Da se i ja uključim u temu, dok pijem kafu i spremama se za još jedan 12-16h radni dan

Dakle, kupim stvar preko eBaya, platim PayPal-om, čovek pošalje za Srbistan, ali kvrc, stigne drugi hard, ne onaj koji sam naručio. Usput bilmez pošalje FedEx-om, pa mi naplate boga-oca, nebitno... Uredno platim carinu + pdv i donese mi kurir na stan. Sveukupno skupo, ali ***a, komfor.
E sad, pošto je dotični poslao ono što ne treba ja moram da mu to isto vratim da bih dobio ono što treba.
U pošti su me lepo saslušali, objasnio sam im o čemu se radi, sve ok, ali mora da se plati tzv. carina. Kakva carina? Izvozna

Dakle, u ovoj državi fizičko lice najpre ne može legalno da kupi nešto preko interneta, da se to ocarini i lupi pdv i stigne na kućnu adresu, kao u većini civilizovanih zemalja, već moram da objašnjavam zašto nemam firmu, a uvozim ceo jedan hard disk?????
Dakle, plati se izvozna carina, ali su mi rekli da ne moram da uvijam paket detaljno, ionako će ga ovi na carini raskupusati da bi videli šta ima unutra (možda šaljem plutonijum šefu Al-Kaide), a onda izlepiti onim odvratnim žutim selotejpom kako znaju i umeju. U civilizovanim državama paket prolazi rendgensku kontrolu, pa ako se učini sumnjivim pažljivo se otvori i proveri. U necivilizovanim se svaki paket raskupusa, naplati trošak raskupusavanja (pardon, otvaranja paketa) i onda ulepi selotejpom.
Ok, platim ja sve što treba, nemam živaca da se objašnjavam, ionako teta iz pošte nema veze sa ovim glupostima, a i 8. je mart, ne ide.
Sve mi lepo popunimo, a onda je ja pitam kakva je procedura sa novim hard diskom koji će mi ovaj šaban from usa poslati? Vidim da me gleda onako začuđeno, "kako kakva"? Pa ista kao i za ovaj prvi. Ja pitam da li sam sada oslođođen svih ovih gluposti i što je najvažnije pdv-a i carine, s obzirom da sam je platio na ovaj hard koji šaljem na zamenu.
Sasluša me i kaže mi da sam prvi hard uvezao i platio carinu i pdv i to je to.
Onda sam taj hard izvezao i opet sam morao da platim izvozne dažbine.
A treći put ću da uvozim potpuno novi proizvod i naravno da ću morati da platim carinu i pdv.
I sad Vi meni objasnite da li mi živimo u normalnoj i civilizovanoj državi ili ne?
Ja nemam ništa protiv da sve obaveze i platim, red je, a i zakonska obaveza, ali ovo je bezobrazluk za koji nemam reči opravdanja. Čak sam jednom imao raspravu sa gospođom carinicom (čuvena Evica Radić) koja je počela da postavlja pitanja tipa: šta je to, šta će vam, a zašto ste to kupili preko interneta, a ne ovde, imate li firmu koja se bavi uvozom,....
Ej, 1 običan, pišljivi 2,5" hard disk od 500 gb (nije baš običan, u pitanju je Satellite model koji ovde ne može da se kupi), a kao da uvozim spejs šatl.
Ne vidim u čemu je problem da građanin ovde države konačno dobije pravo da KUPI (ne da uveze) nešto i van ove države (online ili offline, svejedno), a onda plati carinu i pdv na to???? Mora jednom neko u ovoj državi da prestane da građane tretira kao retarde zatvorene u 4 zida i da omogući pravo slobodne trgovine (u ovom slučaju kupovine).
Moje lično mišljenje je da PayPal ne dolazi zato što je ova država pokazala da joj je do PP stalo kao i do lanjskog snega i da sve mora da se odradi na pritisak i gurku, što mene xtremno nervira.
Dok većina javnog mnenja smatra da sve zakone kod usklađivanja sa EU donosimo zato što to tako mora i zato što je to rekla EU i MMF, a ne zbog nas samih i prosperiteta u državi, dotle će PP da bude samo sporedna stvar koja dotiče par hiljada ljudi, u očima političara jako male ciljne grupe za koju ne vredi mrdnuti prstom, a kamo li zaleći.