Microsoft izricito nalaze da se OEM softver, dal windows ili neki visio, office.. pri prodaji sa novim racunarom obavezno fakturise kao posebna stavka, jer u suprotnom OEM ne vazi, to je info od njihovog terenskog menadzera. Inace OEM vise ne moze legalno da se kupi uz mis ili neku drugu komponentu, nego samo uz novu konfiguraciju, za legalizaciju sad ima da se kupi posebno licenca koja je skuplja od OEM a jefitinija od retail i to samo win xp pro. Za lap top ne vazi, jer OEM za lap top ide po ugovoru sa proizvodjacem, za svaki model ponaosob, kao i brand masine tipa HP, FSC...
Ovo moramo da ispostujemo mi, koji imamo "nase" konfiguracije.
U slucaju da imas licencu na kucistu, a na racunu od kompa nemas stavku tog OEM programa, znaci da nije legalan windows, naravno to vazi samo za racunare kupljene posle 1.1.2007.
Ako ne verujete, okrenite 0700 300 300 pa ih pitajte. Ja nisam verovao, ali kaze da je ranije mogao win uz mis jer je bila akcija legalizacije, te akcije vise nema, tj. zavrsena i sad se pridrzavaju M$-ove poslovne politike u svetu, zato obilaze sve radnje, da bi nam to objasnili, samo sto su krenuli na vreme, samo 7 meseci od zavrsetka akcije, ko zna koliko sam ja masina fakturisao zajedno sa win-om kao jednu stavku, samo nemas kome da se zalis...