Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Sta bi se desilo kada bi povukao dolare na devizni racun koji je takodje USD?
Prvo bi po Visa kursu (koji je dobar) razmenilo dolare u evre, pa bi te evre po lošem kursu banke razmenilo u dinare i teko onda te dinare po još lošijem kursu u dolare na tvoj račun. (To se dešava jer kartične transakcije banci moraju doći ili u evrima ili dinarima).

Sto mora da bude bas evro racun ?
Ne mora ali je poželjno jer tako izbegavaš sve konverzije po lošem kursu banke, imao bi samo prvu konverziju koju sam spomenuo gore, a to je dolar u evro po dobrom Visa kursu.

To je to. Hvala mnogo na objasnjenju. Sad je sve kristalno jasno, dok sam samo pre 12 sati bio u totalnom mraku.

Hvala jos jednom na detaljnom objasnjenju!

• Like
Reagovanja: uji
Karticama kojima plaćate, namestite EUR kao njenu valutu, jer je evro obračunska valuta za sve inostrane transakcije. Upit za način autokonverzije se pojavljuje prilikom svakog plaćanja.
Kod kartica na koje povlačite, ako primate USD, zamolite agenta podrške da vam to postavi.
Meni se nije pojavilo nista za autokonverziju prilikom placanja. Virtuon kartica RF banke (racun u evrima), na PP setovana kao evro. Placao sam jednokratno nesto u Nemackoj, cena takodje u evrima.
Ispale su mi oci trazeci gde se nalazi to za konverziju i nisam uspeo da nadjem. Na kraju sam platio pa sta bude, a ako odrade konverziju poprilicno ce da me oderu jer je roba kostala par stotina evra :cry:
Mada moguce da u mom slucaju i nema konverzije pa zato nije ni nudio opcije.

• Like
@Nothingman da, dešava se i to kada je sajt posrednik, a PayPal platni procesor direktno između dve strane. Ako ti je banka rezervisala tačan iznos, onda nema razloga za brigu. Proknjižiće za 1% više i to je to. Moguće je da su nešto menjali zbog restrikcije da ne može više Personal nalog da vrši uplatu ka Business.

Da, rezervisana su samo sredstva u ceni proizvoda, tako da se nadam da ce biti samo jos provizija banke.

A sta je najbolje uraditi, primam kesh u euro na paypal, sad imam u opcijama podesvanja kartice da se izabere valuta u kojoj ce da slaju kesh sa paypala, meni je podeseno BAM tj na BiH marke. Prvog u mesecu kad mi salju kesh, dobijem 2 mejla, u jednom pise koliko mi je prebaceno kesha u euro a u drugom, koliko u markama. Primetim cesto da je iznos nesto manji nego po kursu banke gde mi je račun. E sad me zanima da li je to neka provizija skinuta ili je to neki Visa/Paypal kurs? Sta ce biti ako stavim da mi prebacuju kesh u Euro? Pretpostavljam da onda banka radi konverziju ? Sta je najbolja opcija?

Da li mogu da šaljem pare kojie su mi na balancu ili moram sa kartice? Pošto mi deluje da imam samo tu opciju.

Npr, trebao bih da pošaljem drugarici 100e a imam na balansu, da li moram da prvo prebacim na kreditnu, pa sa kreditne da joj prebacim? Pošto po opcijama koje mi se čine dostupnim, to je jedini način mda iskoristim te pare.

Kod mene može sa balance

Prilozi

• a1.PNG
    a1.PNG
    20.1 KB · Pregleda: 27
  • a2.PNG
    a2.PNG
    30.2 KB · Pregleda: 27
@MarcusS prema zakonu o deviznom poslovanju, slobodno slanje deviza između rezidenata predstavlja prekršaj pa samim tim predstavlja rizik, pošto PayPal, kao i Payoneer, ima zvaničnu dozvolu od NBS, stoga institucije imaju pravo na potražnju takvih podataka (primer: slanje informativnih opomena zbog plaćanja ka CarGO putem PayPal-a). Ukolik seo ne možeš da obaviš povlačenje ka kreditnoj, dodaj onda Visa debitnu (prethodno obezbedi sredstva na računu). Na zapadu je credit card ustaljeni termin za bankovnu karticu.
@Gargamel83 vaš slučaj u Bosni je specifičan iz više razloga, koliko sam pratio po grupi PayPal Srbija, prema nekoliko postova koji su se tamo provukli i postoji problem sa nekoliko banaka osim Inteze koja je kategorički odbila da obrađuje povlačenja sa PayPal-a, međutim, ne mogu dati pravi odgovor u vezi toga da li postoji mogućnost da support promeni card currency u željenu valutu. Znam zasigurno da nemate proviziju na povlačenje kada ide automatski transfer 1. u mesecu.

Na Paypal-u u wallet-u u kojoj valuti držite u podešavanjima?

@stevan10 ranije sam imao USD primary i EUR pa sam evre izbacio, pošto više nemam prihode i u evrima.

Ja imam dinare na računu na kartici koja je povezana pa rekoh zbog onih konverzija, da li je tu to podesavanje.

@stevan10 ako je kartica dinarska, banka će knjižiti pristigle devize u dinarima, po nepovoljnom kursu, osim ako je u pitanju Kombanka i možda još neka, ali ovo je zasigurno za sad. Što se tiče valute kartice, u Wallet može pojedinačno po kartici da se izabere RSD ili EUR. Ako ti je neophodna druga valuta poput USD ili GPB, moraš da kontaktiraš support na chat-u da ti za karticu koja se završava na poslednje 4 cifre promene na željenu valutu. Kod povlačenja vodi računa na trećem koraku pre nego da klikneš withdraw, jer to je pokazatelj da li ti je kartica kojem slučajem ponovo postavljena na RSD (ovo je ranije bilo univerzalno za ostale valute, ali sada postoji PayPal autokonverzija i mora pojedinačno po kartici da se definiše).

Jel ima neko problema pri placanju kada se koristi sms (2fa) autorizacija? Prijavljivanje mi prodje bez problema preko sms-a, dok za placanje nakon unosa koda iz poruke, krene da vrti onaj kruzic i tako ga vrti unedogled. Vec godinu ili vise nisam uspeo da platim bilo sta zbog toga

Sad htedoh da napišem da sam skoro imao sličan problem, takođe je prošlo iz nekog 10-og pokušaja

Da li bi prošlo plaćanje na mediamarkt.de ako plaćam mojim paypal nalogom iz Srbije a da na mediamarkt nalogu shipping i delivery adresa budu na ime drugara koji živi u nemačkoj?

Da li pri uplati iz inostranstva moram prvo da povezem karticu sa računom da bi legle pare na PP? Da li treba devizni račun da povezem ili moze dinarski?

@Nista bilo bi poželjno ako očekuješ transakciju veću od 500$. Velike su šanse da će biti na holdu i da ćeš čekati 21 dan ako se pošiljaocu ne pojavi opcija da izvrši potvrdu, pošto je prvi put. Može kartica da se poveže dok je još uvek vezana samo za dinarski pa je kasnije vežeš i za devizni.

@Nista bilo bi poželjno ako očekuješ transakciju veću od 500$. Velike su šanse da će biti na holdu i da ćeš čekati 21 dan ako se pošiljaocu ne pojavi opcija da izvrši potvrdu, pošto je prvi put. Može kartica da se poveže dok je još uvek vezana samo za dinarski pa je kasnije vežeš i za devizni.
Ok, hvala. 🙂🍻 Prvo cu povezati. Onda samo mejl dam pošiljaocu?

• Like
Zasto srpski PP nema opciju F&F ?

Jedan od mogućih odgovora je zbog ograničenja prometa devizama između rezidenata zakonom o deviznom poslovanju.

Ili nam "ne veruju" da nećemo zloupotrebiti opciju, jer nema veze sa zakonom o deviznom poslovanju, tom logikom bi trebao PP da bude zabranjen u Srbiji, jer je razlika između F&F i regularnog slanja para samo u tome što za F&F ne postoji fee koji uzima PP i ništa više.

HITNO!!!
Kolika je provizija sada za slanje para privatnom licu?
Koja je procedura, ima li provizije i ako ima koliko vise da posaljem da bi primalac dobio tacno il malo vise?
Iz SBR u Nemacku se salje...

@Zeha tebalo bi da je 5,5%+0,30€. Međutim, možeš da mu uplatiš i direktno na IBAN posredstvom PaySend-a. Iako prvi transfer uz referal kod je besplatan, pošto je PaySend inostrani trgovac, banka će povući sredstva sa deviznog i preračunati iznos u dinarima koji je zadao PS, a banka proknjižiti prema MasterCard odn. Visa kursu koji je identičan. Prostije rečeno, u slučaju zaduženja dinarske kartice, tretiraće se kao potrošnja u inostranstvu. Procedura na PayPal-u je da ako sredstva budu na holdu, klikneš Confirm, ukoliko ti bude dostupna opcija, a ako ne, onda se čeka 21 dan.

Pročitao sam FAQ u prvom postu, ali imam jednu nedoumicu, pa bih zamolio za razjašnjenje ako je neko upoznat sa problematikom.
Ako se preko platforme za onlajn učenje (u mom slučaju Podia) odabere automatizovan sistem naplate preko te platforme povezivanjem sa PayPalom, da li se plaćanja karticama iz Srbije (program edukacije je na srpskom i ciljna grupa su govornici srpskog) transakcija vodi kao u stranoj valuti (Podia je strana platforma) ili ne, kao i koliko konverzija bi takav sistem naplate podrazumevao do krajnje sume na moju bankarsku karticu? Pitam prvenstveno zbog legalnosti plaćanja jer je bih da sa time imam problem.

Nazad
Vrh Dno