Šta je novo?

PC igraonica u 2021-oj.

Meni pazari oko 2500 ali sa samo jednom smenom i bez pića koje i nemam - znači samo soni i računari. Radim od 12 do 22h. Sad mora da vidim kako ću raditi kad su produžili do 12. Ne mogu da plaćam dva radnika, a ne mogu ni ovom jednom da stavim da radi 12 sati dnevno.

Nisam završio u predhodnom postu, ali meni je pre 2/3 pazara dolazilo od 20h pa nadalje. Problem mi je što se i dosta ljudi odviklo od igraonice ili uzeli konzole i sl. Pre su dolazili čoporativno i ostajali do kasno u noć. Sada, posle godinu dana restrektivnih mera, čisto da sumnjam da će se vratiti na staro.

Pozz svima,tek sad videh temu, drzim igraonicu u Vrbasu dve godine,prve godine super druga godine kako je krenula manje vise pakao oko svega ali se i dalje cimam i trudim,nema predaje.

Imam vise nego dobru opremu ali je Vrbas mali grad i sve im je prece od ovoga a i jako su ljudi zavidni, ako imate instagram pogledajte igraonicabarutana(ne znam jel smem to da pisem ako ne obrisite post)

Radim inace kao sistem admin i ovo mi je onako usput, ako bilo kakav savet ili nesto nekom treba slobodno nek pita.

Pozz svima,tek sad videh temu, drzim igraonicu u Vrbasu dve godine,prve godine super druga godine kako je krenula manje vise pakao oko svega ali se i dalje cimam i trudim,nema predaje.

Imam vise nego dobru opremu ali je Vrbas mali grad i sve im je prece od ovoga a i jako su ljudi zavidni, ako imate instagram pogledajte igraonicabarutana(ne znam jel smem to da pisem ako ne obrisite post)

Radim inace kao sistem admin i ovo mi je onako usput, ako bilo kakav savet ili nesto nekom treba slobodno nek pita.
Evo da osvjezimo malo temu.
Razmisljam vec par godina o otvaranju PC+ps4/5 igraonice ali s obzirom da smo od 2020 imali problema sa koronom odustao sam na neko vrijeme.
S obzirom da se situacija oko svega toga smirila i vise (nadam se) nece biti zatvaranja, odlucio sam da se malo vise posvetim istrazivanju i nadam se vrlo brzo i otvaranju igraonice.
Koja je po vama kvadratura poslovnog prostora dovoljna za 12 kompjutera i 1 ili 2 ps5? Ne bih da to bude zbijeno, mislim da bi 60m2 bilo sasvim dovoljno, ali bih volio da cujem i vasa misljenja.
Sto se tice hardvera mislio sam da idem na
Cpu - ryzen 5600
Gpu - 3060/ti ili 1660ti
Ram - 2x8gb 3600mhz
Mobo - b450/b550 nizi rank
Psu - 600w srednji rank
Sto se tice ssd-a tu imam dilemu da li uzeti nvme od 250gb i hdd od 4tb ili ici na nvme/ssd od 2tb, s obzirom da danasnje igre zauzimaju dosta prostora mislim da je 2tb malo, ali volio bih da cujem i vasa misljenja.
Sto se opreme tice slusalice i mis bih uzeo sto kvalitetnije tipa hyperx cloud 2, mis logitech g502 hero, tastature neke no name mehanicke, podloge 900x400mm.
Za monitore mi isto treba pomoc da li 24 ili 27" naravno na 144hz, ja igram na 24" i 27" je za moj ukus prevelik, zato imam dilemu oko ovoga. :)
Gamerske stolice jos uvijek ne znam koje, trenutno ima veliki izbor raznih proizvodjaca od 100 eura pa na vise, koliko su udobne i kvalitetne nemam pojma, ne bih da dajem 100-150 eura ne nesto sto ce da se rasklima i pukne nakon mjesec dana, svaka preporuka je dobrodosla. :)
Ubacio bih i jedan frizider sa sokovima i energetskim picima, na tome bih gledao da imam sto nizu cijenu da ljudi ne moraju izlaziti do marketa, a i za one koji uplate recimo 5+ sati da dobiju gratis pice...
U gradu nema ni jedna pc igraonica, ima par ps4/5 i one rade dosta dobro, uzi dio grada ima oko 15000 stanovnika ako ne racunamo periferiju i okolna sela. :)
U doba cs 1.6 (2006-2012) imali smo 2 igraonice i stalno su bile pune, rezervisali smo termine i po par dana unaprijed, od 2014-15 ostala je samo jedna sa losim kompjuterima i jos gorom opremom, koja se zatvorila prije par godina.
Sto se tice cijena vidim da je u Srbiji prosjek 120-150 dinara/h, kod nas u CG je slicno 1-1.5eura u zavisnosti od opstine i kvaliteta same opreme. Tako da cu najvjerovatnije staviti 1.20e/h ili mozda malo vise pa onda kroz software nagradjivati besplatnim satima one koji su svakodnevno tu i trose vise novca.
Zanima me koji software je najbolji za igraonicu? Vidio sam da Hrvati imaju dosta dobar zove se Friendlyfire. Treba mi neki koji se moze podesiti da stalnim igracima daje besplatne sate u zavisnosti koliko su za taj mjesec potrosili novca, koji ima statistiku koliko je ko sati igrao, u kojim terminima, koje igre itd.
Oko otvaranja same firme nemam pojma, moram se konsultovati sa nekim ko poznaje materiju :) jer mislim da kao firma mogu imati veci popust na same komponente i ostale stvari, nego kao fiziko lice.
Eto to je to, nadam se da ce mi neko pomoci i dati par savjeta. :)

Ako imaš konfiguracije već, otvaraj. Ako nemaš nemoj. Da je normalno vreme ok. Ali ovo sa koronom, te ograničenje rada do 23, pa do 21, pa do 18, pa do 17, pa opet na 20h...itd. Cele godine neke restrikcije i ograničenja. Ja držim igraonicu i puko sam samo tako. Nije da sam u minusu, ali mi bukvalno prepolovljen posao u odnosu na prošlu godinu.

Ako već otvaraš, evo ti par saveta:

1. Bez obzira što je prošlo zlatno doba igraonica, još uvek je to isplativa stvar. Možemo se čuti preko PM da ti objasnim kako da se registruješ i šta smeš šta ne, plus softver i sl.
2. Konfiguracije su ti odlične. Teraće sve igre kako treba plus monitori top. Doduše, malo preveliki, idealni su 24 inča, ali ako ih već imaš te, to je to. I grafa jeste star, i troši ko luda. Što će se osetiti kroz račun za struju:)
3. Generalno, lokacija je bitna. Blizina škola, autobuske stanice, da li je prometni deo grada i sl.
4. Od igara za PC igraju se najviše League of Legends i Fortnite. Prve malo artikulisanija grupa, drugu klinci. Od ostalih popularnih igara tu su ti PUBG, GTAV, Rocket League, World Of Tanks i klasici poput CS Go i DotA2.
5. Od Sony igara najviše se igra PES, FIFA i NBA i tuče poput UFC i Mortal Kombat serijala te Tekken 7. Sve ostalo u daleko manjoj meri. Možda neka vožnja za 2 igarača tipa WRC Rally.
6. Tip registracije lokala zavisi i od toga hoćeš li ili ne služiti piće. Piće povlači određene restrikcije - npr. radno vreme jer se tretiraš kao ugostiteljski objekat. Ovde podrazumevam da nema alkohola. Ja recimo nemam piće, ali imam aparat za kafu koji drži firma sa kojom sam potpisao Ugovor o izdavanju prostora (za aparat) te tako en funkcionišem kao ugostiteljski objekat a sa druge strane ima kafene napitke u ponudi (od kojih dobijam deo profita). Generalno, na piću možeš uzeti isto novca koliko i na igranju ako ti dolazi starija klijentela. Jer su oni platežni. Klince tu zaboravi.
7. Sračunaj troškove prvo. Ja plaćam lokal, radnika (obično dva), struju, net itd. pa mi se opet isplati. Ako nemaš plaćanje lokala, i ako radiš sam, nemaš nikakvih prepreka da ne radiš.

e da. da dodam.

8. U nekim opštinama su uveli naplatu takse na elektronske uređaje. Iako su gađali kladionice, kockarnice i sl. može da pogodi i tebe. Za to najbolje da se raspitaš kod nadležnih u tvojoj opštini. Znam da su kolege iz Požarevca imale taj problem. Tipa 40 din po računaru. Puta 30 računara - 1200 din. Puta 30 dana - 36000din.

edit:

evo i izvoda za Požarevac
Pozdrav, dečko i ja planiramo da otvorimo igraonicu. Iz Vojvodine smo i u krugu oko 80km oko nas nema nijedna, koliko dobro toliko i loše zvuči. Zanima me kakvo je Vaše mišljenje o tome u ovo vreme sada?

Kontaktiraj usera @MarcusS ima u manjem mestu u vojvodini igraonicu 10+ godina i dobar je lik sigurno ce ti pomoci.

Vrh Dno