Šta je novo?

PayPal u Srbiji od 2015. (2010.)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@twister - svaka cast. Lepo receno.

Ja bih svakoga ko je uclanjen u bilo koju stranku momentalno otpustio sa bilo kakve javne funkcije i umesto njega u stolicu stavio drvenog konja.
Jer drveni konj je laksi za odrzavanje, nije korumpiran, ne trazi povisicu, ne pravi skoro nikakve troskove (osim ponekad da spremacica predje briskom preko njega i lakiranje jednom u 5 godina), a radi isto koliko i ovi iz stranaka a verovatno je i komunikativniji.

Sve bih pootpustao, osim naravno parlamenta i vlade, jer njih stranke delegiraju.
Ali smarkovic rece da nije clan nijedne partije..

Uf bre twister, koliki referat napisa :) Na tvojoj sam strani, neću više da te žestim...

Eh da je nama vise twistera! Bravo, sve lepo napisano.

jel moze neko da napise tl;dr verziju? zanima me sta je rek'o covek kad vam se toliko svidja, al' nema sanse da citam... :)

@smarkovic: a zasto vi ne uputite gospodju sekretarku ovde da prozbori par reci sa, ajde bicu skroman, jednom od najuticajnijih IT zajednica u zemlji. Da li su gospoda toliko uzviseni da sebi ne mogu da dozvole direktnu komunikaciju sa populusom? Ili mozda o sebi ima toliko visoko misljenje pa ne ocekuje da odavde moze bilo sta novo, korisno i pametno saznati. Zasto komunikacija mora da bude preko nekih posrednika, PR-ova, medija centara, dopisa....
Ako je jedan Steve Jobs ili B. Gates mogao neformalno da komunicira sa najsirom publikom zasto je to nazamislivo nasim preuzvisenim funkcionerima. Verovatno su vazniji i u svojim zivotima su postigli vece i vaznije stvari. Yeah right. Skorojevici jadni.
Da li je ona svesna koliki posredni skok rejtinga bi dobila samim pojavljivanjem da ne pricam o nekoj akciji na nivou drzavnih organa a za koju bi ideju dobila sa ovog foruma....

@Bahati[SiD]
tl;dr verzija: "Sve je povezano. PayPal je samo preduslov za sve. [...] SVI ste mi se zgadili. SVI od reda." ;) Ražestio sam twistera svojim komentarom. Žao mi je - nije mi bila namera da se mračimo međusobno i širimo priču u tom pravcu.

@soko
Ja sam na Benchu i sličnim forumima (ES, DPT) dosta dugo, pa mi je nekako prirodno da se tu razgovaramo... :) Što se Jasne tiče, nisam njen zastupnik ili portparol. Već duže vreme je na Twitteru i Facebooku, pa je potraži i pričaj direktno sa njom o čemu god želiš, koliko ti duša ište ;)

Poslednja izmena:
@Bahati[SiD]
tl;dr verzija: "Sve je povezano. PayPal je samo preduslov za sve. [...] SVI ste mi se zgadili. SVI od reda." ;) Ražestio sam twistera svojim komentarom. Žao mi je - nije mi bila namera da se mračimo međusobno i širimo priču u tom pravcu.

Haha

Citajuci tvoj komentar covek bi pomislio da je sa drzavom srbijom sve u redu i da tu nema nikakvog povoda za nerviranje, te da je twister nervozan decko koji se nesto na tebe iz tebi nepoznatih razloga naljutio i tebi je sad zao decka, sto se nervira bez razloga?

Mora da se i paypal nesto naljutio na srbiju pa nesto nece sa nama, iz vama ocigledno nepoznatih razloga ...

Ti mi se vec ne cinis kao covek koji ume ili ne zeli da prepozna prave uzroke necije reakcije ili problema, a ako su i svi ostali tamo kao ti, sto se iz ovog zastoja da pretpostaviti, blago onda nama sa vama.

Poslednja izmena:
TL;DR - paypal nece da dodje jer smo oborili f-117. svakako nece doci u srbistan, mozda bi dos'o u srbiju. problem je krupan, toliki da ovoga puta slobodno mozemo da preskocimo politicare i krivicu smestimo na sebe same.

rece neko da nemamo dovoljno informacija za ozbiljnije tvrdnje, ali na osnovu onoga sto vidimo ja mislim da je najrealnije ovako:
paypal nece da dodje zato sto ima preporuku/zabranu nekog USA drzavnog organa. a na osnovu toga sto smo jedna od retkih zemalja koja je ratovala ili je u (otvoreno) neprijateljskim odnosima sa USA/NATO.
vidim nekoliko varijanti da se situacija promeni:
1. da drzava dovede paypal nakon direktnih pregovora sa njima - tesko da bi pristali (vidi iznad), a cak je i razumljivo sto ovdasnjim politicarima to nije prioritet, sto zbog korupcije, sto zbog toga sto fakat ima vecih problema. ne podrzavam, konstatujem.
2. da drzava dovede paypal nakon pregovora sa USA - pa sad dal' se pomenuo paypal ili ne, poenta je da se poprave odnosi sa USA, samim tim i da nas skinu s te crne liste. pitanje je sta bi morali da damo za to, to je vec ozbiljnija, dalekoseznija i dugorocnija politika i necu da se pravim da znam sta valja.
3. da se ovde malo iskulira cela ta medjunarodna scena, da se podigne standard zbog nas samih, da se malo civilizujemo, da bude svima jasno da nismo ludaci i da imamo para. pa ce paypal da preseli headquarters ovde ako treba...

sve varijante izlaze iz okvira "nesposobni cak i tu sitnu stvar da rese", videli smo da zakoni, propisi i ostalo nema veze ni sa cim. zahtevaju prosvecenu vlast, koja podrazumeva prosvecen narod/glasace. koji nece da sede po kafanama i prde o teorijama zavere, nego da se zaloze za drustvo u kome vlada zakon, razum, nauka i ostale vrednosti koji su odlika ostalih uspesnih drustava u istoriji planete.

@smarkovic,
1. Interesuje me to tumacenje zakona od strane narodne banke (to se odnosi na zakon da drzavljanin srbije ne sme da ima racun u stranoj banci), da li je narodna banka rekla onako drugarski ¨ma sve je u redu nema nikakvih problema¨ ili su napisali, pecatirali i overili neki dokument.

2. Zakon o sprecavanju finansiranja terorizma, za nijansu su banke popustile sa tim zakonom (valjda su dobile mig da ne moraju da budu striktne) ali taj zakon jos uvek postoji koliko znam. Postoji li nada da se to ukine ili se samo nece postovati pa kad ¨zatreba¨ onda se neko oznaci kao krivac kolapsa srpske privrede i razapne na krst (na primer: baraba uplatila rapidshare na mesec dana ili nesto slicno)

3. Carina, da mi ne traze odobrenje neke republicke agencije (neke od preko 130 koliko ih imamo) pa neki atest i gomilu drugih budalastina ako hocu da posaljem, na primer, graficku koja je pod garancijom na popravku. Procedura je kao da hocu da prodam spejs satl Pakistanu. Da li je neki carinik ili postar kaznjen zbog ¨nestanka¨ posiljke?

Zeleo bih da znam da li su preduzeti neki konkretni koraci, ko koci, ime prezime funkcija, bilo koja identifikacija na osnovu koje moze da se napise prijava, i da li je i protiv barem jedne osobe napisana prijava za neazurnost. Samo da podsetim da nam je dragi i da je srece nikad prezaljeni Markisa oslobodjen zbog zastarevanja slucaja i sigurno niko nikad nece snositi krivicu za to, ovo iznosim samo kao primer da je u drzavnoj sluzbi sve dozvoljeno.

@SumAnuT
Mislim da takva interpretacija onoga što sam napisao nije korektna. Ne mislim da je sa državom Srbijom sve u redu i da nema povoda za nerviranje, niti mislim da je twister "nervozan" bez razloga, niti sam rekao da mi ga je zbog toga žao. Upravo suprotno, rekao sam da je meni žao zbog toga što je komentar tj. informacija koju sam podelio, izazvala takvu reakciju, jer mi nije bila namera da provociram ili pokrećem takvu vrstu diskusije. Takođe, mislim da nije fer izvlačenje opštih zaključaka o meni, samo na osnovu stava o jednom konkretnom pitanju. Na osnovu informacija koje su mi dostupne, tvrdim da ne postoje prepreke za rad PayPal. To ne znači da mislim kako je sve drugo u zemlji super ili da je netačno sve drugo što su ostali pričali u ovoj temi. Jasno mi je da sam, trenutno i silom prilika, po defaultu "****na strana" na ovom forumu :) ali treba imati mere...

@sadan
1. Ne radi se o tumačenju zakona, nego o odgovoru na pitanje PayPal. Taj odgovor jeste bio formalan. Takođe, prilikom korišćenja PayPal-a korisnik *ne otvara* račun u inostranstvu na svoje ime, niti na njemu drži novac, već daje ovlašćenje PayPal-u da u njegovo ime i za njegov račun obavlja plaćanje/naplatu (posreduje). Dakle, to ograničenje u vezi sa otvaranjem računa u inostranstvu i držanju para na njima, *uopšte se ne odnosi na PayPal* i druge servise koji funkcionišu na sličan način.
2. Ne verujem da će Zakon o sprečavanju pranja novca biti ukinut, ali se svakako nadam da će sva birokratska izdr*avanja u tom i masi drugih zakona iz oblasti finansija (tipa, dostavljanje faktura i ugovora deviznom inspektoratu) biti ukinuta u dogledno vreme (naredna Vlada)
3. Ne znam zašto bi ti bilo ko tražio atest, ako šalješ nešto na reklamaciju? Pošalji mi privatnu poruku sa detaljima procedure koja te muči, pa ću da proverim sa MFIN/UC kako stoje stvari. Što se tiče krađe robe, ne znam da li je bilo sudskih postupaka i kakav su ishod imali.

Usput, možda ne bi bilo loše da se nastavak priče, koja nije direktno vezana za PayPal, preseli u neku drugu temu...

Poslednja izmena:
Da se i ja uključim u temu, dok pijem kafu i spremama se za još jedan 12-16h radni dan:)
Dakle, kupim stvar preko eBaya, platim PayPal-om, čovek pošalje za Srbistan, ali kvrc, stigne drugi hard, ne onaj koji sam naručio. Usput bilmez pošalje FedEx-om, pa mi naplate boga-oca, nebitno... Uredno platim carinu + pdv i donese mi kurir na stan. Sveukupno skupo, ali ***a, komfor.
E sad, pošto je dotični poslao ono što ne treba ja moram da mu to isto vratim da bih dobio ono što treba.
U pošti su me lepo saslušali, objasnio sam im o čemu se radi, sve ok, ali mora da se plati tzv. carina. Kakva carina? Izvozna:)
Dakle, u ovoj državi fizičko lice najpre ne može legalno da kupi nešto preko interneta, da se to ocarini i lupi pdv i stigne na kućnu adresu, kao u većini civilizovanih zemalja, već moram da objašnjavam zašto nemam firmu, a uvozim ceo jedan hard disk?????
Dakle, plati se izvozna carina, ali su mi rekli da ne moram da uvijam paket detaljno, ionako će ga ovi na carini raskupusati da bi videli šta ima unutra (možda šaljem plutonijum šefu Al-Kaide), a onda izlepiti onim odvratnim žutim selotejpom kako znaju i umeju. U civilizovanim državama paket prolazi rendgensku kontrolu, pa ako se učini sumnjivim pažljivo se otvori i proveri. U necivilizovanim se svaki paket raskupusa, naplati trošak raskupusavanja (pardon, otvaranja paketa) i onda ulepi selotejpom.
Ok, platim ja sve što treba, nemam živaca da se objašnjavam, ionako teta iz pošte nema veze sa ovim glupostima, a i 8. je mart, ne ide.
Sve mi lepo popunimo, a onda je ja pitam kakva je procedura sa novim hard diskom koji će mi ovaj šaban from usa poslati? Vidim da me gleda onako začuđeno, "kako kakva"? Pa ista kao i za ovaj prvi. Ja pitam da li sam sada oslođođen svih ovih gluposti i što je najvažnije pdv-a i carine, s obzirom da sam je platio na ovaj hard koji šaljem na zamenu.
Sasluša me i kaže mi da sam prvi hard uvezao i platio carinu i pdv i to je to.
Onda sam taj hard izvezao i opet sam morao da platim izvozne dažbine.
A treći put ću da uvozim potpuno novi proizvod i naravno da ću morati da platim carinu i pdv.

I sad Vi meni objasnite da li mi živimo u normalnoj i civilizovanoj državi ili ne?
Ja nemam ništa protiv da sve obaveze i platim, red je, a i zakonska obaveza, ali ovo je bezobrazluk za koji nemam reči opravdanja. Čak sam jednom imao raspravu sa gospođom carinicom (čuvena Evica Radić) koja je počela da postavlja pitanja tipa: šta je to, šta će vam, a zašto ste to kupili preko interneta, a ne ovde, imate li firmu koja se bavi uvozom,....
Ej, 1 običan, pišljivi 2,5" hard disk od 500 gb (nije baš običan, u pitanju je Satellite model koji ovde ne može da se kupi), a kao da uvozim spejs šatl.
Ne vidim u čemu je problem da građanin ovde države konačno dobije pravo da KUPI (ne da uveze) nešto i van ove države (online ili offline, svejedno), a onda plati carinu i pdv na to???? Mora jednom neko u ovoj državi da prestane da građane tretira kao retarde zatvorene u 4 zida i da omogući pravo slobodne trgovine (u ovom slučaju kupovine).
Moje lično mišljenje je da PayPal ne dolazi zato što je ova država pokazala da joj je do PP stalo kao i do lanjskog snega i da sve mora da se odradi na pritisak i gurku, što mene xtremno nervira.
Dok većina javnog mnenja smatra da sve zakone kod usklađivanja sa EU donosimo zato što to tako mora i zato što je to rekla EU i MMF, a ne zbog nas samih i prosperiteta u državi, dotle će PP da bude samo sporedna stvar koja dotiče par hiljada ljudi, u očima političara jako male ciljne grupe za koju ne vredi mrdnuti prstom, a kamo li zaleći.

Odmah da napišem da nisam pravnik. Koliko sam ja informisan:
- Zakone donosi zakonodavna vlast (skupština)
- Zakone sprovodi izvršna vlast (vlada)
- Zakone tumači sud i niko drugi nema to pravo, pa ni NBS.
Znači morao je ustavni ili neki drugi nadležni sud da izjavi da nije protivzakonito plaćati preko PayPal-a i drugih elektronskih servisa. Tad ne bi više niko mogao to da ospori bez promene zakona.
O zaposlenim na šalterima i njihovoj "stručnosti" drugi put (potražite na netu "Mica Ubica").

Pero detlicu, lepo si to napisao.
Kod nas je na zalost samo NBS dala svoj komentar "da to moze", dok zakon to tretira vise manje kao racun u inostranoj banci sto je zabranjeno i to je to.

off/
Ringe, kakva izvozna carina??? Ja sam slao skuplje stvari i nikakve harace nisam placao, osim carinskog pregleda do skoro.

Postoji, postoji.

Ja sam čoveku slao memorijsku karticu u susednu nam bugarsku, i platio sam valjda neki pregled, i napomenuto mi je da "ako raskupusator odluči" morati da platim i carinu.

Do carine nije došlo, ali sam pregled platio.

A u pitanju pila memorijska kartica od 20 grama za PS2, koju mi je član jednog stranog foruma poslao na modding, jer sam bio "zastupnik" za jugoistočnu evropu. Elem, njega sam častio, i tražio da me skinu sa liste, kada sam video da ću morati svaki put kroz isti tretman da prolazim.

A sreća je što nisam platio i kad sam primio njegovu karticu, moglo je i to da mi se desi...

A bogami ni ovo nam neće pomoći u dolasku PayPal-a.

Hint:
УРЕДБА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА УРЕДБЕ О УРЕДБЕ О БЛИЖИМ УСЛОВИМА И НАЧИНУ ВРШЕЊА КОНТРОЛЕ ДЕВИЗНОГ ПОСЛОВАЊА РЕЗИДЕНАТА И НЕРЕЗИДЕНАТА

Kriminalna drzava, sta drugo ocekivati.

Odmah da napišem da nisam pravnik. Koliko sam ja informisan:
- Zakone donosi zakonodavna vlast (skupština)
- Zakone sprovodi izvršna vlast (vlada)
- Zakone tumači sud i niko drugi nema to pravo, pa ni NBS.
Znači morao je ustavni ili neki drugi nadležni sud da izjavi da nije protivzakonito plaćati preko PayPal-a i drugih elektronskih servisa. Tad ne bi više niko mogao to da ospori bez promene zakona.
O zaposlenim na šalterima i njihovoj "stručnosti" drugi put (potražite na netu "Mica Ubica").

U zakonu koji je skupstina donela se navodi da je NBS nadlezna da tumaci zakon, tako da sud nije taj kome se obracas u ovom slucaju, osim ako mislis da NBS radi nesto protivzakonito.

@RingeRaja
Hvala na iskustvu koje si podelio. Slažem se sa tobom da je ovo što si opisao potpuno sumanuta praksa. Da li bi bio ljubazan da mi pošalješ kontakt podatke na privatnu poruku, pa da razmenimo skenirana sva carinska rešenja i druge papire koji su pratili taj uvoz i izvoz radi reklamacije (zatamni sve lične i kontakt podatke), kako bih mogao da vidim šta su ti tačno naplatili i eventualno po kom zakonskom osnovu. Voleo bih da ovo pitanje razjasnim sa Upravom carina, ali mislim da ću imati daleko više šansi za uspeh, ako budemo pričali o nekom konkretnom slučaju.

@RingeRaja
admackbarhs0.jpg

Ja sam slao od mem kartice do auto delova napolje, nikada nikakvu izvoznu carinu nisam platio... Sto je najcudnije, nikada nisam ni cuo da se to placa kada sam slao, a slao sam iz 20-ak posti u BG-u.

Koja je poenta slike? Opet neki MEME? :rupa:

@soko
Ja sam na Benchu i sličnim forumima (ES, DPT) dosta dugo, pa mi je nekako prirodno da se tu razgovaramo... :) Što se Jasne tiče, nisam njen zastupnik ili portparol. Već duže vreme je na Twitteru i Facebooku, pa je potraži i pričaj direktno sa njom o čemu god želiš, koliko ti duša ište ;)

Jasna ume da se reguje na twitteru i fejsu, ali na Bench, to je već komplikovano? Daj, molim te, budi od koristi, pomogni ženi. :d

Fora je u tome to što taj "1 na 1" razgovor obično nema isti efekat kao onaj kada ona dođe ovde na forum i kaže "Drugovi i drugarice...". Velika razlika. Plus, na fejsu i twitteru može da bira sa kim hoće, a sa kim neće da se dopisuje, ovde već ne ide tako. :type:

@RR, zar si ocekivao drugaciji odgovor?:)
Inace, odgovor je da moras da uradis "privremeni izvoz" po osnovu "popravke ili zamene u garantnom roku" i da uradis razduzenje "privremenog izvoza".
To sve lepo popuni spediter za "sitnih" 100e ;) Da, 100e DHL naplacuje najnize takvu uslugu :D (45e privremeni izvoz, 55e razduzenje). Naravno samo za firme :)

A zasto se ti zamlacujes za obicne diskove u ovoj drzavi?:)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno