Šta je novo?

Path of Exile

bojane ja ne zelim da igram trade tycoon, ja zelim da igram arpg. ne zelim da visim po forumu za trade, zelim da igram i da me igra nagradi za utroseno vreme. ne mozes da poredis manticore iz d3 koji je legendary item sa jedinom orbom koji sluzi za reroll stats na itemu... znaci ako ja za 2 meseca ne vidim nijedan exalted sta da ocekujem od igre? ajd sto nije pao bor, nema veze to je vec nesto, ali pisljivi orb.....
da ne spominjem orb of fusion... igras ceo dan i padne ti 10 komada... a za 6 link ti treba ~2000 orbova...

Poslednja izmena:
Ja sam uporedio Manticore za koji ti treba brdo golda i zbog kojeg si/smo prodavali druge iteme da bi skupili pare, sa trejdom u PoE gde takodje prodajes svoje stvari ne bi li uzeo recimo BoR. Jedina razlika je sto u PoE nema AH i hvala im na tome. Sve ostalo je RNG. Danas je neki lik napravio 6l iz treceg fusinga, a ja imam oko 2400 fusinga utrosenih na mom Shavrone chestu. Video sam kako liku na Courtyard mapi padaju 2 Crown of eyes itema u razmaku od 5 minuta u 6 men partiju. Stvar je srece. Igra je grind fest i novac se pravi vise nego sto ti dropuje i nema dalje. Currency pada, a to sto nemamo srecu da padne nama to je neka druga pesma.
Igra nagradjuje, sve zavisi od toga da li zelis da cekas da te nagradi rng ili ces sam da se malo pomucis. Za sat vremena mozes da zaradis od piety farma kroz alteratione i 2chaos recepta npr + moze ti pasti neki fin rare ili unique item. Druga stvar je ako ne volis na taj nacin da farmas. Meni je od Piety pao BoR sa max life rollom pre 2 dana, a danas u patch notes pise da nerfuju BoR tj. life na njemu poprilicno i recimo tu cu da zaradim brrrrrrrdo para jer ce postati legacy. Kapiram ja tu frustraciju oko currency-a, ali zar nije bolje imati te raznolike valute umesto cistog golda i imati uticaj na igru? Na kraju krajeva sve je stvar ukusa. Svakih 15ak dana udjemo u neku ovakvu diskusiju, svako iznese brdo agrumenata i na kraju ne kazemo nista :)

Poslednja izmena:
Razmisljam da krenem novu ligu, ali znam da nemam vremena da igram kako treba. A ova igra ne prasta casual play...

U standard jedino da igram zauvek sa trenutnim gearom, 500EX za dobar 6L chest mogu samo da sanjam (on mi trenutno fali).

Ili skupis 150ex, kupis mirror i uzmes chest koji ti treba za 10-20ex mirror fee.

Pa mislio sam to da uradim u sledecih nedelju dana. 8)

Čitam sve ovo i ponekad mi nije jasno zašto uopšte igrate tu igru...mislim, s kojim ci5em ulazite? :) 6-link? BoR? Baš MORATE da ih imate? I onda vam se igra svede na besomučno jurenje Exalted orbova ne bi li ste kupili to ili slično (a cene su nenormalne, razlog što ne igram Standard i neću)...i završite na kuknjavi kako je igra grindfest. Naravno da jeste, kad od nje pravite Jew Simulator 2014...takvi itemi su luxuz, ne potreba, to su naglasili i GGG.

Zašto ne biste pravili buildove koji su igrivi i sa 5L oklopom, kao OPTIMALNOM opremom, a koji bi bili izvod5ivi i u 4L, ako mora (5L se ne nalazi lako, niti je jeftin)? Zašto ne biste sebi kao ci5 postavili iznalaženje nekog uvrnutog builda koji nekim čudom radi, i nalazili zadovo5stvo u tome, umesto da ci5 bude gomilanje Exova da biste spiskali na BoR/Aegis Auroru/whatever...? Ja bih se osećao kao car kad bih dočekao kraj 4-mesečne HC igre sa likom koji je ostao živ, noseći krš od opreme, sa buildom koji sam sam sklepao u 4L opremi...bila bi mi veća satisfakcija no da u Standard ligi konačno nataknem na glavu BoR (koji će ionako nerfovati), nakon par meseci grinda.

Igra se stalno unapređuje, ima fantastičnu mehaniku, praktično ne znam sa čim da započnem novu ligu, koliko promena i novih interakcija ima...toliko mogućnosti i izazova...a gomila 5udi svodi igru na suvi grind radi nabavke tog-i-tog itema koji baš "mora" da ima za svoj (čitaj: skinut sa foruma) cookie cutter build...gre'ota. Zezajte se malo, probajte nešto novo, osmislite svoj jeftini build, igrajte selffound, igrajte HC...ne pravite Diablo 3 od krasne igre.

Upravo ovo sto je jurodivi rekao, makar taj deo na kraju. Jedan od razloga zasto i igram HC u D3, a i ponekad u PoE, makar kroz trke, je zato sto cu eventualno umreti i ponovo krenuti da igram ispocetka sa novim likom, novim buildom i novim stvarima. Veoma mala verovatnoca da cu se ikad naci u situaciji gde cu morati da igram mesec dana da bih nasao samo jedan upgrade. Bas zbog toga mi Standard i SC u D3 izazivaju mucninu.

PoE sam poceo prvi put da igram u Domination ligi. Imam Scionku lvl 84, Maraudera lvl 79, i sve ostale klase su 65+.
Upravo sam i igrao iz uzivanja, isprobavao svoje buildove i skilove, a na trade kanalima provodio minimum minimuma vremena.
Zato mi je i cudno kad neko tek tako kaze spucaj 100+ Exa na bilo sta, jer meni je to mislena imenica.

@jurodivi: Nisam bas razumeo sta ti tacno nije jasno, po tvom postu ispadne da svako ko zeli dobre endgame iteme ne ume da se zabavlja, ili je build iskopirao sa foruma.
Ovu igru neko igra casual, a neko spuca 2k+ sati igre bez problema. Ovi drugi tesko da nisu probali "svoje" buildove, i igrali kako si naveo.

Ja licno igram iz zadovoljstva, i svaki moj build je totalno viable sa 5L.
6ti socket samo osetno poboljsava doticni skill, uvek u stashu ceka neki gem koji bi bilo tako "super ubaciti", u ljudskoj prirodi je da zeli da proba bolje.

Evo ti primer, recimo Double strike:
Drugi socket je obicno rezervisan za multistrike, jer je totalno gotivan support gem.
Treci neka bude mele splash, jer mnogo dodaje na efikasnosti skila, dok mele phys damage osetno dodaje na DPS.
To je vec 4 gema, a broj support gemova koji ce jos ZNATNO poboljsati ovaj skill je prilican:
Added fire (cold, chaos...) damage, life leach, endurance charge on melee stun, i da ne nabrajam.
Jednostavno tesko da neces zeleti 6L item za endgame ako si iole vise od casual igraca.

Po tvom postu meni delujes kao casual player, i to je skroz ok. Stepen uzivanja u igri ne moze se meriti vremenom provedenim u njoj, cak je cesto obrnuto srazmerno. :)
HC je znatno drugaciji od SC, ali meni recimo endgame podrazumeva lvl 70+ mape, sto tesko da ces moci da radis bez adekvatnog geara.

PoE sam poceo prvi put da igram u Domination ligi. Imam Scionku lvl 84, Maraudera lvl 79, i sve ostale klase su 65+.
Upravo sam i igrao iz uzivanja, isprobavao svoje buildove i skilove, a na trade kanalima provodio minimum minimuma vremena.
Zato mi je i cudno kad neko tek tako kaze spucaj 100+ Exa na bilo sta, jer meni je to mislena imenica.

@jurodivi: Nisam bas razumeo sta ti tacno nije jasno, po tvom postu ispadne da svako ko zeli dobre endgame iteme ne ume da se zabavlja, ili je build iskopirao sa foruma.
Ovu igru neko igra casual, a neko spuca 2k+ sati igre bez problema. Ovi drugi tesko da nisu probali "svoje" buildove, i igrali kako si naveo.

Ja licno igram iz zadovoljstva, i svaki moj build je totalno viable sa 5L.
6ti socket samo osetno poboljsava doticni skill, uvek u stashu ceka neki gem koji bi bilo tako "super ubaciti", u ljudskoj prirodi je da zeli da proba bolje.

Evo ti primer, recimo Double strike:
Drugi socket je obicno rezervisan za multistrike, jer je totalno gotivan support gem.
Treci neka bude mele splash, jer mnogo dodaje na efikasnosti skila, dok mele phys damage osetno dodaje na DPS.
To je vec 4 gema, a broj support gemova koji ce jos ZNATNO poboljsati ovaj skill je prilican:
Added fire (cold, chaos...) damage, life leach, endurance charge on melee stun, i da ne nabrajam.
Jednostavno tesko da neces zeleti 6L item za endgame ako si iole vise od casual igraca.

Po tvom postu meni delujes kao casual player, i to je skroz ok. Stepen uzivanja u igri ne moze se meriti vremenom provedenim u njoj, cak je cesto obrnuto srazmerno. :)
HC je znatno drugaciji od SC, ali meni recimo endgame podrazumeva lvl 70+ mape, sto tesko da ces moci da radis bez adekvatnog geara.

Nisi skontao, izgleda...jedno je "5udska priroda", ali kad igraju igru da bi što se pre dočepali godly itema (čitaj postove dole), umesto da prosto igraju igru i postave sebi drugačije ci5eve i izazove, to je već bezveze. Da, svako igra na svoj način, ali to ne menja stvar. Da, hoću i ja Aegis Auroru, hoću i ja 6L Astral Plate sa 1500+ armor, 100HP i 3-res, ali morgen. Da li ću da posvetim svoju igračku karijeru u PoE da dobijem to, kao što mnogi rade? Jok. Ne pada mi na pamet...igraću s tim šta imam, taman je veći izazov.

Inače, igram samo HC lige, nemam puno vremena za za igru i pravim pauze, obožavam theorycrafting, provedem po sat-dva osmiš5avajući buildove koje bih igrao...spadam li u tvoju definiciju casual igrača?

Poslednja izmena:
Po meni sve sto si naveo tebe definise kao casual playera, ne znam sta tu ima da se diskutuje. Sam kazes da nemas puno vremena za igru, i da pravis pauze, i igras manje vise self found koliko skontah.
Ne znam sto mislis da svi treba da igraju tvojim stilom. Nekom je mozda izazov da proba build koji zahteva odredjene iteme, jer je tvoje varijante izvrteo gomilu puta.

P.S. Nema potrebe da citiras post odmah iznad, pogotovo kad je malo veci.

@On topic:
Svidja mi se nova liga, ali i dalje zivce kidaju tehnikalije. Malo malo pa pucam u vazduh, mobovi se zalete na mene pa nestanu, a sto je najgore to je sve mnogo izrazenije sto ih je vise na ekranu.
Poginuo sam juce bar tri puta jer ocekujem da sam na jednom mestu, a posle smrti se pojavim u sred mob packa. Pri tome mi je ping oko 60, tako da nemam resenje za ovo.

Novi Vaal gemovi deluju interesantno, corrupted areas su odlicno uradjene. Spawnovao mi se chest na act II normal koji mi je doneo gomilu skill gemova, od kojih su 3 bila sa quality.

Meni je igra u Invasion sad zanimljivija!
Samo ne treba ulaziti u corrupted zone nikako. Samo ako pomažeš nekome ko je low level pa naletite na corr. zonu. Onda je očistš relativno lako.
Imam utisak da je oprema (oružije) sada važnije nego ikada.
Sutra počinjem novog lika. :p

Kako se pravi konkurencija RoS-u :p

DosqzSF.jpg

Unistili su HP pasive ovim patch-om, izgubio sam po 1000 HP-a na svim char-ovima.

Meni se ovaj "balans" više sviđa nego stari.
Posle 2 dana igranja, utisci su da je teže ali i zanimljivije i raznovrsnije.
Prvo sam krenuo sa "Spectral Throw" likom pa me je pojeo 1 boss na 15lvl, sa 2 shoot-a.
Sada pravim "staklenog strelca" i sve mi ide lakše nego ranije.
Bolji drop imam (dal me "sere" ili je tako od patch-a ne znam), a imam i dostupne bolje skill gem-ove (Barrage npr) nego ranije...
Sve u svemu igra me je opet privukla. :p

Zapravo poboljali su hp tree podosta jer su izbalansirali klase. Marauder-Duelist deo je bio previse OP. Setite se koliko ste Templara videli u prethodnoj ligi, ne vise od pedeset. Sada je Templar ponovo igriv.
Ne kapiram komentar na sliku sa strongboxom na kome su pale mape? Ne valja sto su 66 ili sta? Nisam siguran da li je moguce, ali da ti se tako nesto pojavi na level 77 mapi verovatno bi skakao od srece sto si dobio 10+ 77 mapa.

Ovi strongboxevi nisu normalni.
Nekad padne tezak krsh, a nekad ti dodje da pevas od srece.
Vec par puta dobio sam gomilu skilova (neki su bili i quality), a juce iz jednog mi pade Exalted, Regret, GCP, 2 Vaal, i jos par manje vrednih orbova... Znaci nisam verovao. :)

Ja imam templara koji je bio HP build sa 5,6k HP-a, sada ima 4,6k. Scion koji je bio full block je imao 4,6k HP-a, sada ima 3,7k, mozda kad ga resetujem opet dignem do 4k. Sada nema teorije da se predje 5k HP-a, a da pri tome imas nekakav dmg.

Bice da je do optimizacije builda i samog builda generalno. Moj templar ima vise HP-a nego pre patcha.

Ovi strongboxevi nisu normalni.
Nekad padne tezak krsh, a nekad ti dodje da pevas od srece.
Vec par puta dobio sam gomilu skilova (neki su bili i quality), a juce iz jednog mi pade Exalted, Regret, GCP, 2 Vaal, i jos par manje vrednih orbova... Znaci nisam verovao. :)

Strongboxevi se razlikuju, ja trosim orbove samo na one za koje znam da mogu da izbace kvalitetne iteme:

Untitled_1.jpg

Napravih i jedan koji izbacuje 1 unique item, a naleteo sam i na ovu scenu:

http://s30.postimg.org/bh2e61pld/screenshot_0001.jpg

Ono sto je interesantno je da je cetvrta kutija bila par metara dalje ali nije mogla da stane u kadar :D

Ja imam templara koji je bio HP build sa 5,6k HP-a, sada ima 4,6k. Scion koji je bio full block je imao 4,6k HP-a, sada ima 3,7k, mozda kad ga resetujem opet dignem do 4k. Sada nema teorije da se predje 5k HP-a, a da pri tome imas nekakav dmg.

moj marauder je pao sa 6.5k hp na 4.9k :) necu ga igrati doduse ali je ono kao wtf ;)

templar kao melee je dosta nerfovan jer je odaljen life od njega dok je kao caster sada dosta jaci... mada ko jos igra melee templara sada :)

Ma nije odaljen life od njega, on u startu ima odlicne life nodove, a sada mu je i marauder start blizu pa moze i njegove da pokupi, ali su zato svi HP nodovi debelo nerfovani. Mnogi od 12% su izbaceni, a onaj krug kod scionke je skroz urnisan. Ja bas scionki i planiram da resetujem HP krug i da ga uopste ne uzimam, a da pokupim HP kod templarovog pocetka, tako jedino mogu da dignem HP do 4k.

Scion 13 lvl, neki (random?) Invasio boss imao lepu auru, ja koristio Spectral Throw i zagino sam samo tako.
Aura je bila Damage reflection, ja nisam obratio pažnju i gotov sam bio za 2 sekunde...
Naravno Armor nisam imao nikakav, sve bilo usmereno na Evasion...,
Bedak jes sam prebacio dosta stvari u "Normal" ligu :), prvi put mi se ovo desilo. Obratite pažnju, pogotovo ako igrate Invasion (HardCore). ;)

Poceo sam Marauder-a u Ambush ligi, za sad su utisci za 1.1.0 odlicni - Vaal corrupted area su kao mini mape i dosta su tezi. Tu su jos i kutije, shrine-ovi, rogue exiles...Vaal orb ima upotrebnu vrednost jer mozes uvek da ga iskoristis na gem i da se nadas da ce da ti da +1 level (ili da Vaal verziju skill-a) ili na item za neki dobar mod. A i vrednost mu nije kako se ocekivalo vec vredi manje nego chaos. Jedino za Vaal skilove ne vidim cemu sluze za sada, verovatno ce da ih patch-uje par putra pre nego sto postanu korisni.
Na trecem sam akt-u Cruel tezine i nisam za sada zaginuo ni jednom, ne vidim da je igra teza zbog promena pasivnih skilova, jedino su Vaal instance teze od standardne igre, mada niko te ne tera da ulazis..

Marauder je laganica za igranje, zaboravis na critical i na accuracy (zbog Resolute Technique) i fokusiras se na health, armor i dmg koliko mozes...reflect ne moze da te ubije jer nemas veliki dps...Daleko mi je lakse nego kad sam pre godinu dana krenuo Shadow-a.

^Pa i nisu nesto mnogo teske, tek za nijansu teze od regije u kojoj ih nadjes.

Inace, ekonomija ode do djavola. Jbli ih legacy item-i.

Regije kao regije da, ali bosovi su daleko tezi, pojedine prakticno nemoguce ubiti za taj nivo igre.

Jel da bude "jel sam vam rekao" ili da cutim da se ne blamiram?

Moraces tipa 20 lvl-a ispred da budes od onoga na kojem "farmujes", sto direktno ti govori da MORAS da provedes zivot i po...
Iz aviona se vidi da je teza koliko god hoces i neces i koliko je ekonomija vidi mo se :d

Znas kako, Vaal oblasti jesu teze, pogotovo bosovi, ostatak igre nije.
A Vaal oblasti su specificne i mozes da ih posmatras odvojeno. Ne moras da ulazis unutra a sluze za prikupljanje fragmenata za odlazak kod Atziri koja je svakako preteska i neces moci da je ubijes dok se solidno ne nabudzis. Procitao sam da je tezina ekvivalentna mapi 79 level a do sad je 78 level mape bio max.

S druge strane, Vaal areas, Strongboxes, Rogue exiles... sve ovo daje vise mogucnosti da ti ispadne neki item.
Tako da je i teze i lakse u isto vreme :)

Jel da bude "jel sam vam rekao" ili da cutim da se ne blamiram?

Moraces tipa 20 lvl-a ispred da budes od onoga na kojem "farmujes", sto direktno ti govori da MORAS da provedes zivot i po...
Iz aviona se vidi da je teza koliko god hoces i neces i koliko je ekonomija vidi mo se :d

Igrao sam na startu lige u grupi gde smo, naravno, svi krenuli od nule i sve do merci lunarisa nismo imali problem sa corrupted regijama izuzvev mozda desetak puta, a odigrali smo ih stvarno mnogo. Bukvalno nijednu nismo preskocili. Corrupted regije jesu tze, ali daleko od toga da moras da bdues toliko nafarman, a sa druge strane nisu neophodne za igranje jer daju fragmente i vaal gemove. Igranje ovih regija ne zahteva da se odreknes zivota ni u kom slucaju :)
Sto se ekonomije tice ona je na standardu ******a od kako su krenule 4 month lige, a Ambush ekonomija nije ******a jer jos uvek nije ni formirana kako treba.
Posle skoro dve nedelju mogu samo da kazem da je igra bolja i interesantnija, barem sto se tice Ambush lige.

Vrh Dno