Šta je novo?

PC zvučnici 2.0 i 2.1 - preporuke i utisci

Не он, него ја... заменио све жице квалитетнијим и дебљим, почев од звучничких и струјних каблова до рца и струјног конектора.
Промена звука била је велика, зато што су фабричке танки крш. Имао сам вишак материјала и времена пре неколико година.

Crkoše mi Altec Lansing 5051R...
Verovatno čoper ili nešto slično...
Ganjaju muziku skoro 20 godina. Mogli bi da se menjaju... :(
Ovi FC330 obećavaju, koja je razlika između njih i FC360?

Velika. Kao i izmedju 330 i 530.

FC 530 obavezno. Evo i meni se ljudi iscudjavaju kako dobar zvuk, doduse i za Blueberry G25 od pre 20 god. 😁

fc 530U

Већ 7-8 год имам М700u и ставио мало квалитетније звучнике уместо пластичних фабричких. Без проблема ради, звучи веома пристојно и служи у трпезарији за пријатнији звучни амбијент.

Kupio sam ovde kad su bili 3500 din iskreno za te pare su veoma dobri

Данас купио неки универзални даљински код Кинеза за 250 дин (Супертел). Нашао Микролаб фц530 али под брендом - Бенџамин. :)
Интересантно је да за разлику од оригиналног овај даје још три функције које раде али није било тастера за њих, баланс звука, муте и појачање система.

Razmisljam da napravim 2.1 sistem od aktivnih zvucnika i aktivnog subwoofera. Sistem bi koristio za muziku prvenstveno, malo za filmove i gejming.
Razmisljao sam da uzmem nove studijske monitore JBL 305P mkII ili Mackie CR5-X i da ih uparim sa nekim aktivnim polovnim subwooferom. Zvuk bi isao sa PC-a na DAC pa zatim na ovaj 2.1 sistem.
Koji subwoofer bi mogao da se fino upari sa ovim monitorima i kako da se poveze?
Ne zelim pasivne varijante sa pojacalima i AVR-ovima, znaci samo aktivna varijanta.
Od zvucnika bi mogao i Edifier R2750Db ili Edifier R2850Db ukoliko su bolji za muziku od studijskih monitora.

i kako da se poveze?
Nađeš DAC koji ima balansirane i nebalansirane izlaze i jedne vežeš na aktivne zvučnike a druge na sub, a regulaciju glasnoće vršiš preko DAC-a (naravno da tražiš takav DAC sa funkijom pre-ampa).

Nađeš DAC koji ima balansirane i nebalansirane izlaze i jedne vežeš na aktivne zvučnike a druge na sub, a regulaciju glasnoće vršiš preko DAC-a (naravno da tražiš takav DAC sa funkijom pre-ampa).
Jel moze preporuka koji DAC-ovi do 150e imaju takve izlaze i pre-amp?

Најјефтинији нов је Топинг Е50.

Da li moze neka preporuka za zvucnike za kompjuter do 3000din? Da li uzeti Logitech S-120 ili mozda Microlab B-56 ili mozda Genius SP-HF280? Ili mozda nesto drugo?
Uglavnom mi treba za Youtube i to je sve.

Za taj novac bolje gledaj na KP šta možeš da izvučeš od polovnih manjih 2.0 ili 2.1 sistema, da bar imaš nekakav bas. Bio sam u sličnoj situaciji, gledao sam zvučnike do 5.000 dinara, na kraju sam kupio ćerki polovne zvučnike Yenkee YSP 2025 BT za 3.500 dinara, fenomenalan dizajn, drvene kutije, bluetoth povezivanje, daljinac i za taj novac jako pristojan zvuk.

Ako nekoga zanima koliko treba vremena da se iščita cela tema od početka, uz prelistavanje KP, čitanja recenzija po netu, yt upoređivanja,reda oko 3h , da li sam došao do neke odluke, naravno da ne 🥴 .

Zato idemo ispočetka, šta bi bila adekvatna zamena za Altec Lansing Octane 7 VS4621 + SoundBlaster SB0460 ?
Na novoj mini itx ploči sada neću imati pci slot za zvučnu, integrisana je ALC4080 ne znam kakva je u odnosu na SB.
Što se tiče zvučnika, u obzir dolaze samo trosistemci, budžet recimo oko 120e novo/polovno, da nema bruma, zujanja trafoa. Nije bitna snaga koliko prisustvo svih tonova.

Na pamet mi pada kao backup opcija možda kupovina servisiranog fc330 od novosađanina za 50e, uz Nixie modifikaciju u vidu ugradnje visokotonaca, dampiranja, zamene ožičenja . . . ako baš ne može ništa bolje da se nađe do one sume.

Pozdrav svima.
Pročitao sam sve postove, ali i dalje imam dilemu (preciznije rečeno višelemu). Naime, imam neke MSI zvučnike 5.1, ali su izgleda odsvirali svoje. A i zauzimaju dosta prostora. Zato bih ovog puta pazario 2.0 ili 2.1 sistem. Komp je mator i zreo za zamenu, ali ne znam kada će to biti, pa moram da se oslonim na ovo što imam. Matična je MSI 770 G-45, čisto da znate čime raspolažem i gde treba da uključim zvučnike. Zvučnike koristim isključivo za komp i to za muziku i kada se gleda neki film. Najbitnije mi je da zvučnici budu dobri za muziku jer sam i muzičar (amater) pa obraćam pažnju i na detalje u muzici, ali ne idem baš u sitna crevca. Najčešće se sluša rokačina i metal. Voleo bih da budu malo jači (40-50w, eventualno i do 60w ako se nađe dobar primerak), jer volim da odvrnem, a da ne probijaju zvučnici. I budžet je do 15.000,00. Kapiram da do te sume ne mogu da nađem neki ekstra kvalitet, ali gledam da za te pare uzmem najbolje. Čitajući postove, našao sam nekoliko komada pa me zanima koje biste mi preporučili jer znate moje potrebe i budžet.

https://www.tehnomedia.rs/audio-i-auto-tehnika/zvucnik/genius-sp-hf1800a-2-0-wood.html#data (ovi mi lepo izgledaju pa sam ih zato ubacio)

Hvala unapred.

Nabrojao si bukvalno sve koje sam i ja gledao, s tim da bih dodao i Edifier Mr4 2.0, MICROLAB B77BT . Izgleda je lepi kokan digao ruke od preporucivanja FC330 :D

Pozdrav svima.
Pročitao sam sve postove, ali i dalje imam dilemu (preciznije rečeno višelemu). Naime, imam neke MSI zvučnike 5.1, ali su izgleda odsvirali svoje. A i zauzimaju dosta prostora. Zato bih ovog puta pazario 2.0 ili 2.1 sistem. Komp je mator i zreo za zamenu, ali ne znam kada će to biti, pa moram da se oslonim na ovo što imam. Matična je MSI 770 G-45, čisto da znate čime raspolažem i gde treba da uključim zvučnike. Zvučnike koristim isključivo za komp i to za muziku i kada se gleda neki film. Najbitnije mi je da zvučnici budu dobri za muziku jer sam i muzičar (amater) pa obraćam pažnju i na detalje u muzici, ali ne idem baš u sitna crevca. Najčešće se sluša rokačina i metal. Voleo bih da budu malo jači (40-50w, eventualno i do 60w ako se nađe dobar primerak), jer volim da odvrnem, a da ne probijaju zvučnici. I budžet je do 15.000,00. Kapiram da do te sume ne mogu da nađem neki ekstra kvalitet, ali gledam da za te pare uzmem najbolje. Čitajući postove, našao sam nekoliko komada pa me zanima koje biste mi preporučili jer znate moje potrebe i budžet.

https://www.tehnomedia.rs/audio-i-auto-tehnika/zvucnik/genius-sp-hf1800a-2-0-wood.html#data (ovi mi lepo izgledaju pa sam ih zato ubacio)

Hvala unapred.
Genius SW-HF 2.1 1700 v2 imam na poslu, nisam ih ja birao i ne mogu ih preporučiti, pravo razočarenje, kad odvrneš preko 40% zaboli glava od izobličenja.
U njihovom cenovnom rangu Edifier i Microlab su sigurno mnogo bolji izbor.

Sa moje strane preporuka za PreSonus Eris E3.5. Odlični zvučnici za radni sto.

Nabrojao si bukvalno sve koje sam i ja gledao, s tim da bih dodao i Edifier Mr4 2.0, MICROLAB B77BT . Izgleda je lepi kokan digao ruke od preporucivanja FC330 :D
I koje ćemo? 😃 Ove koje si dodao nisam našao u ponudi. A sada vidim da ima i Microlab Solo 5C za manje od 15.000,00. Kakvi su oni?
Sa moje strane preporuka za PreSonus Eris E3.5. Odlični zvučnici za radni sto.
Oni su mi nekako promakli. A sada čitam o njima i deluju baš interesantno.

Ladno nisam znao da PreSonus radi ove male monitore, ovako na prvu mi djeluje kao "ubica" Audioengine-a?

I koje ćemo? 😃
lotto-lotto-balls.gif

Bukvalno cu na kraju nasumicno da izaberem. Eris E3.5 tek od 80Hz reprodukuje zvuk, ne znam koliki je to hendikep naspram zvucnika koji idu od 50Hz, i ovako svi kukakju kako tim monitorskim fali bas, i da ce nekom ko je ima 2.1 sa vuferom isto nedostajati

Upitni su ti deklarisani Hz za ovako "male" zvučnike. Najbolje je da ih poslušaš kako rade i kako tebi odgovaraju.

Meni stoje blizu zadnjeg zida i meni ne smeta. Takođe, ne slušam preglasno muziku dok radim. PreSonus za to više nego dobri (doduše uz DAC, ne slušam preko zvučne sa PC-a). Za "ozbiljno" slušanje imam drugi sistem.

Konkurentni Presonusu jesu Fluid Audio F5 monitori, ja njih imam. Zadovoljan sam, s tim što iako su dovoljno transparentni, ima malo izraženijeg basa, možda i zbog ne tako dobre pozicije zvučnika blizu zida, pa zna da odjekuje, ali ****** mala radna soba nemam ih gde :D
Imaju automatsko gašenje posle 15 minuta, hlađenje iza, RCA, TRS balansirani, nebalansirani ulaz

Konkurentni Presonusu jesu Fluid Audio F5 monitori, ja njih imam. Zadovoljan sam, s tim što iako su dovoljno transparentni, ima malo izraženijeg basa, možda i zbog ne tako dobre pozicije zvučnika blizu zida, pa zna da odjekuje, ali ****** mala radna soba nemam ih gde :D
Imaju automatsko gašenje posle 15 minuta, hlađenje iza, RCA, TRS balansirani, nebalansirani ulaz
Samo da dodam, da Fluidi C5 jako slični F5. Samo što su više Midrange fokused u odnosu ,na F5 koji je više transparentan u Highs po recenzijama. Dok oba dele Bass region koji zaista izuva sa dubinom/impactom s obzirom da su 2.0.

Pogotovo u manjim sobama/ko živi u zgradi kao ja sa tanjim zidovima, Vibracija moze da se oseti niz ceo sprat. Bez da ih odvrnes.

Inače prostim testiranjem,
u FL studio(posto radim u zadnje vreme intenzivno na jednoj svojoj stvari naučio sam za 4 meseca više nego svakih ranijih godina kad bi odustajao),Sa npr nekim Big room kickom, dosežu i i ispod 55HZ tj čak i ispod 40- do 30 HZ.

Prosto pustis sample kick, uključite Tdr Nova Eq ili Fruity parametric 2 i krenete da povlacite frekfencije od visokih do najnižih, kad dođete do tačke gde nakon što šećete frekfencije a nema zvuka tu je Roll off i limit zvučnika Il slusalica .
Ništa sine sweeps i ostali trikovi.

Sto je vrlo zahvalno, za Edm Uz širok soundstage, i Imaging I'm jeste precizan uprkos tome što je nije lako za postići pogotovo u ovom rangu.

Poslednja izmena:
Vidim da se kod madjara moze naci Edifier r2850db za nekih 230e.

Ima li ih neko? Zanimaju me utisci pre nego sto ih porucim.
Svidja mi se sto imaju 5.1bt i aptX.

Kakvi su Logitech Z333? Deluju kao ok budzet resenje? Vidim da su na snizenju, kostaju trenutno oko 6K.
Imam neke od ortaka Genius 10 godina, zidarske sive, verujem da nisu bili u to vreme skuplji od 1K dinara, i nikako da ih evo vec godinama promenim. Zuje nenormalno kad su ukljuceni, i stalno moram da ih cupam iz uticnice. Odlagao sam upgrade u nadi da cu da sredim gaming room, ali i to vec stagnira, pa se nesto razmisljam da uzmem ove. Ne bih da dajem nesto puno novca, tako da do 50e mislim je ok.

Iz FC330 se svako malo čuje zvuk sličan onom kad pričate s nekim ko je na vetru - brbotanje pa tišina pa brbotanje pa tišina i tako na svakih nekoliko sekundi. Šta može da bude problem?

Konkretno, čuje se iz vufera ispod stola, i to čak i kada je računar ugašen, a zvučnici raskačeni sa njega. Kapiram da je do struje, ali ne znam šta tačno treba da uradim da bi ovo prestalo. Danas se prvi put čuje.

Zaboravih da javim kako sam rešio ovo - kupio APC Essential SurgeArrest, ubo sve kablove i nema više pucketanja.

Nazad
Vrh Dno