Šta je novo?

Hardver PC 1500e

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

stankovic82

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2009
Poena
405
Pozdrav.
Treba mi konfiguracija, za klinca, od priblizno 1500e.
Znaci, sto se tice komponenti, uzimam sve, osim monitora i periferija.
Prvo je bilo zamisljeno, da se sve uzme preko racuna, u nekoj domacoj prodavnici, ali sada razmatram mogucnost i kupovine na kp.
Znaci na ovo ide i neki kuler i kuciste.
Da li je ok, i sta moze da se promeni, ako treba?

Screenshot_2.png

процесор, 7800x3d
матична Asrock B650 Pro RS (ако баш мора WiFi - B850 Steel Legend WiFi )
размисли о 2 ТБ нвме диску, уколико не узимаш класичан за складиште.

остало коректно

Poslednja izmena:
Icicu na 7700x. I ovo je natezanje.
Jedino ne znam, sto se tice maticne, da li je ok?
Da li je Gigabyte B650 Aourus Elite bolja od ove sto sam predlozio?
Isto, koje kuciste bi preporucili za oko 100e?

Poslednja izmena:
Bolja je Aorus Elite. Ako ces te budzet B650, preporuka za Asus Tuf model takodje. Bolji je od Elite modela.
Sto se tice kucista, to je malo subjektivno sto se tice izgleda, mozda Antec Flux, mislim da je u tom cenovnom rangu i da je dobar.
Imam 7700X, odlican, mozes slobodno Freezer 36 ako nisi odlucio koji ce cooler, radi odlicno posao, i necujan je.
SSD 990Pro, nema smisla uzimati 970 Evo kad je ovaj za nijansu skuplji.
GPU odlican, Nitro+ bi bio bolji, ali opet na tebi je i budzetu.
RAM, ako bas zelis rgb ok, ako ne, mozes Kingston FURY Beast 6000mhz, CL30.
Napajanje, FSP Vita, uzeo drugar od 1000w za 15k. 10 godina garancije, necujno. Za nijansu manje novca imas 850W.

EDIT: videh sad da u BC-ju ima i B650 Steel Legend za pristojan novac, mozes i nju, ako ti odgovara izgled. Navodno je najbolja B650 ploca.

Poslednja izmena:
Sto ljudi sto ćudi... Pa i ja da dam misljenje 🤣😂

1. A koja je rezolucija monitora? Ako je FHD na 60hz, ima li smisla ulagati toliko?
Valjda je bar 120hz, 144hz, a FHD ili QHD...
Ako je 4K, dodje mu na isto, komp koji to tera na max kosta par hiljada evra...
Dalje...
7700x je odlican izbor, ali ako je natezanje, ja bih razmislio i za 9600x... Ima 6 jezgara umesto 8, ali u single coreu je brzi... Ako ce mali da radi photoshop ili 3d ili video montazu onda 7700x... Ako je samo gejming, 9600x je odlican
Varijante x3d su skupe... Odnos cene i performanse su lose, bolje razliku dodati na graficku.

Napominjem usko grlo je graficka a ovi procesori su zveri koji sve mogu, nema mnogo razlike u igrama pogotovo na fhd qhd..

Grafika, ima varijanta 6950 xt, jaca je ali generaciju starija i malo jeftinija...
Ja bih cak uzeo neki 3060 za pocetak ili 6650, pa sacekao cene da padnu, osim ako se klinac ne sprema za takmicenje...

M.2 ssd... Samsung je skup. Pre bih uzeo kingston kc3000 ili adata legend 910... Iste performanse a za malo vise para 2tb, znaci mnogo... Takodje corsair...

Ram... Mora li 6000mhz... Za gejming ne znaci puno... Naravno najbolje za amd 6000mhz cas 30, ali ima mnogo testova gde pokazuju 4800 c40 koliko je slabiji za nijansu... Zbog ustede od 50e moze i recimo 5600.... Najbitnije je da su dve po 16gb

Kuciste... A sta fali CM od 50e?
Ja sam TT platio 180e ali sam birao dve godine... Funkcionalnost je ista.. kvalitet slican... Svakako bih za skuplje preporucio Asus rog 301, 501.... Ima mnogo varijanti... Kucistu se divimo mesec dana... Bolje uzeti dobrog misa ili tastaturu.
Ako hoces skupo.. ibuypower snowblind.. ima komsiluk da dolazi da se divi i iscudjava...

BeQuiet napajanja su dobra, po meni preskupa... Trazio bih neku akciju i uzeo bih pre seassonic, corsair ili asus rog seriju... Sve ih pravi seassonic... Naravno ne moraju modularni kablovi, i bronze 80 je odlicna prica, gold bolja, titanium odlicna, ali uporediti... Bolje uzeti 850w pa neka radi na 50%... Nego 750w da radi na 70%...radice posao za 10 godina!

Na kraju, mozes osetljive komponente u radnji, a kuciste, ram, cpu, kuler... Na kp...

Kuler preporuka BeQuiet dark rock.. bilo koja verzija... Ako je cpu 65w svaki je top.. ako je 105 ili vise, dark rock pro. Ne cuje se a odlicno hladi..

Ne pravi ih sve seasonic,a i nije ni bitno.
Izabrani BQ je dovoljno dobar,ako je cena dovoljno pristupačnija od naredne više klase.
Ima ram 6400 cl32 patriot venom za 100e.
Takodje dobar izbor hladnjaka kod madjara.
Ima i na kp 7700x za 28k,pa kad se sve skupi solidna ušteda..

Uzmi MicroAtx plocu. I uzmi manje kuciste. Nema potrebe za ATX plocom i ogromnim kucistem. Protok vazduha je isti ali manje zauzima mesta i na stolu i ispod njega.

Asus AP201/ Thermaltake H16/ Chieftec BX-10B-M-OP/ Asus A21 - Preko KP imas sigurno i bolji izbor ovim Micro ATX kucista. Mozda i Lian Li Dan A3.

Od ploca moze:
Asus TUF GAMING B650M-E
Gigabyte B650M DS3H (rev. 1.0)

Kod Madjara ima i bolja ponuda:
ASROCK B650M PRO RS
Ili neka Asrock varijanta.

Pa ako je 1080 na 144hz... cemu onda graficka od 67k? Ja sam uzeo za 900e 3080, malo se igrao na 4K 60hz.. takav bio monitor... i posle dve godine prodao za 450e...

Do pre dve godine 1660s je bila taman za 1080
Gledaj sta ce da ti traje duze....
Kuciste, napajanje, m.2, ram, uzeo sad ili za godinu dve... dodje mu na isto...nece se mnogo promeniti situacija

A Ploca OK.. evo za plocu dobar clanak koji objasnjava razlike u chipsetu:
AM5 Chipset diff.
Jos AMD obecava da ce AM5 trajati jos koju godinu, za dve tri godine, promenis CPU i GPU i miran si jos 5....

Grafika ce tu najvise da kalira u ceni, ja bih uzeo 6650 sada, neces se natezati za cifru, opustenija kupovina... pa mozda na jesen ili 2026, prodas grafu, kupis jacu i monitor...
Nije mala razlika 300e... sve ovo navedeno bar 400e imas ustedu...

Zaboravio sam da dodam za micro plocu.... 24cm x 24cm, nema potrebe velika, one u oznaci imaju na kraju M (B650-M)
Slazem se sa stefanelosom.... takodje sve tri koje je naveo su vise nego dovoljno dobre!

Kod madjara ima AMD 9600x za 220e.. 9600x na defaultu je 65w... lakse se hladi dok je 7700x na 105w... svakako nisu zahtevni mnogo.

Na YT ima dosta klipova sa poredjenjem u igrama..

Jos jedna ideja: i 7700x i 9600x imaju integrisanu grafiku koja nije za bacanje... mozda se iskoristi da odlozis kupovinu grafike na mesec, dva, dok ne dodju nVidia 5000, da vidimo pad cena, da li ce biti... Pogledaj YT da vidis na 1080p kakve su performanse integruse
- nemojte da me pljujete, znam nekoliko ljudi koji ne igraju CP77, ali redovno PES, FIFA, itd... na AMD 5600g/5700g...

p.s. ne pravi sve seassonic, naravno, uglavnom su to jaci modeli... svakako i 80+ BRONZE zavrsava pricu, samo uporedi CENE, znaci top proizvodjac, i odnos snage u W i cene... 15.600 rsd je MNOGO za 750w... nije od zlata... :D / Chieftec POLARIS je ok, imao sam 2 komada, skroz dobro napajanje...

Previse filozofirate 🤣
Ryzen 7600/7500f/9600
32gb ddr5 6000mhz cl30
Graficka ako ces novu onda 4070 pa navise koliko imas novca kad sve ostalo saberes ili amd varijanta 7800 pa navise
Kuler freezer 36
Nvme kc3000 1TB
Napajanje moze ovo koje si izabrao
Kuciste, ne bacaj previse novca nema tu neke velike razlike vredne davanja vise novca osim ukoliko ti estetika nije presudna jer ipak gledas da se uklopis u budzet
Maticna, neka od onih b650m i miran si.
Gledaj sta ti treba od portova na njoj jer ce taj procesor raditi isto na svakoj.

Bolja je Aorus Elite. Ako ces te budzet B650, preporuka za Asus Tuf model takodje. Bolji je od Elite modela.
Sto se tice kucista, to je malo subjektivno sto se tice izgleda, mozda Antec Flux, mislim da je u tom cenovnom rangu i da je dobar.
Imam 7700X, odlican, mozes slobodno Freezer 36 ako nisi odlucio koji ce cooler, radi odlicno posao, i necujan je.
SSD 990Pro, nema smisla uzimati 970 Evo kad je ovaj za nijansu skuplji.
GPU odlican, Nitro+ bi bio bolji, ali opet na tebi je i budzetu.
RAM, ako bas zelis rgb ok, ako ne, mozes Kingston FURY Beast 6000mhz, CL30.
Napajanje, FSP Vita, uzeo drugar od 1000w za 15k. 10 godina garancije, necujno. Za nijansu manje novca imas 850W.

EDIT: videh sad da u BC-ju ima i B650 Steel Legend za pristojan novac, mozes i nju, ako ti odgovara izgled. Navodno je najbolja B650 ploca.
Nemas vise to napajanje za te pare, prodavnica Atom je podigla cenu, jel zna neko gde ima jos za do 15k?

Previse filozofirate 🤣
Ryzen 7600/7500f/9600
32gb ddr5 6000mhz cl30
Graficka ako ces novu onda 4070 pa navise koliko imas novca kad sve ostalo saberes ili amd varijanta 7800 pa navise
Kuler freezer 36
Nvme kc3000 1TB
Napajanje moze ovo koje si izabrao
Kuciste, ne bacaj previse novca nema tu neke velike razlike vredne davanja vise novca osim ukoliko ti estetika nije presudna jer ipak gledas da se uklopis u budzet
Maticna, neka od onih b650m i miran si.
Gledaj sta ti treba od portova na njoj jer ce taj procesor raditi isto na svakoj.
Pa jel citas, covek uzima sinu za igrice... i ima do 1500e, i to tesno.... sad nema za monitor... a dobar monitor je 300e+....

Ako je tebi filozofija i lako ti je... nek uzme odmah 4090, nece da se baci, zasto 32gb, bolje odmah 64gb rama i bar 4tb disk, pobogu za igrice treba...
A ti odvalio graficku od 70.000 i najbrzu memoriju.. cela poenta filozofije je da se uzme za manje para, i da li je odabrao dobro, da li mozda moze nesto bolje...
mogli smo da kazemo, ma uzmi sony PS5 i premijum nalog za 700e i miran si... al eto covek pita za savet... i hoce iz vise razloga PC...

Evo odgovor na tvoj predlog na primer kazes Ryzen 7600/7500f/9600, a sto ne bi uzeo npr. 7600x skuplji za 1000 dinara od 7600?

Ili zasto bacati 50e na ram, kad za tu razliku bolje uzeti ssd od 2Tb umesto 1Tb...
Ili ustedis 50e na disku, 200e za grafiku, eto ga MONITOR...

Svaka kombinacija ima prednosti i mane.. svako od nas bi hteo nesto razlicito i najbolje za novac koji ima..
Nemas vise to napajanje za te pare, prodavnica Atom je podigla cenu, jel zna neko gde ima jos za do 15k?
Ne znam jel smem da reklamiram... Praštajte :D

TT 850w 80+ Gold 11.800rsd
Seassonic 850w 80+ Bronze 11.200rsd
BQ 850w 80+ Gold 13.050 rsd

Ima na stanju, prodavnica na Vračaru, Kumanovska...

Poslednja izmena:
Ako je tebi filozofija i lako ti je... nek uzme odmah 4090, nece da se baci, zasto 32gb, bolje odmah 64gb rama i bar 4tb disk, pobogu za igrice treba...
A ti odvalio graficku od 70.000 i najbrzu memoriju.. cela poenta filozofije je da se uzme za manje para, i da li je odabrao dobro, da li mozda moze nesto bolje...
mogli smo da kazemo, ma uzmi sony PS5 i premijum nalog za 700e i miran si... al eto covek pita za savet... i hoce iz vise razloga PC...
Cemu ovo spinovanje i stavljanje reci u moja usta?
Evo odgovor na tvoj predlog na primer kazes Ryzen 7600/7500f/9600, a sto ne bi uzeo npr. 7600x skuplji za 1000 dinara od 7600?
Gde je ovde odgovor, ja ovde vidim pitanje samo? Odgovor na tvoje pitanje je jer je razlika izmedju procesora nebitna a 7600x se samo vise greje bespotrebno.
Ili zasto bacati 50e na ram, kad za tu razliku bolje uzeti ssd od 2Tb umesto 1Tb...
Nadji mi gde je na KP razlika izmedju najjeftnijeg 32GB CL30 6000MHZ kita i nekog sporijeg 50e evo ja idem odmah da kupim taj jeftiniji.
Ili ustedis 50e na disku, 200e za grafiku, eto ga MONITOR...
KC3000 je 70-80e za 1TB, kako mislis da ustedi 50e na disku?
Zasto bi stedeo na grafici da uzme monitor vece rezolucije za koji mu onda treba jos jaca graficka da bi to radilo kako treba?
Ne valja ti malo ta analogija.

Icicu na 7700x. I ovo je natezanje.
Jedino ne znam, sto se tice maticne, da li je ok?
Da li je Gigabyte B650 Aourus Elite bolja od ove sto sam predlozio?
Isto, koje kuciste bi preporucili za oko 100e?
Јефтинији ти је 7700, ништа реално не добијаш доплатом за 7700x.
Lian li 216 кућиште

Pozdrav.
Treba mi konfiguracija, za klinca, od priblizno 1500e.
Znaci, sto se tice komponenti, uzimam sve, osim monitora i periferija.
Prvo je bilo zamisljeno, da se sve uzme preko racuna, u nekoj domacoj prodavnici, ali sada razmatram mogucnost i kupovine na kp.
Znaci na ovo ide i neki kuler i kuciste.
Da li je ok, i sta moze da se promeni, ako treba?

Pogledajte prilog 479606
Ja bih isao na FSP Vita GM 850W samo ako ga nadjes za 15K, jer je ATX 3.1 (znaci imas novi konektor 12V-2x6, koji se verovatno nece topiti kao prosli 12VHPWR ATX3.0, a to ti je to tvoje BE Quiet napajanje).
Kingston KC3000 definitivno umesto tog Samsunga ili nesto jos bolje ako nadjes za slicne pare.
JA bih umesto te B650 isao na ASRock X870 PRO RS za 28.500 (bolji VRM, vise slotova za buduce NVME diskove, sveobuhvatno bolja ploca za 50e razlike)
Za procesor ne znam, ima i Ryzen 7700 bez X za 31K, to je taman tih 50e razlike za bolju plocu, a procesori su jako slicni... 7800x3d je 51K sto je nazalost van budzeta a bilo bi lepo da on bude.
Graficka je dobra, tu nema sta, mozda gledati na KP ili gde vec 7900GRE za iste ili slicne pare, od NVIDIA 4070TI Super, pa navise, ali to ti je sad vec mnogo skuplje, pa ti AMD ostaje kao opcija, mozda da sacekas ove nove AMD 9070/9070XT?? A dotad da budes na integrusi
Ram je dobar, samo proveri QVL listu na sajtu maticne ploce, dal je izlistana
Ovo je sve ako gledas cene sa nasih prodavnica i validnom garancijom, a ako se odlucis na KP, moze da se prodje jeftnije, i ja sam kupovao prosli put maticnu, ram, napajanje jer je bilo podosta jeftinije nego u prodavnici, a kad je ta razlika mala, onda je bolje prodavnica i miran si.

Poslednja izmena:
Ovde imas izlistan 7700, pa pogledaj

Nazad
Vrh Dno