Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Ako pise nista, ne placas nista. Naravno ako ne bude carine.

1.5€ je za potrebe verifikacije. Da bi potvrdili da si ti vlasnik kartice, naprave fiktivnu transakciju, pa ti na izvodu banke vidiš kod transakcije, i time verifikuješ nalog. To je potvrda da nisi ukrao broj kartice, našao je na ulici, već da si vlasnik iste i računa koji je vazan za nju. Meni su tih 1.5€ vratili na karticu juče. Skida se valjda i 0.1€ kada vezuješ karticu, da bi proverili da li kartica uopšte postoji (to mi barabe nisu vratile, i ne mogu nikako da prežalim :p)

Apropo, pominjanih problema sa plaćanjem na eBay-u. Da li vam generalno ne radi PP, ili ne radi samo na eBay-u? Ja sam prvog dana pazario nešto i uredno platio PP, a izbegavam da probam kupovinu na eBay-u dok se malo ne raščisti radili ili ne, Irski, Italijanski...
Meni su pored toga skinuli i 1$, a još ništa nisu vratili.

Evo stigao mi je prvi artikal placen paypal-om. Kao po obicaju Royal mail je ubitacno brza sluzba.
Italian ebay je i dalje jedina opcija placanja. Valjda ce ovo ispraviti.

Ako pise nista, ne placas nista. Naravno ako ne bude carine.
Uz ovo samo da napomenem: ako se šalje običnom poštom (parcel mail), ne plaćaš ništa sem eventualne ležarine na carini ili ležarine u pošti. Ali, ako ide brzom poštom (UPS, FedEx, DHL, TNT), oni će ti dodatno naplatiti isporuku u SRB i mislim da mora da se plati i tzv. "carinska deklaracija". Na ovo bi trebalo obratiti pažnju, jer neke prodavnice ili prodavci stavljaju da šalju samo UPS-om i slično.

Ovde valjda razlikovati UPS od USPS. UPS je privatna firma brze pošte, a USPS je državni U.S. Postal Service! Kao Royal Mail u UK ili Pošta u SRB. :)

Evo stigao mi je prvi artikal placen paypal-om. Kao po obicaju Royal mail je ubitacno brza sluzba.
Italian ebay je i dalje jedina opcija placanja. Valjda ce ovo ispraviti.

Da li to znaci da mogu da nadjem nesto na eBay.com, KUPIM GA, pa se onda ulogujem na eBay.it da bi platio ? Jel si na to mislio

Da li to znaci da mogu da nadjem nesto na eBay.com, KUPIM GA, pa se onda ulogujem na eBay.it da bi platio ? Jel si na to mislio
Upravo to sam danas uradio! Kupio na eBay.co.uk, a platio preko eBay.it, zahvaljujući savetu koji sam ovde dobio! :) Možeš da vidiš na prethodnim stranama.

Ali da nisam uspeo da platim... ima onih koji nisu uspeli preko eBay.it, pisali su ovde. Onda postoji šansa da dobiješ negativnu ocenu.

Upravo sam platio na ebay.it sa srpskim Paypalom! Ole!
Prva uspesna transakcija full legalnim Paypal nalogom! :D

Ja sam sada kupio majicu preko eBay.co.uk , ali mi nije prošlo plaćanje preko PP,pa sam se ulogovao na Irski ebay.ie i preko njega uspšeno izvršio uplatu.Transport preko USPS 13 dolara.E,sad još da vidim kad će da stigne.Računam jedno 2 nedelje :)

Da dodam još.PP mi je vezan za Visa Virtuon Rajfajzen banke.

Amazon Appstore će biti dostupan i u Srbiji, izvesno sa mogućnošću plaćanja i naplate

Amazon Expands Global App Distribution To Nearly 200 Countries

ILLO_INTERNATIONAL-REACH-MAP_500px_CHINA_NoFlags.png

Soon, Amazon will open distribution in nearly 200 additional countries, including Australia, Brazil, Canada, Mexico, India, South Africa, South Korea, and even Papua New Guinea and Vatican City. For consumers, this means that they’ll soon be able to access a large and growing catalog of apps and games from Amazon, and for developers, this means you’ll quickly have a much larger audience to download and enjoy your apps and games.

https://developer.amazon.com/blog/index.html

Amazon Appstore Wiki

Super. Nadam se, da ce za razliku od Paypala, postojati mogucnosti promene zemlje posto vec imam "USA" Amazon nalog.

Samo je remove sa starog jer neces moci na dva naloga da imas jednu karticu vezanu. Inace nece praviti problem tako sam i ja odradio:).

Moras skloniti karticu sa starog naloga inace nece proci na drugom nalogu.
Meni je fake jedna kartica, nalog limitiran, ne mogu da je obrisem, morao sam na SRB PP nalogu da stavim drugu karticu, a na drugom fake nalogu mi je entropay kartica i jedino mi taj nalog radi.
Nije mi jasno zasto ne mogu sa SRB PP nalogu da kupujem na ebay-u? Ima li neko bilo kakve ideje? Imam love na racunu, znam jako dobro kako se kupuje na ebay-u, nije mi nista jasno.

Hvala na savetima. Ucinicu tako kako ste rekli :)

Kupio sam nesto sa ebay.com i posto ne mogu da platim direktno trazio sam od prodavca taj invoice koji ste spominjali. Mail je stigao ali ja ne znam sta da radim??? Jel da uplatim novac na [email protected]??? Nista drugo ne vidim kao opciju?

Ja sam sada kupio majicu preko eBay.co.uk , ali mi nije prošlo plaćanje preko PP,pa sam se ulogovao na Irski ebay.ie i preko njega uspšeno izvršio uplatu.Transport preko USPS 13 dolara.
Kupio u Britaniji, platio preko Irske a stiže američkom nacionalnom poštom? Idi, begaj! :D Drugs smuggler. :smoke:

Kupio u Britaniji, platio preko Irske a stiže američkom nacionalnom poštom? Idi, begaj! :D Drugs smuggler. :smoke:

hahahahahahahahahahahahahahahaha :)

Bitno je da PejPel radi, mislim to je nasa prica i drzimo je se :)

Usput, ja sam narucio neke stvari preko DXa, ali nisam platio PayPalom. Prosla je uplata i poslali su sve za manje od 24 sata. Mislim da sam imao srece. Narucio sam 4 artikla, ali manji su, ukupna cena oko 15ak eura, pa mislim da je zato sve brzo proslo

Poslednja izmena:
Koliko vidim dzabe smo se radovali dolasku PP-a. :wall:

Poslednja izmena:
Sto dzabe? Vidis da donekle radi na ITA, IR, DE sajtovima.
To sto ne radi na US i UK sredice vec.

Što džabe, Paypal samo na eBay-u nešto trokira, inače na ostalim sajtovima fercera sve u šesnaest. Više desetina kupovina obavljeno na raznim sajtovima pez ikakvih problema. A eBay i to ċe se srediti pre ili kasnije.

Kupio sam nesto sa ebay.com i posto ne mogu da platim direktno trazio sam od prodavca taj invoice koji ste spominjali. Mail je stigao ali ja ne znam sta da radim??? Jel da uplatim novac na [email protected]??? Nista drugo ne vidim kao opciju?

Nemoj tu da uplacujes vec trazi od prodavca njegovu PP adresu tj. mail sa kojim je on registrovao PP. Onda idi na PP sajt pa potrazi karticu "Send Payment" i tu ukucaj mail koji si dobio, ispod kucas iznos i izabiras valutu.

Koristim paypal zadnjih 5 godina .. i pre mesec dana mi se desilo da ne mogu da platim preko ebay.com , izbacivalo mi je uvek ovu gresku .. na kraju sam platio preko ebay.co.uk . sledeca kupovina preko ebay.com je sasvim normalno prosla .. to je nesto do njih verovatno do preopterecenosti sistema.. bice to sve ok, ne sekirajte se

Kako objasnjavas da ljudima i dalje com i uk radi bez problema ali samo sa starim karticama?

Pa meni nije radilo to kada nije bas sa tim starim, uglavnom stvari ce se normalizovati uskoro .. ipak ko zna koliko hiljada kartica novih je uslo u sistem ebay/paypal .. i na samom pocetku su mediji upozorili na strpljenje i da sistem moze da ne radi kako treba... doci ce sve na svoje.. samo strpljenje

E mediji :)

Pazi, ja sam novinar po profesiji, mogu sa sigurnoscu da ti kazem da mediji nemaju pojma :)

Izvinjavam se na pesimizmu koji je posledica toga sto nikad nisam kupovao online a verujte mi najiskrenije sam se obradovao sto je zvanicno doveden PP pa su mi postovi gde clanovi foruma iznose svoje probleme u vezi registracije i placanja malo izduvali taj moj optimizam kada je PP u pitanju(inace sam podneo zahtev za Visa internet i elektron karticu). A sto se tice eBay ili DX interesuje me ima li jos nesto slicno njima gde postoji veliki dijapozon stvari koje se mogu kupiti putem PP-a (a da nije usko vezano za neku oblast)?

Meni je na "starom" nalogu prosla uplata na nekom indie game bundle sajtu (nije humble bundle). Pre nisam ni mogao da koristim nalog jer nije prihvatao nasu karticu. eBay nisam probao, ali koliko se meni cini Paypal radi. Videcemo za koji mesec kada obavim jedno desetak kupovina.

Meni nikada nije bilo jasno zasto Paypal pravi problem oko promene prebivalista. Jel to zbog sigurnosti? Ako je tako mogli su ta stave opciju da biramo sa kog ip-a mozemo pristupiti nalogu a ne da nam oni to odredjuju. LastPass, ekstenzija za cuvanje passworda ima tu opciju kao i onemogucavanje pristupa preko Tora i slicnih mreza, sa jos jedno pet nacina zastite naloga (razni autentifikatori, mobilni, trusted PC itd). Mislim da je Paypal za danasnje uslove malo zastareo kada je security u pitanju i da su krajnje nefleksibilan servis ali nazalost, neophodan.

Poslednja izmena:
ko zna koliko hiljada kartica novih je uslo u sistem ebay/paypal .. i na samom pocetku su mediji upozorili na strpljenje i da sistem moze da ne radi kako treba... doci ce sve na svoje.. samo strpljenje
Big deal, došlo možda par hiljada novih naloga iz SRB a PP ima nekoliko miliona transakcija dnevno -- mi smo im kap u moru, u svakom pogledu. Drugo bi bilo da su pustili PayPal u Indiji ili nekoj mnogoljudnoj zemlji; mi smo boranija. Ako je neki "glitch" u sistemu ne verujem da ima veze sa nama. I da, ja sam imao i imam PP problema, neke sam rešio zaobilazno i ne radi mi elegantno i to me nervira, o čemu sam već pisao.

Nemoj tu da uplacujes vec trazi od prodavca njegovu PP adresu tj. mail sa kojim je on registrovao PP. Onda idi na PP sajt pa potrazi karticu "Send Payment" i tu ukucaj mail koji si dobio, ispod kucas iznos i izabiras valutu.

Razmena mail adresa putem ebay-a je nemoguca misija. Uspeo sam da platim sa .de, nije hteo ni na .co.uk. Hvala na pomoci u svakom slucaju.

Pozdrav svima! Nikad nisam kupovao nešto iz inostranstva, pa imam pitanje u vezi troškova isporuke. Video sam na sajtu dx da i za neke sitne stvari piše da je isporuka besplatna za Srbiju. Da li to znaci da se ništa ne plaća osim one cene na sajtu ili moram da platim domaću poštarinu? Isto me interesuje za ebay, ako tamo platim ispurku da li pored toga plaćam još nesto kad mi stigne paket?

Царина некад отвори а некад не. Ако отвори онда плаћаш и то отварање тј. царински преглед неких 60-70 дин. Ако не отвори онда не плаћаш баш ништа (осим евентуално лежарине ако не подигнеш у року од 24 сата). Иначе са тог сајта би било добро да наручиш нешто у укупној вредности од 15 и више долара јер тада добијаш број за праћење за џ. Тако не мораш грицкати нокте два-три месеца:D јер ћеш знати где ти се налази пакет. Мени је рецимо најбрже стигао за 12 дана. А сада постављам најспорије време:). Тренутно ми је пакет који сам наручио још пре месец дана још у пошти Хонг Конга:mad:. Послали су га они релативно брзо, али је у пошти већ две недеље. Да немам број ја бих јадан сваки дан вирио у сандуче... заустављао поштара на улици:D.
Иначе ово ми се није десило чак ни за кинеску нову годину (тада 7 дана малтене не раде). Увек је стизао за 12-20 дана (десетак пакета до сада). Али има искустава (ево сад и ово моје) да путује два месеца. Иначе сад сам наручио са (да л' да лупим алт+шифт... ма јок, ћирилица конза) иБлеја такође из Хонг Конга, па ако не стигне за 45 дана...

Meni nikada nije bilo jasno zasto Paypal pravi problem oko promene prebivalista. Jel to zbog sigurnosti?
Zbog uslova poslovanja. Tebi se ponudi jedna vrsta ugovora koju prihvatiš i važi za tu zemlju gde se prijaviš, ako promeniš prebivalište virtuelno a i dalje si u Srbiji i iskrsne neki problem neko će na sudu da zaglavi a oni ne žele da budu ti. Koliko god ti uslovi bili isti/slični to sa pravne strane nije, jer kada potvrdiš da si u nekoj zemlji važe ti uslovi i prava. Druga stvar je ako te kupac tuži a ti imaš adresu koja nije realna, kako će oštećenja strana da precesuira tužbu? Da ne razglabamo detalje... Treća stvar je da neki proizvodi ili licence možda ne smeju da se distribuiraju na teritoriji Srbije. Pogotovu što za licence postoje međudržavni sporazumi o tome ko plaća koliko za intelektualnu svojinu pa možeš da manipulišeš zemljom prebivališta. Naravno da su ovo retki slučajevi ali može se desiti da bude predmet kupovine.

Hvala na pojasnjenju. Uvek zaboravim da su oni prvenstveno aukcijski sajt i da paypal kao usluga i jeste zamisljena kao sredstvo placanja na ebay. Steta za nas malobrojne kojima PayPal ne treba zbog ebay vec zato sto je opsteprihvaceno sredstvo placanja na internetu, nevezano za aukcije.

Vrh Dno