Šta je novo?

PayPal u Srbiji od 2015. (2010.)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovaj zakon koji zabranjuje ljudima iz Srbiji da otvaraju devizne racune u inostranstvu je najveci problem. To je bilo i onda to je i sad problem jer je paypal neka vrsta racuna. Sve dok ta odreba zakona bude na snazi paypal nece omoguciti uslugu.
Nema potrebe da hejtujete PayPal ili Amere, mozda nas oni i ne vole ali zasigurno vole nas novac i nikad ne bi od zarade odustali zarad nekih principa i gluposti ili zato sto "ne stojimo dobro sa Amerima", pa nisu oni Srbi. Sta mislite zasto su neki odavde uspeli da se registruju birajuci okolne zemlje u adresi, mislite da paypal ne moze skontati da su iz Srbije? Zazmure tu i tamo zato sto imaju koristi od toga, zaradjuju.
Tamo je novac osnovni pokretac i price da oni ne omogucavaju uslugu zato sto nas mrze je prilicna nebuloza.
+1
Meni je PP na Hrvatsku, a plaćam iz Srbije, tako da 100% znaju da je nalog "modifikovan", ali mi za sada gledaju kroz prste - npr. kada sam pokušao da prošle godine da platim nešto što sam bidovao dok sam bio na GO u Grčkoj, odmah mi je stigao mail u kome me mole da potvrdim da sam to ja, pošto su na osnovu IP adrese skapirali da se nalog ne koristi iz Hrvatske, već iz Grčke.
Osnovni problem su naši zakoni, tj. zakon o platnom prometu i sve dok se tržište novca ne liberalizuje (kao kod komšija), PP nećemo imati.

Dobro, dok ne počneš da obrćeš neke malkice veće svote novca, onda te blokiraju.

Inače paypal nije neka vrsta računa, već posredstvo u plaćanju. Neki paypalu slični servisi poput MB rade bez problema sa Srbijom i sa ovakvim zakonima kakvi su sada.

Poslednja izmena:
Završio se mandat. Niko više i ne spominje, izvinjavam se svima kojima nisam, u potpunosti, verovao kada su nagoveštavali da je ovo sve bio politički stunt za izbore. :)
Nije valjda da si im verovao da će da nam pomognu i obezbede uslove za PP?
Sve dok je Srbistan poluzatvorena država u kojoj mogućnost da pogledaju u tuđe dvorište ima cirka 25% ljudi, dotle će i vlastodršci ovde da manipulišu neznanjem i neobaveštenošću. Iliti, boli njih ona stvar za PP i online plaćanje, 2/3 stanovnika je funkcionalno nepismeno, pa nema pojma šta je PP.

Dobro, dok ne počneš da obrćeš neke malkice veće svote novca, onda te blokiraju.

Inače paypal nije neka vrsta računa, već posredstvo u plaćanju. Neki paypalu slični servisi rade bez problema sa Srbijom i sa ovakvim zakonima kakvi su sada.
PP jeste posrednik u plaćanju, ali otvaranjem PP naloga krši se zakon o deviznom poslovanju, s obzirom da je zabranjeno našim građanima da poseduju neki od računa u nekoj inostranoj državi, a PP defakto (i dejure) jeste račun u inostranstvu.
Kako rade ostali ne znam, ali kako sada stvari stoje rezident ove države ne sme da otvori nigde račun, osim u Srbiji - zato su i strane banke kod nas registrovane kao domaće banke sa stranim osnivačkim kapitalom.

Poslednja izmena od urednika:
PP jeste posrednik u plaćanju, ali otvaranjem PP naloga krši se zakon o deviznom poslovanju, s obzirom da je zabranjeno našim građanima da poseduju neki od računa u nekoj inostranoj državi, a PP defakto (i dejure) jeste račun u inostranstvu.

Ti otvaranjem PP naloga ne otvaraš račun u inostranstvu, već vezuješ svoj račun iz domaće banke za PP nalog. Te dve stvari nisu isto i ne treba da se brkaju.

U Argentini recimo je za samu kupovinu deviza u državi potrebna overena dozvola poreske službe, a sam izvoz novca je još rigorozniji. Pa nemaju nikakvih problema sa PP, a njihovi zakoni se daleko više kose sa njime. A takvih zemalja koji ima još.
http://akter.co.rs/26-ekonomija/8148-argentinci-besni-zbog-kontrole-kupovine-deviza.html
http://www.mondo.rs/s249517/Info/Svet/Sirom_Argentine_cuje_se-_devize_devize.html

Poslednja izmena:
Nije valjda da si im verovao da će da nam pomognu i obezbede uslove za PP?
Sve dok je Srbistan poluzatvorena država u kojoj mogućnost da pogledaju u tuđe dvorište ima cirka 25% ljudi, dotle će i vlastodršci ovde da manipulišu neznanjem i neobaveštenošću. Iliti, boli njih ona stvar za PP i online plaćanje, 2/3 stanovnika je funkcionalno nepismeno, pa nema pojma šta je PP.

Ti valjda znaš koliko muka imam zbog toga što sam spreman da poverujem ljudima. :)

Eno ga Slobo, sad se nešto dogovara sa ortacima na Twitteru. Kontempliraju. :d

Ti otvaranjem PP naloga ne otvaraš račun u inostranstvu, već vezuješ svoj račun iz domaće banke za PP nalog. Te dve stvari nisu isto i ne treba da se brkaju.

U Argentini recimo je za samu kupovinu deviza u državi potrebna overena dozvola poreske službe, a sam izvoz novca je još rigorozniji. Pa nemaju nikakvih problema sa PP, a njihovi zakoni se daleko više kose sa njime. A takvih zemalja koji ima još.
http://akter.co.rs/26-ekonomija/8148-argentinci-besni-zbog-kontrole-kupovine-deviza.html
http://www.mondo.rs/s249517/Info/Svet/Sirom_Argentine_cuje_se-_devize_devize.html

Otvaranjem naloga ti vezuješ kreditnu karticu za PP nalog, tako da u trenutku plaćanja novac ide najpre na PP nalog, a sa njega na PP nalog prodavca, pa eventualno na račun prodavca. Dakle, u jednom trenutku ti imaš devize na PP nalogu, što je po našem zakonu zabranjeno.
Poenta ovog restriktivnog zakona o deviznom poslovanju je bila da se onemogući odliv deviza iz zemlje, pošto nisu bili sigurni da će na drugi način moći da ih zadrže. Sam zakon je još iz Slobinog vremena i niko ga do sada nije menjao zato što im je odgovarao.

Poenta ovog restriktivnog zakona o deviznom poslovanju je bila da se onemogući odliv deviza iz zemlje, pošto nisu bili sigurni da će na drugi način moći da ih zadrže. Sam zakon je još iz Slobinog vremena i niko ga do sada nije menjao zato što im je odgovarao.

Onda objasni kako Argentinci imaju pp, a imaju daleko restriktivnije zakone što se tiče deviza od nas? :)

Argentincima su uveli PP ranije, a koliko vidim ova pravila su relativno nova.

Onda objasni kako Argentinci imaju pp, a imaju daleko restriktivnije zakone što se tiče deviza od nas? :)

Mozda imaju restriktivnije zakone ali u njemu verovatno nema nebulozna odredba da "drzavljani Argentine ne mogu otvarati racun u inostranstvu".

Kako moze moj zakon meni da zabrani da otvorim racun preko? Da li Svajcarsku/Monako/X drzavu boli uvo da zove moju maticnu drzavu i proverava da li je zakonito da ja drzim pare i placam porez navedenoj drzavi? Evo ja imam racun u drugoj drzavi, hoce sad da mi bane na vrata porezna/murija? Pitam se gde Djokovic drzi pare i kome placa porez, to je takodje veoma tesko za proveriti od strane nadleznog organa :p.

Inace paypal nije nikakav racun, u krajnjem slucaju i da jeste, neka otvore kancelariju u Srbiji i ako bas moraju neka i servere drze ovde i placaju porez ovde i to je to, lako resivo, ali nije problem to uopste, nego malo (nepostojece) trziste u odnosu na cimanje i rizik da dodje ovde. A ko zna na koju su prepreku naisli u razgovorima sa "vlasnicima drzave", sad nas vlast laze od 2006e, a paypal je iskulirao celu tu pricu posto su to gospoda ljudi koji jure profit a ne pravdu, a ovde profit videli nisu pa su produzili dalje.

Inace to malo trziste se svodi na sacicu nas sa Bencha i to je od prilike to.

A to sto Bosna, Hrvatska i Albanija (?) imaju.. verovatno iz istog razloga sto EA baca pola milijarde dolara na igru i onda literalno uradi sve sto je u njihovoj moci da igra ne uspe, iz istog razloga sto Nokija isto uradila sto i EA samo dodajte jos koju nulu.. ima primera koliko hocete.

Ne znam sto se ova tema vise vrti, ja sam cekao cekao (i to ne od 2006 kao neki nego duplo krace), i na kraju odustao i snasao se (kao i za druge stvari u zivotu u Srbiji), mlatite praznu slamu, modovi lepo neka spoje ovu temu sa SF @ Benchmark, i da organizujemo paypal ture do Bosne kao sto imamo ture do Madjarske, Italije i gde vec ne i eto resenja i za jedne i druge.

A je l probao neko neki servis za virtuelne kartice? Evo jedan od rezultata sa google http://www.instantvirtualcreditcards.com/
Verovatno ima dosta ovakvih servisa koji su prevara, ali siguran sam da ima neki koji stvarno radi.

Pa jesmo probali. Entropay se zove :)
Min. iznos za prenos je 20$, fee je 4.95%

Možda sam već i pisao u pitanju je otvaranje naloga iz Srbije, sa poklon karticom iz Hrvatske (Visa Avenue Mall)

Kartica se može nabaviti u Zagrebačkoj banci, i prevashodno je namenjena kao poklon, ono kada nećete da nagađate šta da kupite za rođendan ovo poklonite.

Kartica može da se kupi u sledećim apoenima: 100kn - 1509din, 200kn - 3018din, 500kn - 7546din i 1000kn - 15092din

Postoji jednokratna naknada od 8kn (100kn i 200kn) i 10kn (500kn i 1000kn)

Registracija na PP je veoma jednostavna, sve podatke popunjavate kao za Srbiju, stim da kao državu navodite Hrvatsku, možete čak i naći neke podatke iz Hrvatske pa registrovati sasvim je svejedno.

Nakon prvog korišćenja potrebna je verifikacija kartice, nazovete Zagrebačku banku (možete i preko Skype, ukoliko imate uplaćenu pretplatu za besplatno zvanje, a možete i iz Srbije) da vam daju podatke o poslednjoj transakciji i tu se nalaze brojevi koje unosite na PP i time imate punopravni i verifikovani nalog.

Svaki put kada potrošite tu karticu sledeće dodavanje je bez verifikacije i zvanja banke, samo jednom to uradite i rešen je problem.

Naravno veliki problem predstavlja kako doći do kartice, ali ako neko ide za Hrvatsku (Osijek) ode do Avenue Mall i kupi karticu, nije potreban dokument na uvidu, dok u Zagrebačkoj banci jeste, takva poslovna politika.

To je neko moje iskustvo koje do sada lepo i dobro traje što se tiče plaćanja i veoma sam zadovoljan, koristim PP bez ikakvih problema, a kada mi kartice treba zamolim nekog ko ide do HR i uzmemi ponovo, mahom je to 500kn pa služi mesec dana, sitnije stvari kupujem i ne skupe.

Napomena: Ovo je sistem koji već jako dugo traje i mahom se vezuje za kupovinu (Virtual Credit Card) koje služe samo za verifikaciju naloga, ima ih mnogo na internetu, kao i sajtova koji ne samo da nude za PP nego i za druge servise.

Poslednja izmena:
A je l probao neko neki servis za virtuelne kartice? Evo jedan od rezultata sa google http://www.instantvirtualcreditcards.com/
Verovatno ima dosta ovakvih servisa koji su prevara, ali siguran sam da ima neki koji stvarno radi.

Ukoliko želiš samo verifikovan nalog na PP savetujem ti da pogledaš ponude na TalkGold forumu, imaš tih kartica brdo od 3$ pa nadalje, i možeš videti iskustvo drugih korisnika, dali su prevareni ili ne, kao i druge smernice itd... materijala kao i ponude ima koliko god hoćeš sa raznim mogućnostima

Kako moze moj zakon meni da zabrani da otvorim racun preko? Da li Svajcarsku/Monako/X drzavu boli uvo da zove moju maticnu drzavu i proverava da li je zakonito da ja drzim pare i placam porez navedenoj drzavi? Evo ja imam racun u drugoj drzavi, hoce sad da mi bane na vrata porezna/murija? Pitam se gde Djokovic drzi pare i kome placa porez, to je takodje veoma tesko za proveriti od strane nadleznog organa :p.

Nijedna drzava ne moze fizicki da ti onemoguci da igde otvoris racun osim ako te ne ubije :) (jer da te zatvori u neku rupu i zabrani sav kontakt sa svetom uvek postoji sansa :p)
Nego, postoji razlika izmedju toga da ti onemoguci i da je nelegalno.
Djokovic ako je rezident Srbije, on krsi zakon Srbije - ali ko SME da kaze nesto o tome? (ko tek sme da uradi nesto javno)

Ako te neko prijavi da imas racun vani, da dosla bi policija da nesto uradi (sta? nemam pojma, mislim da niko nije ispastao zbog toga ikada, osim ako nije bio neko na poziciji pa se nije svidjao ostalima :D)

Imaj na umu da ti druge drzave ne brane da otvaras racun - niti ih zanima da te obavestavaju da time krsis zakon svoje drzave.
Ali da placas porez drugoj drzavi, ne mozes osim ako ne postoje zakonski okviri za to.

Izvinjavam se na malo razbacanom postu, tek sam ustao :)

Respect za budjenje u 2 ujutru :d.

Neka dodje policija slobodno, da ih lezerno posaljem nazad :p. Bas me zanima koji ***** je pravio taj zakon i kako izgleda (zakon, ne ***** koji ga je pravio), kada ne mogu da mi zabrane, znaju niti dokazu da imam i koristim racune u drugim zemljama :p.

Inace ovo ne moze da bude prepreka za paypal.. paralela bi bila kao da neko konstatuje "X banka ne moze da omoguci Srbiji svoje usluge zato sto zakon RS ne dozvoljava posedovanje racuna u inostranim zemljama.". Zato lepo dodje banka i legalno se "inkorportuje" ovde, kao sto ih i ima 80-90% stranih banaka. Nego jednostavno 99% Srbije ne zna ni sta je paypal uprkos spamu u javnosti od 2006, oni rade za pare a ne za srecu nas Benchovaca. Po meni ni ne treba da dodju sve dok u Srbiji ne bude omogucena kupovina preko interneta i ne budu se stekli uslovi da se plate normalnije kurirske sluzbe od domacih/uvede se neki standard i kontrola domacih sluzbi (a ne da otvaraju pakete i vade sta im treba, a posle ko te yebe nisi osigurao paket izvolite 3000 dinara). Takodje naziv drzave da se ne menja jedno 5 godina, pa da lepo pise Serbia na svakom sajtu, iz vise razloga (a i iz principa).

Poslednja izmena:
*Ko kaze da je ovde 2 ujutru :)

Elem, zakon je pravljen jos u Titovo doba - kada je ovo bila sasvim normalna stvar. Ko je radio u drzavnim sluzbama (policija, vojska) nije ni imao pravo na pasos, koliko sam razumeo :)
Niko to ne moze da kontrolise realno, bez neke zajednicke kontrole (kao sto do skora nisu mogli Nemci da kontrolisu tax-evasion kad njihovi otvore racun u CH).

Pazi, niko nece tebe ili mene da dira ako otvorimo racun u Svici, niti ce nase gastarbajtere ako ne zatvore racun kad se vrate ovde u penziju (sto moraju da urade po zakonu :D). To je samo ostatak iz Titovog vremena koji niko vise ne primenjuje verovatno. Moze da se primenjuje u stvari jos manje od poreskog zakona - ti legalno nemas pravo da zaradis negde a ne prijavis to u Srbiji (ali ko od gastarbajtera prijavi prve godine rada, iako je duzan :D).
Ali zato smeta za PP 99%.

Ako mislit da su nasi zakoni cudni pazite ovo:
- U Tajvanu, SAV odliv iz drzave podleze porezu :) Znaci firma ne moze nista da plati (bilo usluga, bilo uvoz necega, bilo samo placanje predmeta BEZ uvoza), a da to ne podleze nekom porezu.
- U Koreji, ako neka strana firma posalje radnika da sredi nesto na licu mesta, iako se njemu licno nista ne placa direktno, korejska firma je duzna da plati 3% poreza na ,.. ne znam ni ja kako to da nazovem! :) (mada ga razumem zasto, i ima smisla)
- U Koreji postoje barem 2 posebne kategorije stranih radnika koje ne podlezu porezu prilicno dugo :) (u prevodu, temporary workers za IT i ESL ne podlezu porezu dosta dugo). Ranije je to bilo cak 5 godina za IT! Sada je 2 i nesto se stalno menja i ima raznih mogucnosti. Za ESL je to bilo valjda 4 godine.
- Kina zabranjuje izvoz Juana :) Ozbiljno je krivicno delo da se izvezu juani, barem veca kolicina. (ne znam kako ide za manju, ali mislim da cak i one podlezu barem prilicnom ogranicenju). Slanje juana ili cuvanje, kao CH franaka recimo, je zabranjeno strancima :)
- Stranci koji kupe franke i drze ih u CH bankama trenutno placaju porez na isti :D

Ako provede 6 meseci ovde nije :) (to sto je stanovnik i ima pasos njihov je nesto drugo)

Ma nekome ne odgovara da imamo PP i tacka. Kao PP ne moze da provali da ja kupujem godinama (kao i vecina nas ovde) i gde smo registrovani - ma vazi.
Sto se tice racuna napolju, imam ja racun otvoren u drugoj drzavi,kao i akcije za koje stizu dividende koje redovno legnu na racun u banci (intesa) za koje niko ne pravi problem

Evo malo svežih tema od stručnijih osoba što se tiče dolaska PP u Srbiju...

Zašto PayPal neće doći u Srbiju? U galeriji O3on je održana javna rasprava o predlogu Zakona o deviznom poslovanju.

Učestvovali su: Vlajko Senić, državni sekretar i Branka Đorđević iz Ministarstva finansija i privrede, Stefan Lazarević, državni sekretar iz Ministarstva trgovine i telekomunikacija i Slobodan Marković i Zoran Torbica iz Centra za razvoj Interneta.

3 razloga zašto PayPal nije naročito važan za razvoj e-trgovine u Srbiji - Autor Dragan Varagić

Ako provede 6 meseci ovde nije :) (to sto je stanovnik i ima pasos njihov je nesto drugo)

On godišnje ovde ne provede ni mesec dana. Turniri, pripreme, letovanja i zimovanja i vila u Monte Karlu... Dođe ovde kada treba da se slika za nešto.

Kad Zoran Torbica izjavi, a Dragan Varagić napiše i Slobo Marković twittuje, to ne može da omane!

Bilo bi lepo da je ova javna rasprava, mislim, šta znam, možda, na primer objavljena negde gde je to stvarno relevantno? Nekom forumu možda?

Evo malo svežih tema od stručnijih osoba što se tiče dolaska PP u Srbiju...

Zašto PayPal neće doći u Srbiju? U galeriji O3on je održana javna rasprava o predlogu Zakona o deviznom poslovanju.

Zašto PayPal neće doći u Srbiju?

Zato što je Narodna banka Srbije ocenila da ukoliko liberalizuje mogućnost otvaranja računa u insotranstvu, da će građani i firme iz Srbije pohrliti da iznesu ceo novac iz Srbije.

Koje objasnjenje, *** :smash:

Ovamo govore da prezivljavamo zahvaljujuci deviznim doznakama iz inostranstva, a na drugoj strani ce narod, koji jedva sastavlja kraj s krajem, pohrliti da iznese devize iz Sirbistana :lupko:

A to sto iznose devize kroz uvoz pasulja, mesa, mleka, i svega ostalog sto smo nekada najnormalnije sami proizvodili, nema veze :mad:

I kako ja sad na najjeftiniji nacin da primam lovu koju cu ovde trositi i tako kroz PDV puniti dzepove bagri? :rupa:

On godišnje ovde ne provede ni mesec dana. Turniri, pripreme, letovanja i zimovanja i vila u Monte Karlu... Dođe ovde kada treba da se slika za nešto.

Ma pre nekoliko godina mu je na nekom zvanicnom sajtu (ATP il' nesto drugo) stojala zastava Monaka.

Ma pre nekoliko godina mu je na nekom zvanicnom sajtu (ATP il' nesto drugo) stojala zastava Monaka.

Residence mu je MC od kada se profi bavi tenisom, to se vidi i na ATP sajtu. Nije bitno pod čijom zastavom igra, da bi igrao pod nečijom zastavom dovoljan je samo pasoš. A trenutno po važećim zakonima pravo na pasoš imaju svi koji imaju sprsko poreklo širom sveta.

@SirNemanjaPro
Ne znam zašto me "prozivaš" i bockaš ;) Sem toga, nije da se samo bavim twitovanjem. Pritiskam jako, kako znam i umem, da se postojeća ograničenja ukinu. Naročito ovih dana, kada je Zakon o deviznom poslovanju stigao na izmene. Evo jednog mog teksta na tu temu http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1078274 Što se tiče Varagićevog teksta, mislim da je promašio poentu, jer je domaće tržište malo i prava stvar je ukidanje postojećih ograničenja, kako bismo mogli da nastupamo na globalnom tržištu i radimo plaćanja/naplatu bez maltretiranja i birokratskih zavrzlama.

Pozdrav,
Sloba

Ako mislis da je to PP-om, grdno se varas.

Pa sigurno je povoljnije od wire transfera gde se ne zna kolika je provizija banaka i gde svaka banka u lancu moze da uzme koliko joj se cefne, pa nikad ne znas koliko ce ti love stici. Ako imas savet, I'm all ears :D

Pa sigurno je povoljnije od wire transfera gde se ne zna kolika je provizija banaka i gde svaka banka u lancu moze da uzme koliko joj se cefne, pa nikad ne znas koliko ce ti love stici. Ako imas savet, I'm all ears :D

Wire-om tacno znas koliko ce uzeti koja banka. ~12-13e uzima intermediary banka ili placa posiljalac. Mada evo ShareIt uvek samo 2e naplati i nista vise nemam troskova izmedju. (znaci wire bilo koje sume me kosta 2e). Ali preko 13e nece preci intermediary banka.
Ovde takodje znas koliko ti uzimaju po tarifniku (moze i 0).
Chek kosta 1-2%.

Sve to je isplativije od PP-ove provizije plus conversion fee.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno