Šta je novo?

Patriot PYRO vs OCZ Vertex II

dewas

Cenjen
Učlanjen(a)
17.06.2011
Poena
159
Imam dilemu sta od ova dva kupiti?

SSD SATA2 60GB OCZ Vertex II Series, 285-275MB/s, SandForce 1222
SSD SATA3 60GB Patriot PYRO 520MB/s, PP60GS25SSDR

Imam plocu ASUS P5Q3 P45 chipset koja ima SATA2 konektore, međutim znam da je to sve kompatibilno. Ali sam čitajući forum vidio da novi SF-2281 prave probleme kao što je BSOD.

Da li uzeti OCZ i ako su mu performanse slabije, ali sa obzirom da nemam podrsku za SATA3 mozda i nece biti razlike ili rizikovati sa Patriot diskom?

Posto nisam u toku mozda se problem sa BSOD rijesio u međuvremenu sa nekim novim firmware-om.

Bilo kakva sugestija je dobrodosla :)

Poslednja izmena:
izvadi sata kabel sachekaj 3 sekunde, vrati kabel i proradicje ti sistem.

Pozdrav ljudi,imam laptop iz potpisa,u njemu trenutno imam 2 hdd,sistemski seagate momentus 320 gb 7200rpm i data disk wd 500gb 5400rpm,seagate mi je poceo praviti probleme(hd tune izbacuje reallocated sectors count i spin retry count),naisao sam u lokalnoj prodavnici kompjuterske opreme u Vrbasu jedini ssd disk a to je Patriot PYRO,razmisljao sam upgrade na njega odradim,mene zanima da li mogu da ugradim to nam moj laptop(sto se tice kompatibilnosti i rada),kako da proverim firmware na tom ssd disku da znam da li je takoreci falican,da li ako dodje do menjanja firmware-a od strane mene ostaje garancija ili se gubi?

Ostaje garancija za ssd kad mu stavis novi FW naravno, samo probaj da ga stavis kako treba, da ne pobrljavi ssd, a verovatno bi i u tom slucaju ostala garancija (ne znam zasto ne bi ostala vazeca)...
E sad drugo je pitanje da li je mudro stavljati Patriot PYRO u bilo koju masinu pa i u laptop pre nego se sa sigurnoscu utvrdi da li su otklonili problem bsod-a...
Ima i firmi koje salju robu nekom od brzih posti i placas prilikom donosenja a troskovi slanja i nisu nesto mnogo veliki (250-350rsd recimo), pa razmisli i tome...

Odgovara mi ovde kupovina jer bi placanje bilo preko kartice na 12 meseci,dosta sam citao i njih dosta ima problema kao sto vidim ovde a njih nekoliko nema nista kao radi im savrseno,ne znam sta da radim ali jedno znam da necu kupovati normalan hard jer mi je dosta toga i kvarova i sporine(treci hard za godinu dana mi je crkao)

Update što se Pyro-a tiče:

Novi FW 3.3.2 više nema BSOD problema. Ako imate problema sa apdejtovanjem na 3.3.2, samo prebacite na AHCI u BIOS-u, ako već niste (moguće je i nakon instalacije OS-a, pouzdano znam za Win 7).

Tako da je Pyro sada ponovo dobra kupovina. :)

Inače, dopisivao sam se sa Patriot support-om i oni su na kraju bili spremni da mi zamene uređaj, popunio sam i formular, ali sada ću ga ipak zadržati, pošto sam ionako još od samog starta bio prezadovoljan performansama.

Trenutni uptime mi je 2:02:39:26. Za to vreme bi se pre apdejta na 3.3.2 desila bar 4 BSOD-ova :)

Lik ovde kaže da je imao 120 sati, dok nije sam ugasio računar. :)

Daću mu još par dana, ako se desi makar 1 BSOD nastavljam sa procedurom zamene, ali mislim da će sada biti ok.

Evo i read benchmarka, ako nekog interesuje:

spkoqa.png

I mene interesuje jel Pyro sad radi normalno? Bukvalno cu odmah da idem da se castim ako je sve ok :D

A ajmo pitanje, od ovoga sto moze danas da se nadje kod nas, u prodzi jer moram na karticu da uzmem (a i nije bas neki izbor) sta mi preporucujete? (64, 96, 120, 128gb)

Zapao mi za oko za sada:

Intel 320 80gb
Pyro 120gb
A-DATA 128GB SSD SATA300 AS599S-128GM-C
I generalno svi kingstoni jer nemam pojma koji je dobar a solidno su jeftiniji od ova tri gore, kontam da bi treba da gledam neki V+?

I jel moja ploca podrzava sve sto treba da bi SSD radio do kraja onako kako treba? (Crosshair IV Formula)

Sorry na brdo pitanja ali SSD mi je zestoka rupa u znanju :p

Poslednja izmena:
... sta mi preporucujete? (64, 96, 120, 128gb)
I jel moja ploca podrzava sve sto treba da bi SSD radio do kraja onako kako treba? (Crosshair IV Formula)

128GB ili 120GB pa onda eventualno nesto manje, ali barem 96GB da se kupi...
Meni je malo bilo 60GB, sto ne znaci da nekome drugom ne bi bilo dovoljno, zato predlazem svakome ko ima dovoljno para da uzme neku vecu varijantu...
Koji model od koga proizvodjaca to opet zavisi od dubine dzepa.
U samom radu nece se bas primetiti neka razlika, ali neki jesu "Porshe", "BMW" pod haubom a drugi su Skoda, Opel Corsa, Yugic...
Primeti se draticno razlika u prelasku sa hdd na ssd a u samom realnom radu se razlika izmedju ssd ovog i ssd onog mnogo mnogo teze da uociti.
Trebas da znas i da su vece varijatne ssd ( 256GB pa i 120/128GB) nesto brze od ovih manjih (64/60GB).

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru :)

Znaci bilo koji od ovih navedenih i da teram? Sad sam gledao nesto po netu i ovaj pyro su izgleda sredili tako da mi je definitivno on best buy za sada :)

Ako si našao neke linkove o ponašanju tog SSD a sa novim firmverom, molim te da ih postuješ. Ako tvoja ploča podržava SATA 3 nema razloga da ga ne kupiš, čisto da bi iskoristio mogućnost ploče. Intel je dosta skuplji, ali on nema Sand Force kontroler i oni čini mi se nisu imali takav problem kao SF-2281.

Poslednja izmena:
Nisam nasao test al sam nasao da svi kazu da kad su stavili 3.2.0 firmware da su BSODi prestali :) Sad mi je samo ostalo da vidim da li ce mi biti dosta 56gb ili da dam 100 eur vise 111gb :p Nesto kad vidim 56gb bas mi to nesto malo :p

Ja gledam PATRIOT forum i iskustva su šarena. Ako ti cena tog od 120 GB nije prevelika probaj, ali budi spreman na sve i svašta. Mislim da je taj disk koji efektivno ima oko 111 GB neki minimum. Ti diskovi su još misterija, jer recimo nekima rade stabilno sa još ranijim firmverima, ni oni ne znaju od čega to zavisi, ludnica

:)
I mene interesuje jel Pyro sad radi normalno? Bukvalno cu odmah da idem da se castim ako je sve ok :D

A ajmo pitanje, od ovoga sto moze danas da se nadje kod nas, u prodzi jer moram na karticu da uzmem (a i nije bas neki izbor) sta mi preporucujete? (64, 96, 120, 128gb)

Zapao mi za oko za sada:

Intel 320 80gb
Pyro 120gb
A-DATA 128GB SSD SATA300 AS599S-128GM-C
I generalno svi kingstoni jer nemam pojma koji je dobar a solidno su jeftiniji od ova tri gore, kontam da bi treba da gledam neki V+?

Sorry na brdo pitanja ali SSD mi je zestoka rupa u znanju :p

baci pogled na http://forum.benchmark.rs/showthread.php?270488-SSD-baza-podataka-iliti-SOLID-STATE-DRIVE-DATABASE
imas brdo testova pa ti mozda pomogne u odluci
:)

Hvala na linku

Ti testovi nisu referentni za SF-2281 diskove, jer su rađeni pre nego što je izašao poslednji firmver. Šta vrede merenja čitanja i pisanja, kad sistem počne da koči čim se disk malo napuni, ti testovi su suštinski beskorisni , jer ne govore o pouzdanosti , posle malo duže upotrebe

Nisam nasao test al sam nasao da svi kazu da kad su stavili 3.2.0 firmware da su BSODi prestali :) Sad mi je samo ostalo da vidim da li ce mi biti dosta 56gb ili da dam 100 eur vise 111gb :p Nesto kad vidim 56gb bas mi to nesto malo :p

Danas sam pazzario Patriot Pyro od 60GB, jos ga nisam instalirao inace ovo mi je prvi SSD, kupih ga cisto radi poredjenja sa obicnim WD HDD. Cena je 100e, prvo cu da ga malo vozim sa njegovim firmware 3.2.0 ako bude zezao sa BSODi instalira cu poslednju verziju firmware 3.3.2 :D

Prilozi

• 09112011499.jpg
    09112011499.jpg
    511 KB · Pregleda: 36
Samo što se pronela glasina da novi firmware rešava probleme ljudi u nedostatku izbora krenuli da kupuju SF2XXX SSD-ove, zamislite šta bi se desilo da neko uveze M4-orke, Samsung 830 i slično - po nekim normalnim cenama naravno.

Poslednja izmena:
A stvar koja mene najvise zeza sada je sto mogu da uzmem Intel 120gb 320 series za iste pare kao i Patriot Pyro 120gb... Sta sad tu raditi? :p

Kupiš Crucial m4, i rešiš probleme. :)

Daveži uvoznici, još uvek nema nijednog da uvozi SSD sa kojim su korisnici najzadovoljniji po pitanju performansi i cene. Jedan član foruma ih povremeno donosi, ali ne znam kako je kod njega sa garancijom, a tebi ta mogućnost ionako ne odgovara zbog kupovine na karticu.

Bas to mi je problem, moram da imam fiskalni zbog firme + moram na karticu da platim :p Tako da i dalje sam u nedoumici za ova dva gore navedena: Intel vs. Patriot :)

Možda da sačekaš još malo sa kupovinom (mesec-dva), ako ti nije hitno, dotle prati forume i vidi da li su definitivno rešili bug sa novim firmware.

Takođe pročešljaj Intel (i ostale) forume, imali su takođe takozvani "8 MB bug" u seriji 320, koji bi trebalo da je otklonjen sa novim firmware, e sada, da li je to zaista tako, nisam pratio.

Možda će se u međuvremenu i pojaviti neki uvoznik za m4, a ako ne, onda na osnovu prikupljenih informacija donesi odluku za jedan od ta dva.

Poslednja izmena:
To bi definitivno bilo najpametnije, al treba izdrzati mesec/dva... ja sam primer da pare mogu da svrbe, jer ako imam 100 eur imam i 100 nacina kako tih 100 eur potrositi a onda poludim od silnog razmisljanja i odem i nacirkam se k'o budala za te pare i to je to, cekam da dodju sledece pare da me svrbe :p

Al hvala svima na pomoci, cu vidim sta cu pa javljam :)

Ja sam dobio uz novi službeni laptop Intel 120GB 320series i zadovoljan sam. Brzine su većinom ispod M4 64GB koji imam kući, ali sem u benchmarkovima ne primećujem preveliku razliku u radu diskova (desktop mi je ipak mnogo jači od laptopa po ostalim komponentama).

S druge strane uz 320-cu ide i petogodišnja garancija, tako da duže vreme ne moram da brinem, a prethodna iskustva s Intel diskovima su mi pozitivna. E sad, možeš da pogledaš i za 510-ku koja takođe ima marvell-ov kontroler srodan onom u M4 (varijante Marvell 88SS9174) i uporediv po performansama. A 510-ka je koliko znam mogla da se nađe kod nas.

Za razliku od SF-a koji je imao jako mnogo pokušaja uklanjanja BSOD bug-a, Intel je uklonio 8MB bug u prvom pokušaju (Intel ima malkice više inženjera i bolje laboratorije od SF-a :) )Disk koji mi je stigao je već imao fabrički najnoviji FW, tako da tu problema nema.

Poslednja izmena:
Intel u E...-ju a pyro u W...-u (*** valjda znas sta je sta :p), intel 204 eur a pyro 200 eur

S druge strane uz 320-cu ide i petogodišnja garancija, tako da duže vreme ne moram da brinem, a prethodna iskustva s Intel diskovima su mi pozitivna. E sad, možeš da pogledaš i za 510-ku koja takođe ima marvell-ov kontroler srodan onom u M4 (varijante Marvell 88SS9174) i uporediv po performansama. A 510-ka je koliko znam mogla da se nađe kod nas.

Za razliku od SF-a koji je imao jako mnogo pokušaja uklanjanja BSOD bug-a, Intel je uklonio 8MB bug u prvom pokušaju (Intel ima malkice više inženjera i bolje laboratorije od SF-a :) )Disk koji mi je stigao je već imao fabrički najnoviji FW, tako da tu problema nema.

Shvatio sam, cim sam krenuo malo da se raspitujem o SSD-u, da razliku necu provaliti ni izmedju najjeftinijeg i najskupljeg, tako da mi je sad jedino ostalo da se grudvam sa BSOD-ima i pouzdanoscu, a to su bas dve stvari koje skroz idu Intelu u korist, na svakom testu su spomenulu garanciju, podrsku, programe i da svi imaju samo najbolja iskustva sto se tice Intel-a :p A 510 serija je skuplja skoro 70 eur tako da mi to bezi iz cenovnog ranga.

Poslednja izmena:
Ako neko ne kaze suprotno, oko 3 idem da uzmem HyperX sa sf-2 120bg za 200 eur :)

Nazad
Vrh Dno