Šta je novo?

Pazite da vas ne pojede nesto iz kompa :-)

stereo

Čuven
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poena
630
E pa ljudi bio sam sa drustvom na Lan party-ju i jedan od njih nije imao lan kartu, pa smo mi potegli da je ubacimo u njegov komp.

A kad smo ga otvorili samo sto nas nesto nije pojelo... :d

Prosudite sami po slikama...

Slatko smo se nasmejali i zezali ga do ujutru :whip:

Prilozi

• Kuler na procu.jpg
    Kuler na procu.jpg
    111.9 KB · Pregleda: 943
  • prasina sa graficke.jpg
    prasina sa graficke.jpg
    86.6 KB · Pregleda: 898
  • napajanje.jpg
    napajanje.jpg
    92.2 KB · Pregleda: 845
Poslednja izmena:
pa mogao si i da navedes ko je bio sa tobom na tom LAN party_u i cija je ona ruka koje je posegla u samo grotlo tog kucista :D

elel salim se, taj kompjuter je u mrezi dobio ime ASHTRAY

Pa gde je taj lik drzao komp :)
Pitam li se koliko dugo nije otvarao kuciste...

Ovaj PC je star oko 1-2 godine, drzan je na podu, verovatno blizu prozora. Kolicina prasina jeste poveca, ali nije nista specijalno.

Apsolutni rekorder (od onih kojima sam licno prisustvovao pri otvaranju) je jedna 386 koja nije otvarana 6 godina, i koja je konacno otvorena iz razloga sto je crkao flopi,a nedugo zatim i vent u napajanju. PC se inace nalazio u magacinu potrosnog materijala (pak-papiri i slican "kancelarijski materijal") i sluzi za stampu faktura pri izdavanju robe.
Elem, ono "chupavo" parce prasine & stroke sa 2. slike je bilo preko celog podnozja kucista (visine negde oko 2cm), a na flopiju je nadjeno gnezdo misha tj. gomila sitnih papirica od novina i tragovi piskenja i kakenja doticnog. Mis je ulazio kroz pozadinu racunara, na mestu gde je falio jedan od onih bracket-a. Elem, razlog crkavanja flopija je bas to "vrsenje nuzde" malog sivog zlotvora...
Sta dalje reci sem da je ceo PC podvrgnut kompresorskom izduvavanju prasine i zameni flopija i ventilatora. Sve ovo se desilo 2002, a PC i dalje radi...

Za takve namene se koriste drugacija kucista, postoje linije racunara koje se prodaju za industrijsku primenu, sa fileterima, metalnim tasturama, zasticenim monitorima itd...

Ovo sto je stereo okacio stvarno nije strasno. Ne preterujem.
Uostalom, javice se srafcigerasi sa kojom fotkom. Ja se setim da uslikam kada je posao vec zavrsen, a i nekako mi zao da se dohvatim fotoaparata u blizini neke slicne deponije.

mihailo je napisao(la):
Ovo sto je stereo okacio stvarno nije strasno. Ne preterujem.
Uostalom, javice se srafcigerasi sa kojom fotkom. Ja se setim da uslikam kada je posao vec zavrsen, a i nekako mi zao da se dohvatim fotoaparata u blizini neke slicne deponije.

Tacno. Ovo manje vise oslikava masinu prosecnog (nemarnog) korisnika...

Mare je napisao(la):
Za takve namene se koriste drugacija kucista, postoje linije racunara koje se prodaju za industrijsku primenu, sa fileterima, metalnim tasturama, zasticenim monitorima itd...

...Jedino su najmanje 5X skuplji...

Ja dok sam bio srafcigeras sam jednom prilikom dobio 10 racunara iz gimnazije na servis.

Koliko se secam to su bile neke Cyrix makine i ono sto sam video kad je otvoren prvi je bila havarija.

Zamislite da na ploci u visini PCI slotova postoji sloj prasine tako da se i ne vidi lak na ploci dok je hladnjak na procesoru odavno "odvrteo" svoje posto je to bila na prvi pogled samo jedna ogromna grudva prasine. Napajanja uopste nisu imala proreze za hladjenje, sve je bilo totalno zatvoreno. Cak sam i iz flopija povadio neverovatne kolicine prasine. Znaci da se ne lazemo - iz svakog sam izvadio bar po jednu kesu prasine i bljaka i ko zna cega jos ne. U ovim nije bil miseva, ali sam ih zato video koliko hoces u drugim racunarima.

Ali ubedljivo najgora scena ikad sto se tice servisa je kad sam uzeo na servis racunar iz jednog kafica koji im je stojao ispod sanka.
Racunar onako prvljav, ali nista sad posebno da se covek uplasi. Odnesem ga u servis, otvorim kuciste i nailazim na prizor kao u horor filmu. Cela unutrasnjost kucista je bila ispunjena bubama koje su krenule da mi iskacu na sto u servisu. U trenutku sam se toliko uplasio (citaj: usr'o) da sam racunar skoro zbacio sa stola.
Ma kakvi bre filmovi strave i uzasa - posle ove scene sam non stop sanjao svasta (ne moram reci da mi bube nisu bas omiljene zivuljke). A kuda su usle pojma nemam - kuciste je bilo bas fino zatvoreno sa svih strana.

Brrr, najezim se samo kad se setim...

Mare je napisao(la):

Hehe, oni da su hteli da se otvore za to kuciste, verovatno bi do sad i promenili masinu za "malo" nesto jace, a ne bi 386 vozili vec 10 godina... ;)

Ali:

Srga je napisao(la):
...dok je hladnjak na procesoru odavno "odvrteo" svoje posto je to bila na prvi pogled samo jedna ogromna grudva prasine...

Iz tog razloga je bilo koji 386 ili 486 (do 66MHz) najbolje resenje za mesta gde se traze ultra izdrzljive masine. Nema kuler, pa nema sta ni da stane. A ventilator u napajanju i ako se zaustavi, nije preterano strasno, posto ceo racunar vuce mizernu kolicinu el. energije. Pentium I se vec "zakucava" povremeno ako mu stane kuler... :smash:

Shta da vam kazem, jednom sam nashao nechiji shtek vutre u kucishtu (rachunar jedne firme)...:) :d

Ovo na slici nije nishta strashno, vidjao sam sve i svashta u kucishtima onih koji drze pse u stanu, a kucishte na podu...

mitnick je napisao(la):
Ovo na slici nije nishta strashno, vidjao sam sve i svashta u kucishtima onih koji drze pse u stanu, a kucishte na podu...

Nemoj mi reci da si video stene u kucistu ;) (shalamala)

P.S. Jeste da sam ovo vec jedared rekao, ali cu ponoviti: kod jedne sekretarice u firmi sam nasao 3 CD-a (diska, ne uredjaja) u unutrasnjosti PC-a. Masina je crni Compaq Evo i ima razmak od oko 2.5mm izmedju onih "frontova" napred (maskica za prazna mesta). Valjda je zena istripovala da je to neki najsavremeniji slot-in CD drajv, pa je marljivo hranila PC :)

P.P.S. Nevezano za racunare: komshija me zvao pre par godina da mu pregledam VCR, posto nije hteo da uzme kasetu u leziste. Razlog: u VCR je neko (a reche da su mu bili sestrici pre toga) ubacio krisku hleba sa margarinom i marmeladom. Upisho sam se od smeha :p

mitnick je napisao(la):
Shta da vam kazem, jednom sam nashao nechiji shtek vutre u kucishtu (rachunar jedne firme)...:) :d

Kakva je bila? :smoke: :D

Poslednja izmena:
pa sta da kazem osim kao onaj sa televizor:
pa dobrooooooooooo,

ja nisam serviser i nemam pristup velikom broju racunara tako da je ovo za mene bilo bas doooosta prasine,

ah da inace komp je stajao u sobi na podu ispod stola u cosku a taj ortak inace i pusi mnogo, tako da je i spoljasnjost kompa bila bran boje
i odatle je sve i pocelo jer kad smo povadili kompove bilo je: belo, belo, belo, braon, belo, belo ....

i ovo kad smo videliiiiiiiiiiiiii :)

* zamislite sledecu situaciju. dolazi "gospodin co'ek", odelce, kravata, sve regularno, nosi laptop u torbi, opet sve regularno, da se proveri zasto koci u radu. otvara kolega laptop (samo ekran podize), kad iz tastature pocinje da izlazi pravi crv i pocinje da gmize po tastaturi. od tad dobro znam sta su i kako izgledaju internet worm-ovi :d a ceo laptop izgleda kao reklame za Jeep Cherokee, sav blatnjav - FUJ!

* stampac HP LJ 1010 - upao grozd crnog grozdja u stampac (!) ali su ipak probali da stampaju, misleci da mu nece nista biti

* stampac HP LJ 1010 - stampac ne uvlaci papir - ispod tonera, 'ladno stoji cesalj za kosu (onaj sto se nosi u dzepu sakoa :d)

* evo jednog bisera koji sam uspeo da ovekovechim. naime, procesor se pregrevao, pogledajte sliku i bice vam jasno i zbog cega. :zgran:

bilo je takvih bisera jos, ne mozete ni da zamislite...

Prilozi

• Image(26).jpg
    Image(26).jpg
    44.1 KB · Pregleda: 386
Poslednja izmena:
Falcon je napisao(la):
* zamislite sledecu situaciju. dolazi "gospodin co'ek", odelce, kravata, sve regularno, nosi laptop u torbi, opet sve regularno, da se proveri zasto koci u radu. otvara kolega laptop (samo ekran podize), kad iz tastature pocinje da izlazi pravi crv i pocinje da gmize po tastaturi...

Hehe, a da na poklopcu ne stoji logo "Apple"??? Zbunio se crvic...;)

Samo mi nije jasno kako neko moze ovako masinu da drzi...boze boze sto sve mogu vidjeti...:D
Poz...

ovaj thread bi definitivno trebao postati sticky!
ja sam u svom kucistu (koje inace redovno cistim) leti sem velikih kolicina prasine nalazio i mtrve insekte i to uglavnom komarce :D. mogu vam se pohvaliti da mi hladnjenje na kucistu obavlja i posao ubijanja komaraca :d! nista lepse nego kad vidis komarca kako leti oko fan-a na strani kucista i samo cujes bzzzzuuup! - znas da je jos jedan komarac odsvirao svoje!

Ne znam, ja otvaram kućište jednom u dva meseca i tad ima samo po koje zrnce prašine na kuleru od proca. Na dnu isto po malo, ali jedva da se uoči na prstu, jer cela kanta stoji na podu. Da l' sam uredan ili šta, tek - nikad ovakvih problema nisam imao...

P.S. Al' sam pokvario zabavu, je l' da :)?

Ne vidim zašto bi neko koristio usisivač kad komp i onako stalno usisava po defaultu. Ako dovoljno dugo držite uključen komp usisivač vam i ne treba. :d

ja imam graficku koja svetli i privlaci komarce...a kad pridju, samelje ih kuler sa procesora (legendarni thermaltake9+:mad: ) tako da ni ne pomisljam da kupujem neke raid-e ili slicno :D :D :d

Falcon je napisao(la):
evo jednog bisera koji sam uspeo da ovekovechim. naime, procesor se pregrevao, pogledajte sliku i bice vam jasno i zbog cega.

Blato umesto paste,i ne treba ti ventilator. :D ;)

Kada sam se vratio iz nesvesti posle ovih horor slika, imao sam nocne more, i to budan.Kako nije sram ljude da drze ovakvu opremu?

1) Boli ih uvo.
2) Ne razumeju se u hardware.
3) "Sto ja da se petljam, odnesem u servis i cao".

Milion je razloga.

Ako se ovde svi razumeju u racunare, ne znaci da se oni "napolju" razumeju. Meni, na primer, nikada ne bi palo na pamet da svojerucno menjam lezaj tocka na kolima (ili neki slican "jachi" zahvat).

Tako nesto prenesi i na korisnika racunara. Masa njih sem da upali/ugasi PC, instalira/deinstalira igru, surfuje po netu i navuce tonu virusa i ne zna nista vise... a kamoli da se "hvata" srafcigera u odsudnim trenutcima ;)

Problem je sto je racunar previse mistfikovan u sirem krugu korisnika. Za mnoge je to crna kutija sa sijalicama... i "samo da je pentiJum!".. pa jos i cetvorka! I onaj tanak "kakoonobese" LSD monitor... (hehe, omiljeni quote).

Mnoge jednostavno ne interesuje... "bitno da radi" sistem.

Odlutah sad u filozofiju i u zhesci offtopic... oprostite na preopshirnosti.

kaze se tanacki monitori i mlogo volu da igraju one paljevinske igrice

Ja sam jednom otvorio matricni stampac da vidim zasto ne radi i nasao crknutog misa unutra, stao jadnicko na vod od 220V i zapisao ceo stampac i to tako stajalo ko zna koliko dok nisu pozvali odrzavanje.

Nego, jel zna neko da li je ta masina bila AMD ili Intel :d

Poslednja izmena:
sinoc sam ocistio kuler i smanjio temperaturu procesora za 13-15 stepeni.

Ja jednom nedeljno otvaram kućište i čistim sve komponente. Tastaturu čistim jako detaljno jednom u dve nedelje, miš alkoholom svaki dan. Možete onda da zamislite koliki meni užas predstavlja mašina sa ovih fotografija... :smash:

Vrh Dno