Šta je novo?

PDA ili mobilni oko $400

pailhead

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2004
Poena
319
Cudi me da nema neki sticky, jer mi ovo deluje kao tema na kojoj moze izbiti flejm. Posto su mobilni danas uzasno napredovali, jer ima uopste smisla uzimati neki PDA? Zanima me nesto reda velicina sto hp nudi za 400+/-50 dolara u vidu nekog PDA uredjaja.

2 dana meni drzi baterija - ko nije probao i prostudirao dobro pocketpc nema pojma o cemu prica.. Mislim - sam podatak da ne kapirate prednosti touchscreena govori sam za sebe.. Ako ste vi bacili pare na nokije - nema potrebe da ubedjujute druge ljude da se zaje*bu na istu foru. Pre bilo koje nkije bi uzeo SE ako bi mi trebao samo telefon sa par gotivnih fukcija.. Meni posle ove kombnacije pocket pc + telefon sve ostalo se cini smesno i nista drugo sem te kombinacije nebi uzeo ali u zivotu (a setah par meseci symbian motorlu A1000 koja je bila sporija od mpx-200 - toliko o brzini symbiana)..Uzimati pda bez touchscreena u 2006-2007 godini je budalastina a vi furajte joypadove na nokijama jos 1000 godina ako ocete..

@Haludza:
ok, touchscreen, ali kako ti ide unos teksta na njemu :D > nisi mi odogovorio za sta koristis taj eten osim za igranje igrica :p (radis neke besne kalkulacije u ekseru, pripremu za stampu ili sta).
Ja i dalje mislim da je na nekom dzepnom uredjaju olovka suvisna stvar (osim ako nisi umetnik :p)
Koliko provedes sati na netu preko GPRS-a, koliko u pisanju mejlova i drugim stvarima, koliko ti svira muzika...i naravno koliko razgovora obavis za vreme izmedju punjenja baterije. Jednom mom ortaku baterija na SE K700i traje 7 dana ali ga i ne pipa :D.
Evo dok ovo pisem sedim i na MSN-u i skinuo sam postu sa attachmentima, svira MP3. U sustini sta se vise trazi od neke kombinacije telefona i PDA, odgovori molim te. A da, divX radi savrseno da se razumemo.
E61 ima metalno kuciste, nikakva plastika, super je osecaj.
I na kraju koliko kosta taj eten?

Kako bi objasnio coveku koji nikad nije koristio misa - cemu mis sluzi i koje su mu prednosti? Mislim odakle uopste poceti:d.. Unos texta imas na milon nacina.. Ja ali cesto koristim ovu funkciju - covek mi nesto diktira, a ja lepo izvadim olovku i zapisem po ekranu + docrtam sta mi treba..- nemoze bolje da je*be rak raka - ova je funkcija je neprocenjiva - ko nije probao stvarno fenomenalno organizovani notes na pocket pc-u nema pojma o cemu prica.. Drugo porediti e61 i pocket pc je u najmanju ruku neozbiljno.. E 61 je smartphone sa qwery tastaturom a pocket pc je nesto sasvim drugo i daleko ozbiljnija sprava.. Unos teksta - pa imas milion programa koji ti neverovatno olaksavaju unos - resco full screen keyboard - graffiti - itd.. Ja nemam potrebu za nicim boljim + nekad nebi zrtvovao velicinu ekrana i tezinu zarad qwerty tastature.. Drugo - svi formati kojima barata pocket pc po DEFAULTU su: avi, mp3, wav, exe, txt, wma, wmv, dll, reg, itd.. a ne neki nokia trm mrt 3g bla + upgrade za nesto drugo format itd.. Mozes ladno c compajlere da spicis na pocket pc, svaki text - svaki zapis je full kompatibilan sa PC-em.. Ma glupo je uopste raspravljati o tome - ko je bacio pare na nokiu - nek ubedjuje samog sebe da je to strava - mene nema potrebe - imao - video - koristio - prevazisao..

Poslednja izmena:
Pitas haludzu sta radi na pocket pc? :) vidish da pika igrice sa olovkom i touche screenom :D
@rus sa drfedjom pricas voice ili se tipkate preko msn-a?
Jesi li probao neki sip (VoIP) server sa E61?

a to za autocad je pogotovo tacno: nisam mazohista :D kakav arhaican program :D

haludz procitak ponovo: koristio sam svodnevno pocket pc i palm i njihove olovcice godinu dana tako da ne pricam napamet. Palm je 6 x bolje organizovan od pocket pc-ja ali i pored toga nokia ga sije duplo u funkcionalnosti! (Sa palma sam presao na nokiu 9500).

btw i ja ovo kuckam na nokii placenoj 290e. Koja najverovatnije ima bolji ekran od etena :)
nema reci o bacanju para! Nokia E61 je ubedljivo best buy sa cenom od 260 e. za koliko se vec diliju nokie po gradu...

Poslednja izmena:
i haludza jos jednom da mi ne ponavljas kako ne mozes da mi objasnis prednosti olovke: koristio sam touch screen godinu dana! Grafiti su ubedljivo najbolji za pisanje teksta ali su opet sporiji duplo od tastature.
i druga stvar: prestani da ponavljas kako je neozbiljno porediti eten i E61: mi ti pricamo koje su prednosti nokie u svakodnevnom radu a ti pricas kako je neozbiljno porediti...

e ljudi dajte nemojte toliko da se raspravljate ali ja sam na strani Haludza-e, stvarno ko je lud da sad kupi tel bez touchscreen-a osim ako mu ne treba tel samo za razgovor onda i 3310 je dovoljan. Evo ja sad imam HTC Magician (Qtek S110) i svakog dana pronalazim neke nove gluposti koje Symbian smartphone-ovi nemaju. Btw imao sam i Mpx200 motorolu i stvarno je u to vreme bila bruka u odnosu na druge telefone. Isto sam prejahao veliki broj nokia sa symbianom i ostajem pri ovome, cak i SE P910i je uzasno lose organizovan iako da kazemo ima touchscreen ali rad sa folderima i klasican rad sa fajlovima je nikad gore uradjen, kod PPC-a je sve lako dostupno plus najlepsa stvar svega je sto je 100% kompatibilan sa PC-jem sta cete lepse od toga, nema konverzije fajlova i zezanja stalno kad treba nesto da se prebaci na mob, pa j asam bre pizdeo sto Word ne radi ljudski na nokiama ne moze pola sata da otvori fajl i kad ga otvori prikaz je ubi boze a find opcija je uzas zivi (ovo najvise koristim za prepisivanje na ispitima hehe), sad je uzivancija ziva kao kod normalnog word-a. Unos teksta opet nikad laksi, najvise koristim on screen keyboard iako ima varijanta phone pad tastature klasicne kao kod svakog telefona ja opet brze kucam na qwerty on screen, drugo lepa opcija je i Transcriber gde mogu lepo da se pisu cele recenice i prepoznace sve odmah (ajde nesto otkucajte brze nego sto mozete da napisete, nema sanse), ovo su samo pocije koje dolaze fabricki uz win a ima pregrst dodatnih kao sto je Haludza vec naveo. Programi koji izlaze za Win PPC su daleko normalniji nego za Symbian, stvarno ako hocemo realno za Sybmian ima mali milion aplikacija ali nijedna nije nesto preterano korisna sve su neke same gluposti (ej bre detektor lazi heheheh pa to sam se smejao kao nikad u zivotu i razne gluposti tipa menstruacije, plodni neplodni dani i horoskop), koliko vidim za ppc nisam stigao da primetim da ima toliko aplikacija koje su bas beskorisne. Drugo igre je stvarno deset puta lakse igrati olovkom nego joypad-om evo i primera igra Sky Force se neuporedivo laske prelazi olovkom nego joy padom, ja sam je jedva presao na nokia-i ai grafika je bruka. MSN i svi ostali messengeri rade besprekorno, tel otvara sve zive formate i audio i video i to sa titlovima bez ikakvog seckanja. necu bre vise da trosim reci...
Mozemo mi da razglabamo do sutra ovako i da se prepucavamo, nekome se jednostavno jedno dopada vise nekome drugo i tu nema sanse da neko prizna da je drugo bolje, ovo je moje licno misljenje jer govorim iz iskustva kao korisnik i symbiana i win ppc-a.

Za R_U_S-a: i ovo sto ja imam ima metalno kuciste, a sto se tice eten-a do sad sam cuo samo reci hvale. Kazi mi jednu stvar jel si ti uopste koristio Win PPC ili ne?

Ma dzaba slepom crtati i gluvom govoriti :d .. Dati 260 E za budjavu nokiu a za 300 moze da se nadje qtek s110 !? Ma strasno - po meni to moze samo lud covek ili covek koga uopste ne zanimaju hi-tech sprave.. Govoriti da je joypad navigacija naprednija od touchscreena je vec na ivici razuma i apsolutne gluposti.. Ono jeb*iga pukoh sve pare i sad mora da je najbolje pa makar crko + daj jos nekog da navucem na isto sr*anje bice mi lakse. Al to je ona srpska fora - da se pamet prodaje svak bi svoju kupio..

Poslednja izmena:
Ma dzaba slepom crtati i gluvom govoriti :d .. Dati 260 E za budjavu nokiu a za 300 moze da se nadje qtek s110 !? Ma strasno - po meni to moze samo lud covek ili covek koga uopste ne zanimaju hi-tech sprave.. Govoriti da je joypad navigacija naprednija od touchscreena je vec na ivici razuma i apsolutne gluposti.. Ono jeb*iga pukoh sve pare i sad mora da je najbolje pa makar crko + daj jos nekog da navucem na isto sr*anje bice mi lakse. Al to je ona srpska fora - da se pamet prodaje svak bi svoju kupio..
u pravu si, ja za malo da se zeznem i da kupim n80 ali onda sam za trenutak ukljucio mozak iako je n80 tehnoloski naprednija stvar od ove koju imam neke stvari su potpuno iste kao kod starih tako da ne zelim da se mlatim sa time i da mi dosadi za manje od mesec dana kao sto je bilo sa svakim symbianom do sada, posle dve nedelje pocinje opasno da se koci i stalno mora iznova da se instalira sve i tako u krug zato mi i dojadi. Pozz

Haludza nisi video sta sam napisao? Moj buraz ima S100 qtek. Pored toga qtek nema gornji zadnji deo kucista od metala vec je to neka plastika ofarbana da izgleda ko metal! Provereno jer se burazu skinula ta farba od nosenja po dzepovima i vidi se da je to plastka.
Pricate kako ima gomila aplikacija za PPC koje su jako korisne a nijednu niste naveli. Ali evo da vam ja pomogne :) metronom za PPC. Odlicna stvar, stavite PPC pored klavira i udarite dirku. Program usempluje zvuk i kaze vam kako, ako treba, da dostelujete zicu. Stvarno ekstra program! Ali stelovanje klavira je jako smorno... :)
symbian sam samo koristio na 9500 i sad na E61, za ostale nokie se slazem da su beskorisne kao PDA uredjaji.

evo ja cu da navedem samo par korisnih aplikacija za ppc
SPB PocketPlus, pocket music, TCPMP Player (mislim da bolji nema), SK Tools za tweakovanje i sve zivo vezano za optimizaciju sistema, XCPU scalar za overclock (ha prc da vidim ovo na nokii), resco explorer nema mu ravnog za ppc, resco photo viewer, SPB imageer, mogu do sutra ima gomila dobrih. A onaj deo iza oko kamere jeste od plastike mada ima da se nadje na netu i on od metala, zaboravio sam zbog cega je od plastike ima neka finta. na shup.brando.hk ima dosta korisnih accessories-a za razne pda uredjaje. pozz

Poslednja izmena:
:d Najveci problem symbian-a je to sto je on napravljen da LICI na operativni sistem.. Posto su nokia i slicni proizvodjaci bili primorani da idu u korak sa vremenom a svoje potrosace su navikli da im tehnologiju daju u vrlo malim kolicinama za paprene pare symbian je bio iznudjen potez - napraviti da nesto bude kao operativni sistem da moze da radi na shklj hardveru tako da nemoraju mnogo da se trose za elektroniku itd.. Zato je na njemu sve kao imas a u stvari nemas nista. Recimo word na symbianu - to sve lici kao na word a u stvari nema veze smozgom - Adobe - stvarno lici na adobe al nema isto nikakvu upotrebnu vrednost zbog smesnog hardvera symbian sprava - excel isto tako zbog problema sa kompatibilnoscu itd.. Ja recimo moj fon koristim dosta za citanje tutorijala - e sad 3dmax tutorijali su velicine 40MB chm fajlovi - kad bi video kojom brzinom ih eten otvara i kojom brzinom radi search - us*ro bi se.. Kao deskop PC - prosto neverovatno.. Isto i za word.. Isto i za PDF dokumenta sa gomilom slika (tutorijali) - to reskaliranje slika na symbian uredjajima je UZAS zivi, potpuno neupotrebljivo - kad bi video kako to radi na etenu i kakva je slika i koliko je to brzo - us*ro bi se.. Meni je bilo koji symbian aparat bio potpuno neupotrebljiv za ovu funkciju (citanje tutorijala) za mene UZASNO bitnu. Imao sam operu za symbian-u a imam operu na pocket pc-u 8.60 verzija i porediti operu sa IE + recimo sbb+ ili PIE MYIE4 je zhalosno - ovde imas opcije da web stranicu snimis kao mht ili chm ili html svi formati sa slikama ili bez + open i new window/bacground with sound notihication + download manager + javu + flash + NET + VB ma potpuno kao na deskop PC-u - tome opera ne moze da prismrdi.. A o kompatibilnosti tek da ne govorim - ma uopste je glupo pricati o tome - kome treba samo fon - nikava citanja - wordovi i ozbiljne aplikacije - vec samo fon + ponekad surf - muzikica - dopisivanje itd - ma neki SE za male pare i nema da te boli glava:d..

Poslednja izmena:
Zhalosno je a vidjao sam dosta puta - upravo sada imam problem sa jednim takvim likom - kad lik da 400 Evra za pocket pc a jos ratuje sa winamp-om na PC-u jos ga nije provalio kako treba - da provali kako da iz rad-lighta ucita subtitle i pusti film sa prevodom je nuklearna fizika za njega - a oce covek pocket pc - pa me zove sa pitanjima: nesto sam pritisnuo neznam sta!?.. Taj je 1000 svetlosnih godina od worda a kamoli ostalo i vidim da mu pocket pc postaje sve veca i veca frustracija.. Da bi pocket pc zablistao u pravom svetlu - mora covek da se razume u kompove jeb*iga nije to bas sprava za svakoga.. Za takve diabole tipa "nesto sam pritisnuo neznam sta!?" je nokia ko stvorena:d..

Poslednja izmena:
ajd da se i ja malo umesam...
neko rece da nokia telefon moze da kupi samo neko koga ne interesuje tehnika...
e sad, zaludnijeg stvora u mojoj okolini sto se tice tehnike nema.
mada sam se pre par godina godina zakunuo da vise nikad necu kupiti nokiju, ipak jesam. konkretno e61.
razlog? kod mene su telefoni jako kvarljiva roba, ako pozive do godinu dana, to je sjajno. narocito ako imaju neki kvarljivi deo - preklop, touch screen i sl.
nokiju sam ponovo uzeo u razmatranje zato sto za sam za ok pare dobio tel koji ne kuburi sa baterijom, tj ne znam ni za jedan win based device koji ima autonomiju vecu od 2 dana uz umerenu upotrebu. e kod mene ne prezivi ni dan. za 2 meseca sam pricao izmedju 15 i 20 sati, poslao hiljade poruka, mailova itd; jednostavno ne ispustam telefon iz ruku.
siguran sam da ni sa jednim win telefonom ne bih mogao.
jos je napravljen od magnezijuma , znaci otporan i nema kvarljivih delova...

da ne bude zabune, troumio sam se izmedju qteka 9*** (ne znam tacnu oznaku), SE M600 i E61. pobednik se zna.

prema symbianu sam imao averziju i imam je jos uvek, ali tempus omnia vulneram sanat...
kad bih nasao win phone koji bi dostojno zamenio ovu nokiu, bez razmisljanja bih ga uzeo, a to tada :type:

hehehe 100% si u pravu za takve likove, meni se vise puta desavalo tako da neko iz komsiluka vidi moj komp ili tel i onda kaze ja cu to da kupim sinu i tera me da mu napisem sta imam od konfiguracije i ako mu kazem da tom klincu ne treba takvo nesto jer nece znati sta ce sa tim (naravno kazem na fin nacin) covek ce da me proguta, a taj sin je zatu*an u mozak trista posto i sta ce on da iskoristi od funkcija na mobu ili ne daj boze na kompu, ispasce da je covek bacio pare, sta drugo reci nego srpski mentalitet samo da bude bolje od komsijinog. E ajde kupi on sve to i onda me zove svakog dana e kako se namesta da mi ta i ta melodija bude za zvono ili kako da instaliram igricu i slicne najprostije stvari? I rest my case!!!

a kad smo vec kod veka baterije nekim cudom meni baterija traje 3 dana u vrh glave 4 kad ne cackam nista preterano, svakog dana visim na netu po 15-ak minuta pricam oko 20-30 minuta, po 20-ak smsova i mailova, malo muzike i po koji video, i izdrzi znaci 2.5 do 3 dana max. desava se da mi ne izdrzi ni dan ali kad ne ispustam tel iz ruke, za mene sasvim zadovoljavajuci vek baterije jer sam ocekivao manje jer sam pre imao P910i i na njemu je baterija jedva drzala dan i po sa istim koriscenjem kao sada.

da dodam jos jedno zapazanje, kad sam probao da editujem jedan excel fajl na 6680 ili na bilo kojem Nokia symbian smartphone-u (izuzev communicator serije tamo je malo bolja situacija) smorio sam se kao nikad u zivotu trebalo mi je 10 minuta da odradim neke stvari jer moram joypadom da dodjem na odredjenu celiju pa da se smaram jos 50 puta trazeci neke opcije za formule, to je na ppc sa touch screenom pi*kin dim iliti kur*eva prasina za minut zavrsim sve.

Ajd malo da oladite sa pljuvanjem Symbian-a jer MISLITE da je napravljen da lici na OS,jer ne moze da se overklokuje Symbian telefon i jer ne mogu lezernije da se igraju FPS igrice preko dzojstika nego sa olovcicom!?
Probao sam sve kombinacije i slazem se da je PDA dobar u mnogim stvarima ALI... Nisu svi korisnici Symbian-a ustvari vlasnici Nokie N-Gage pa da im je na pameti samo igranje,i da kukaju kako ne mogu da overklokuju svoj telefon a i zasto bi!?!?
6630 je jedan jako brz telefon,a ima duplo sporiji procesor nego skoro svi vasi PDA uredjaji,i onda se hvalite kako vas PDA trenutno otvara ovo,kako ono ucitava brzo"da se pro*eres"... a recimo N73 je mnogo BRZI telefon od 6630 a negde videh da je njegov procesor SPORIJI od onog na 6630 (ARM na 220MHZ naspram ARM na 200MHz) a telefon otvara sta god zamislite apsolutno trenutno,da se pro*eres kad vidis!!!
Sta vam dajem za pravo da je istina,zbog veceg ekrana je stvarno bolje za citanje koristiti vasih 3 ili 3..." ekran nego 2.5 ili 2.6" na Symbian telefonima,ali koliko ljudi cita tutorijale po ceo dan pa da to bude nevidjena prednost kao nikad!?
BTW,to pominjanje zastarelih 3gp formata,amr i slicno... NIJE u redu!Znaci ne pominjemo sta mogu Nokia dumbphonovi vec sta moze Nokia Symbian telefon,a cinjenica je da Nokia izbaci jos prosle godine N seriju koja snima u mp4 formatu,SVAKA Symbian Nokia takodje odavno podrzava mp3,wav... a ne samo amr,i zato nemojte da skrivate cinjenice,nije lepo ako hocete POSTENO poredjenje!!
Znaci ima PDA prednosti,ne sporim naravno ali ne mozete tako praviti na ludaka nekog ko da recimo nesto preko 400 eura koliko sada kosta N73 a vas koji ste te pare dali za neki PDA na genije a onda se VI tesite:"pa dobro,koji ce mi djavo onako odlicna kamera kad mogu uvek da nosim svoj digitalac a nije ni 300grama tezak..."ili da vas je bas briga sto ima bateriju slicnu ili slabiju nego vasi PDA a drzi 50-100% duze nego vama...
Znaci trebali ste biti iskreni,jer i ja sam hteo da kupim PDA+GSM uredjaj,bas sam se bio namerio na E-Ten M600 ali eto,dodje Nokia N73,šije ga u dosta stvari i nije bas da placem za 0.2 incha vecim ekranom pa cu ostati na Symbian-u,a ako ste bili na Symbian-u i od svih onih (kazu da ih ima oko 2000) programa zapamtili samo te zezalice (cak i pise u About delu nekih od njih da je FOR FUN) tipa detektor lazi i slicno... gospodo,dzabe ste bili na Symbian-u!!
I slobodno vi cepajte OC vasih PDA uredjaja i na 600 i na 700MHz,koliko god mozete,ja cu uzivati u trenutnom izvrsavanju aplikacija na N73 i njegovoh"jadnih"200MHz,izradjivati slike sa njegove kamere (taman vise ne moram da delim digitalac sa bratom i setam ga po dzepovima)... to sto vi mislite da je Symbian igracka zadrzite za sebe,niste ocigledno dovoljno"usli u tematiku"kad ste ispitivali mogucnosti istog jer ste krili argumente za a preuvelicavali mane!
I takodje NISTE u pravu za zezanje sa reinstalacijama i flesovanjima Symbian telefona a vi to"kao"ne radite! :p Pa skoro svaki dan iskoci po neki tred tipa"kako da promenim jezik na PDA... kako da reinstaliram softver od xxxxx sa originalnim..."a to je kao neki Sizifov posao kod Symbian-a,jel!?
E pa da vas razuverim... Jezik se menja ulaskom u 4 (ČETIRI) foldera i klikom na dugme gospodo,a kako bese vi ono menjate? :d A sto se"stalnog reinstaliranja"tice,moze se reci da je pozeljno odraditi nekoliko puta godisnje ili ako zakacite virus,a znate koliko se"komplikovano"izvodi to?Ukucate *#7370#,sacekate malo i... CIST Symbian ko suza!!!Povratite bekap ili instalirate opet za 5 minuta programe i gotovooooooooo!! :whip:
Za kraj vam samo priznajem prednosti touchscreen-a u ODREDJENIM situacijama,naravno da NIJE lakse kucanje olovkom nego na tastaturi i priznajem vam SDIO slot koji vecina ima na svom PDA pa mozete prosiriti mogucnosti na nacin koji Symbian telefoni (trenutno) ne mogu!U ostalim stvarima zaostajete svojim uredjajima,pa bolje uzivajte i ne pravite ljude iz suprotnog tabora budalama,jer da ste u pravu ne bi bili u manjini,a izgleda da jeste! ;)
Pozdrav ,)

Haludza nisi video sta sam napisao? Moj buraz ima S100 qtek. Pored toga qtek nema gornji zadnji deo kucista od metala vec je to neka plastika ofarbana da izgleda ko metal! Provereno jer se burazu skinula ta farba od nosenja po dzepovima i vidi se da je to plastka.
Pricate kako ima gomila aplikacija za PPC koje su jako korisne a nijednu niste naveli. Ali evo da vam ja pomogne :) metronom za PPC. Odlicna stvar, stavite PPC pored klavira i udarite dirku. Program usempluje zvuk i kaze vam kako, ako treba, da dostelujete zicu. Stvarno ekstra program! Ali stelovanje klavira je jako smorno... :)
symbian sam samo koristio na 9500 i sad na E61, za ostale nokie se slazem da su beskorisne kao PDA uredjaji.

Sto kopiras stari post?Ako te mrzi da pises nov onda... citiraj onaj deo o tvom bratu i njegovom WinMobile uredjaju,ne moras ceo!
Pozdrav ,)

Ajd malo da oladite sa pljuvanjem Symbian-a jer MISLITE da je napravljen da lici na OS,jer ne moze da se overklokuje Symbian telefon i jer ne mogu lezernije da se igraju FPS igrice preko dzojstika nego sa olovcicom!?
Probao sam sve kombinacije i slazem se da je PDA dobar u mnogim stvarima ALI... Nisu svi korisnici Symbian-a ustvari vlasnici Nokie N-Gage pa da im je na pameti samo igranje,i da kukaju kako ne mogu da overklokuju svoj telefon a i zasto bi!?!?
6630 je jedan jako brz telefon,a ima duplo sporiji procesor nego skoro svi vasi PDA uredjaji,i onda se hvalite kako vas PDA trenutno otvara ovo,kako ono ucitava brzo"da se pro*eres"... a recimo N73 je mnogo BRZI telefon od 6630 a negde videh da je njegov procesor SPORIJI od onog na 6630 (ARM na 220MHZ naspram ARM na 200MHz) a telefon otvara sta god zamislite apsolutno trenutno,da se pro*eres kad vidis!!!
Sta vam dajem za pravo da je istina,zbog veceg ekrana je stvarno bolje za citanje koristiti vasih 3 ili 3..." ekran nego 2.5 ili 2.6" na Symbian telefonima,ali koliko ljudi cita tutorijale po ceo dan pa da to bude nevidjena prednost kao nikad!?
BTW,to pominjanje zastarelih 3gp formata,amr i slicno... NIJE u redu!Znaci ne pominjemo sta mogu Nokia dumbphonovi vec sta moze Nokia Symbian telefon,a cinjenica je da Nokia izbaci jos prosle godine N seriju koja snima u mp4 formatu,SVAKA Symbian Nokia takodje odavno podrzava mp3,wav... a ne samo amr,i zato nemojte da skrivate cinjenice,nije lepo ako hocete POSTENO poredjenje!!
Znaci ima PDA prednosti,ne sporim naravno ali ne mozete tako praviti na ludaka nekog ko da recimo nesto preko 400 eura koliko sada kosta N73 a vas koji ste te pare dali za neki PDA na genije a onda se VI tesite:"pa dobro,koji ce mi djavo onako odlicna kamera kad mogu uvek da nosim svoj digitalac a nije ni 300grama tezak..."ili da vas je bas briga sto ima bateriju slicnu ili slabiju nego vasi PDA a drzi 50-100% duze nego vama...
Znaci trebali ste biti iskreni,jer i ja sam hteo da kupim PDA+GSM uredjaj,bas sam se bio namerio na E-Ten M600 ali eto,dodje Nokia N73,šije ga u dosta stvari i nije bas da placem za 0.2 incha vecim ekranom pa cu ostati na Symbian-u,a ako ste bili na Symbian-u i od svih onih (kazu da ih ima oko 2000) programa zapamtili samo te zezalice (cak i pise u About delu nekih od njih da je FOR FUN) tipa detektor lazi i slicno... gospodo,dzabe ste bili na Symbian-u!!
I slobodno vi cepajte OC vasih PDA uredjaja i na 600 i na 700MHz,koliko god mozete,ja cu uzivati u trenutnom izvrsavanju aplikacija na N73 i njegovoh"jadnih"200MHz,izradjivati slike sa njegove kamere (taman vise ne moram da delim digitalac sa bratom i setam ga po dzepovima)... to sto vi mislite da je Symbian igracka zadrzite za sebe,niste ocigledno dovoljno"usli u tematiku"kad ste ispitivali mogucnosti istog jer ste krili argumente za a preuvelicavali mane!
I takodje NISTE u pravu za zezanje sa reinstalacijama i flesovanjima Symbian telefona a vi to"kao"ne radite! :p Pa skoro svaki dan iskoci po neki tred tipa"kako da promenim jezik na PDA... kako da reinstaliram softver od xxxxx sa originalnim..."a to je kao neki Sizifov posao kod Symbian-a,jel!?
E pa da vas razuverim... Jezik se menja ulaskom u 4 (ČETIRI) foldera i klikom na dugme gospodo,a kako bese vi ono menjate? :d A sto se"stalnog reinstaliranja"tice,moze se reci da je pozeljno odraditi nekoliko puta godisnje ili ako zakacite virus,a znate koliko se"komplikovano"izvodi to?Ukucate *#7370#,sacekate malo i... CIST Symbian ko suza!!!Povratite bekap ili instalirate opet za 5 minuta programe i gotovooooooooo!! :whip:
Za kraj vam samo priznajem prednosti touchscreen-a u ODREDJENIM situacijama,naravno da NIJE lakse kucanje olovkom nego na tastaturi i priznajem vam SDIO slot koji vecina ima na svom PDA pa mozete prosiriti mogucnosti na nacin koji Symbian telefoni (trenutno) ne mogu!U ostalim stvarima zaostajete svojim uredjajima,pa bolje uzivajte i ne pravite ljude iz suprotnog tabora budalama,jer da ste u pravu ne bi bili u manjini,a izgleda da jeste! ;)
Pozdrav ,)
sto se mene tice ja sam imao i symbian nokia i jedan jedini se p910i, za mene symbian jeste super ne osporavam nista a ono za aplikacije sam rekao da je smesno naravno da postoji jos milion dobrih aplikacija za symb naravno da imam preko 4 gb softvera za symb i isto toliko za win ali za oba koristim samo nesto malo oko 200mb programa i igara zajedno, samo stvarno su neke stvari zatupljene na symbianu a neke na win-u takodje. Ja bih najvise voleo da se udruze symb, win i palm i da naprave neki je*acki os jednom za svagda, ali nista od toga zar ne? tako da nam ostaje da koristimo najbolje iz svakog pojedinacno. Ono za kameru stoji, ali nekome to nije bitno toliko, ja recimo kameru da i ne koristim, treba mi samo u nekim extremnim stvarima kad hocu da slikam neku smesnu situaciju ili da ubacim neciju sliku za contact nista preterano. Za jezik stoji ali koji ce ti moj vise od engleskog ja ne razumem kad mi je telefon na srpskom, ok da nekom treba neki drugi jezik e onda eto problema priznajem ali i to se resava lako. Ljudi pa ni Win za PC nije savrsen pa ga opet koristi vise od pola svetske populacije, sta reci, a ima mnogo boljih alternativa. Sve je to stvar marketinga nista vise kad vam kazem. Isto poredjenje vazi za IE i recimo Mozillu ili operu kao za symb i win i palm.

e da a ono za reinstalacije na symbianu ja sam radio svakih nedelju dana jer volim da experimentisem pa mi uvek nesto ne odgovara, evo za mesec dana koliko imam Qtek odradio sam 4-5 reinstalacije jer sam petljao tamo gde ne treba ali nista to ne skodi, i win na pc-u sam jedno vreme reinstalirao svake 2 nedelje, mnogo mi se spava necu da lupam gluposti vise hehehe................. POZZ SVIMA

Pricate kako ima gomila aplikacija za PPC koje su jako korisne a nijednu niste naveli. Ali evo da vam ja pomogne metronom za PPC. Odlicna stvar, stavite PPC pored klavira i udarite dirku. Program usempluje zvuk i kaze vam kako, ako treba, da dostelujete zicu. Stvarno ekstra program! Ali stelovanje klavira je jako smorno...

Ovo za semlovanje zvuka je kao sarkazam sta ? Pa ja takav slican program koristim za stimovanje gitare koju inace sviram - ne razumem - nadam se da nisi bas toliko nezreo.. Ma ko s-decom spava po*pisan se budi.. A ti partizan shampion! setaj nokije sa kamerama do mile volje - pusti nas diabole sa pocket pc uredjajima - mi smo u stvari stari dosadni i nemamo pojma sta valja - da si ti meni ziv i zdrav:d..

Poslednja izmena:
ALI... ako ti telefon nije prvobitno na Engleskom jeziku,kako bi promenio ti a kako ja?Ne pricam o tome da ti bude na Srpskom,mada je i to za mnoge prednost i jos sam zaboravio da je pomenem,nego da ti bude na tebi razumljivog ako vec nije kad kupis (iz nekog razloga,posto vidim stalno tredove ljudi kojima je uredjaj na Nemackom,Italijanskom ili ko zna kom pa muce muku da nabace bar Engleski) a nisi ni rekao kako vrsis te reinstalacije na sadasnjem telefonu,koliko lako i koliko to traje?
I kad pricas o kameri,nemoj tako:"meni to ne treba",jer govorimo objektivno o tome sta dobijas za iste/slicne pare tamo i ovamo,ne dal ti treba nego dal ti uopste nude takvu mogucnost,a ko pogleda podatke o kameri kod pominjane N73 i slike koje pravi,videce da nude ekstra puno!!
Pozdrav zemo ,)

Ovo za semlovanje zvuka je kao sarkazam sta ? Pa ja takav slican program koristim za stimovanje gitare koju inace sviram - ne razumem - nadam se da nisi bas toliko nezreo.. Ma ko s-decom spava po*pisan se budi.. A ti partizan shampion! setaj nokije sa kamerama do mile volje - pusti nas diabole sa pocket pc uredjajima - mi smo u stvari stari dosadni i nemamo pojma sta valja - da si ti meni ziv i zdrav:d..
Nema potrebe za ovakvim recnikom,bio sam dovoljno jasan ali posto ne kapiras da pojasnim...
Moja N73 koju uskoro uzimam ce da slisti u vecini stvari tvoj Eten,iako ima duplo slabiji procesor,ima vrlo malo manji ekran ali zato i tastaturu,kameru koja ce laaaadno da mi odmeni digitalac,bateriju za koju korisnici kazu da bez problema drzi 3-4 dana,itd... :)
Pozdrav ,)

ALI... ako ti telefon nije prvobitno na Engleskom jeziku,kako bi promenio ti a kako ja?Ne pricam o tome da ti bude na Srpskom,mada je i to za mnoge prednost i jos sam zaboravio da je pomenem,nego da ti bude na tebi razumljivog ako vec nije kad kupis (iz nekog razloga,posto vidim stalno tredove ljudi kojima je uredjaj na Nemackom,Italijanskom ili ko zna kom pa muce muku da nabace bar Engleski) a nisi ni rekao kako vrsis te reinstalacije na sadasnjem telefonu,koliko lako i koliko to traje?
I kad pricas o kameri,nemoj tako:"meni to ne treba",jer govorimo objektivno o tome sta dobijas za iste/slicne pare tamo i ovamo,ne dal ti treba nego dal ti uopste nude takvu mogucnost,a ko pogleda podatke o kameri kod pominjane N73 i slike koje pravi,videce da nude ekstra puno!!
Pozdrav zemo ,)
u pravu si za kameru ali opet ja se ne bunim ovim sto imam, a sto se tice reinstalacije traje svega nesto manje ispod 10 minuta. Samo restartovanje je isto kao kod sybiana kad se drzi zelena slusalica, taraba i 3 pa se pritisne power jer ne pali kod svih onaj kod 7370 cini mi se, mislim vremenski i samo pustim posle toga restore backup i gotovo sve mi je vraceno, nikakva muka veruj mi lakse mi je nego na symbianu

Nema potrebe za ovakvim recnikom,bio sam dovoljno jasan ali posto ne kapiras da pojasnim...
Moja N73 koju uskoro uzimam ce da slisti u vecini stvari tvoj Eten,iako ima duplo slabiji procesor,ima vrlo malo manji ekran ali zato i tastaturu,kameru koja ce laaaadno da mi odmeni digitalac,bateriju za koju korisnici kazu da bez problema drzi 3-4 dana,itd... :)
Pozdrav ,)
e ljudi ja vec pocinjem opasno da se smejem ovo me podseca na situaciju kad se deca svadjaju na ulici ono tipa moj cale ce da bije tvog caleta i slicno ili kad neko odvali moj ujak je Brus Li i sve ce da vas bije

Zasto,zar se mi verbalno tucemo!?On mi je rekao da uzivam u svojoj kameri,kao da je to jedino sto je prednost pa sam mu na fin nacin objasnio da se malko (vise) zaj@bo i da to nije bas tako!N73 je zmaj i to je cinjenica,nemoj sve da uzimas k srcu zemo,samo chetujemo! ;)
Pozdrav ,)

Zasto,zar se mi verbalno tucemo!?On mi je rekao da uzivam u svojoj kameri,kao da je to jedino sto je prednost pa sam mu na fin nacin objasnio da se malko (vise) zaj@bo i da to nije bas tako!N73 je zmaj i to je cinjenica,nemoj sve da uzimas k srcu zemo,samo chetujemo! ;)
Pozdrav ,)
ma smesno mi je sve bre, zato sam se i ukljucio u thread da se malo oraspolozim ubise me neki ispiti nacisto, uzivajte svi u svojim telefonima ionako ce da ih promenimo pa cemo opet da polemisemo koji je bolji itd. No kazem vam ja moj ujak je Brus Li i sve ce da vas pobije, a stric mi je Dzeki Cen heheheh umirem kad cujem ovo na ulici a cuo sam vise puta i dok sam bio mali i sada. Pozdrav komso!!!

evo ja cu da navedem samo par korisnih aplikacija za ppc
SPB PocketPlus, pocket music, TCPMP Player (mislim da bolji nema), SK Tools za tweakovanje i sve zivo vezano za optimizaciju sistema, XCPU scalar za overclock (ha prc da vidim ovo na nokii),

cekaj, ti mene *****avas ? ;) tebi je vrh aplikacija za OC procesora??? Meni je vrh optimizacija symbiana da radi brze sa sporijim procesorom (time se stedi baterija). I jos ti ne treba program za twekovanje os jer sve radi optimalno. Vi windows useri ste neverovatni...
inace ostalo sto si naveo su samo Vieweri.. I E61 pusta divx opusteno na duplo sporijem procesoru. Novi palmovi su mi recimo super jer se ne secam kad sam video da nesto radi tako brzo i trenutno: stari palmovi su koristili dragonball CPU na ~32MHz a kad su dobili ARM na 200MHz prosto su poleteli.

cekaj, ti mene *****avas ? ;) tebi je vrh aplikacija za OC procesora??? Meni je vrh optimizacija symbiana da radi brze sa sporijim procesorom (time se stedi baterija). I jos ti ne treba program za twekovanje os jer sve radi optimalno. Vi windows useri ste neverovatni...
inace ostalo sto si naveo su samo Vieweri.. I E61 pusta divx opusteno na duplo sporijem procesoru. Novi palmovi su mi recimo super jer se ne secam kad sam video da nesto radi tako brzo i trenutno: stari palmovi su koristili dragonball CPU na ~32MHz a kad su dobili ARM na 200MHz prosto su poleteli.
ne nije mi to vrh aplikacija ali je korisna jer mozes da nastelujes recimo ako neka aplikacija koristi recimo do 40% proc snage da proc radi na 200mhz a kad predje da radi na 300 pa kad predje i tu granicu onda radi na 500 i tako sve jace, to recimo stedi bateriju koliko ja provaljujem. Nesto ne bih rekao da symbian radi optimalno kad zna da se zatupi sa programima skoro stalno. Na tweakovanje sam mislio na sitnice koje nerviraju da mogu da se uklone ili neke stvari dodaju, sigurno postoji nesto sto te nervira na symbianu a hteo bi da promenis to cinis takvim programima, sasvim normalna stvar. Gledaj na to ovako, kad instaliras Win na kompu sta imas? Samo osnovne bezvezne stvari i moras da podesavas sve kako tebi odgovara e to rade programi za tweakovanje na ppc-u lepo u par koraka odradis sve a ne pola sata da brckas po sistemu dok sve podesis, naravno i instaliras programe koje hoces. A E61 pusta divx ali da li secka dok gledas i da li secka dok motas, koliko ja vidim on bese ima isti procesor kao u 6680 i n70 na 220 jel tako? SPB PicketPlus nije viewer btw

Vrh Dno