj simulaciji) na drugačiji način posle skoro decenije igranja na odredjeni način. To što pojedini pokušavaju da igraju FIFU na PES način pa nemaju uspeha to je samo još jedna stvar na kojoj FIFA mora da poradi ako želi da zaista postane popularna - da približi sebe PES igračima (već je uradila jedan korak pa prilagodila kontrole da budu gotovo identične PESu) a da zadrži ovaj gameplay koji ima.
edit: pošto je PES vs FIFA nepresušan izvor normalnih diskusija možda ne bi bilo loše da moderatori otvore jednu takvu temu i prebace sve ove postove tamo da ne pravimo off-topic bezveze