Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Covece, ti si to sada imao gomilu nacina da primas novac, a cak i da naplacujes preko PayPal-a kao firma (samo ces koji % vise platiti, da bi koristio 2Co, AuthNet ili nekog treceg...).

Postoje dve mogucnosti:
- Neobavesten si za ovo gore (u kom slucaju prvo dobra edukacija, pre nego PP dodje kod nas, jer ko ovo nije znao, prilicno moze da nadrlja na netu prodajom!)
- Znao si :) Znaci da samo trazis neki razlog da se ne pomeris:)

Ako nesto nisu menjali, nema vise zahtev za kapital za DOO (tj. ima.. 1 RSD:))

Covece, ti si to sada imao gomilu nacina da primas novac, a cak i da naplacujes preko PayPal-a kao firma (samo ces koji % vise platiti, da bi koristio 2Co, AuthNet ili nekog treceg...).

Postoje dve mogucnosti:
- Neobavesten si za ovo gore (u kom slucaju prvo dobra edukacija, pre nego PP dodje kod nas, jer ko ovo nije znao, prilicno moze da nadrlja na netu prodajom!)
- Znao si :) Znaci da samo trazis neki razlog da se ne pomeris:)

Imalo je vise nacina za prijem novca to znam mada mi je direkna saradnja sa pay pal servisom i najlaksa i najsigurnija

Drugo za mnoge stvari se nisam preterano ni raspitivao jer bih prodaju vrsio iskljucivo on-line, a na nasem trzistu nije postojao ni blizu neki ozbiljan servis koji bi to podrzao

Sada se polako stvari menjaju na bolje pa se i ja ucim

Prijatelju, ja sve mislim da će tebi san da se pretvori u noćnu moru, DOOOBROOO se preračunaj i iskalkuliši pre nego što kreneš u avanturu...

Armor, to sto Ameri vise veruju PayPalu je nebitno za tebe.
AuthNet i 2Co postoje mozda i duze od PayPala:) A i drugi slicni merchant gatewayi.

NISTA neces vise dobiti ako ti PP odobri direktno placanje - samo ces manji % davati gateway-ima. A posto verovatno neces moci da primas kartice direktno preko PayPala (ne daju tek tako), opet ces morati njih da koristis...

Armor, to sto Ameri vise veruju PayPalu je nebitno za tebe.
AuthNet i 2Co postoje mozda i duze od PayPala:) A i drugi slicni merchant gatewayi.

NISTA neces vise dobiti ako ti PP odobri direktno placanje - samo ces manji % davati gateway-ima. A posto verovatno neces moci da primas kartice direktno preko PayPala (ne daju tek tako), opet ces morati njih da koristis...

Nisam te razumeo kako necu moci da primam kartice direkno preko pay pala?

AuthNet i 2Co postoje mozda i duze od PayPala:) A i drugi slicni merchant gateways.

Nisam iz ove priče, samo zainteresovan i pomalo neupućen: preko AuthNet i 2Co bi mogao da omogući da njegove porudžbine kupac plaća direktno karticom? Nisam znao da i PP nudi plaćanje direkt karticom, bez naloga.

Ali, Ameri ali i mnogi drugi veruju PP-u zbog zastite kupca i drugih programa, pa čak radije biraju plaćanje PP-om koje ih više košta (slanje novca ipak nije besplatno?) za razliku od kartice koja je za kupca uvek bez provizije.

Jesam li u pravu? ,)

Nisam te razumeo kako necu moci da primam kartice direkno preko pay pala?
Hahaha :) Spremi ti malo vise sedativa :)
PayPal ne dozvoljava bilo kom nalogu (cak ni Business nalogu registrovanog na firmu) da prima tek tako uplate preko kartica. Dobijas da mozes da primas uplate sa e-mail adrese, ali za to KUPAC mora imati PP nalog. (ti moras imati PP nalog u oba slucaja)
A ako hoces da primas kartice od bilo koga, to je vec druga prica! (u stvari, ja ne verujem da je i 10 ljudi iz ove teme ikada videlo sajt koji prima KARTICE preko PayPala, vec samo NAPLATU preko PP naloga, od PP naloga).
Primer sajta koji prima kartice direktno je PP nalog nase ambasade u Belgiji - moze i karticom da se posalje donacija. A recimo preko eBaya skoro sve sto se kupuje i od velikih prodavaca ide iskljucivo PP nalog->PP nalog!
Razlika je u tome da ko prima kartica, moze i da ima kupce koji NEMAJU PP nalog.

Nisam iz ove priče, samo zainteresovan i pomalo neupućen: preko AuthNet i 2Co bi mogao da omogući da njegove porudžbine kupac plaća direktno karticom? Nisam znao da i PP nudi plaćanje direkt karticom, bez naloga.
Yep. Ima i boljih gateway-a za naplatu verovatno, ali posto sam iz IT sfere, i ne pada mi na pamet da ista drugo radim, gledao sam samo ono sto je blizu usluge DR-a, koji imaju i mnogo nize provizije od PP-a. (konkretno, moja firma placa 1.9% za primanje kartica preko DR-ovog MyCommerce brenda)

Ali, Ameri ali i mnogi drugi veruju PP-u zbog zastite kupca i drugih programa, pa čak radije biraju plaćanje PP-om koje ih više košta (slanje novca ipak nije besplatno?) za razliku od kartice koja je za kupca uvek bez provizije.
Placanje PP-om je uvek besplatno za kupca. Tj. prodavac bi morao da prikaze vecu cenu za naplatu preko PP-a, da ne bi bilo besplatno za kupca. Posto ga i prihvatanje kartica na druge nacine nece kostati primetno manje, onda nemaju razloga za to.
Ali to je "besplatno za kupca" koliko i placanje kreditnom karticom kod nas - ti troskovi su unapred ukalkulisani u cenu :) I ako ne platis kreditnom, prodavcu ostaje vise, a banci manje.

armor+ :

Postoje Firme kod nas koje se bave izradom sajta koji u sebi sadrzi opciju da neko moze da placa karticama i to da ti neko naprvi zavisi od toga koliko ce ti sajt biti atraktivan koliko sam cuo najeftiniji sajt sa opcijom da ljudi mogu na njega da placaju karticama je oko 200 eura pa ide i do 1500 eura za ekstravagadne sajtove lepo isklesane...

Isto tako mozes da kontaktiras firme za izradu sajtova i oni bi po mom misljenu trebalo sve to lepo da ti nameste ukljucujuci i PP ... A ako oces sam to da uradis moreces da zagrejes stolicu...

Poslednja izmena:
Taj servis za kreditne kartice se dobija od banke a ne "firme koje prave sajtove"... Ima banca intesa tu uslugu ali nije jeftina

Bas tako, firme koje rade sajtove odrade samo programerski deo da se kliktanjem dugmeta prebaci tamo gde treba da se placa.
Intesina naplata uopste nije jeftina, i iskreno ne verujem da je ima iko sem CT-a i Telekoma kod nas. Pitanje je da li uopste zele da je prodaju ili samo moraju da je imaju u ponudi. Jeftinije je i MNOGO isplativije da se ide preko stranih gateway-a (jer Intesa ne znam da li moze da naplati u EUR od stranih lica za ovu uslugu? i uzima vise od njih)

Inace, razdvojiate prodaju:
- IT usluga (bilo koga tipa, znaci nesto sto nije fizicki predmet)
- Proizvoda

Za IT usluge, ne glupirajte se PayPal-om, imate opciju DR servisa, koji rade mnogo bolje za te stvari! (bilo da pravite sajtove, prodajete programe, radite freelcing...)
Za proizvode, idite i nadjite odlicne knjigovodje i speditere! Jer i do sad uopste nije bilo tesko naplatiti robu preko PP-a (preko pomenutih gatewaya recimo) - ali posto je fizicki proizvod u pitanju, izvoz trazi prilicno papirologije i dobro poznavanje iste.

Ovo je primer kako se prodaje softver (ili bilo koja softverska usluga, moze i izrada sajtova):
http://alfasp.com/order.html
To funkcionise vec 15 godina. Bilo da je fizicko lice, bilo firma prodavac (razlika je u porezu, doprinosima, i neophodnosti da se za isplatu pretvara EUR u dinare za firme).
Da li je lakse Nemcu? Naravno da je bilo! Ali daleko od toga da ima mesta za kukanje! Sada je lakse zato sto je jeftinije da se zivi u Nemackoj, a ne zato sto ima neke prednosti za prodaju i naplatu :D

Poslednja izmena:
Nije jeftina zato što jedino Banca Intesa i ima online uslugu plaćanja kod nas trenutno, pa je nedostatak konkurencije i doveo do toga da je cifra poveća.

Ja ne znam čemu ovde neka mistifikacija oko PayPal-a. Oni su klasični posrednici u plaćanju (koji postoje od kada je sveta i veka) i za to naplaćuju svoju proviziju, koja je takva kakva je.
Ako se nekome ne sviđa ima dovoljan broj "alternativnih" posrednika u plaćanju, od kojih neki imaju solidnu pokrivenost tržišta, dok su drugi tek u povoju. PayPal pokriva najveći deo globalnog tržišta, skoro pa su monopolisti, tako da mogu da naplaćuju solidnu proviziju za koji garantuju sigurnost.
Imajte jednu stvar u vidu, iako je PayPal najatraktivnija online firma za hakovanje, s obzirom bi provaljivanje u njihov sistem onom ko to uspe moglo da donese neslućen dobitak, PayPal do sada NIKADA nije provaljen, a postoje već 15 godina. Imajte i ovo u vidu...

Sorry, Digital River :) Trenutno su oni vlasnici skoro svih IT-payment orijentisanih gateway-a (ShareIt, RegNow, RegSoft, SwReg, mislim da je i eMetrix isto njihov)

@alfa Šta znači River? :)

Ahaha pa jeste :D

E jel tacno da kad ti neko posalje pare na pp nalog... mora da odlezi 30 dana pa tek onda da ga prebacis na racun u banci.. Kod Scrill to ide brzo... Procitah na b92 komentarima

To zavisi od zemlje do zemlje. Negde kako god hoces, negde mora da odlezi tacno 30, negde preko 30, negde ne moze nimalo da odlezi, nego mora odmah na racun u banci (cini mi se Indija ili Argentina, tako neke lude zemlje)

Taj je iz Bosne bio sto znaci da cemo imati isti tretman 30 dana cekanja
Videcemo posle 08. 10

I dalje je pozicija "pat" niko nije siguran da li PP omogućava prijem uplata uopšte posle 8-og oktobra. Isti slučaj imate u nekoliko navrata gde je najavljivano da dolazi i kroz dokumenta se sve provlačilo kod njih ali je već neko napisao od tog trenutka je proteklo u raznim najavama više od tri godine, imate vest iz 2010 da dolazi 2011 i tako u krug, sve je to lepo u njihovim pravilima ali na današnjoj konferenciji koja je održana mišljenja nisu baš sjajna oko svega toga.

Uostalom pročitajte današnji članak sa konferencije pa možete da zaključite da je omogućavanje uplata od strane PP najmanji problem, tek slede problemi....

Bajka zvana PayPal u Srbiji

Alfa je lepo objasnio funkcionisanje svega toga, tj. može da se posluje, može da se prodaje ali administracija, NBS i slični njima sve to koče u odnosu na druge zemlje gde je zakon jasan za elektronsko poslovanje, ima poseban deo koji se time bavi sve lepo navedeno itd...

Primer: Niko ne koči pružanje usluge, prvi primer sa korišćenjem 2CO je VeratNet koji posluje preko njih neke dve godine, implementirali sve radi super i još mnoštvo sajtova.
Kada se radi o 2CO imaju zaokružen sistem usluga PP, kreditne kartice, bankovni transfer (zavisi od zemlje do zemlje) i to bez problema funkcioniše nema prepreke, osim papirologije tj. knjiženja.

Problem se pojavljuje kada hoćete "fizički" proizvod da izvozite onda na sve te probleme dodate carinu, papirologiju, troškove transporta koji nisu baš mali itd... kompleksno je sve to, a PP je u ovoj priči oko poslovanja sasvim mala stavka u odnosu na ono što Vas stvarno čeka.

Poslednja izmena:
Spominje se Banca Intesa, neko je rekao da imaju rigorozne uslove, skupa implementacija servisa itd... da pojasnim jeste kada sve završavate direktno kod njih gde vam traže razne izvode i tome slično tj. opravdanost pokretanja online biznisa i imaju mogućnost obrade Maestro, MasterCard i Visa kartica, proceduralno su jako zahtevi plus na sve to mora se dodati implementacija servisa (morate imati programera) kako bi vam ceo posao završio, testiranja, provera bezbednosti, obavezan SSL sertifikat koji je jedan od važnijih faktora u poslovanja radi bezbednosti kupca tj. realno gledano takvo je vreme došlo da to sajtovi koji ozbiljnije žele da uplove u online biznis moraju imati. Naravno Banca Intesa kao posrednik to već ima zbog bezbednosti transakcija, ali vaš primarni sajt poželjno je da poseduje.

E sada postoji i EMS servis koji vam skraćuje rok i sve vam oni završavaju, jednostavno rečeno imaju dogovor sa Banca Intes-om oko korišćenja njihove naplate i implementacije, a Vi kao mala internet prodavnica možete odmah da počnete usluge da pružate (ne kao fizičko lice nego samo preduzetnik/firma doo).

Telekom, Telenor, VIP i druge veliko kompanije koje imaju u milionima evra prometa oni direktno idu preko Banca Intesa što možete videti i na njihovom sajtu spisak klijenata itd...

Taj je iz Bosne bio sto znaci da cemo imati isti tretman 30 dana cekanja
Videcemo posle 08. 10
Bas htedoh da ti kazem tako je u BiH tamo mora 30 dana da odlezi da bi povuka na racun, kako ce biti kod nas videcmo PREKOsutra(verovatno isto).

Poslednja izmena:
realno, ako ne bude mogucnost on-demand withdrawala kao sto je na slovenskom paypalu, vec ono na svakih 30 dana se povlace sredstva automatski, to je glupo, plus sto su fee-ovi koliko sam gledao po onom changelogu za nas 4% jer smo Europe II, dok za Sloveniju je manje u pitanju.

naravno ovo sve govorim pod uslovom da u sredu stvarno bude neceg konkretnog a ne samo laz i prevara.

realno, ako ne bude mogucnost on-demand withdrawala kao sto je na slovenskom paypalu, vec ono na svakih 30 dana se povlace sredstva automatski, to je glupo, plus sto su fee-ovi koliko sam gledao po onom changelogu za nas 4% jer smo Europe II, dok za Sloveniju je manje u pitanju.

naravno ovo sve govorim pod uslovom da u sredu stvarno bude neceg konkretnog a ne samo laz i prevara.

Cekam 08.10 sa nestrpljenjem da vidim sta ce da bude sto se tice da svakih 30 dana podize novac jer nema automaske opcije je za mene ok, bitno mi je samo da to dobijemo (kako god da je tu je) !
Pa onda posle je lakse i da ta opcija dodje.. :)

Nisam obavesten dobro, ali cini mi se da jednom kad ti stave da ide na 30 dana, tesko posle ima pomeranja toga, mislim da u bosni/hrvatskoj jos tako ide, nema on-demand withdrawala tj nema mogucnosti (mozda i ima, uz placanje 5e fee-a).

U svakom slucaju, nisam optimistican, a siguran sam da i vecina nije jer se ovo ceka...pa otprilike od kad je ovaj thread nastao

Sto ce reci ''Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani'' :D

znaci isplata sa paypala na visa ili mastercard je 30 dana automatski ili ja moram da trazim isplatu hvala.

Da li je to bilo pitanje ?:)

Nismo jos dobili mogucnost primanja novca tako da niko jos uvek ne zna.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno