Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Iskreno, nije mi baš najjasnije zašto je primanje novca toliko "specijalnija" usluga od slanja, pa da mora naknadno da se uvodi?
Neka mi neko objasni gde je ovde potencijalni problem?
Legalni tokovi novca? Nisam siguran da je primanje išta "opasnije" od slanja.
Da sam maliciozan (a nisam) rekao bih da nije frka kada se "njima" šalju pare i tada može sve, ali kada se "od njih" uzima onda mora provera.:D

zaista ako ima ovde neki bankar ili ko se bavi finansijama da objasni nama koji nismo iz te oblasti zbog cega se platni promet u srbiji mora vrsiti samo u dinarima???

uopste zasto se ne ukine dinar kao sredstvo placanja i uvede iskljucivo evro

kad tad ce ova zemlja uci u EU i htela ne htela bice joj moneta evro

ako su to uveli crnogorci zaista ne vidm sto to ne bi mogli i mi i kome to toliko smeta

Ne trebamo biti ekonomisti, dovoljno je da ukucas u pretragu u google zasto evro nije dobar u ovom trenutku za Srbiju:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/neizvjesna-sudbina-eura-u-crnoj-gori

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:267336-Евро-није-решење

http://javniservis.me/2011/06/02/eu-prijeti-crnoj-gori-ukidanjem-eura/

Crna Gora je mala sredina i oni su igrali na kartu da kap u moru (evra) ne moze da uzburka evropsku valutu. Predispozicije da Srbija uvede evro je stabilna ekonomija, nije pitanje da li mi hocemo ili necemo, nego sto nam EU ne bi to dozvolila.

To nije tako. EU nam ne bi dozvolila da budemo deo Evrozone, bez da smo stabilna ekonomija i deo EEA zone plus (znaci ne moze neka zemlja koja nije zvanicno ili de facto clan EEA).
Medjutim moze svaka zemlja uvesti koju god hoce valutu kao zvanicno platno sredstvo. Problem koji EU ima tada je sto ce veca kolicina evro NOVCANICA biti u toj zemlji, za razliku od sadasnje situacije gde je samo mizerna kolicina e-novca u Srbiji (kolicina evra koju Srbija ima je stvarno mizerna).

Tako gomila zemalja ima dolar kao zvanicnu valutu iako neke cak i nemaju dobre odnose sa SAD :)

Kod nas da se uvede evro:
- ne moze se kontrolisati vestacko smanjenje plata/penzija javnog sektora kroz drzanje iste plate/penzije u dinarima a smanjenje vrednosti dinara
- ne moze banka naplacivati nepotrebnu konverziju za glupiranje
- ne moze se lagati kako izvoznicima ne odgovara jak dinar (prvo... nemamo stvarno izvoznike, drugo, niko normalan ne racuna kroz dinare :D)
- ne moze spekulant zeznuti drzavu na kursnoj razlici ako zna kada da utanaci tranakcije...
itd. :)
Zar treba jos razloga? :D

Ne trebamo biti ekonomisti, dovoljno je da ukucas u pretragu u google zasto evro nije dobar u ovom trenutku za Srbiju:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/neizvjesna-sudbina-eura-u-crnoj-gori

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:267336-Евро-није-решење

http://javniservis.me/2011/06/02/eu-prijeti-crnoj-gori-ukidanjem-eura/

Crna Gora je mala sredina i oni su igrali na kartu da kap u moru (evra) ne moze da uzburka evropsku valutu. Predispozicije da Srbija uvede evro je stabilna ekonomija, nije pitanje da li mi hocemo ili necemo, nego sto nam EU ne bi to dozvolila.

Kada vec navodis te linkove od pre Hrista jesili ih mozda ti procitao pre nego sto si ih postavio

Svi ovi linkovi su "Trla baba lan da joj prodje dan" i nijednoj od ekonomija koje su uvele evro nije ni blizu tako lose kao nama sa nasim "presvetim" dinarom

kada vec meni saljes te linkove (da ne pricam o vremenu kada su objavljeni) uzmi pa ih sam malo prostudiraj sta je pisac hteo da kaze, a sta je stvarno rekao

Ja sam ti vec napisao, EU nam ne bi dozvolila uvodjenje evra.
Kako nam to ne bi "dozvolila"? Jedino da svojim clanicama zabrani bilo kakvo unosenje evra u Srbiju, ali to ne moze EU, vec Evrozona, a to nije ista stvar.

Da prave neki pritisak politicki na nas? :)

Kako nam to ne bi "dozvolila"? Jedino da svojim clanicama zabrani bilo kakvo unosenje evra u Srbiju, ali to ne moze EU, vec Evrozona, a to nije ista stvar.

Da prave neki pritisak politicki na nas? :)

pa jesu pravili na crnogorce i sta su postigli?

vidim da je i jednima i drugima sve lose zbog toga

p.s. ovu slicicu koju je stavio za mene pre bi rekao da vazi za njega

Mastrihtskim uslovima koji od svake nove članice EU, pre uvođenja evra, traže da je javni dug manji od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, budžetski deficit od tri odsto BDP, a inflacija najviše za 1,5 odsto iznad proseka u tri zemlje sa najmanjom stopom inflacije, Srbija ne ispunjava nista od navedenog nitii ce u dogledno vreme. Jedina zemlja koja je primljena a da nije ispunila sve uslove je Grcka. Dug je im bio tad 65% BDP sad je oko 200% pritom je EU dala silne milijarde i pola duga im oprostili jer je citva evro zona bila u problemu zbog njih, nisu to sigurno uradili zato sto vole Grke. EU se jednom opekla i nece vise tako tako da nemalite praznu slamu o evru

Uci u Evrozonu i uvesti EUR nisu iste stvari. Uci u EZ znaci i pravo stampanja evara i bar kvazi pravo u odlucivanjima.
Uvesti EUR pak znaci koristiti noac koji EZ stampa.
Razdvojite ta dva pojma.

Uci u Evrozonu i uvesti EUR nisu iste stvari. Uci u EZ znaci i pravo stampanja evara i bar kvazi pravo u odlucivanjima.
Uvesti EUR pak znaci koristiti noac koji EZ stampa.
Razdvojite ta dva pojma.
Moze evro da se koristi ali ne i kao glavno platezno srestvo.
Evo prost primer: Nambija :D uvede evro i zapadne u krizu, a kriza je manjak novca u privredi. To znaci da ce se stvoriti visak novca u Evrozoni, a visak novca ce postati inflacija za sve evre na ovom svetu bez obzira da li se oni nalazili u Nambiji ili Nemackoj. Zbog toga EU neda uvodjenje evra banana drzavama, jer ih sve zajedno guraju u inflaciju.

Srbija moze da peguje dinar za evro, mada dzabe im sve sa nepostojecom ekonomijom

PayPal

Dokle god se ne otarasimo dinara ovde nece biti dobro, bez njega mnoge malverzacije bi prosto bile nemoguce.

Poslednja izmena:
Moze evro da se koristi ali ne i kao glavno platezno srestvo.
Moze.
Evo prost primer: Nambija :D uvede evro i zapadne u krizu, a kriza je manjak novca u privredi. To znaci da ce se stvoriti visak novca u Evrozoni, a visak novca ce postati inflacija za sve evre na ovom svetu bez obzira da li se oni nalazili u Nambiji ili Nemackoj. Zbog toga EU neda uvodjenje evra banana drzavama, jer ih sve zajedno guraju u inflaciju.
Visak odakle? Ako Nambija uvede Evro, ona ce samo preuzeti POSTOJECE evro novcanice i evroe za koriscenje unutar zemlje umesto svoje valute. Ako zapadne u krizu, ona ce samo vratiti te postojece evre. Nece stampati nove.
Vi ne pravite razliku izmedju prava na stampanje evra i mogucnosti koriscenja evra.

Srbija moze da peguje dinar za evro, mada dzabe im sve sa nepostojecom ekonomijom

To je najgora moguca opcija za nas verovatno :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Currency_substitution

http://en.wikipedia.org/wiki/International_status_and_usage_of_the_euro

Official currency substitution helps to promote fiscal and monetary discipline and thus greater macroeconomic stability and lower inflation rates, to lower real exchange rate volatility, and possibly to deepen the financial system.[13] Firstly, currency substitution helps developing countries, providing a firm commitment to stable monetary and exchange rate policies by forcing a passive monetary policy.

On the other hand, currency substitution leads to the loss of seigniorage revenue, the loss of monetary policy autonomy, and the loss of the exchange rate instruments. Seigniorage revenues are the profits generated when monetary authorities issue currency.

The country loses the rights to its autonomous monetary and exchange rate policies, even in times of financial emergency...

Former European Central Bank president Jean-Claude Trichet has stated the ECB – which does not grant representation to those who unilaterally adopt the euro – neither supports nor deters those wishing to use the currency.

U sutini ovi nasi ne bi mogli da muljaju sa kursnom razlikom i ostalim stvarima, ali ih nista ne sprecava da peguju valutu za neku drugu, ali onda bi morali da smanje kolicinu dinara u opticaju :)

Tj. Ne bi mogli da povecavaju. Ali ne moraju da smanje trenutnu kolicinu.

A kako Moneybookers dozvoljava i prijem i slanje novca iz Srbije (ako se ne varam)?

ne zanimaju ih previse zakoni koji se njih ne ticu (ticu se nas). PP je drugaciji izgleda ;)

Visak odakle? Ako Nambija uvede Evro, ona ce samo preuzeti POSTOJECE evro novcanice i evroe za koriscenje unutar zemlje umesto svoje valute. Ako zapadne u krizu, ona ce samo vratiti te postojece evre. Nece stampati nove.
Vi ne pravite razliku izmedju prava na stampanje evra i mogucnosti koriscenja evra.
Ako je na jednoj strani manjak na drugoj mora biti visak.
Ok ajde objasni kojom se magijom stvore POSTOJECE novcanice evra bez dozvole ECB ? Mislis da je moguce da Jorgovaka kaze ćiri bu ćiri ba i stvori se 3 milijade evra na njenom stolu ?

To je mogla jedino da uradi Crna Gora jer smo bili u zajednickoj drzavi povukla je marke iz Srbije a uvalila nam dinare. A kome mi da uvalimo dinare trenutno ih je 150 milijardi u opticaju tj imali bi cist gubitak 1,3 milijardi evra + morali bi uzeti kredit u istom tom iznosu da ubacimo novac u privredu + izgubili bi sve instrumenete monetarne politike.

Doslo bi do vece potrebe za evro novcanicama, onoliko koliko gradjani zele novcanice kada zamene dinare, ali ono sto je u bankama bi bilo zamenjeno u e-evro.
ECB nece stampati novcanice zbog nas, niti je zbog CG.

Dinare bi otkupila NBS, niko drugi i ne kupuje dinare na tom nivou.

To otupljivanje znaci cist gubitak od 150 milijardi dinara (1,3 milijardi evra) za nasu zemlju + kredit za zamenu = bankrot
Ova racunica dovoljno govori o besmislenosti uvodjenja evra, a na to treba dodati i velike gubitke na makroekonomskom planu jer bez sopstvene valute ruke su nam vezane

Poslednja izmena:
Nama ne treba EVRO, kao valuta, vec efektiva (novcanica) za tako nesto.
NBS ima dovoljne devizne rezerve da moze u potpunosti da zameni sve dinare i da im prilicno ostane.

Ne brinite se za njih po tom pitanju.

To otupljivanje znaci cist gubitak od 150 milijardi dinara (1,3 milijardi evra) za nasu zemlju + kredit za zamenu = bankrot
Ova racunica dovoljno govori o besmislenosti uvodjenja evra, a na to treba dodati i velike gubitke na makroekonomskom planu jer bez sopstvene valute ruke su nam vezane

Pa besmisleno je za politicare koji ne bi mogli da steluju kursnu razliku onako kako njima odgovara...a koliko su nam ruke "odvezane" odlicno pokazuju postupci svih nasih guvernera, pocev od Dinkica pa na ovamo ;) sve bajni ekspert do eksperta, sa monetarnom politikom u malom prstu :D

Opet PUSTISE POVLACENJE NOVCA!!!!

ZRBNQK9.jpg

Poslednja izmena:
Secam se da je bilo spominjano davno u vezi Intezinih kartica, ali ne secam se koji je topic/post niti mogu da nadjem. Naime, moze li objasnjenje zasto Paypal radi konverziju evro/dinar/evro iako koristim Visu Virtuon od Raiffeisen banke koja rukuje sa devizama? I da li je moguce ikako izbeci?

Vrh Dno