Šta je novo?

Patriot PYRO vs OCZ Vertex II

dewas

Cenjen
Učlanjen(a)
17.06.2011
Poena
159
Imam dilemu sta od ova dva kupiti?

SSD SATA2 60GB OCZ Vertex II Series, 285-275MB/s, SandForce 1222
SSD SATA3 60GB Patriot PYRO 520MB/s, PP60GS25SSDR

Imam plocu ASUS P5Q3 P45 chipset koja ima SATA2 konektore, međutim znam da je to sve kompatibilno. Ali sam čitajući forum vidio da novi SF-2281 prave probleme kao što je BSOD.

Da li uzeti OCZ i ako su mu performanse slabije, ali sa obzirom da nemam podrsku za SATA3 mozda i nece biti razlike ili rizikovati sa Patriot diskom?

Posto nisam u toku mozda se problem sa BSOD rijesio u međuvremenu sa nekim novim firmware-om.

Bilo kakva sugestija je dobrodosla :)

Poslednja izmena:
Intel 320 serija ima pet godina garancije, tako da taj Inel ima godinu i 9 meseci dužu garamciju od novog Kingstona. Takođe, imaće i bolje performanse, pogotovu u random read i write, gde se kingston V baš i ne ističe.

Plus ostaje ti 32GB prostora više, kao i dugovečniji disk.

Možeš samo da proveriš koliki je host writes na tom Intelu pre kupovine, mada ne verujem da je za ri meseca nešto mnogo upisano. Ako ti nećeš, javi mi na PM kontak za tog Intel-a, po toj ceni ima ko hoće :)

Poslednja izmena:
Ako Intel ima garanciju, uzeo bih njega, ako nema onda Kingstona 96gb :)

Pošto Pyro SE ima synced nand, pitali su ljudi na Pyro forumu u čemu je razlika i dogovor je bio da SE "može da bude malo brži u nekim situacijama", dakle čak nije sigurno brži, nego "može da bude". Chronos je 3k skuplji od Pyro-a, KHX je još malo skuplji od Chronosa... a realno, tu neke razlike nema, osim nekih krajnje tehničkih detalja koji su za korisnika skoro pa nebitni.

Neko je pomenuo poređenje sa klokom procesora, OK ali i tih 100-200MHz će doneti bar neku sekundu prilikom nekog renderovanja i sl., dok u slučaju pomenutih SSDova stvarno ne vidim šta se dobija plaćanjem veće cene kada će u kućnoj mašini ili nekoj radnoj stanici svi raditi identično.

Bas to, kao sto rekoh u svakodnevnom radu, office, igrice, moj program za knjigovodstvo (kom je inace trebalo minut da se upali na obicno hdd-s, sad mu treba 1 sekunda :p) ja ne mogu da provalim razliku izmedju ubedljivo najjeftinijeg Kingston V 128gb i Kingston 120gb HyperX :)

Pa OK, ali sync VS async NAND se oseti na nekompresibilnim podacima, kod kojih SF diskovi imaju lošije performanse.

http://www.hardocp.com/article/2011/08/07/nand_flash_faces_off_synchronous_vs_asynchronous/1

Nije baš da nema razlike. Isto ko i sve ostalo - nekom je dovoljan i 5670 za igranje, a neko kupuje 6970, neko kaže da su mu dovoljna 2GB RAM, nekom je i 8GB tesno, svako nek proceni koliko mu šta vredi.

Lepo je kad imaš mogućnost da biraš, ali uglavnom zavisimo do volje naših uvoznika, pa i nije prevelik izbor.

Ali, da je 6970 brža samo u sintetičkim testovima, onda bi to poređenje bilo OK, u realnosti ona daje mnogo više frejmova u visokim rezolucijama i high podešavanjima u igri, od ove slabije kartice. Testovi za SSDove se baziraju na sintetici gde se neka operacija ponovi dosta puta (npr. učitavanje aplikacije), pa se onda na osnovu 100 pokretanja nakupi par milisekundi razlike na račun bržeg diska.

Moje konkretno pitanje je gde se u realnom radu vidi razlika... i pri tome ne mislim da se selektuje 50 ikonica na desktopu pa meri koliko će kojem trebati da otvori sve aplikacije istovremeno, nego realno... recimo tu i tu igru otvara 3 ili 5 sekundi brže? Ima li toga? :) Što se tiče razlike u performansama na nekompresibilnim podacima, gde se to konkretno oseti?

Poslednja izmena:
U realnom radu, a zavisi sta radis, sto znaci ako komp koristis za normalne stvari, jedino ti je bitan read tj otvaranje aplikacija itd. Koliko sam ja skontao ove stvari gore navedene se osete u profesionalnoj upotrebi pri pomeranju/premestanju velikih nekompresabilnih podataka. Tipa sa hdd na ssd i obrnuto, nesto sto realno gledano, "mi", ne koristimo toliko cesto. Tj skoro nikad :)

Pa nije baš da se ne oseća, ponekad kad mi treba da istestiram neki sistem koji pravim, mnogo mi je brže da vozim par virtuelnih mašina s SSD-a, dakle imam moj OS plus još recimo 2 VM od po 10ak GB koje mi rovare po SSD-u. Dakle nije u pitanju sekvencijalno kopiranje, nego je mnogo više random pristup + ima dosta upisa.

U takvim situacijama definitivno možeš da primetiš razliku u brzini SSD-ova. A što se tiče grafičkih ako ti je to argument, jer možeš da primetiš razliku jel neka igrica radi sa 150FPS ili 200PFS ili baš dok igraš igricu primećuješ razliku između 4xMSAA i 8xMSAA u Full HD.

Razlika postoji i može se izmeriti, nije ista u svim aplikacijama, da li ćeš je ti u realnom radu osetiti ili ne, i da li ti vredi doplate, zavisi od toga šta radiš.

Ali, da je 6970 brža samo u sintetičkim testovima, onda bi to poređenje bilo OK, u realnosti ona daje mnogo više frejmova u visokim rezolucijama i high podešavanjima u igri, od ove slabije kartice. Testovi za SSDove se baziraju na sintetici gde se neka operacija ponovi dosta puta (npr. učitavanje aplikacije), pa se onda na osnovu 100 pokretanja nakupi par milisekundi razlike na račun bržeg diska.

Moje konkretno pitanje je gde se u realnom radu vidi razlika... i pri tome ne mislim da se selektuje 50 ikonica na desktopu pa meri koliko će kojem trebati da otvori sve aplikacije istovremeno, nego realno... recimo tu i tu igru otvara 3 ili 5 sekundi brže? Ima li toga? :) Što se tiče razlike u performansama na nekompresibilnim podacima, gde se to konkretno oseti?

Veceras preuzimam intela pa cu javiti utiske, hvala svima jos jednom :)

Neki posebni saveti za njega sto se podesavanja tice? Ili samo da pogledam savete koji su ovde navedeni: forum.benchmark.rs/showthread.php?239494-Sacuvajte-vas-SSD-ubrzajte-sistem

Da li ima potrebe da ga delim na particije ili sve u jednu particiju, kao sto sam i planirao? (koristicu samo jedan sistem tj win7 tako da mislim da nema potrebe da ga delim)

Poslednja izmena:
Ne deli, nemas nikakve potrebe za tim, nemoj previse podesavati, a najbolje nemoj nista da podesavas, nadzivece on (ako je ispravan) vecinu klasicnih hdd, a podesavanjem neces bas nesto narocito dobiti...

Bocnes u 1. sata konektor (sata0 port), ukljucis ahci u biosu, instaliras sistem i uzivas...

Neka je sa srecom, sve najbolje, da zadovoljan budes intelom...

Neka te lepo služi. Uz Intela instaliraj i Intel SSD Toolbox 3.0, da možeš i namerno da mu poneka pustiš GC, mada ja za tim i ne vidim potrebe, radi i bez toga lepo.

Juce i Danas ponovo Pyrot SSD (firmware 3.3.2) pravi probleme.
Definitifvno je pokvaren.
Da li ima neko na forumu da mu radi Hard disk sa Sand Force kontrolerima?,
Ja vec 3 probao (Ocz Agility 3, Patriot Pyro, Muskin) i ni jedan ne radi,
a kad ukucam na googlu probleme sa njima i BSOD- Plave ekrane smrti
iskoci mi 100.000 stranica, pa se pitam radi li nekome bez problema?

samo me prodavnica Em..i, gde sam ga i uzeo,
je..e u zdrav mozak...
i tvrdi da su ispravni, ej da poludis vise.
Doduše OCZ Agilitz 3 su mi zamenili posle nošenja 5 puta na reklamaciju,
4 puta tvrdili da radi, dok bi na kraju priznali i pred mojim očima ga bacili u kantu.
ali slaba vajda, dobijem još goru seriju SSD-a.
Ne pomažu ni firmware update ni nista...
Ne kupujte SandForce SSD hardove nikako!!!!

Poslednja izmena:
Cekaj, opet imas bluescreen ili sta?
Napisi barem koju plocu/chipset imas, mozda moze neka slicnost da se izvuce ili da pitas nekoga ko ima takvu plocu i SF-2... da ti kaze kako njemu radi.
Cudno, ovo je prvi problem od kako su sredili firmware da se neko zali... :(

Pa kupite calisto deluxe (koji još uvek može da se nadje)ili patriot inferno SF-1200 odnosno SF-1222, doduše SATA 2 diskovi, ali rade savršeno, ja imam inferno godinu dana, fenomenalan. Ali, jedan drugar ima Pyro 60 GB, 3 meseca, nikakvih problema.

Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk

je..e u zdrav mozak...
4 puta tvrdili da radi, dok bi na kraju priznali i pred mojim očima ga bacili u kantu.

Daj bre molim te. Bacili u kantu? Stvarno? Svima resen BSOD sem tebi? Ja bi pre prekao da ti malo trolujes.

Prvo nemoj da hotlinkujes. Drugo zato sto svima ali bas svima radi od 3.3.2 firmware.

Moguce da ti je BSOD od neceg drugog.

Jesi ovo probao na novoj instalaciji Windows-a koja nije nikako tweakovana i nije neki mod?
Da li stigne da upise crash dump?

je..e u zdrav mozak...

Da ne hotlinkujem?
Istalacija Win7 je dobra,
instalirana na 8 kompjutera u firmi i 2 laptopa i svi rade bez problema.
Instalirao sam Win7 na drugi običan Hard disk u komp-u i radi bez problema.
Mozda posle upgrade 3.3.2 firmware trebam da formatiram SSD
pa ponovo Win7, mada sumnjam.

Poslednja izmena:
Uradi Secure Erase i instaliraj svez win.

Da ne hotlinkujem?
Istalacija Win7 je dobra,
instalirana na 8 kompjutera u firmi i 2 laptopa i svi rade bez problema.
Instalirao sam Win7 na drugi običan Hard disk u komp-u i radi bez problema.
Mozda posle upgrade 3.3.2 firmware trebam da formatiram SSD
pa ponovo Win7, mada sumnjam.

... Proveri ostale komponente, memoriju za pocetak, onda graficku ...
Uradi ponovo instalaciju sistema ...

Da li je stigao da upise crash dump kada se desi BSOD? (Dumping physical memory to disk ili kako vec - da li je stiglo do 100%?)

Memoriju sam proverio sa Memtest86+, ispravna je.
Graficka je integrisana, tako da ne znam da li je do nje, ali ne bi trebalo,
posto na drugom hardu sistem radi bez problema.
Upisao je crash dump, ne znam da li je stigao do 100%,
ali ne mogu da ga procitam.
Izgubio sam volju za SSD-ima, ali pokusacu jos jednom u ponedeljak da instaliram
Win7 od pocetka, mada ne znam kako bi mu to pomoglo?

Jel' ima neko screenshot nekog ranijeg SF BSOD-a da poredimo?
Koliko znam (a nisam preterano upucen u SF iz oticih razloga :D), disk prestane da se prepoznaje u BIOS-u, i zbog toga dodje do BSOD-a pa upis crash dumpa i ne bi bio moguc?

Pa to ti je najbolje resenje, i nemoj sada da razvijes fobiju prema SF-2 samo zbog jednog primerka koji (najverovatnije) ima fabricku gresku.

Ne bih da trolujem,
ni treci SSD Sand Force Hard disk (Patriot Pyro) mi ne radi.
Resetuje se komp, zadam mu dva *.rar fajla da otpakuje u isto vreme,
odmah blokira, tako da ne znam...
... verovatno je do mene

Dacu ga u oglas ima 3 god garanciju i

sacekacu neko vreme za brze tehnologije.

Nazad
Vrh Dno