Šta je novo?

Pdv 8%!!!

Evo ja sam upravo bio u Megastore Electronics i tamo nije spusten porez, decko rece, od sutra, dok u Max Tehnika ili kako vec, koje je 20 metar udaljeno su spustili - uporedili sa i bez PDV-a, i tacno ispadne 8%. Monitoi jesu ukljuceni 100%, ali ne znam za stampace, skenere...ima na sajtu B92 o tome.

Eh dochekasmo i taj dan.Day 8% ! :banana:
Ali ne lezi vrazhe.Krenem ti ja po dilerskim portalima,kad ono,sluchajno poskupeshe monitori i memorija.I na monitore sa DVI osta 18%.Tako da kada se sve srachuna i oduzme na kraju na prosechan rachunar od 500 eura dobijete nekih max 25-30 eura ushtede.Ako je sve ovo vredelo ovolike ujdmurme onda...
Smejurija i plakanje kao i sve u ovoj zemlji.Donesu zakon i onda chekaju nedelju dana da daju tumachenje.Dodje taj dan pa se ne zna shta je shta....sramota.
A od kupaca vrata ne mozhemo da zatvorimo :wall: ... sve po starom .Pozdrav i svaka chast mnogima koji su bili i ostali optimisti jer nada umire poslednja!
Epilog je taj da ce ljudi sa foruma sada kupovati skupe komponente za 20 do 30 eura jeftinije shto njima ni pre nije bio problem.Jer kada kupujete komponentu od 200 ili 300 eura tada znate shta hocete i imate taj novac!Ako ga i nemate onda dok ga skupite ta ista komponenta padne za tih 20 ili 30 eura a mozhda i vishe za tih 10 ili 20 dana :banana:
Obichnim kupcima koji kupuju prvi put ili max drugi put u zhivotu rachunar ovih 30 eura ne znachi ama bash nishta u zhivotu jer oni su ih imali ili nisu i pre ovog famoznog 8% day-a!!!

Shta nije mnogo 20-30 eura? znash ti koliko je to kokica:)

Ako tebi nije lova 20-30 eura po kompu, a ti ispadni faca pa skini sa svakog kompa koji prodash josh 20-30e i smanji zaradu za 20-30e po kompu. I eto punija radnja odma...

nije decko hteo to da kaze, tako da nema razloga da on skida cenu

i mislio sam da ce biti : tresla se gora, rodio se mis ...

Shta nije mnogo 20-30 eura? znash ti koliko je to kokica:)

Ako tebi nije lova 20-30 eura po kompu, a ti ispadni faca pa skini sa svakog kompa koji prodash josh 20-30e i smanji zaradu za 20-30e po kompu. I eto punija radnja odma...

Opet ti Iznogoode!Ako ti ne mozhesh da shvatish da sada npr. skinemo mi prodavci i 100 eura po kompu ne bi se ama bash nishta znachajnije promenilo_Onaj ko je namerio da kupi komp on ce ga kupiti a onaj kome to chudo tehnike ne treba,nece.Mislim ljudi da vlada izgleda velika zabluda da se prodaje Bog zna koliko rachunara i da ce se prodavati, je li ,tek sada u ogromnim kolichinama.Shvatite da 90% ( procenat je moguce podlozhan korekciji,ali samo na gore ) rachunara u Srbiji potiche iz perioda decembar 2003. godina i da se oni krpe jer "Bozhe moj shta ce ti sine novi rachunar,pa kupili smo ga nedavno" :wall:

Ali ljudi sastavljaju kraj sa krajem i tih 20-30 eura su razlika izmedju 256 rama i giga rama ili mashine bez optike i dvd-rw,80gb ili 320gbhdd Shvati da se ljudi stisnu pa kao kupe pa cje posle dokupljivati i toga posle nema jer ljudima dodje neshto drugo na red...crkne frizhider....
Ovo za decembar 2003 se slazhem, ali zar mislish da ti isti ljudi ne zhele da kupe detetu svake godine novi rachunar? Ne , jednostavno en mogu da ga priushte.

Ali ljudi sastavljaju kraj sa krajem i tih 20-30 eura su razlika izmedju 256 rama i giga rama ili mashine bez optike i dvd-rw,80gb ili 320gbhdd Shvati da se ljudi stisnu pa kao kupe pa cje posle dokupljivati i toga posle nema jer ljudima dodje neshto drugo na red...crkne frizhider....
Ovo za decembar 2003 se slazhem, ali zar mislish da ti isti ljudi ne zhele da kupe detetu svake godine novi rachunar? Ne , jednostavno en mogu da ga priushte.

Ima Boga :D U tome je i poenta : prodavnice nazhalost ne zhive od ljudi koji bi zheleli da kupe vec od onih koji kupuju!To je kada se ovako pogleda i kazhe stvarno strashno,ali je sushta istina! Moguce je da bi stvarno i znachilo 20 ili 30 eura onima koji kupuju rachunar od 300 eura e sada zachkoljica je ta da na takvim rachunarima skoro da i nece biti popusta.I ljudi shvatite me,medju prvima sam u zhelji da nashi ljudi kupuju vishe,kako zbog sebe samog i to ne krijem, tako i zbog njih i uopshte podizanja nivoa IT svesti u nas.Meru kao meru korekcije PDV stope pozdravljam no pravi efekat bi bio da je ta ista vlada omogucila radnicima da sami upravljaju svojim penzijskim i drugim doprinosima gde bi efekat bio neuporedivo veci a ne kao sada kada vam uzmu josh 70% na ono shto cete dobiti kao lichni dohodak na rachun.Mislim da bi jedna takva mera tj. pojashnjeno "dajte mi sada pare za penziju,a ne kada budem star i ruzhan" dala daleko veci efekat na trzhishtu u Srbiji ne samo shto se tiche IT tehnologija vec u svim segmentima zhivota!

Poslednja izmena:
Ocigledno da je za preduzetnike koji se bave trgovinom jedino resenje registrovanje proizvodne delatnosti. Ne verujem da postoji pravilnik o tome ko je kvalifikovan za ovu delatnost (nikad nije ni postojao ovakav uslov)
Ko ce od inspekcijskih organa u eventualnoj kontroli preduzetnika osporiti "nafilovani" radni nalog (tipa ploca integrusha+2 graficke +5 HDD+8GB rama)?
Kao i do sada zakon je nedorecen. Mislim rupa kol'ko o'ces. I za utaju PDV-a i za pranje realno ostvarene dobiti.
A zamislite tek zbunjenog kupca koji je trgovcu doneo spisak preporucenih komponenti, a izlazi sa racunom "Racunar pentium 5 ... kom 1....40.000,00 din":D

Odosmo u offtopic:)

skinemo mi prodavci i 100 eura po kompu ne bi se ama bash nishta znachajnije promenilo.
Prodavci, skinite pa da obavimo Eksperiment da li ce da uspe ili ne. Makar do kraja jula.

Ponovo jedan tipičan, nedorečen i na brzinu sročen Zakon (i pravilnici, tumačenja i mišljenja koja proističu iz njega).Kao u doba Slobodana Miloševića i njegove kamarile.Očigledno (po ko zna koji put) da nemamo dovoljno pametnih i racionalnih ljudi na/u vlasti.A ceh plaćaju svi u sistemu: od trgovaca do krajnjih kupaca.
:crash:

Od jutros nova informacija od uvoznika.
Njihovo tumacenje je da monitori sa DVI ulazom potpadaju pod 18%.

Od jutros nova informacija od uvoznika.
Njihovo tumacenje je da monitori sa DVI ulazom potpadaju pod 18%.

Da, ali i softver.

Microsoft DOEm licenca podrazumeva da je to sastavni deo računara i da se ne sme prodavati odvojeno. Kad kupujemo notebook ne plaćamo dve stavke nego samo jednu.

Zbog različitih poreskih stopa kod nas ćemo morati da razdvojimo računar i operativni sistem. Ali ako prodajemo domaći softver (8%) onda može...
Da li neko na brzinu može da napravi OS made in Serbia, molim vas hitno je? :wall:

Da, ali i softver.

Microsoft DOEm licenca podrazumeva da je to sastavni deo računara i da se ne sme prodavati odvojeno. Kad kupujemo notebook ne plaćamo dve stavke nego samo jednu.

Zbog različitih poreskih stopa kod nas ćemo morati da razdvojimo računar i operativni sistem. Ali ako prodajemo domaći softver (8%) onda može...
Da li neko na brzinu može da napravi OS made in Serbia, molim vas hitno je? :wall:

Poenta je da su se oni dogovorili kako ce da ga tumace. Pricam konkretno o monitorima. Ja lepo jutros pitam, Halo? gde bre to pise? Oni kazu mi smo tako protumacili.
Zemlja Srbija

Poenta je da su se oni dogovorili kako ce da ga tumace. Pricam konkretno o monitorima. Ja lepo jutros pitam, Halo? gde bre to pise? Oni kazu mi smo tako protumacili.
Zemlja Srbija

Trebalo bi ih prijaviti nadleznima pa nek tumace kazne kako im volja (ako ih "inspektori" uopste i napisu) :wall:

Poslednja izmena:
Trebalo bi ih prijaviti nadleznima pa nek tumace kazne kako im volja (ako ih "inspektori" uopste i napisu) :wall:

Verujem da ce vecina maloprodaja preuzeti na sebe tih 8 posto ukoliko su dvi monitori na 8 posto, sto verujem da jeste. Time uvoznici prebacuju deo pdva na maloprodaje ali krajnji kupac nece nista osetiti.

evo moja firma i dobavljaci danas skinuli cene lepo sad konfa sa c2d 4300 izadje 6000 din manje

Čini mi se da priča o DVI monitorima ide ovako:

Zbog velikog pritiska tajvansko-kineskih isporučilaca monitora na tržište EU oni se dosete da proglase monitor sa DVI ulazom za audio-video tehniku jer se može povezati sa HDTV opremom, a ne za kompjuterski monitor, pa mu rebnu višu carinsku stopu.

Naši zbog 'kompatibilnosti' sa zakonima EU urade isto ('videla žaba...'). Ima već nekoliko meseci kako se zaista monitori sa DVI ulazom carine stopom 15% kao audio-video tehnika (a oni koji ga nemaju sa 1% kao kompjuterski monitori).

E sad, kad je nešto već ocarinjeno kao audio-video, iako liči na monitor, ne može da ima ni PDV za monitore nego za televizore. :wall:

Daleko bilo da se slažem s tom logikom, ali je potvrđeno od uvoznika da recimo samo Samsung xxxN modeli idu sa 8%. Ostali su vraćeni na 18%.

Čini mi se da priča o DVI monitorima ide ovako:

Zbog velikog pritiska tajvansko-kineskih isporučilaca monitora na tržište EU oni se dosete da proglase monitor sa DVI ulazom za audio-video tehniku jer se može povezati sa HDTV opremom, a ne za kompjuterski monitor, pa mu rebnu višu carinsku stopu.

Naši zbog 'kompatibilnosti' sa zakonima EU urade isto ('videla žaba...'). Ima već nekoliko meseci kako se zaista monitori sa DVI ulazom carine stopom 15% kao audio-video tehnika (a oni koji ga nemaju sa 1% kao kompjuterski monitori).

E sad, kad je nešto već ocarinjeno kao audio-video, iako liči na monitor, ne može da ima ni PDV za monitore nego za televizore. :wall:

Daleko bilo da se slažem s tom logikom, ali je potvrđeno od uvoznika da recimo samo Samsung xxxN modeli idu sa 8%. Ostali su vraćeni na 18%.

Stim sto carina nema nikakve veze sa porezom na dodatu vrednost. To je prva stvar, a druga stvar je sto oni nisu poistoveceni sa audio video, nego je samo primenjena ista cainska stopa na njih.
Retaileri ce mroati da deo poreza preuzmu na sebe uslucaju (a izvesno je 99 posto) da monitori sa DVI potpadaju pod 8 posto, a nasi ih dragi voznici drze na 18

Svaka cast drzavi, napravila je da su DVI monitori skuplji 24% nego sto bi mogli da budu.

DVI je luksuz :-devil-:

DVI je luksuz :-devil-:

Auuu, pa nisam ni znao do sada da zivim luksuzno ;) Jel to DVI predstavlja statusni simbol :D

A sto rece jedan ciga nedavno u nekoj emisiji na tv-u - evo b`ate, ja zivimo luk-suzno - jedem luk a suze mi same idu :D

Comtrade Shopovi spustili na 8% pdv cene racunarima i dodatnoj opremi koja podleze zakonu.

Monitori sa DVI prikljuckom nisu nivelisani,samo sa RGB.

Da, ali i softver.

Microsoft izricito nalaze da se OEM softver, dal windows ili neki visio, office.. pri prodaji sa novim racunarom obavezno fakturise kao posebna stavka, jer u suprotnom OEM ne vazi, to je info od njihovog terenskog menadzera. Inace OEM vise ne moze legalno da se kupi uz mis ili neku drugu komponentu, nego samo uz novu konfiguraciju, za legalizaciju sad ima da se kupi posebno licenca koja je skuplja od OEM a jefitinija od retail i to samo win xp pro. Za lap top ne vazi, jer OEM za lap top ide po ugovoru sa proizvodjacem, za svaki model ponaosob, kao i brand masine tipa HP, FSC...
Ovo moramo da ispostujemo mi, koji imamo "nase" konfiguracije.
U slucaju da imas licencu na kucistu, a na racunu od kompa nemas stavku tog OEM programa, znaci da nije legalan windows, naravno to vazi samo za racunare kupljene posle 1.1.2007.
Ako ne verujete, okrenite 0700 300 300 pa ih pitajte. Ja nisam verovao, ali kaze da je ranije mogao win uz mis jer je bila akcija legalizacije, te akcije vise nema, tj. zavrsena i sad se pridrzavaju M$-ove poslovne politike u svetu, zato obilaze sve radnje, da bi nam to objasnili, samo sto su krenuli na vreme, samo 7 meseci od zavrsetka akcije, ko zna koliko sam ja masina fakturisao zajedno sa win-om kao jednu stavku, samo nemas kome da se zalis...

prijavis trzisnoj inspekciji da ti M$ nije na vreme poslao dopis o tome :)

Microsoft izricito nalaze da se OEM softver, dal windows ili neki visio, office.. pri prodaji sa novim racunarom obavezno fakturise kao posebna stavka, jer u suprotnom OEM ne vazi, to je info od njihovog terenskog menadzera. Inace OEM vise ne moze legalno da se kupi uz mis ili neku drugu komponentu, nego samo uz novu konfiguraciju, za legalizaciju sad ima da se kupi posebno licenca koja je skuplja od OEM a jefitinija od retail i to samo win xp pro. Za lap top ne vazi, jer OEM za lap top ide po ugovoru sa proizvodjacem, za svaki model ponaosob, kao i brand masine tipa HP, FSC...
Ovo moramo da ispostujemo mi, koji imamo "nase" konfiguracije.
U slucaju da imas licencu na kucistu, a na racunu od kompa nemas stavku tog OEM programa, znaci da nije legalan windows, naravno to vazi samo za racunare kupljene posle 1.1.2007.
Ako ne verujete, okrenite 0700 300 300 pa ih pitajte. Ja nisam verovao, ali kaze da je ranije mogao win uz mis jer je bila akcija legalizacije, te akcije vise nema, tj. zavrsena i sad se pridrzavaju M$-ove poslovne politike u svetu, zato obilaze sve radnje, da bi nam to objasnili, samo sto su krenuli na vreme, samo 7 meseci od zavrsetka akcije, ko zna koliko sam ja masina fakturisao zajedno sa win-om kao jednu stavku, samo nemas kome da se zalis...

DOEM ne OEM...

Evo kako su iz firme Sampro protumacili gde ide 8% a gde ne.
Sacekajte da se slika ucita - izvinjavam se unapred svim "dial-upovcima"

4lgg50k.jpg

Neko moje licno tumacenje se slaze u stavku sa ovom varijantom...

Ljudi su doslovno poslushali zakon i nisu hteli uopshte da rizikuju.

Ja se bas sad razmiljam sta da radim sa eksternim hdd - ispada izgleda da na njih ide 18% :(

Nazad
Vrh Dno