Šta je novo?

PES 2010

Da se razumemo, nije meni instaliranje i modifikovanje igara strano ali evo (-lution soccer :d), manje ili više na protekle 3-4 strane više se priča o tome da li i kada secka, kada javlja linije, koji OS radi dobro, zašto na Visti igra radi ubrzano, da li treba ili ne treba frame skipping i slično nego o tome kakvi su utisci o samoj igri. Tih problema na konzolama nema jer je hardver manje ili više identičan i samim tim programerima je lakše za raditi kada znaju specifikacije. Kažem da dobar deo vremena tim umesto da posveti poboljšanju igre provede u optimizaciji igre koja opet kako god da se uradi uvek će neko imati većih ili manjih problema a opet sve radi mizernih 2-3% od ukupne prodaje igre.

PES2008 je najbolji primer koliko se KONAMI nije bio snašao u multiplatform naslovima - pre prvog patcha čak su i stadioni i na PS3 konstantno seckali (osim San Sira). A posle patcha ukoliko bi jedan igrao online na low settings mogao bi izgledati poput Benny Hilla skeča za drugog protivnika koji igra na high.

Kad sam video koju masinu imas sve mi je jasno zasto tako govoris.
Ne znam o kakvim problemima pricas, sa WIN 7 sve igre bukvalno lete bez problema.

Ovo je strashno... Ipak radi kao i do sad... ili tachnije, ne radi... :wall:

Stvarno ne znam vishe shta da radim... :mad:

Ne znam šta da ti kažem, meni radi savršeno u 1680 rezoluciji ali nije isto kada se forsira vsync iz setingsa igre i iz drajvera grafičke. Pomalo secka ako je stikliran vsync samo u igri tako da moram da ga forsiram da bi radilo skroz tečno. Ne znam, probaj, vidi...:wave:

Kad sam video koju masinu imas sve mi je jasno zasto tako govoris.
Ne znam o kakvim problemima pricas, sa WIN 7 sve igre bukvalno lete bez problema.

Ne, konzolasi imaju racunare iz 2006-te (u najboljem slucaju) jer im nista nije preostalo para za upgrade istog od silne kupovine originala za konzole, pa im nista ne radi na PC-u zbog "optimizacije". A tu istu igru su i pokrenuli na PC-u jer ne zele da bace pare na original za konzolu, pa kao igra ne valja. Svasta.
Ovde isto, sve radi na Win7 bez problema.

Ja razmisljam da predjem na FIFU. Ovaj PES me je totalno razocarao. Ocekivao sam bum, kad ono izadje ovo, i eto. Opet nema dosta ekipa, npr Bajern iz Minhena, opet reprezentacije nisu odradjene kako valja.

Kada sam video na omotu i na screen shot-ovoma, jos pre nego sto je igrica izasla, da ce biti oficijalni klubovi iz Lige Sampiona i iz Lige Evropa obradovao sam se, a kada sam instalirao igricu uvideo sam da je to samo glupi marketinski trik.

Ekipe su ti najmanji problem - imaš gotovih patcheva koji se automatski instaliraju i odmah rešavaju. par minuta za download i još jedan za instalaciju i to je to :)

Nisam govorio na osnovu moje konfiguracije i nisam toliki "konzolaš" da ne razumem neke stvari. To što spominjem "optimizaciju" više se odnosilo na poziciju developera nego na krajnjeg korisnika.

I ne znam djalf o čemu pričaš, za razliku od većine ovde ja sam PES kupovao na originalu i za PC dok je valjao (poslednji kupljen je bio PES2008 kad sam shvatio da sam se zaebao :D) a za Sony kupujem isključivo ono što mi se jako dopada.

Mladenovac: ukoliko misliš da predješ na FIFU na PCju, toplo ti savetujem da istrpiš PES i da ne radiš to :)

Uvek kada neko uputi komentar da se na nekoj temi priča samo o problemima, i da zato neki proizvod ne valja, ja se začudim kako neko to može da koristi kao argument...
Pa čoveče, zato i služi internet-forum, da se jave ljudi kojima treba pomoć, ta MANJINA... Zamislite koliko bi strana imala ova tema da se jave svi kao ja kojima igra radi savršeno na PC-u i nemaju nikakvih problema, i svako napiše, eeeeeeeeejjjjj ''igrica'' je extra....

Šta znam, ova sada situacija je specifična jer se dosta očekivalo od ove igre. Zato sam malo više očekivao da se priča o samoj igri nego na ostalim temama.

Pa počnite - ja koliko vidim niste se maknuli mnogo dalje od settings.exe tabova :D

Ne znam sta da kazem, ako tako gledas onda ni jedna igra na PC-u ne valja jer ce uvek neko imati problema zbog : losih drajvera, poluraspalog sistema, matorog Dx-a, virusa itd. a to nikako nema veze sa kvalitetom samih igara i optimizacijom. Meni na masini iz potpisa koja je relativno matora na win7 x64 PES 10 radi savrseno kao i kod 2 drugara koji koriste XP. U stvari cela tvoja prica se svodi na to da svi kupimo konzole i batalimo igranje na PC-u da bi razvojnim timovima bilo lakse da naprave igru.

Gde je kod nas najpovoljnije da se uzme original? I jel probao neko online?

Pes 2010 je najbolji fudbal do sad posle duzeg igranja se vidi koliko je dobar ,ja sam pogresio u predhodnim postovima *** brzina :D
Fudbal je slicne brzine ko u demou i ja igram master ligu sa ac milanom i mogu reci da ima fantasticnih zanimljivih utakmica,a grafika je vrh:D

Poslednja izmena:
Ja uopšte nisam oduševljen fudbalom. Bolji je od 09, samo bolji, nikakav spektakularan napredak, grafika je skoro ista, animacije pokreta su mnogo bolje ali taj utisak se kvari jer igra hoće da "proguta" po neki frejm. Sviđa mi se i vođenje lopte i dribling - mnogo je realnije sada. Gameplay je malo bolji, AI je podjednako glup kao i ranije. Tehnički, igra je očajna, instalirao sam je na gomili mašina i skoro svakom drugom slučaju neće da radi kako treba.
I dalje padaju nemogući golovi, i dalje igrači napadači prolaze kroz odbrambene, "komp" i dalje nema pojma ni na top player. Neke stvari koje se ponavljaju kao odbijanje lopte vertikalno u vis kada pogodi nekog igrača - nemaju veze sa mozgom i nerealne su. Ima takvih primera mnogo.
Dobar je fudbal, bolji mi je od prethodnog i zabavnija je igra protiv živog igrača. Bolje se primenjuje taktika, izgradnja igre, stvaranje gol šanse - jeste, istina je. Ali sve se to struši kada Ibrahimović noseći dvojicu na leđima iz okreta pogađa iz mrtvog ugla, i to golmanu od ruku.

Poslednja izmena:
Ovo je strashno... Ipak radi kao i do sad... ili tachnije, ne radi... :wall:

Stvarno ne znam vishe shta da radim... :mad:

Тај процесор ти је прилично слабашан ако га држиш на дефаулт клоку, пробај да га оверклокујеш на 3, 3.1гхз како би боље упослио и ту 4870 и нећеш имати проблема ;)

Тај процесор ти је прилично слабашан ако га држиш на дефаулт клоку, пробај да га оверклокујеш на 3, 3.1гхз како би боље упослио и ту 4870 и нећеш имати проблема ;)

Ali pazi, nije problem FPS. FPS je zakucan na 60... Na Athlonu 3800x2 pes radi bez problema... A na 44oo+ ne... Gde je tu logika? Probao sam i sa klokovanim procom da igram i isto je...

Ma igra je očaj što se toga tiče.
Radi perfektno na Brisbane 4000+ (@2.25GHz) i HD2600XT (doduše u 1024).
a sa 5000+ (@3.15GHz) i istom grafom ide presporo kada je VSync uključen (nema veze da li iz igre ili drajvera). Bez VSync ide dobro ali ružno je za igranje. Imam nekoliko takvih primera . . .

Grafika jeste mnogo bolja nego u PES 2009, ne razumem suprotne konstatacije. Ja nisam video lepšu fudbalsku simulaciju, mada FIFA 10 za konzole definitivno ima mnogo bolje urađene animacije.

To je bug i to poprilican. Ja svaki put kad sam sutnuo iz mrtvog ugla dao sam gol :S:

E to je ono što mene izludjuje jer kada igraš na malo naprednijem nivou nalećeš na ljude koji to zlouptrebljavaju na kub, štaviše ne da zloupotrebljavaju nego i forsiraju. To je nešto što se provlači kao lajtmotiv next-gen PESa.

Pokusao sam sinoc da odigram jednu utakmicu protiv kompjutera na top player, kao i prethodnih godina samo na top player i igram, iznervirao sam se posle par minuta i izasao iz igre, a sada se dobro razmisljam da li da padne jedan uninstall?
Napravili su tako igru da 'ajde sto je sada situacija prosecan tim protiv hiper zvezdi, Reala, Barcelone itd... nemoguce igrati, 'ajde to nego sto protivnicka ekipa non stop vrsi nekekav nadcovecanski presing, i uopste ne moze da se kombinije i krece po terenu sa loptom kako bi trebalo. Nego kao u nekim ranijim verzijama Fife moras brzinski da spicis bilijar kombinacije s loptom prkeo sredine terena, da bi nekako dosao blizu njihovog gola. Sutevi na gol i pretrcavanje celog terena jednim igracem kada se igra covek na coveku su tek prica za sebe.

Sasvim solidan fudbal, ne igram protiv kompjutera, vec samo zivog protivnika :).
Doduse malo pada golova, dosta vise sam/smo ih ja i ortak davali u recimo PES 2008 ;).

Ma ajde sto kombinuje, Barsa, Real ali kad krene da kombinuje AEK, Grenoble,Twente e to je strasno:mad:

Slazem se i sa pozitivnim i negativnim utiscima o igri.
Ne znam kako da vam opisem moje gledanje na desetku. Recimo da je ovo i najgori i najbolji pes do sada. Mnogo toga bolje ali i losije u odnosu na ranija izdanja. Recimo da ce ostati kao primarni dok ne stigne 2011 :D.

Ima li neko neki option sa svim aktuelnim transferima? Koje patcheve koristite?

Razlika u kvalitetu igrača je presudna. Mogu da kažem da burazer i ja spadamo u vrhunske igrače PES-a (da ne budem skroman, igramo ovu igru godinama otkad postoji i maltene svakog dana).
U 2010 uvek pobedi onaj koji ima bolji/jači tim, naročito ako ima neku "zvezdu" u timu. Ranije to nije bila situacija. Moglo je da se nešto napravi i sa slabijom ekipom.
Jeste li primetili da top fudbaleri (Messi) i imaju "pomoć" od programa - tipa da im se lopta ponovo odbije u noge ili u njihovom pravcu. Prosečnim napadačima se to dešava nasumično a zvezdama gotovo uvek (valjda da bi bili efikasniji i opravdali status zvezde).
Buraz maksimalno koristi pojedinačne kvalitete igrača i to mi ide na živce jer ispada da je 80% u posedu 1-2 igrača i nema veze sa pravom utakmicom. Ja ne igram tako - jednostavno mi to ne liči na fudbal, ali sam ponekad prinuđen da forsiram samo Torres-a (na primer) u nekoliko napada za redom da bih što pre izjednačio.
Svega ovoga je bilo i ranije u svakoj verziji - a sada mi izgleda još očiglednije. Konami forsira svoje maskote i kraj.
Još jedna stvar koja se vuče još od nekoliko prethodnih verzija: golman se baci u okolini gol linije i "poklopi" loptu, a onda ustane i ostavi loptu na travi pa se ponovo baci na nju. Ovo nije tako često ali mi deluje da su jedva nešto malo programirali AI golmana.

Poslednja izmena:
Jedna stvar mi isto ide na zivce, mozda se nisam jos navikao, ali kontrola igraca je vrlo losa. Kad lopta ide ka autu, moj igrac trci na nju i koliko god ja pokusavao da stane i da je pusti u aut, on je naravno, jos i zakuca u aut i naravno lopta za protivnika. Onda trcim sa igracem i hocu da stanem, ali on ode jos jedan, dva koraka napred i naravno izgubim loptu. Onda ispucavanje ispred mog sesneserca. Pa mi se desava da is cista mira defanzivac krene na napadaca, projuri pored njega i ovaj ostane sam i da gol, a dzabe sto ja drzim da ne ide i da ide u nazad, on pici napred. I to su neke gluposti sto stvarno strasno iritiraju. :mad:

Vrh Dno