Šta je novo?

PC zvučnici 2.0 i 2.1 - preporuke i utisci

Edifier s350db kosta 30.000 din, ne nameravam bas toliko da potrosim :) Razmisljao sam o necemu u cenovnom rangu ova 2 sistema koje sam pomenuo iznad.
 
Pa uzmi jedan koji ti se više sviđa ,ja imam edifier 1700bt i zadovoljan sam ,ima čak daljinac i bluetooth koje nikad nisam koristio
 
Mišljenje o nekoj ovakvoj varijanti zvučnika 2.0 ili 2.1 od ovog proizvođača?

Enegry sistem

Ili dodati jos 30-40 e i uzeti neki prenosivi tipa jbl flip 5.

Ovak tower sistem sam isprobao u radnji, i ne znam... Daje ok zvuk ali je prostorija bila prevelika, oko 3000 kvadrata da bi se stekao neki utisak. Potrebno mi je za dnevnu sobu, film, muzika... Pretežno bt i spotify /deezer.
 
To je jedan zvučnik. Kako to može biti 2.0, ili 2.1 sistem? Mogu li takva dva zvučnika da se povežu da rade kao stereo sistem?
 
Pa tako navode u specifikaciji.
Postoje ovi tower deklarisani kao 2.0 i kao 2.1.

Da li se za taj novac isplati?
 
Ti "Tauer" zvucnici se svode na:
2.0 = jedan zvucnik sa dva srednjetonca i visokotoncem
2.1 = jedan zvucnik sa dva sredjetonca, visokotoncem i vuferom

P.S Nisu klasicne dve kutije ili dve kutije sa odvojenim vuferom.

Ako ti je samo za slusanje muzike bez nekih velikih zahteva onda je dobar taj zvucnik i ne zauzima veliki prostor.
 
Uzeo sam danas edifier R1280DB, na akciji su u G prodavnici oko 100e. Jako lepo sviraju, stavio sam ih u dnevnu sobu (mala dnevna u stanu), baš sam zadovoljan, i izgledom i zvukom.
 
Da li moze neki aktivni bas da se kombinuje sa tim zvucnicima?
 
Ne vidim kako bi mogao, mada bolje neko iskusniji da odgovori.
 
Mogao bi, potreban ti je aktivni bas sa linijskim izlazom za to. Linijski signal se dovodi do woofer-a, a onda iz njega dalje ide u zvučnike, poput 2.1 sistema sa razlikom da je u ovom slučaju signal koji izlazi iz woofera bez pojačanja.
 
To je jedan zvučnik. Kako to može biti 2.0, ili 2.1 sistem? Mogu li takva dva zvučnika da se povežu da rade kao stereo sistem?

Mogu, ali ja nisam za to. Ja sam uzeo za dete PreSonus Eris 3.5 BT i nadogradio sa dobrim kablom koji povezuje zvučnike, ručno pravljenim kablom za napajanje, i "Y kablobm" Wireworld. Sve to je povezano sa onim jeftinim Lisa Dac om, koji je kopija AudioQuest a - DragonFly DAC a. Po meni ova kombinacija se bolje čuje od Edifier R1280DB. Naravno sve je individualno. Najbolje bi bilo kada bi mogli da poslušate oba u isto vreme (klot :D).

Ja se sada igram sa jednim Technics om. Ovih dana napisaću tekst o tome. Po meni je najvažnije pitanje:

  • da li se zvučnici koriste za igrice
  • da li se zvučnici koriste za muziku
  • da li se zvučnici koriste za filmove

ili bi trebalo da se koriste za sve ? Na osnovu ovih pitanja treba da se sklapa sistem. PreSonus je kupljen prvenstveno da se sluša muzika sa Spotify a, a BT za decu je odličan.

https://www.audiopro.rs/proizvod/pr...reference-monitors-with-bluetooth?idPro=51251

 
Mogao bi, potreban ti je aktivni bas sa linijskim izlazom za to. Linijski signal se dovodi do woofer-a, a onda iz njega dalje ide u zvučnike, poput 2.1 sistema sa razlikom da je u ovom slučaju signal koji izlazi iz woofera bez pojačanja.
Da li bi po toj logici mogao i pasivan woofer da vežem paralelno sa ovim 2.0 sistemom? U principu ne pojačavam nikad iznad 30-40%, ali koristio sam već taj woofer sa starim 2.0 sistemom, dosta oboji zvuk i daje impact.
 
Ne bi jer linijski izlaz ima snage da gura slušalice, ništa jače od toga, da bi mogao da pokrene zvučnik te veličine potrebno mu je pojačalo, otud potreba za aktivnim woofer-om.
Na šta je bio povezan taj pasivac kada ti je radio sa 2.0 zvučnicima?
 
Ne znam da li smo se razumeli. Imao sam neko philsonic pojačalo staro, i zvučnike od samsung linije dvosistemce, jako su se lepo čuli ali je falilo basa. Ovo je bio neki pasivni woofer od kućnog bioskopa koji je naravno umro. Sećam se da sam ga ubadao paralelno sa jednim od dva zvučnika i bilo je osetno bolje, ali pojačalo je bilo dosta jako. Ostao mi je taj woof negde. Pitao sam da li sa ovim edifierom mogu sličnu stvar da uradim. 😋

Imam još jedno laičko pitanje. Imam android box u dnevnoj sobi. Uvezao sam zvučnike optikom sa tv-om, a kablom (3.5mm / rca) na android box i podesio ga da daje zvuk na A/V. Imam deezer premium kod telenora i aktivirao sam tidal hifi 1 mesec free, instalirao obe app na box. Sve to lepo radi ali ja nešto ne primećujem razliku između tog hifi zvuka na tidalu (lossless) i 320 kbp/s na deezeer premium. Pa me zanima da li je do samih zvučnika, do boxa, kabla, ili ja jednostavno ne kontam razliku, što mi je malo neverovatno jer iako nisam imao dodira sa hifijem, nije baš da nemam sluha?!?

Box je gt-king, i vezan je kablom direkt u sbb ruter.
 
Imao si pojacalo i pasivne dvosistemce, njima si u paralelu dodao pasivni woofer i to je radilo. Ovoga puta imaš aktivne dvosistemce koji imaju svoje pojačalo unutra koje je male snage, tj. odgovarajuće da gura taj set zvučnika, ali niti ima predviđeni izlaz za sub, nije je predviđeno za to, niti ima dovoljno snage da bi se nešto budžilo, jedino aktivni sub pije vodu.
Što se drugog pitanja tiče, kvalitet zvuka je onoliko dobar koliko najslabija karika u lancu. Probaj da zvucnike optikom vežeš direkt na box radi probe, da vidiš da li analogna veza izemđu boxa i TV-a utiče na kvalitet zvuka. Koliko će se razilika između 320 i losless osetiti na zvučnicima od 100e je takođe pitanje, 320kb je već prihvatljiv bitrate, nije to mp3 128kb i CD razlika pa da svako primeti razliku. Naravno bitna je i pesma, odslušaj nešto što dobro znaš kako zvuči.
 
Ok, hvala na odgovorima. Neću da se igram sa vuferom, da ne spalim pojačalo, svakako će ovi zvučnici ići u dečju sobu a za dnevnu ću sklopiti neki malo ozbiljniji setup, mada ovo stvarno lepo svira.
 
Meni FC530 biju ko nenormalni. Pohvale!

Btw, upravo stavih na zvucnu op ampove lme49720na i mogu vam reci, procula sam. Na prvu pesmu sto sam pustila na aimpu sa wasapijem, koju sam doduse poslednju pustila pre zamene opampova, reakcija je bila moooolim, cek, jel to ista pesma?? Jednostavno je cistiji zvuk, glasniji, jaci bas, siri opseg, ne znam ni ja kako da kazem.
 
Pa i nisu baš nepoznatiji, tj. kako za koga, evo ima jedan dobar test ovih TMN-9bt i poređenje sa nekim drugim sistemima u tom cenovnom rangu. Na ruskom je, ali imaš i sound demo, a i rezultate merenja, za to ne treba poznavanje jezika.

 
Uzeti FC330, utisak tja, onako, mozda malo kvalitetniji zvuk od G25, glasnoca isto malo veca iako navodno imaju cak 20W vise. Kablovi prekratki, pojacavanje (celog sistema) jako tesko ide, ne znam da li ce se razraditi ili da reklamiram ili otvorim da pogledam.
 
Meni je svaki sistem koji nema posebnu konzolu za pojacavanje koja ti stoji pored ruke besmislen. Posto svi znamo da je vufer najbolje drzati na podu, a oni tamo nakace sve kontrole i jos iza. Zato nisam ni razmatrala fc330 ni slicne koliko god ga preporucivali.
 
Ma nije bitno gde stoji jer nema potrebe ni da se koristi pored softverske kontrole ali malo je glupo da onaj iza radi normalno a prednji zapinje. Mozda i to ima veze sa jacinom celog sistema. Mada reaguje, nema prekide i sl.
 
Imam i ja skoro kupljeni FC330, nema zapinjanja nikakvog (ni na prednjem pojačavanju, ni na zadnjem woofer potenciometru).

Kako zapinje? Da nisi dobio neki faleričan primerak?
 
Pa lepo zapinje, kao da zatezes sraf, jedno 3-4x teze ide on onog sa zadnje strane
 
Nažalost, dobio si feleričan primerak. Jer prednji ide prilično lako (lakše i od zadnjeg), kao vruć nož kroz puter.

Moje mišljenje - reklamiraj.
 
Poslednja izmena:
Odlicno, unapred se radujem... Onda ili reklamacija/povrat novca (ali sta onda uzeti?) ili cu da otvorim i zamenim i potenciometar i kablove, kad sam vec tu.
 
Nazad
Vrh Dno