Šta je novo?

Pdv 8%!!!

Pdv 8% Od Utorka 10.07.2007.

04.07.2007. je objavljen Sluzbeni glasnik broj 61 koji nosi datum 30.06. i u kome je, izmedju ostalog, objavljen i Zakon o izmenama I dopunama Zakona o PDV-u.
Član zakona glasi :
Član 23

Opšta stopa PDV za oporezivi promet dobara i usluga ili uvoz dobara iznosi 18%.

Po posebnoj stopi PDV od 8% oporezuje se promet dobara i usluga ili uvoz dobara, i to:

7a) personalnih računara i komponenti od kojih se sastoje personalni računari.

Ministar bliže uređuje šta se, u smislu ovog zakona, smatra dobrima i uslugama iz stava 2. tač. 1), 2a) i 4) - 12) ovog

Zakon stupa na snagu 08.07.2007. godine.
Ceka se objavljivanje pravilnika, koji ce sadrzati sta se oporezuje po stopi od 8% a sta po stopi od 18%.
Tekst pravilnika postoji ali jos uvek nije za javno objavljivanje.
Pravilnik bi trebao da bude objavljen u Sluzbenom Glasniku u ponedeljak 09.07.2007. i stupa na snagu 10.07.2007.
Sve cene ce biti korigovane tog datuma.

Nadam se da smo barem malo pomogli ovim informacijama.

Poslednja izmena od urednika:
Provericemo :D ...hvala na obavestenju.Bas super da se neko javi iz jedne od vecih firmi u BG. (i ostavi konkretan info)

Poslednja izmena:
da, samo sto nije "super" da postoje predstavnici firmi na forumu, tj. da se registruju i istichu kao takvi (avatar, username i sl) - tacnije, to je zabranjeno
post je ostavljen iskljuchivo zbog korisne informacije

Poslednja izmena:
I moja firma od utorka negde skida cene za nekih 8,5 posto ugrubo receno. Mislim da u ponedeljak pocinjemo da menjamo cene pa dok zavrsimo. Kompovi i komponente sigurno, mislim da porez ostaje isti za mp3 plejere, dig. aparate, kertridze, flash memorije... koliko sam ja shvatio bas komponente... i jedino ne znam sta ce biti sa stampacima, ali ono sto je bitno cene idu dole tako da nema razloga za brigu po pitanju "pohlepnih prodavaca koji ce zaradjivati vise". Konkurencija dakle cini svoje :)

cek cek dok mi to vidimo u stvarnosti da ne bude cene malko gore pa kao onda spuste dole za 8% pa smo opet tu negde :p
Inace ako spustite ja dresim kesu i radim upgrade na core2duo ;)

A monitor? To je isto komponenta ili...?

Evo sta sam ja dobio od Pin Computersa:

Poštovani partneri,

Od danas bi trebala da se primenjuje nova stopa PDV-a na računare i komponente koje čine računare, a na osnovu izmena zakona o PDV-u. Međutim, sve dok Ministarstvo finansija ne objavi pravilnik koji precizno definiše na koje se vrste proizvoda primenjuje stopa PDV-a od 8%, ostaje sve po starom.
Informacije o tome kada će pravilnik biti objavljen kreću se od "možda danas" pa sve do "tokom ove nedelje". No, bez obzira da li će vam roba biti fakturisana danas po stopi PDV-a od 18% ili narednih dana po stopi od 8%, onog momenta kada izađe pravilnik, svu robu koja je njime obuhvaćena moći ćete da prodajete po stopi od 8% krajnjem kupcu.
Šta se dešava ako vam je roba fakturisana sa stopom PDV-a od 18%? Ništa posebno - prodajete je krajnjem korisniku uz 8% PDV-a, dok razlika ide u preplatu PDV-a i na kraju obračunskog perioda se prebija, tako da ni u kom slučaju nećete biti na gubitku ili u bilo kakvom problemu ukoliko vam je roba fakturisana po stopi 18% a vi je prodali krajnjem kupcu po stopi od 8%.
Zbog toga izmene stope PDV-a sa aspekta vaše nabavke i poručivanja robe nemaju nikakvog uticaja, tako da možete nastaviti da poručujete robu kao da se ništa ne dešava, osim što treba da imate u vidu da će stupanjem na snagu nove poreske stope biti bitno povećana tražnja kupaca za nekim kategorijama proizvoda kao što su notebook računari, pa vam savetujemo da sa vašim lagerom spremno dočekate nove poreske stope.
PiN Computers je tokom vikenda izvršio sve potrebne pripreme na prelazak na nove stope PDV-a, tako da će moći da počne da ih primenjuje istog momenta kada Ministarstvo finansija objavi neophodni pravilnik

To je suština stvari, niko ne sme da radi ništa na svoju ruku dok mozgovi ne daju tumačenje i konačno zvanično saopštenje. Lepo ja rekoh ovde :D

Edit (i off u isto vreme):
Brz je Braca, kao da je na liniji za gađanje glinenih golubova :D

Poslednja izmena:
:p upravo smo to mislili da uradimo. Bojim se da će i oni morati da sačekaju "pravilnik"...

pa kako ste pre uvodjenja PDV-a od 18% znali sta je oslobodjeno poreza, a sta ne, isto tako i sada. Sve sto je onda bilo oslobodjeno je sada 8%, a sve sto nije bilo oslobodjeno - ostaje na 18% :)

Poslednja izmena:
danas se odushevih,ushao u MB Soft i covek ulazi i pita kolko je neki hard,ovaj kaze 4700 ali smanji ga za isnos PDV-a sa 18 na 8%,znaci da ce izgleda ipak biti neke koristi...

Ma smesno koliko "razmisljaju", 2 normalna coveka bi do detalja sve mogla da ispreciziraju za 15 minuta.

pa kako ste pre uvodjenja PDV-a od 18% znali sta je oslobodjeno poreza, a sta ne, isto tako i sada. Sve sto je onda bilo oslobodjeno je sada 8%, a sve sto nije bilo oslobodjeno - ostaje na 18% :)

Na žalost nije baš tako.
"...Komponente i ostala dobra koja se ugrađuju u računar..."
Znači li to i paste i kablovi?
Ako je tako šta je onda sa monitorima, em je povećana carina za monitore sa DVI konektorima em će i porez da naplate.
Luda kuća...

Neka prva zvaničnija informacija:
Према новом члану 7б Правилника, персоналним рачунаром, у смислу члана 23. став 2. тачка 7а) Закона о ПДВ, сматра се рачунарски хардвер који се састоји од кућишта са свим његовим елементима, монитора, тастатуре и миша .
Компонентама од којих се састоји персонални рачунар , у смислу члана 23. став 2. тачка 7а) Закона, сматрају се кућиште, елементи кућишта, монитор, тастатура и миш .
Елементима кућишта из ст. 1. и 2. овог члана сматрају се уређај за напајање, матична плоча, централна процесна јединица, радна меморија, магнетни и оптички уређаји за складиштење података, адаптери, контролери и друга добра која се уграђују у кућиште .
У складу са наведеним, промет неких других добара која се не уграђују у кућиште персоналног рачунара, већ се само прикључују на њега, као што су штампач, скенер, звучници, камере и др. опорезује се, као и до сада, по општој стопи ПДВ од 18%.

to je pisalo i 2004-te...Rekao sam vam jos pre dve stranice da ima to :)

elem, bez da komplikujemo raspravu - sve se moze kad se hoce ! Sasvim je sigurno da su CPU, MB i RAM u kategoriji od 8%, pa se lepo za pocetak moze to livelisati. Samo naravno, sto se duze ceka - to je veci profit jer ce se livelisanje primeniti retroaktivno u nekim firmama...Pin je mogao jos danas korigovati cene za CPU, MB i RAM (koje i su i onako visoke), ali naravno nije...

Hm, ako je ono tumacenje koje je ZorMi preneo, onda ce biti zestoke konfuzije oko eksternih optickih uredjaja, tjunera, itd. Po ovome interni TV tjuner bi se oporezivao sa 8%, a eksterni sa 18.

Poslednja izmena:
@Air Jordan:

pa vecina externih tv tjunera ne zahteva da imas komp vec moze direkt na neki tv ili LCD monitor...

Neki su standalone, a neki nisu. A sta cemo sa eksternim hard diskovima i rezacima?
Nego, lepo je su monitori sad sa 8%. :)

Poslednja izmena:
Sto rece Broz, ovim nestrucnim definicijama samo ostavljaju vise mesta i povoda za "creative accounting"

ako dobro razumeh, i graficke i zvucne kartice (one sto se ugradjuju u kuciste, na plocu) se oporezuju sa 8% PDV?

Poslednja izmena:
Video sam neke cene, 8800GTS 320MB 270e, HD2900XT 512MB 330e, E6600 218e, X2 6000+ 217e, WD 400GB 102e... sve u svemu svi polako koriguju cene.

Evo izašlo na sajtu Ministarstva finansija... to je valjda zvanično. Iz prvobitne verzije koja je kružila okolo po firmama ispali su printeri ('eksterni uređaji za štampanje dokumenata') i softver 'u smislu operativnog sistema'. Formulacija je:

Komponentama od kojih se sastoji personalni računar, u smislu člana 23. stav 2. tačka 7a) Zakona, smatraju se kućište, elementi kućišta, monitor, tastatura i miš. Elementima kućišta iz st. 1. i 2. ovog člana smatraju se uređaj za napajanje, matična ploča, centralna procesna jedinica, radna memorija, magnetni i optički uređaji za skladištenje podataka, adapteri, kontroleri i druga dobra koja se ugrađuju u kućište.

Dakle, kućište i sve što se ugrađuje u njega (srećom su pomenuta 'i druga dobra koja se ugrađuju u kućište'), monitor, tastatura i miš. Eksterni uređaji (npr. USB), sve periferije (osim tastature, miša i monitora), sav softver, mrežna oprema (osim internih mrežnih kartica)... po ovome ostaju kao do sada. Šteta za softver, pomoglo bi legalizaciji...

Imtel - Pre & Posle - CPUs

Prilozi

• IMTEL 2007-07-04.png
    IMTEL 2007-07-04.png
    44.7 KB · Pregleda: 198
  • IMTEL 2007-07-09.png
    IMTEL 2007-07-09.png
    52.2 KB · Pregleda: 203
Nazad
Vrh Dno