Šta je novo?

Pazite se kad kupujete iPhone u MTS-u!!!

• Začetnik teme Začetnik teme Space
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Cekaju da odustanes

@Spacemaster Ja ne kapiram zašto bi Telekom bio kriv za feleričan telefon, kriv je Apple i on treba da ti zameni uredjaj a ne da to ide po dzepu MTS-a. MTS je kriv što to toliko traje, ali očigledno si im prvi slučaj pa se uče na tebi kako to sve funkcioniše. Čitam redovno ovu temu ali malo sam pogubio poentu, dokle si ti stigao, tebi su uzeli telefon, jer raskinut ugovor ili on normalno ide?

Nešo, kriv je onaj ko u dogovoru treba da pokriva uslove servisa. Da su se dogovorili sa Apple-om da im on radi servis, u tom slučaju Apple bi bio taj koga treba teretiti. Kako sad kontam, jasno je da to nisu uradili kako treba, verovatno nemaju SWAP količinu, verovatno nemaju RMA fi, a ja opet ne bih voleo da vidim još koji slučaj ovog tipa, a ubeđen sam da će ih biti, jer telefon ne mora da dođe sa spoljašnjom greškom, može biti HW ili SW greška. Opet nisu se verovatno dogovorili sa Apple-om i to ih košta, tj. nas korisnike će koštati, a i ono malo dogovora koji imaju neće da trpe preko svog džepa nego u mom slučaju treba da trpi opet korisnik.

Sa druge strane, ja nisam uzeo telefon od Apple-a, uzeo sam ga od MTS-a, i mene kao korisnika ne bi trebalo da interesuje šta je i kakav je dogovor na relaciji MTS-Apple, mene treba da interesuje kada ću dobiti telefon bez oštećenja, da li je servis prisutan i koliko se brzo rešavaju reklamacije. U ovom slučaju niko, uključujući mene, nije mogao da pretpostavi da će se ovo desiti, i da MTS ovoliko ne vodi računa. Tužno, da tužnije ne može biti.

Poslednja izmena:
Šta piše na deklaraciji, ko je uvoznik telefona; odnosno na garantnom listu da li piše koji je ovlašćeni servis?
Ako je nwko kupovao od telenora, šta piše za te uređaje, da li je ista stvar kao kod mts?

Šta piše na deklaraciji, ko je uvoznik telefona; odnosno na garantnom listu da li piše koji je ovlašćeni servis?
Ako je nwko kupovao od telenora, šta piše za te uređaje, da li je ista stvar kao kod mts?

Garantnog lista nema. Ima reklamacionog lista sa spiskom mts poslovnica. Na deklaraciji piše da je uvoznik telekom.

@Spacemaster

kako si to kontaktirao Apple? Cisto me informativno zanima, jer ja sam ranije pokusavao i osim one forme za zahtev za reklamaciju, nikakvu dvosmernu komunikaciju nisam nasao.

@svi

sta znaci "saobrazno"? Prvi put za svojih 30+ godina cujem za tu rec, a vidim da je ovde dosta popularna.

Koliko se secam pricalo se da je Telenor skuplji zato sto (pre)prodaje telefone iz MTS-a. Ako je to tacno, da li to znaci da je i za Telenor garancija prakticno nepostojeca? I sta pise na garantnom listu koji dobijate uz telefon u Telenoru?

Manje-više jeste ovde tako kao što si napisao, ali mi svejedno nije baš jasan takav stav. Kupiš nešto i odmah se pomiriš sa time da nemaš nikakva prava kao kupac?
Pravo možeš da ostvariš, ali nažalost treba mnogo vremena i živaca da uložiš u to. Sa stavom "nemam nikakva prava" nikad ih nećemo ni imati.

Imam 40 godina i verujem u ono što sam sada napisao. Primera radi, uspeo sam sa Samsungom da se izborim da da 10godina garanciju na frižider iako je za taj model 2 godine garancija. Svojom su greškom u prodavnici i taj model reklamirali sa dužom garancijom. Naravno, nisu odmah i tek tako na to pristali.

@svi

sta znaci "saobrazno"? Prvi put za svojih 30+ godina cujem za tu rec, a vidim da je ovde dosta popularna.

Saobrazno = istovetno sa/u skladu sa. Ja sam se pre sa izrazom susretao u ugovorima.
Ovde znaci da je proizvod tacno onakav kakvim se opisuje, tj. da nema mana u odnosu na proizvodjacku specifikaciju/deklaraciju/manifest ili kako to vec zovu...

Ma odlicno, daš 1000eur uređaj i nemaš garantni list niti ima ovlašćeni servis. Verovatno je ista situacija i kod telenora?
Mislio sam da po zakonu mora da ima garantni list i ovlašćeni servis. Ili se taj zakon ne odnosi na mts?

Pročitaj zakon o zaštiti potrošača. Nikakav garantni list nije obavezan po zakonu. Za reklamacije je bitna "saobraznost" - čuvena reč koja se često pominje, jer je ona definisana zakonom. Za rešavanje reklamacija je zadužen trgovac, a kupca ovlašćeni servisi i ostalo ne interesuju. Prodavnica u kojoj je kupio proizvod je mesto gde ostvaruje svoja prava.

@bmibmc

Aha, kapiram sada. Hvala.

@desp

Ja sam se odavno pomirio sa tim da ovde nemam nikakva prava i da ova drzava sluzi samo da te **** i da ti uzima sve sto moze, a kada treba negde da te zastiti i omoguciti ti bilo sta, nepostoji. Zato su mi smesne te price da li ce prodajom telefona na crno da se osteti ta nasa vajna macehinska drzava. I upravo zato sam odavno prestao da od nje ocekujem bilo sta, vec se vodim iskljucivo devizom "u se i u svoje kljuse" i vrebam prvu priliku da bezim odavde glavom bez obzira. Inace imao sam slicu (jedna od mnogih) situacija slicnu tvojoj. Kupio sam u Tehnomaniji sony lcd televizor koji su reklamirali sa 5 godina garancije. I samo zbo tih 5 godina sam ga i kupio, jer je bilo jeftinijih koji su mi bili dovoljno dobri. I kada sam kupio i slucajno pogledao garanciju, video sam nekim sitnim slovima na nekoj tamo trecojs trani pise da je garancija 24 meseca. O tome sta je dalje sledilo bih mogao da pisem cetiri strane na forumu. Zakljucak je da sam se TACNO jednu godinu i osam meseci *****avao sto sa Tehnomanijom, sto sa predstavnistvo Sony-ja za Srbiju i da sam na kraju dobio (bar mislim, posto su mi dali neki papir koji mi ne uliva bas poverenje, a hvala Bogu tv radi) tu garanciju. I sad se ja pitam da li sam ja na kraju nesto dobio ili izgubio. Ako sam se ja jebavao skoro dve godine da bih dobio parce papira koje ko zna koliko bi mi znacilo da mi zatreba i ako sam izgubio silne zivce za to vreme, kakvo sam ja pravo onda ostvario i koja je cena tog prava. Da sam znao da ce toliko trajati i da cu se toliko jebavati sa njima, ne bi mi padalo na pamet da krecem u tu avanturu (sto je verovatno i bila njihova ideja).

Drugi put sam kupio ves masinu od njih (Tehnomanija). I carevi doneli masinu kojoj je cela ona prednja maska odvaljena, valjda im ispala negde. Onaj programator i sve ono onako odvojeno i visi. I kaze meni car, ma nije to nista, to malo prdrzi samo rukom dok namestis program i sve to radi kako treba. Ja mu rekao da on majci svojoj pridrzi to rukom, a da meni donesu novu i neostecenu masibu. I tu je malo situacija bila na ivici fizickog sukoba, ali su na kraju popustili i odneli masinu. Posle su me smradovi zvali da mi nude nizu cenu da je prihvatim i slicno, ali sam isterao svoje. Ali opet, po kojoj cenu i zasto je meni sve to potrebno u zivotu.

Poslednja izmena:
@mitar
Zaista ne znam jesu li u proteklih godinu-dve nesto menjali. Ja sam svoj problem (koji sam opisao) resio sa Samsungom; sa tehnomanijom nisam imao nikakav kontakt.

Ne verujem da je to baš tako. Garantni list je oduvek bio obavezan (koliko znam i u inostranstvu je tako). Sta ako kupim nesto u Vranju; treba iz BG da idem u Vranje da nosim uređaj na servis? Sta ako te prodavnice vise nema?
Uvoznik je (bio) obavezan da obezbedi servis i rezervne delove, ne prodavac. Bez toga nije mogao ni da uvozi uređaje.

@bad habbit
Kao što sam rekao, samo uz mnogo cimanja ostvarićeš pravo. Nažalost, sada je tako, ali mi nije teško da se teram sa njima, da nekom posle mene ne bude tako teško da ostvari svoje najosnovnije pravo.

Poslednja izmena:
Meni je vrisnuo punjač,izdržao je 12 dana!!
Da li i punjač podleže garanciji ili samo telefon? Da idem da smaram tete u MTS-u?

Ja sam se odavno pomirio sa tim da ovde nemam nikakva prava i da ova drzava sluzi samo da te **** i da ti uzima sve sto moze, a kada treba negde da te zastiti i omoguciti ti bilo sta, nepostoji.

Nema šta, lepo su te naučili. Zbog takvih kao što si ti nam i šalju ****** jer su kontam svesni da je čovek ovde navikao na sexanje u zdrav mozak. Da je toliko opterećen svojim problemima da će da uzme svoj ****ni ulubljeni telefon i ode kući sav srećan jer *** ipak je to iphone 6. Bolje bilo kakav nego pokvaren.

Al vidi, svi se oni i uzdaju u to, 100% sam siguran. Zavalja ti nešto, zavlači te, pa se misle "valjda će da odustane jednog momenta", ti, ja, mi kao kupci. Ali ne... Ja im to neću dozvoliti. Imam čitavu listu ličnih bitaka sa raznim servisima, prodavcima, sve sam ih dobio. Malo pretim finansijskom, malo rešenjem situacije "pravnim putem" pa da vidiš kako sve može i kako odjednom znaju šta su im obaveze.

- win win mi poslao korišćen monitor kao nov! Zamenili ekspresno brzo, posle rasprave email-ovima.
- win win mi poslao korišćenu grafičku kartu kao novu! Zamenili ekspresno brzo, posle rasprave email-ovima.
- servis gde sam kupio 13 računara počeo da mi vrda oko reklamacije za jedan komp. Te nije naša memorija, te nije naš hard disk (LAŽU, sve njihovo). Čim sam zapretio "naša greška, biće sve rešeno".
- telenor mi dao telefon 6 meseci pre isteka ugovora, dakle isposlovao sam i više nego što mi je bilo pravo.

Itd, itd...

Poenta je jasna: ako im dozvolimo da nas vozaju, vozaće nas sve više i više. Zato je bitno da se ovakvi slučajevi puste u javnost, negativan marketing nikome ne prija i dodatni je pritisak na dotične. Ako ćemo da se prepustimo takvoj lobotomiji od strane prodavaca i ostalih lopina, tako ćemo i završiti. Msm mi smo po meni beznadežna nacija koja čeka da nestane, ali nešto malo dostojanstva ipak moramo da sačuvamo i borimo se za neka prava koliko god je moguće.

Zbog "takvih kao sto sam ja" se nista nece promeniti na gore iz dva razloga. Prvo, gore ne moze da bude, a drugo, ja sam prestao u ovoj drzavi secikesa i prevaranata da bilo sta vise kupujem i od nje ocekujem. Narocito elektronsku robu vise ovde ne kupujem. Ko ima zivaca da se bori sa njima, neka se bori. Ja sam se borio 30 godina i od mene dosta. Sada neka neko drugi preuzme. Ja sam shvatio da je jedini efikasan lek protiv ove drzave, da odes iz nje. I ja na tome radim i to mi je cilj. A vama koji ostajete, srecno u borbi protiv vetrenjaca. Sreca ce vam svakako trebati.

@desp
Mislim da je sve bilo ovako i u prethodnom zakonu, pisao sam nekoliko puta o razlikama između garancija i reklamacija, i pravima potrošača. Zakon je javno dostupan, slobodno pročitaj, nema potrebe da veruješ da je nešto ovako, ili onako.
@Branco
Punjač nije potrošna roba, i, verovatno, imaš pravo na reklamaciju.

@Bad
Nije nigde crno-belo i moras svugde da se boris. Videces kad odes 🙂 Bez obzira sta ljudi pricaju.

Poslednja izmena:
Znam. Al' da uhvatim bar malo i tog belog, da vidim kako to cudo izgleda. Ovde belo mozes da uhvatis samo ako se drogiras.

Pa ovde su problem kolicine telefona na stanju. Sva pozitivna iskustva koja su ljudi ovde izneli su zahvaljujuci tome sto je bilo telefona za zamenu, a i zasto bi tamo neko ko barata sa apple proizvodima i poznaje apple urusavao ugled firme kad moze lako da mu da drugi primerak?

Verujem da je mts hteo da odradi sve po ps-u gde su cak isli dotle da sklapaju onu kocku 🙂 medjutim zbog "raznoraznih" koji su zbog svojeg d***ta jurili margine i bonusa na plate rasprodali sve pa i kolicine za swap/rma misleci da ce sve proci butter smooth i sad na kraju kao rezultat toga imamo ovakvu temu.

Spacemaster, kako da ti mts uopste izadje u susret kad trenutno ni u teoriji ne mogu da ti zamene telefon, a sva ona prica i zavlacenje je obicna kupovina vremena. Tvoje je odes tamo i hvatas za gusu odgovorne osobe i zahtevas povoljnosti zbog stanja u koje su te doveli. Nemoj da zbog pametnjakovica krivis celu firmu.

vrati novce i uzmi nexus 6

Čovek mora da juri i okrivljuje baš firmu od koje je kupio taj telefon (koja je još i uvoznik). Toj firmi je platio i ta firma svojim lošim sistemom dozvoljava sve radnje koje se dešavaju. Možda već sutra u toj istoj poslovnici neće videti iste ljude, već neke potpuno druge... Da li da onda očekuje odgovor tipa "To Vam je Pera prodao, a on je dobio otkaz i ovde više ne radi, nismo mi krivi"? 🙂

Neda mi se čitat sve ... no ja nebih krivio prodavača 🙂.
To je više politika Apple kompanije, odnosno način na koji Apple operira, kako s distributerima tako s dobavljačima. Dobavljače se guzi na jedan način, distributere na drugi.
Sad sam u drugoj firmi koja uzima Apple telefone od VIP-a ... ista stvar kao ko što je opisano u prvom postu. A radi se drugom najvećem provideru/distributeru u državi (konkretno Hr).

Ipak pročitraj, nije ovo do Apple-a, nego do loše dogovorenog dila na relaciji Apple-MTS.

@Bad Habbit
Imaš opciju "četa" i to poodavno. Po završetku obično ako nije zatvoren slučaj dobiješ mail, preko koga pristupaš upitniku i preko koga možeš da uložiš žalbu. Sve čitaju.

Stvarno, kako je Svemoguci Apple dozvolio da neko ovako radi sa njihovim proizvodima. Zasto to bozanstvo Apple dozvoljava da im neko rusi ime? Zar nismo tolike godine cekali da dodju bas da se ovo ne bi desavalo? I onda, sta? Isto kao i svi drugi? Ipak Apple nije nista spec?

Pa u ovoj temi smo bar naucili da ljudi po 3 puta menjaju Apple telefon kako bi tek 4 zaboli da bude skroz ispravan, sto je najgore, zadovoljni su 🙂

Moguce da je i MTS zbog ovoga upao u zamku, tj nije racunao na toliki proceat neispravnih uredjaja i nema spremno toliko zamenskih telefona. Vidimo samo ovde na forumu da ih se dosta vraca.

Poslednja izmena:
***a, koliko vidim MTS je sklopio ko-zna-kakav ugovor sa Apple-om, a onda su računali da iPhone mogu da prodaju kao što prodaju i svaki drugi...Tipično pilićarski, kao što uostalom kod nas funkcioniše 99% svih firmi...
Ovde ni svetske multinacionalne kompanije ne funkcionišu kao u domicinalnim državama, već sve ide uz tradicionalni "srpski začin" zvan ajklavost.
Jedino što nisu računali na to da su Apple korisnici navikli na jedan sasvim drugačiji tretman, pa je sada problem što se vraća aparat koji ima "tačkicu". I treba, za 1k evra NE SME da ima ni tačkicu!!!

@Space

Da sam na tvom mestu još poodavno bih otišao u poslovnicu MTS-a gde sam kupio aparat i ne bih izlazio dok mi ne bi dali nov, isti model. Naučio bih napamet deo zakona i ponavljao bih kao papagaj koja su moja prava.
Koji su ovo pilićari, da čovek ne poveruje!!!

@hidrogen.net

Ovde je problem MTS, a ne Apple. Niko ne pravi 100% savršene uređaje, ali se Apple razlikuje od ostalih (a to bi trebalo da funkcioniše i kod nas) činjenicom da apsolutno poštuje stav kupca koji MORA da bude zadovoljan!

Poslednja izmena:
Znaci Apple postuje kupca i nejgova prava? Kupac apsolutno mora da bude zadovoljan? Sta je onda ovo? Odakle ovakva tema? Kriv je MTS? Zasto onda ne mozemo to isto reci i za ostale proizvodjace, zasto ne mozemo reci da je i tu kod resavanja ovakvih situacija kriv MTS, a ne proizvodjac? Po cemu je to Apple specijalan, zaista me zanima?

Nisi skontao, pre svega su specijalni kupci Apple proizvoda, oni su uzvisena bica pa ne tolerisu ono sto drugo tolerisu...
Onda naravno da nije Apple kriv jer on postuje kupca, i nije Apple kriv ako je los sporazum sa MTS, kako god okrenes nije Apple kriv, a nije ni kriv sto svaki dan nice neka tema/post sa nekim problemom sa iP6 i potreba za zamenom iako ih je svega nekoliko na forumu...

Da sam na tvom mestu još poodavno bih otišao u poslovnicu MTS-a gde sam kupio aparat i ne bih izlazio dok mi ne bi dali nov, isti model. Naučio bih napamet deo zakona i ponavljao bih kao papagaj koja su moja prava.
Koji su ovo pilićari, da čovek ne poveruje!!!
Jesu pilićari na kvadrat, ali nema tog zakona koji ti obezbeđuje novi aparat ako sediš u prodavnici. Ja svima preporučujem da nauče koja prava imaju, nekoliko puta mi je puno pomoglo u komunikaciji sa nadobudnim i bezobraznim trgovcima.

Spacemaster, kako da ti mts uopste izadje u susret kad trenutno ni u teoriji ne mogu da ti zamene telefon, a sva ona prica i zavlacenje je obicna kupovina vremena. Tvoje je odes tamo i hvatas za gusu odgovorne osobe i zahtevas povoljnosti zbog stanja u koje su te doveli. Nemoj da zbog pametnjakovica krivis celu firmu.

Da li je moguće da ovo pišeš...

Što prodaju telefon za koji ne mogu da obezbede adekvatnu podršku????? Da uzmu 800, 1000 eura znaju, a ako bude neki problem snaći ćemo se?!!

Nema tu pametnjaković i firma, prava firma je odgovorna za svoje zaposlene!!! Zato postoje šefovi, kontrole, nadzornici, da kontrolišu rad jedni drugih kako bi u tom lancu uvek sve bilo ok, a sve da se spreči da kupac bude nezadovoljan. A kod nas je to normalno, a po nekima ispada i poželjno. Jel taj lik sa glupog šaltera dogovorio dil sa apple-om, da mts prodaje iphone bez servis podrške? Verujem da nije.

Ovo bre nije normalno šta vi pišete. U ovom slučaju konkretno ti. Valjda ti to uradi život u ovoj ****noj smrdljivoj usranoj zemlji, navikneš da te **** ko stigne.

Nazad
Vrh Dno