Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Ovo sa dinarima , kao jos jedna medju konverzija je uvedeno pre nekoliko meseci, pisalo se u startu dosta o tome, kada je pocelo, a onda opet kada su intevizirali pokusaje te konverzije. To pitanje je reseno ili bi trebalo da bude reseno, podesavanjem, ili odbijanjem konverzije .

Medjutim od dolaska PP u Srbiju Aprila prosle godine , znaci pre uvodjenja, ovog sa jos jednim premetanjem kroz dinare, takodje je postojala neka vrsta konverzije PP, od koje je jedina zastita bila promena primarne valute.

Ne vrsi se to stalno sem ko narucuje sa raznih krajeva sveta po 100 paketa. Ja na primer u procentima placam 80 % u $ 18 % Euro , 2 % ostalo tj, Funta, druge valute nisam koristio, mada je moguce. Tako da na primer ako placam 5 puta uzastopno u $ onda se jednom podesi, a ne menja se nista, jer se ni valuta ne menja.

Da li pomaze, nije sigurno, to sam objasnio, ali promena primarne valute sigurno ne odmaze, a Opreznost je majka Mudrosti, rekose stari Latini, ne racunam tu onaj glupi vic da je bila oprezna , ne bi ...

Poslednja izmena:
Da li je neko pogledao currency converter na Paypal-u?
Vrlo jasno se vidi kurs po kome PP konvertuje. Usput, tu jasno piše sledeće: Your primary currency is the default currency for sending and requesting payments.
Mislim da nema potrebe za nagađanjem i eksperimentima.

Pa sto mislis da menjam stalno primarnu valutu, ako nisam to procitao :)

To isto sam i ja mislio , ima i link mog post iz druge teme o PP od 1. marta , ali me ljudi pokolebase sa tvrdnjama, da to nema veze sa placanjima nego sa PP novcanikom, koji kod nas i ne radi. Znaci postoje dva suprotna misljenja , dilema, mozda i trilema.

Zato sam i napisao da se to cak moze i eksperimentalno , prakticno potvrditi sta je tacno , a sta nije.

Meni nije tesko da menjam valutu pre kupovine.

Poslednja izmena:
Pa sto mislis da menjam stalno primarnu valutu, ako nisam to procitao :)

To isto sam i ja mislio , ima i link mog post iz druge teme o PP od 1. marta , ali me ljudi pokolebase sa tvrdnjama, da to nema veze sa placanjima nego sa PP novcanikom, koji kod nas i ne radi. Znaci postoje dva suprotna misljenja , dilema, mozda i trilema.

Zato sam i napisao da se to cak moze i eksperimentalno , prakticno potvrditi sta je tacno , a sta nije.

Meni nije tesko da menjam valutu pre kupovine.
Mislim da nema svrhe menjati. Paypal prosledjuje iznos i valutu kako je prikazano na sajtu trgovca, osim ako se (od skoro) ne prihvati konverzija u lokalnu valutu, sto je svakako nepovoljnija opcija.
Bilo da platite u funtama, dolarima ili evrima (preko paypala) na kraju uvek imate kod naplate iskazana 2 iznosa - zaduzenje u valuti koja vam je obracunska na kartici i originalni iznos (onako kako je dat na sajtu prodavca - eventualno uvecan ako trgovac naplacuje dodatnu naknadu za placanje preko PP). Da ne bude zabune, pricam o izvodu koji vidite ali i o fajlovima koji se koriste za knjizenje u bankama, a stizu (posredno) od VISA/Mastercard.
Ako budem skoro narucivao foliju za tel. pusticu konverziju koju ponudi PP u RSD, tako da se moze videti i prakticno kako to izgleda (mali je iznos, pa 20-ak dinara gore-dole ne igra neku ulogu).

Kad vam PP ponudi za neki sajt konverziju iz RSD u neku valutu, ili iz EUR u neku valutu, postavite konkretan sajt sa koga je kupljeno (pozeljno i sta) i korake kako je doslo do pitanja za konverziju. Pa da probaju razliciti ljudi.
Obavezno navedite da li ste imali bilo kakav PayPal balance! Sve sto sam ja kupovao je bilo bez ikakvog balansa.

Da li je neko dobio "ponudu" za konverziju iz EUR u druge valute?
Da li je neko dobio "ponudu" za konverziju iz RSD u druge valute (cak i EUR), a da mu kartica NIJE vezana samo za RSD? (tj. ako imate karticu koja ima posebnu EUR partiju za placanje u inostranstvo, da li ste dobili ikada ponudu za konverziju, bilo iz RSD ili EUR u druge valute)

Kad vam PP ponudi za neki sajt konverziju iz RSD u neku valutu, ili iz EUR u neku valutu, postavite konkretan sajt sa koga je kupljeno (pozeljno i sta) i korake kako je doslo do pitanja za konverziju. Pa da probaju razliciti ljudi.
Obavezno navedite da li ste imali bilo kakav PayPal balance! Sve sto sam ja kupovao je bilo bez ikakvog balansa.

Da li je neko dobio "ponudu" za konverziju iz EUR u druge valute?
Da li je neko dobio "ponudu" za konverziju iz RSD u druge valute (cak i EUR), a da mu kartica NIJE vezana samo za RSD? (tj. ako imate karticu koja ima posebnu EUR partiju za placanje u inostranstvo, da li ste dobili ikada ponudu za konverziju, bilo iz RSD ili EUR u druge valute)
Konkretno sa poslednje e-bay transakcije: cena proizvoda u EUR, ponudjeno da se konvertuje u RSD, kartica čisto EUR (Intesa Internet). PP ne zna, niti može da zna o valutama računa koji su vezani za karticu.
Alfa, ispravi me ako grešim, ali na PP registrovanom u Srbiji ne možeš imati nikakav balans?

Nisam nasao nacin da se ima balans uopste, da. Ali rekoh, mozda, pa za svaki slucaj da se i to pokrije.

Znaci II kartica, vezana za EUR, i svejedno pitao za konverziju iz RSD u EUR.
Nije do kartica, za moju Intesa MC postoji podatak da je iz Srbije, i takodje sam bio u Srbiji dok sam kupovao; znaci nije ni IP adresa u pitanju.

Ajmo sada konkretne prodavnice, gde je bilo konverzije, da isproba vise nas (ne mora da kupi, dovoljno je da dodjemo do koraka gde se nudi konverzija)?

Nisam nasao nacin da se ima balans uopste, da. Ali rekoh, mozda, pa za svaki slucaj da se i to pokrije.

Znaci II kartica, vezana za EUR, i svejedno pitao za konverziju iz RSD u EUR.
Nije do kartica, za moju Intesa MC postoji podatak da je iz Srbije, i takodje sam bio u Srbiji dok sam kupovao; znaci nije ni IP adresa u pitanju.

Ajmo sada konkretne prodavnice, gde je bilo konverzije, da isproba vise nas (ne mora da kupi, dovoljno je da dodjemo do koraka gde se nudi konverzija)?
Nisam te shvatio. U tvom slucaju, koja je bila valuta trgovca, a koje opcije su ti ponudjene za konverziju? Da li imas vise kartica, iz razlicitih drzava, vezanih za PP nalog?

Ne, nemam ni mogucnost da dodam karticu iz druge drzave na nas, niti nasu na nalog iz druge drzave (PP odbija kartice, barem kada imaju country code registrovan, ako se ne poklapaju drzave - zato je mogao da radi nas Amex na druge drzave, nema country code registrovan).

Dakle, na nasem PP-u, Intesin MC imam samo podesen, i samo taj nalog koristim.
Valuta trgovca je bio dolar. Moja primarna valute je EUR, imam dolarsku partiju, Intesin MC je EUR. Nisam imao nikakvu ponudu za konverziju!
Proknjizeno je sa pravim kursem za taj dan. Imam jos kupovina sa drugih sajtova (koji ne idu preko PP-a dakle!) u dolarima, razlika u kursu je tipa 0.0004 - sto nije ni promil.

Ako nije problem, daj sajt sa kog si porucio, i probaj opet da porucis, da proveris da li ti opet nudi konverziju?

Činie se da posle isčitavanja samo poslednje dve strane bude jasno zašto ljudi iznoca i iznova postavljaju isto pitanje. AKo dinare ostavimo po strani i sloćimo se da se neisplati takva konverzija ostaje pitanje odabira valute za plaćanje i koju cenu odabrati onu u dolarima ili evrima ili kako sam već pisao:

To je jasno tp si napoemnuo više puta i to nebi trebalo da predstavlja problem. Takođe za one koji su otvorili karticu na Srbiju da bi izbegli silne konverzije ima pojašnjenje kako ga isključiti.

Ostaje nejasno koja je najbolja opcija kad je reč o kupovini u dolarima odnosno evrima.
Taksativno navedeno:

1) ako je cena izražena u dolarima da li kao primarnu valutu na pp staviti dolare ili ostaviti evro
2) Da li na karticama na kojima je to moguće ima ikakvog smisal držati dolare ili zbog načina obračuna naših banaka držati isključivo evre

Ja nazalost nemam puno placanja preko PP-a da mogu da budem ozbiljan reper, ali do sada nijednom mi nije nudjena konverzija. Imam Premier nalog (sta god to znacilo...) na Srbiju, i obican na J. Koreju (ovaj uopste ne koristim vec godinu dana, ali i na njemu mi nije nudjena konverzija iako nisam u KRW kupovao nista, a KRW mi je bila valuta na PP).

Zato i kazem, ko je dobio ponudu za konverziju da javi sajt i sta je narucio da jos neko proba (probacu ja, ionako ne mora da se naruci da bi se doslo do ovog dela).

Ja nazalost nemam puno placanja preko PP-a da mogu da budem ozbiljan reper, ali do sada nijednom mi nije nudjena konverzija. Imam Premier nalog (sta god to znacilo...) na Srbiju, i obican na J. Koreju (ovaj uopste ne koristim vec godinu dana, ali i na njemu mi nije nudjena konverzija iako nisam u KRW kupovao nista, a KRW mi je bila valuta na PP).

Zato i kazem, ko je dobio ponudu za konverziju da javi sajt i sta je narucio da jos neko proba (probacu ja, ionako ne mora da se naruci da bi se doslo do ovog dela).
Ovo je link sa e-bay na kojem mi je ponudjena konverzija. Naglašavam, ovo je prvi put da mi se takva opcija pojavljuje, dok je ujedno to i poslednja stvar koju sam naručio.

Ne dobijam nikakvu ponudu za konverziju pre Finish dela.
Jedino imam opciju "Other conversion options", na koju kad odem se javi sledece:

"PayPal offers two ways to convert currency when you purchase from a seller who uses a different currency than yours.

•The PayPal currency conversion process
•The MasterCard and Visa currency conversion process
Please select your option below:

Use PayPal's conversion process to complete my transaction using my card's currency.
Both the original transaction currency and the converted amount that I will be charged are disclosed for my convenience. I understand that MasterCard and Visa have a currency conversion process. I have chosen not to use the MasterCard and Visa currency conversion process, and I will have no recourse against MasterCard and Visa with respect to any matter related to this conversion.

Bill me in the currency listed on the seller's invoice.
I will not know which foreign exchange rate has been applied to this transaction until I receive my card statement from my card issuer. I acknowledge that by choosing this option, my card issuer will determine the foreign exchange rate to apply to this transaction, and that I will not be informed of the foreign exchange rate or any additional foreign exchange fees applied until I am billed by my card issuer.

Select an option above, then click Submit to complete the currency conversion process.
"
Kod mene jeste bilo postavljeno: Bill me in the currency listed on the seller's invoice, i secam se da jesam to odavno podesio :)

To je ono sto se pominje u prvom postu izgleda, ali kod mene je to odavno bilo podeseno tako.

Nema prepreka za plaćanje PayPal sistemom

Narodna banka Srbije ponovila je danas da su poslednjim izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, iz decembra 2012, otklonjene sve zakonske prepreke za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom preko PayPal servisa.

Izmenama je omogućeno da rezidenti preko tog servisa vrše naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine robe i usluga sa nerezidentima.

Kako se dodaje, takođe je utvrđeno da se sredstva rezidenata kod PayPal-a ne smatraju depozitom, već se vode na podračunu koji se kod ove institucije otvara za namene elektronske kupoprodaje robe i usluga.

"Saglasno navedenom, NBS naglašava da je PayPal servis oslobođen odgovornosti da proverava učesnike u kupoprodajnim transakcijama koje se obavljaju u Srbiji, imajući u vidu da je na rezidentu - trgovcu odgovornost za eventualnu naplatu u evrima koju bi izvršio od drugog rezidenta".

Naime, sami rezidenti su u obavezi da, pri obavljanju ovih transakcija, poštuju propise koji se primenjuju na teritoriji Srbije i da plaćanja i naplate preko PayPal servisa realizuju isključivo sa nerezidentima, objašnjava NBS.

Centrana banka istovremeno napominje da je Poreska uprava Ministarstva finansija nadležna za kontrolu deviznog poslovanja rezidenata u skladu sa propisima koji uređuju ovo poslovanje.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...587-Nema-prepreka-za-placanje-PayPal-sistemom

Hahaha kakva tragedija od države :) send i receive ALI samo sa nerezidentima xD

Poslednja izmena:
A to te cudi JER? PayPal je uvek brazilski real i indijsku rupiju i jos poneke valute samo za ta trzista, bas zbog takvih zakona. Jer zakonski rezident ne sme da radi sa rezidentom u drugoj valuti.

E sad, ovo glupiranje da za sitne stvari treba da se proverava... sve da nece :D

Ako im zafali para, a to im uvek fali, setiće se da gledaju kada im dogori do noktiju...
Važno da su oni to zapisali na papir, pa po potrebi mogu da izvuku.

Godisnjica je u aprilu.

Jel istina da paypall u srbiji moze d se koristi samo za placanje ....tj nemogu da se prime pare preko paypall?

LOL!

Da ne bih citao ovaj veeeel'ki thread, da nema koja dobra dusa koja bi u par crta mogla da objasni moze li se i kako iz CG otvoriti PP nalog u Srbiji, da bih kupio nesto sa Ebay-a. Castim pivo u PG.:)

Da ne bih citao ovaj veeeel'ki thread, da nema koja dobra dusa koja bi u par crta mogla da objasni moze li se i kako iz CG otvoriti PP nalog u Srbiji, da bih kupio nesto sa Ebay-a. Castim pivo u PG.:)

Nikada nisam otvarao PP iz Srbije u nekoj drugoj drzavi oni koji su to radili uglavnom su bili na lutrijli po principu 50:50 sanse pokusaj da otvoris i registrujes nalog u Srbiji ako ne uspes onda zamoli ako ims nekoga u Srbiji da ti to uradi.

A ako neuspes i nemas nikoga ovde onda nista ti nepreostaje nego da cekas ili molis nekoga ako imas po inostranstvu..

Mozda neko moze da kaze ko je to radio kakva je procedura ali mislim da je isto samo se pomolis da ti primi karticu ...

Poslednja izmena:
Ja sam otvorio CRO nalog dok smo cekali da dodje kod nas. Uneo sam sve prave podatke i u onom delu gde je region sam upisao Serbia, jer logicno kao zemlja je stajala HR. E sad i ako uspes da otvoris moras da se nadas da nece da te "provale", mada u ono vreme nisu se bas cimali oko toga.

Najveci problem mogu da budu kartice. Kada sam otvarao nalog nase kartice se nisu vodile kao SRB pa je tada moglo da se registruje, ali su onda, mislim 2011. ili '12., poceli sa novim karticama koje je PP prepoznavao da su nase, pa od tog trenutka niko nije mogao da koristi nove kartice(jedino oni koji su na vreme samo izmenili rok vazenja i cvv kod- mada ovo ti je nebitno).

U sustini fora ti je da probas, pa sad: ako prodje super. Vidi na http://forum.cafemontenegro.com/ ako neko zna da li prolazi neka vasa kartica na PP

Najbolja solucija ti je ako imas nekog iz Srbije, pa da on uzme karticu i otvori nalog, a ti da ga koristis

Poslednja izmena:
Mislim da kao nerezident moze da otvori karticu sa depozitom, ili barem Visa Electron kod nas. Veliko "mislim".

Pokusavam da narucim neke predmete sa dx.com -a.Uneo sam sve parametre ali mi izbacuje stalno gresku 0x80042024 : There was an error in the Shipping Address Country field. Video sam na internetu da je jos jedan covek iz Beograda imao isti problem ali ne znam da li ga je resio i ako ga je resio kako.Sta da radim?

Plati karticom.

Ne radi plaćanje PP-om na dx-u, bar ne za nas iz Srbije. Plati karticom.

Nazad
Vrh Dno