Šta je novo?

Hardver PC 1500e

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

stankovic82

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2009
Poena
405
Pozdrav.
Treba mi konfiguracija, za klinca, od priblizno 1500e.
Znaci, sto se tice komponenti, uzimam sve, osim monitora i periferija.
Prvo je bilo zamisljeno, da se sve uzme preko racuna, u nekoj domacoj prodavnici, ali sada razmatram mogucnost i kupovine na kp.
Znaci na ovo ide i neki kuler i kuciste.
Da li je ok, i sta moze da se promeni, ako treba?

Screenshot_2.png

Konfiguracija je sasvim solidna.

Ono sto bih ja menjao je 970 EVO za recimo Kingston KC3000, jer tu su negde sa cenom, a opet je KC3000 Gen4.

I obavezno pristojan kuler za 7700X, kapiram da bi neki Deepcool do 30e vrsio posao.
Uh, cena je odlicna.
Ali, stvarno ne znam, kakav je thermaltake, sto se tice napajanja.
Ja sam hteo seasonic, posto njega imam, u starom racunaru, i odlican je, ali ovde ga nema, za te neke pare.
Seasonic ubija koliko je dobar ako gledas visi rang. Ja sam preko KP uzeo jedan, Platinum, 10 godina garancija.

Imam i TT toughpower 850w u starom racunaru, jedina moja zamerka je za ventilator, koji je bucan i sleeve nije nista posebno, mada je i na Corsair-u RM750 2021, nista posebno.

Poslednja izmena:
^ moze da se sklopi, evo na brzinu:

ryzen 7 7700 - 30500 rsd
arctic freezer 36 argb - 4500 rsd
asrock b650m pro rs - 18670 rsd
2x16 6000 cl30 kingston fury - 14100 rsd
2tb kc3000 - 18000 rsd
7800xt - 66500 rsd
fps vita gm 850w - 16650 rsd
asus a21 plus - 10000 rsd

1522 eur, cene sa eponuda sajta
b650 je буџетска плоча за јефтине конфигурације.
Напајање има за 12.000 dinara (Fsp vita) а матична барем X870 pro rs (боље да није matx) (oko 29.000 din)

b650 je буџетска плоча за јефтине конфигурације.
Напајање има за 12.000 dinara (Fsp vita) а матична барем X870 pro rs (боље да није matx) (oko 29.000 din)
Šta znači za jeftine konfiguracije? Ako ima sve što mu treba, zašto bi bacao pare na X870?

AsRock hdv/m2 i B650M Pro RS imaju isti VRM i radiće i sa 9950x, 7700 neće ni da oseti.

Šta znači za jeftine konfiguracije? Ako ima sve što mu treba, zašto bi bacao pare na X870?
Неугледно је за конфигурацију од 1500 евра ставити матичну од 150 евра. Одприлике изабере се врхунска графичка карта, фантастичан процесор и стави на неку обичну матичну плочу.
AsRock hdv/m2 i B650M Pro RS imaju isti VRM i radiće i sa 9950x, 7700 neće ni da oseti.
Радиће али коју температуру производе под оптерећењем то је већ питање за себе.
На пример

Види се разлика између јефтинијих и скупљих матичних у односу на температуру под оптерећењем.

Svaka ploča ispod 80c je prihvatljiva.
Ostalo gledaš po karakteristikama i ceni.Tako da je gore pomenuta asrock dovoljno dobra,nema razloga bacati višak novca.
Screenshot_2025-02-11-21-36-40-269_com.android.chrome.jpg

Volio bih da vidim razliku izmedju ploce od 700 eura i one od 150 eura u bilo kojoj igri sa bilo kojim Ryzen procesorom, ostatak konfiguracije naravno da bude isti.
Odavno je proslo vrijeme overclockinga, SLI i Crossfire-a.

Pozdrav.
Treba mi konfiguracija, za klinca, od priblizno 1500e.
Znaci, sto se tice komponenti, uzimam sve, osim monitora i periferija.
Prvo je bilo zamisljeno, da se sve uzme preko racuna, u nekoj domacoj prodavnici, ali sada razmatram mogucnost i kupovine na kp.
Znaci na ovo ide i neki kuler i kuciste.
Da li je ok, i sta moze da se promeni, ako treba?

Pogledajte prilog 479606
B650 матична и 7800xt се не "готиве" често зна ту да буде проблем... Узми Seasonic 850W напајање, за сваки случај, ја имам такво за исту графику и мало другачији процесор. Снаге никада доста, остало је у реду.

asrock b650m pro rs

87 степени под оптерећењем.

Sa 7950X, u Cinebenchu. Ne sa 7700 u igrama. Čak i tih 87 stepeni je sasvim upotrebljivo i u specifikaciji.
Ploča je sasvim ok za ovakvu mašinu...

B650 матична и 7800xt се не "готиве" често зна ту да буде проблем

Odakle sad to?

@Diamond
Da je komp za neki rendering sa 7950x gde će cpu stalno biti pod max opterećenjem pa i ima smisla gledati nešto bolje.
Za igre, pogotovo sa slabijim procesorom, nema nikakvog smisla plaćati 50% više, ako budžet može da se iskoristi za nešto drugo.

Još jedna stvar je da su novi procesori nategnuti do daske što se potrošnje i temperatura tiče, a bez većih problema mogu da se spuste uz malo igranja, bez uticaja na performanse.

Volio bih da vidim razliku izmedju ploce od 700 eura i one od 150 eura u bilo kojoj igri sa bilo kojim Ryzen procesorom, ostatak konfiguracije naravno da bude isti.
Odavno je proslo vrijeme overclockinga, SLI i Crossfire-a.
Mоже да се деси да јефтинија плоча не издржи јаче процесоре и да престане да ради.
Није случајно мала температура под великим оптерећењем на скупљим плочама.
Не мислим да треба давати 700 евра за плочу већ да у рангу око 250 евра има плоча које сасвим задовољавају чак и јачу и снажнију употребу.
Ако неко даје 1500 евра рачунам да ће пре или касније уградити бољи процесор.
Па да не мења целу плочу, зато сам предложио мало скупљу плочу

Vrh Dno