Šta je novo?

Pazite se kad kupujete iPhone u MTS-u!!!

• Začetnik teme Začetnik teme Space
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@hidrogen.net
Ovde je problem MTS, a ne Apple. Niko ne pravi 100% savršene uređaje, ali se Apple razlikuje od ostalih (a to bi trebalo da funkcioniše i kod nas) činjenicom da apsolutno poštuje stav kupca koji MORA da bude zadovoljan!

E slatko me nasmeja. Mislim Apple nije kriv....hahaha

Kako cujem, pripreme za dolazak Apple-a u Srbiju su toliko dugo trajale jer je Apple stalno vracao ugovor MTS-Apple na doradu, tj Apple je zahtevao bolje uslove za potrosace u Srbiji. Cak cujem da se Apple borio i za Samsung kupce. Apple je insistirao da se svaki pokvareni SG besplatno i o trosku Apple-a zameni sa Iphone-om tokom garancije ali zli MTS to nije prihvatio.
Apple je ovakvim ugovorom hteo da se zahvali srpskim kupcima polovnih apple uredjaja.
[emoji1] [emoji28]

Normalno da je u ovom slučaju kriv MTS. Čovek je kupio telefon od MTS, ne od Apple. MTS je u ovom slučaju i uvoznik, što nije tako u slučaju Samsunga, HTC-a i sl., gde je MTS samo prodavac. Ako su sklopili loš ugovor sa Apple, to je opet njihova krivica i pokazuje njihovu (ne)sposobnost pregovaranja.

Poslednja izmena:
Eno ima u drugoj temi coveku crkao punjac za iP, ekspresno je EPS proglasen krivim jer je el. mreza u Srbiji krs...

Pa normalno, premijum punjač zahteva premijum mrežu, nije sigurno Epl kriv, oni bi mu zamenili odmah punjač. I kafu bi dobio gratis.

A ko je EPS proglasio krivim? Momak/devojka za prodajnim šalterom u MTS?? Pa šta drugo i da kažu kada nemaju servis niti servisre...

Pitanje za prisutne Apple pljuvače.
Da li ste pročitali/videli/čuli/iskusili ovakve probleme sa još nekim provajderom mobilne telefonije u regionu (da ne idemo dalje)? Crna Gora? Hrvatska? Bosna i Hercegovina?
Ako je slučaj i kod ostalih priznajem, nisam u pravu, kriv je Apple 100%.
Ali ja nešto nisam video/čuo i drugi imaju ovoliki % žalbi i da provajder zeza kupce oko reklamacije.

A i sve da je ovo gore identično i kod drugih, kod nas je jedini i samo odgovorni krivac MTS, zato što je i strana koja je potpisala ugovor sa Apple-om, i uvoznik, i prodavac - dakle, u Srbiji sve i svja, isključivo i jedino odgovoran.

Poslednja izmena:
Poenta je da nismo iskusili bilo kakve probleme sa bilo kojim uređajem u inostranstvu. Ako je tema inostranstvo vs mi stvar je jasna, jer "tamo" nema problema ni sa ostalim proizvođačima, kao što nema problema sa Apple-om.

I?
Da li je onda problem u Kupertinu ili kod nas?
Sam si dao odgovor.

Au kakva anti reklama za mts.... sumnjiv mi telenor nešto.... vidim da je baš gužva kod njih ....

Kakve veze ima Apple i aljkavost prodavaca, operatora ili samog tržišta? Pa Apple je proizvođač, ne kontroliše prodaju svakog jediničnog primerka, kanale prodaje i ne rade obuku kod operatora. Nemaju oni kontrolora u Srbiji koji ide od prodavca do prodavca i skuplja žalbe. I baš će par izolovanih slučajeva posle 10 dana da poljuljaju poverenje i validnost ugovora. Aj malo, razmislite. Radeće reviziju za godinu dana pa će sagledati situaciju.

Telenoru pre-check radi Promobi a treba i Macola uskoro (ako nije već počela).

Poslednja izmena:
A zašto Apple vs ostali u smislu brige o korisnicima, kada ovde Apple nema blage veze sa korisnicima, osim što neko "valja" njihove telefone???
Pitanje je kakav dil je MTS potpisao sa Apple-om, ne bi me začudilo da je MTS preuzeo kompletnu odgovornost na sebe kako bi dobio nižu cenu po komadu.

Poslednja izmena:
Ovde je problem MTS, a ne Apple. Niko ne pravi 100% savršene uređaje, ali se Apple razlikuje od ostalih (a to bi trebalo da funkcioniše i kod nas) činjenicom da apsolutno poštuje stav kupca koji MORA da bude zadovoljan!

A zašto Apple vs ostali u smislu brige o korisnicima, kada ovde Apple nema blage veze sa korisnicima, osim što neko "valja" njihove telefone???
Pitanje je kakav dil je MTS potpisao sa Apple-om, ne bi me začudilo da je MTS preuzeo kompletnu odgovornost na sebe kako bi dobio nižu cenu po komadu.

Ringe, za razliku od nekih, ti si ozbiljan stari član, pa tvoje postove pratim u skladu sa tim, ali sad mi deluje da si u nekom raskoraku sa razmišljanjima. Dok se ajfon u Srbiji nije zvanično pojavio, mnogi, uključujući i tebe su pisali o superioronoj Epl usluzi, i to je bio razlog koji je izdvajao ovu firmu kao nešto posebno, i jedan od bitnih razloga zbog kojih njihovi uređaji koštaju više. U Srbiji su, za sad, posao uradili prilično traljavo. Izborom Telekoma za svog partnera u poslu, oni su deo brige vezan za zadovoljstvo korisnika prepustili državnoj firmi, kojoj briga o korisnicima i nije jača strana. Znači, u Srbiji Telekom=Epl, a Epl korisnici očekuju uslugu u skladu sa cenom koju su platili, što je potpuno normalno. Pri svemu tome, ne postoji nikakav globalni standard koji je definisan u ogromnim kompanijama, u smislu kvaliteta usluge, a to korisnici u Srbiji uče na teži način. To što su nekome bez čekanja zamenili telefon u Londonu, ne znači da će mu se isto desiti i u Beogradu.
Na kraju, sa dovoljno iskustva u poslu u Srbiji, i meni se misao koje si izložio u poslednoj rečenici danas motala po glavi, što u slučaju da je istina implicira da će nivo usluga vezanih za reklamacije biti katastrofalan.

Poslednja izmena:
U principu se slažem sa tobom, po meni je Apple napravio katastrofalnu grešku što je sklopio ugovor sa MTS-om, ali šta je, tu je, desilo se i to je to.
Ipak, za sve ovo Apple je možda i odgovoran, ali delimično i posredno, neposredno je to MTS i tačka. Apple će da snosi konsekvence zbog lošeg odabira partnera, ako ih uopšte i dotakne, s obzirom na potencijal ovog tržišta.
A ovo oko dil-a mi je palo na pamet s obzirom da se to dešavalo sa hard diskovima koji su uvoženi na mala vrata, sa garancijom od godinu dana.
Ako sam pogodio, što se mene tiče Apple više ne tretiram kao premium proizvođača.

A znate onu igru zavodjenja: "Playing hard to get".
Sve mi se cini da su mnogi prethodnih godina, dok iphone nije bio zvanicno u Srbiji naseli na takvo zavodjenje.

Sada, kada je i zvanucno tu, sledi otreznjenje. Kada su u pitanju telefoni, nema neke velike razlike izmedju Iphone - a i Samsunga.
Nije Iphone ni vise ni manje premijum od ostalih vodecih proizvodjaca i njihovih flagship modela.
Premijum osecaj se dobija kada izbrojis odredjen broj zelenih novcanica pa zvao se on Iphone, Samsung, HTC ili Xiaomi sto se mene tice.

Poznajući malo komercijalu sa strane proizvođača mogu da se kladim kako je teklo dogovaranje između Epla (velikog) i MTS-a (malog igrača na sceni):
MTS: Bar dan ,možemo li nešto pitati?
A: jok, oš ti da potpišeš ugovor ili ne?
MTS: aj daj

Nema tu nikakvog MTS-ovog "dogovaranja" oko uslova. Oš-neš-ne moraš. Šta su potpisali su verovatno pročitali tak posle pa se sad vade kako znaju i umeju a ne znaju.

Poslednja izmena:
Ako sam pogodio, što se mene tiče Apple više ne tretiram kao premium proizvođača.
Nisi pogodio, visoka je nabavna cena i takva vrsta "dila" ne postoji vezano za post-prodajnu podršku.

@mitar1982
To što neko priča o "vrhunskoj premijum usluzi Epla" ima dve epizode, jedno je kada uđeš u Epl prodavnicu gde je Epl vlasnik i gde je naravno "sve moguće". Drugo je kada Epl kupuješ kod operatora i njihova "flaksibilnost" da ti ponude premijum uslugu ne samo za Epl već za bilo koje uređaje. Velika tržišta, velika konkurencija, ako nećeš da mu zameniš uređaj ode sutra kod drugog, može da bira!!! MTS toga nije svestan, kada pričaš sa zaposlenima oni misle da su najbolji operator na tržištu Srbije, žive u nekoj iluziji, nerealnom svetu. Kroz taj MTS se sve gura na mala vrata, da ne ulazim u politiku i stavove menadžmenta.

Tako da to što MTS brlja ima veze sa lokalnim poslovanjem i mentalitetom, umesto da su "skinuli gaće" i izašli svim prvim kupcima u susret oni nemaju pojma "da l' su pošli il' su došli".

Što se mene tiče ja ne razmišljam da odustanem od kupovine zbog par izolovanih slučajeva, samo ću u Telenoru kad dođe vreme za to. MTS i Telekom zaobilazim u širokom luku za bilo koje usluge dok se ne privatizuju.

Poslednja izmena:
Koliki % skarta, 1 mrtav piksel, 1 mrtav punjac 1 ulubljen telefon, 3 teme na bench-u. To je nedopustivo za najskuplji telefon

Izgleda da nije najskuplji (ip6/16gb) skuplji su i z3 i N4, onda je ipak ok

Tema je u vezi kupovine u mts-u, a kod njih je skuplji i z3 i n4

Nope. Note 4 na KP 620-650, ovaj je u prosjeku 670-700 😀 A to je realna cijena, ponuda i traznja 😛

Plaši me što ostali kupci ne idu na Bench... Ko zna šta je sa ostalima.

Nope. Ponuda i tražnja podrazumeva zaključene ugovore a ne lepe želje, naduvane cene. Neko može da traži 1200e ali to ništa ne znači dok ga neko ne kupi. Čak i da ga kupi jedan ložač, opet može da bude 1-off i da ne utiče na prosečnu postignutu cenu po kojoj se prodaje. Isto kao kad ti neko kaže da stanovi u x delu beograda "idu" za 2000e/m2 i uputi te na oglase, a ti pogledaš zaključene kupoprodajne ugovore i vidiš da ne prelaze recimo 1650e...

@ Spacemaster

Da ti se ovo desilo u Nemackoj,telefon bi ti bio zamenjen u Applestore u roku od 30 sekundi bez ikakvog pregovora i bez obzira gde si ga kupio.
U slucaju da Applestore nije u blizini, telefon bi ti bio zamenjen u roku od 24h preko Applesupport-a.
Korisnik sam Apple uredjaja i zivim u Nemackoj i sa Apple-om sam imao samo pozitivna iskustva tako da u tvom slucaju ja nevidim Apple kao krivca vec MTS,jer su ocigledno nesposobni ili nemaju dovoljno iskustva da rese tvoj problem.
Evo jedan primer:
Kad je izasao iPhone 5 ,ja sam ga narucio online kod svog operatera i telefon mi je stigao na kucnu adresu.Kad sam otvorio kutiju uzeo sam telefon u ruke i odma sam poceo da proveravam okvir dali ima neku ogrebotinu posto je to bio poznat problem.Posle nekog vremena uocio sam jednu malu tackicu na okviru koja se jedva videla i tog trenutka sam otisao u Applestore i zamenili su mi telefon ekspresno, nisu mi ni A rekli, i ja se zadovoljan vratio kuci 🙂

Nije drugde ništa bolja situacija nego kod nas. Drug mi preprodaje telefone iz Mađarske i znalo se često desiti da vraća u Mediamarkt ili Edigital iphone..ništa manje često u odnosu na ostale telefone...uglavnom zbog mrtvih piksela, probijanja svetlosti na ćošku ekrana, itd.

@Nikola
Super analogija ... not. Al' zato mi na Balkanu dobijemo Golfa koji je sklapan u petak pred kraj radnog vremena 😉. I plaćamo ga više nego švabo svojeg koji je sklopljen u srijedu u 11:00 ujutro.

Da li bi Spacemasteru zamenili MTSov iP6 u Epl prodavnici negde u EU?

Nazad
Vrh Dno