Šta je novo?

Patriot PYRO vs OCZ Vertex II

dewas

Cenjen
Učlanjen(a)
17.06.2011
Poena
159
Imam dilemu sta od ova dva kupiti?

SSD SATA2 60GB OCZ Vertex II Series, 285-275MB/s, SandForce 1222
SSD SATA3 60GB Patriot PYRO 520MB/s, PP60GS25SSDR

Imam plocu ASUS P5Q3 P45 chipset koja ima SATA2 konektore, međutim znam da je to sve kompatibilno. Ali sam čitajući forum vidio da novi SF-2281 prave probleme kao što je BSOD.

Da li uzeti OCZ i ako su mu performanse slabije, ali sa obzirom da nemam podrsku za SATA3 mozda i nece biti razlike ili rizikovati sa Patriot diskom?

Posto nisam u toku mozda se problem sa BSOD rijesio u međuvremenu sa nekim novim firmware-om.

Bilo kakva sugestija je dobrodosla :)

Poslednja izmena:
Ako je resen bsod, ja prvi NE GOVORIM bilo sta protiv te odluke... ;)

Dakle uzimas ovo: Kingston HyperX SSD Drive (SH100S3/120G), 120GB , SandForce® Controller SF-2281 , za oko 202-206€ , 3g. garancije ... u firmi gde smo svi "veoma vazne osobe" ili onoj "koju gledamo kad na kompu radimo"?

Uzimam tamo gde smo svi vazne osobe za 20.600 din, navodno firmware je ispravio sve sto treba pa cemo videti, zvao rezervisao i to je to :) A ako cemo iskreno prelomio je onaj cool srafciger sto se dobije uz HyperX jer ja stvarno vise nemam zivaca da gledam koji je hard bolji, a ovaj je jedini koji mogu da nadjem da ima synced nand tj. realno on vise pripada klasi Patriot Wildfire i Intel 510 nego sto ptipada gde i Pyro i 320 serija...

Poslednja izmena:
Pyro 120GB je bio 15.900din kad sam poslednji put gledao, to meni deluje kao najbolji izbor... Mislio sam da si i Intela našao za toliko kad si rekao za "istu cenu". :)

Evo stigao HyperX svojoj novoj kuci :p Pyro-a po tojoj ceni vise nece biti, nova cena mu je 19.900 :)

Neka je sa srecom!
Da te odlicno sluzi i da ne bsod-uje ;) ...!

Posto nece biti u njemu najnoviji fw , za koji se nadamo da je ispravio gresku i ukino bsod , nemoj zaboraviti da mu ubacis i najnoviji fw...

Instaliran win, stavljen 3.3.2 fw, i evo jednog SS-a

as-ssd.jpg

E da, i ljude iz "veoma vazne prodavnice" vredi nahvaliti, veoma su upuceni u problem SF-2xxx i rekli su ako bude zezao sa BSOD-ima i slicnim stvarima da ga donesem i odmah uzmem drugu, bas lepo sa njihove strane sto su me upozorili na problem bez mog pitanja i takodje su mi oni rekli da odmah stavim novi fw :)

Poslednja izmena:
Hvala hvala :)

Hteo bio samo da potvrdim sa novi FW 3.3.2 više nema BSOD problema na mom Pyro 120GB verzija.

Naime otkako sam ga kupio sa starim FW (nekih mesec i po) to je bio horor film, zakucavao,zamrzavao, i konacno BSOD na slag na torti.
Dakle nista nije bilo kako treba i nije mu se znalo kad ce da poludi.I hvala Bogu da su se iz Patriota potrudili da brze bolje isprave ovo i zaista kada sam ubacio novi FW,
sve je kako treba.Inace, ovako stabilan SSD je odlican,zaista nemam reci.
PS Obavezno prebacite u ANCHI mod, i zbog updejta FW, i zbog uobicajnog rada.

Svaka preporuka za Patriot Pyro.

Hteo bio samo da potvrdim sa novi FW 3.3.2 više nema BSOD problema na mom Pyro 120GB verzija.

Da li si nešto menjao u BIOS i da li je buđenje iz sleep moda normalno, koliko dugo radi bez problema ?

Pošto se ne slažu svi u tome šta treba podesiti u winowsu posle instalaciije SSD a, da li možeš reći kakva si podešavanje ti primenio ?

Poslednja izmena:
Ma radi bre SF-2 kao zmaj... Ja nista specijalno nisam namestao, stavio achi, instalirao win, stavio paging na 6gb/6gb i to je jedino sto sam dirao...

Koliko sam ja citao poslednjih par dana, i koliko se secam, crhonos je klasa iznad, jer mislim da ima synced nand il tako nesto, tj trebalo bi da bude brzi od Pyro-a :p

Sad cu ja kao 3-4 u temi da pitam sta mislite koji ssd da uzmem :D

Pre mesec dana kad sam gledao cene su bile manje za Kingston od 96GB, sad opet ne znam sta je best buy, a dosao sam do neke kinte pa... :)

Prioriteti su sledeci:
0.Tisina (svaki je tih :D )
1.Trajnost (da ne gubi performanse vremenom)
2.Cena
3.Velicina
4.Brzina/odziv
5.sata3

Sata 3 mi je poslednji na listi prioriteta posto kad promenim trenutnu masinu (p5b deluxe, p965) SSD ce vrv preci u laptop, a za novu masinu cu uzeti i drugi SSD.
U principu je najbitnije da ne gubi znacajno performanse vremenom. Velicina win7 sa programima mi je oko 40-45gb, ali bih voleo da imam rezervu ako se budem u skorijoj buducnosti vratio gaming-u, da mogu i po koju igru da instaliram :) E sad ne znam da li su 64gb modeli dovoljni za to.

E sad moje pitanje, da li ovi dole valjalju, ako ne valjaju, preporucite nesto bolje:
1.Silicon Power E20 128GB SP128GBSSDE20S25
2.Silicon Power Velox V20 SP120GBSSDV20S25
3.Kingston V100+ 96GB SSD
4.Kingston 128GB SV100S2
5.Neki 64Gb model - ne znam koji mnogo je veliki izbor :/

Kingston V100+ sada kosta skoro isto kao Pyro tako da po meni je Pyro najbolja opcija kada gledas do 150, 160 evrica... A proteklih par dana sam i ja imao isti problem pa sam sve zivo citao po netu i dobijao razne savete, i svu su mi vikali da ne uzmem SF-2xxx sem par ljudi, i ovde cak imas i temu otvorenu koja sluzi za cisto pljuvanje Kingstone hyperX-a koji meni rasi savrseno :) Al sve u svemu, citajuci po netu sam shvatio da treba bezati od Silicon Power, a sve ostalo, sta god da uzmes mislim da ne mozes da pogresis pa cak i ako uzmes 128gb kingston V :p kog sam takodje uzeo pre neki dan, i po realnom radu nema teorije da provalis razliku izmedju tog i HyperX, pa ti vidi, a razlika u ceni je skoro 100 evra.

Da, koliko sam skapirao Silicon Power koristi Jmicron kontrolere koji se nisu pokazali bas nesto... Samo nisam siguran da li se nisu pokazali sa brzinom ili necim drugim, posto kao sto sam rekao brzina mi nije previse bitna, ionako SSD ima dosta bolji odziv od hard diska, a to mi je na kraju dana najbitnije :)

Voleo bih da prodjem do nekih 120e ako je moguce, pre mesec dana je Kingston 96GB bio odprilike toliko, sad opet nije velika razlika izmedju njega i nekih 128GB modela... Vec vidim da cu se baciti u potragu za 64GB, pa ce mi stalno biti 50GB popunjeno :/

Poslednja izmena:
Nemoj Kingston V, uzmi eventualno V+, jos je bolji Kingston HyperX ako je bsod problem resen, odlican je i Mushkin Cronos...
Mislim da je malo 60-64GB za sistemski, 96GB bi moglo biti dovoljno, 120-128GB je vec svakom obicnom korisniku dovoljno...

Trenutno je najbolja kupovina Patriot Pyro 120GB pod uslovom da su ispeglali probleme sa firmverom. Ko neće da rizikuje Kingston SSDNow V+ 100 96GB/128GB je sledeća najbolja kupovina. Najbolja u smislu odnosa cena/perfromanse. Najbolji su naravno (Kingston HyperX, Corsair Force GT, OCZ Vertex 3) [SandForce SF-2281 + 25-nm Intel sync ONFI] i Crucial m4 (Micron C400) [Marvell 88SS9174 + 25-nm Micron sync ONFI].

Poslednja izmena:
Patriod Wildfire (kao i Vertex 3 Max IOPS i Mushkin Chronos DELUXE) koristi Toshiba 32 nm toggle NAND, tako da bi trebalo da daje bolje performanse od Kingston HyperX-a koji koristi Intel 25nm NAND, kao i od Corsair Force GT i običnog Vertex 3 koji koriste Micron 25nm NAND.

Kod SF-a najbrži bi trebalo da budu oni sa Toshiba Toggle NAND-om, a teorijski bi najizdržljiviji (najviše upisa) trebalo da izdrži HyperX.

Upravu si ali razlika u performansama je simbolična i ne opravdava razliku u ceni. Što se tiče broja upisa, pomenuti drajvovi koriste sličnu NAND memoriju i tehnološki proces pa je i njihova trajnost u odgovarajućim granicama. Jedine razlike potiču od razlika u over-provisionig-u, write amplifikaciji/atenuaciji i garbage collector algoritmu. Te razlike su zanemarljive u odnosu na SLC ili (HET) MLC koji su namenjeni enterprise segmentu.

Zapravo koliko vidim intel 25nm NAND je deklarisan na 5000 Program/Erase ciklusa, a Micron 25nm NAND na 3000 Program/Erase ciklusa.

Teorijski u normalnoj eksploataciji ni onih 3000PE neće dostići u nekom realnom roku eksploatacije (nekoliko godina) ali opet, KHX ina prednost u kvalitetnijem NAND-u.

Jeste da nije prevelika razlika u performansama u odnosu na cenu, ali tako je u celoj IT industriji - pogledaj procesore i koliko ti 100MHz veći default klok poskupljuje procesor potpuno identične arhitekture.

Da kupujem SF disk, ja bih išao na KHX (volim da znam da je nešto kvalitetnije, pa makar to i ne iskoristio u potpunosti :) )

Poslednja izmena:
Hvala svima na iscrpnim odgovorima :)
Imam jos jedno finalno pitanje, da li nov V+ 96GB ili polovan Intel 320 120GB 3 meseca star sa garancijom, cena slicna?
Razlog je samo sto sa Intelom dobijam malo vise prostora za isti novac, a ako sam dobro skapirao i ovi Inteli 320 su OK sto se dugotrajnosti tice.

Znam da je Pyro u e**i skuplji samo za 20e od ova dva gore navedena, ali mislim da razliku na sata2 konektoru i necu osetiti preteranu, plus cu ustedeti malo kinte :)

@P307
96GB bi meni definitivno bilo dovoljno :)

Nazad
Vrh Dno