Šta je novo?

Path of Exile

Nije samo novi akt, procitaj patch notes, cela igra je bukvalno redizajnirana (zato pominju - Path of Exile new era) i dodato je mnogo novih stvari.
Na zalost nisam imao prilike puno da igram jer sam morao da otputujem van zemlje.
Probao malo lockstep i nekako mi je delovao kruto, mozda je to samo u pocetku bilo ?
Dobra stvar je to sto i stari Client Predictive mode sada radi daleko bolje i moze i sa njim lepo da se igra, meni je nekako tecniji :)

Ima puno finih novina, ali su preterali sa nerfom leech-a. S pojedinim skill-ovima (Arc npr.) se sada jako tesko igra, pojedine boss-ove i ne mozes uopste. Plus je nerfovan immortal call pa se bas lako zagine.

Igrao sam pre patch-a low life Arc build koji je mogao skoro sve da na brzinu ocisti, a koji sada cesto zagine i od obicnih mobova na lvl75 mapi jer i uz 20/20 life leech gem i lighting leech na pojasu i oruzju i dalje nema dovoljan leech. Pride o igranju boss-ova nema ni govora, a dmg je znacajno veci nego pre patch-a uz veliki ES i regen.

Jedino sto mi je Aegis/BoR/ST bloker malo jaci jer je dobio na dps-u, a uveli su odlican fortify gem (dps uz 20% manje primljenog dmg-a) i sad mozes i artic armor da nosis jer ide na rezervaciju mane, a skida procenat dmg-a.

Igrao sam ovo pre oko 2 godine,kako su napravili prodaju itema? mene je jako smaralo da vicem po ceo dan kako prodajem neke iteme i cekam da me neko whisperuje...

Najbolji način je da otvoriš shop na forumu i tamo natrpaj sve što želiš da prodaš. Možeš ručno da dodaješ iteme u shop, ili da koristiš programe Acquisition ili Procurement.

Za traženje itema i kupovinu se koristi website poe.trade

Nije samo novi akt, procitaj patch notes, cela igra je bukvalno redizajnirana (zato pominju - Path of Exile new era) i dodato je mnogo novih stvari.
Na zalost nisam imao prilike puno da igram jer sam morao da otputujem van zemlje.
Probao malo lockstep i nekako mi je delovao kruto, mozda je to samo u pocetku bilo ?
Dobra stvar je to sto i stari Client Predictive mode sada radi daleko bolje i moze i sa njim lepo da se igra, meni je nekako tecniji :)

Lockstep je uvrnut u početku, verovatno jer smo toliko dugo igrali sa desyncom. Posle 5min se navikneš i deluje potpuno normalno.

Btw, jesi ti Sarevok Anchev, BoR + WoE marauder na standardu? Ako jesi, igrali smo zajedno tokom zime dok sam levelovao svoju vešticu. :)

Poslednja izmena:
20. level sam trenutno poceo sa Witch klasom. Jos mi je zanimljivo sa gemovima i random magijama ali mi ubedljivo naj trenutno onaj sa meteorima :) Jos se uhodavam ali polako se navlacim.

^Ako pratis neki build, a i ako ne, izbegavaj Energy Shield, idi na Life. ES su nesto zeznuli, nikako ne radi kako treba ni sa dobrom opremom.

Lockstep je uvrnut u početku, verovatno jer smo toliko dugo igrali sa desyncom. Posle 5min se navikneš i deluje potpuno normalno.

Blago tebi, meni to navikavanje ne ide nikako. Ideja da igram aRPG gde uz pritisnuto levo dugme miša i skrolovanje terena moj lik stoji u mestu mi je odbojna. Za svaki pokret ja moram da levim dugmetom označim gde će on krenuti. Pa to nisam video nigde. Ko potezni aRPG da igram, iako ta konstrukcija nema nikakvog smisla.

Uzeo da igram Diablo sa nekim HD modom (onaj iz 1997. godine) i pored toga što su animacije ubi bože i igra krajnje neudobna jer ne postoji gomila stvari koje su kasnije ubačene u aRPG igre, opet je iskustvo milion puta bolje od Path of Exile sa Lockstep. Šteta što funkcioniše multiplejer kako treba tj. taj mod čovek nikada nije završio.

Nervira me Lockstep, nema veze, promeniću na predictive. Reče DAS sredili su malo, nema više desync kao ranije. Ma gde nema... posle bukvalno 30 sekundi težak desync, samo što nisam zaginuo.

Path of Exile je solidna ali debelo prosečna aRPG igra, koja ima sreće da se pojavila u vreme kada je raspali Diablo 3 jedina konkurencija. Stvarno je suša u žanru. Da se kojim slučajem pojavi nešto kao što su Diablo kec i dvojka bili svojvremeno, samo moderno, sa atmosferom, kvalitetnim skil sistemom i dobrim netkodom, niko ne bi ni pogledao ostale igre. Nažalost toga nema, pa se igra šta ima.

Blago tebi, meni to navikavanje ne ide nikako. Ideja da igram aRPG gde uz pritisnuto levo dugme miša i skrolovanje terena moj lik stoji u mestu mi je odbojna. Za svaki pokret ja moram da levim dugmetom označim gde će on krenuti. Pa to nisam video nigde. Ko potezni aRPG da igram, iako ta konstrukcija nema nikakvog smisla.

Razmisljam sad o ovome sto si napisao, vidis meni ovo nikad nije zasmetalo. Doduse dugo igram PoE pa se i ne secam da li mi je na pocetku smetalo, ali sada definitivno o ovome ne razmisljam i ne osecam kao manu. Verovatno je stvar navike.

Sto se tice lockstepa - imam oko 40 ping i posle dva dana navikavanja sada mi je uzivanje igrati. Nisam jos igrao public sa ljudima sa drugih servera, verujem da tu vec bude problema. Ali sa nasim ljudima u grupi stvarno je milina igrati za razliku od ranije.

Damn a izgledao mi je kao dobra ideja bar u early game-u :) Nisam gledao buildove ali pocecu sada lagano.

Za pocetak je sve jedno, ali kasnije ne biva, meni su par ES (sto CI, sto low life) char-a jako dobro opremljena skroz neigriva. Leech kao da je duplo nerfovan za Gost Reaver. Za pocetak ti je najbolje da igras neki melee, jedno oruzje i stit i da ides na blok. Najizdrzljiviji su, nemaju neki dps, ali ces moci sve da igras uz relativno jeftinu opremu. Kasnije, kad zaradis malo, mozes da igras i skuplje spell/ranger build-ove.
Racunaj da ce ti prvi char najverovatnije postati storage. ( :

Uzeo da igram Diablo sa nekim HD modom (onaj iz 1997. godine) i pored toga što su animacije ubi bože i igra krajnje neudobna jer ne postoji gomila stvari koje su kasnije ubačene u aRPG igre, opet je iskustvo milion puta bolje od Path of Exile sa Lockstep. Šteta što funkcioniše multiplejer kako treba tj. taj mod čovek nikada nije završio.

Nervira me Lockstep, nema veze, promeniću na predictive. Reče DAS sredili su malo, nema više desync kao ranije. Ma gde nema... posle bukvalno 30 sekundi težak desync, samo što nisam zaginuo.

Path of Exile je solidna ali debelo prosečna aRPG igra, koja ima sreće da se pojavila u vreme kada je raspali Diablo 3 jedina konkurencija. Stvarno je suša u žanru. Da se kojim slučajem pojavi nešto kao što su Diablo kec i dvojka bili svojvremeno, samo moderno, sa atmosferom, kvalitetnim skil sistemom i dobrim netkodom, niko ne bi ni pogledao ostale igre. Nažalost toga nema, pa se igra šta ima.

Sad je malo tecnije i radi kretanje uz drzanje levog tastera :)

Eh..aj da si rekao da ti se ne svidja grafika, prica..pa i da razumem...ali reci da je igra 'debelo prosecna'..to mi je neverovatno. Path of Exile je sve samo ne prosecan hack&slash RPG. Prosecna znaci da je slicna kao i more drugih igara iz zanra - kazi mi sta je to prosecno? To sto igra ima oko 250 aktivnih skilova? Ili drvo pasivnih skilova u kome se izgubis kada ga vidis prvi put... Ili stotine unique itema...jedinstven currency sistem koji ujedino sluzi za kraftovanje...mogucnost za kreiranje bezbroj build-ova.. Koja druga igra iz zanra ima makar deo ovoga sto ima PoE ?

Jednostavno mi je nemoguce da si to rekao, zvuci kao random hate komentar :)

Da li si stigao da pogledas sta je sve novo doneo i usavrsio Awakening?
Jeste, i ja ponekad pljujem GGG zbog nekih odluka (najvise zbog legacy itema..) ali kad na kraju pogledas sta donesu sa ekspanzijom, vidis koliko je truda ulozeno i koliko sve to sto su ubacili i doradili u stvari ima smisla.
Ako nisi igrao ranije, potrebno je malo vise vremena dok ne udjes potpuno u igru i tek onda te privuce maksimalno.

Rešen problem sa kretanjem lika, zahvaljujući kolegi forumašu @Spirit. Sada može da se igra.

Prosečna je priča i atmosfera. Više vuče na neki Sacred nego na Diablo. Meni je Diablo kec tu najjači jer je teskoban i atmosferičan što su već u drugom delu ublažili, o trećem da ne pričam. Titan Quest isto pada na tom testu ali je zanimljiv zbog settinga. Sacred je tu najgori, svet igre je mix svega i svačega, generično do bola. Isto važi i za Dungeon Siege i gomilu drugih igara iz žanra. Torchlight je crtani film i to je realno glavni razlog zašto igra nije mega popularna.

Path of Exile da ima atmosferu kao prvi Diablo, igra bi bila puno bolja. Nije sve u besomučnom ganjanju boljih itema, barem meni.

Skil sistem je ok, nudi neograničenu mogućnost kombinovanja ali je klasični inženjerski izum, fali mu elegancija. Klase su mi takođe odbojne u PoE, ali se utripujem da igram Diablo klase sa drugim imenom (ostaje problem sa izgledom likova ali bože moj).

To što nema bolje od Diablo 3 i Path of Exile, ne znači ne može i ne mora puno bolje.

**** vas vise D1 bas. Svaka igra mora da se poredi sa njom. Bilo proslo, gotovo, placite sada za svaku novu.

problem sa d1 je vreme kad je izasao :) tada smo svi mi drugacije gledali na kompjuterske igre

@G@W: za pricu se slazem, cak bih rekao i da je ispod proseka. Mada su dosta poradili na lore-u, ali i dalje nije to to.
U Path of Exile akcenat je stavljen na skill i item sistem a malo je ulozeno u pricu i kao takva, meni igra lici na simulaciju H&S RPG nego na sam H&S RPG :)
Core dobrog H&S RPG-a je upravo skill i item sistem i taj deo je u Path of Exile dostigao nivo koji verujem da nece biti dostignut jako dugo.
Zato sam i reagovao za komentar da je igra prosecna, jer to svakako nije.

Sto se dice D1, ta igra je imala brutalno atmosferu i ja se i dan danas secam dosta citata koje su izgovarali razni protagonisti :)

Ne znam da li se sećaš, ali Diablo kec ima superioran skill system u odnosu na nastavak (o trojci da ne pričamo, ono je sramota). Zapravo, Blizzard je kroz svaku iteraciju sve više zaglupljivao igru i činio je sve manje i manje strašnom (atmosferičnom).

Diablo kec ima generičke likove koji skupljaju spellove u vidu knjiga i svaki spell ima smisla (a ne kao u Diablo II gde su spellovi nižeg ranga često beskorisni u odnosu na one iz višeg). Pored toga imaš class specific skillove koji se automatski otključavaju sa rastom nivoa.

Sistem koji se koristi u prvom Diablu je jako sličan onom iz PoE samo što nije predstavljen kao mreža pasivnih i aktivnih skillova. Više slobode imaš u Diablo kec jer ne mora preći preko tačno određenog čvora i nabudžiti neki passive skill koji ti dodaje na atribute da bi imao tačno onaj aktivni skill koji želiš. Da ne pričam koliko skupljanje magijskih knjiga ima više smisla od kojekakvih skill stabala ili mreža koje negativno utiču na imerzivnost.

U POE ne postoji mreža aktivnih skilova samo pasivnih.

U D1 si imao da trpas poene u statstove tipa dexterity willpower itd i spelove to je sve ... veoma veoma plitak sistem , talent tree ili skil tree nije ni postojao.
Pored toga iako je vecina spelova bila dostupna svima (3 klase , 4 sa expanzijom) nisu bas sve magije bile dostupne svima dok u POE apsolutno svi spelovi su dostupni svima.

POE je inspirisan diablom2 a ne diablom1 (i manje znacajno nekim drugim igrama FF npr).
D2 i D1 su maltene skroz drugacije igre.

D1 je imao sarma i bio je RPG u pravom smislu te reci i posedovao elemente horora, dok je D2 stavio ono A u ARPG u prvi plan a to je redefinisalo zanr i stvorilo legendu. D2 voleo ti ili ne je daleko popularnija i poznatija igra.

POE je jedna od najboljih F2P igara danasnjice i definitivno najbolji ARPG.

Poslednja izmena:
Samo sto od Atziri update-a na ovamo postaje sve vise HC i sve manje raznovrsnija. Mnogi su razocarani poslednjim update-om, mislim, pogledaj samo feedback forum. Nikad nije bilo toliko pljuvanja i to od starijih igraca.

Ja jedino sto vidim na feedbacku je da ljudi kukaju kako je igra preteska, i nekoliko puta od izlaska "Atziri" update su pojedini bossovi nerfani,evo vec su nervali Malachai-a na normaln i cruel....Ko ima slicno misljenje, umesto sto kuka na forumu u feedback temi, slobodno neka predje na D3.Jedinu gresku koju su developeri napravili je sto su nekoliko puta popustili na kuknjavu doticnih.

slusaj nisi u pravu... kao prvo do maximalnog lvla je gotovo pa nemoguce doci. kao drugo ljudi igraju nesto, drndaju se da naprave build koji radi i onda puf! haha sise, zaebali smo vas, ajde sve iznova. pritom je taj neko da bi napravio build morao da potrosi grdno vreme da skupi opremu, jer su svi buildovi ekstremno zavisni od opreme. a nabavka opreme nocna mora. ja gori trade sistem nisam u zivotu video. sve to me je oteralo od igre iako sam im dao 50 evra za podrsku. jednostavno previse ruckaju govanca...

i? nesto vas nema online, friend lista i dalje par njih online (kao i guild :D) :)

@djokosrb
Igra nije teska, igra je postala idi0tska. To sto merc Malachai moze da 1 hit lika sa 11k HP-a ne znaci da je nesto tesko, nego da je cist idi0tizam. To sto su likovi grindali uber Atziri, a sada ginu na Dokovima sa par mirror-a vrednom opremom je cist idi0tizam. To sto ti mapa veceg levela od one koju igras pada svake prestupne je pa tek idi0tizam. A i jbo ih Fortify. Tako da nemoj da tupis o kuknjavi kad nemas pojma o cemu pricas.

To je sve vase misljenje,koje je u redu.Ali govoriti nekome da tupi i kako nema pojma,a u svakoj ligi je gurao buildove do kraja je krajnje neumesno,prekidam bilo kakvu diskusiju,jer je nemoguca.Kome se svidja neka igra ,kome se ne svidja neka batali ili uopste da ne pocinje nesto ozbiljno.Sta ja sve mene oteralo od onih drugih igara ovog zanra(D3 prim.out)pa ne spamujem temu doticne igre....

A umesno je reci da kukam jer sam rekao da igra ide previse ka HC-u? Ja igru i dalje igram i sigurno mi neces ti reci sta da igram i sta da pisem. A po ovome sto pises, bez ikakvog argumenta, i ne verujem da si bas nesto igrao.

Ja jedino sto vidim na feedbacku je da ljudi kukaju kako je igra preteska, i nekoliko puta od izlaska "Atziri" update su pojedini bossovi nerfani,evo vec su nervali Malachai-a na normaln i cruel....

Malachai su i trebali da nerfuju, dmg mu je sumanut. I dalje postoji onaj stari problem da je, recimo, poslednji boss u cruel (sad Malachai, ranije Dom) teži nego bilo šta u act 1 merciless.

bench guild kao da ne postoji.. ljudi gde ste? stavio sam par itema u "banku" u nadi da ce neko da uzme nesto.. btw ja sam sa spectre srs-a popizdeo posle nerf-a i stvorio novog lika - poison arrow rangera i to sada peglam.
strimeri su po hiljaditi put usrali igru i zbog njih imamo i dobre i lose stvari ali ovo je vise "da bog da imao pa nemao" fazon.. drop klasika i dalje ******, linkovanje itd itd itd..

ko hoce da igra male mape neka cima slobodno.. nova liga naravno..

btw sto se tice priche oko nerf-a a4.. stvar je prosta, koliko vidim ovde niko ne igra HC? sta je problem? kazes sebi ok idem sada na fajt i spreman sam ceo lvl da izginem ako mi se to igra i sta sada. ja sam **** ga doslovce 150 puta umro prve nedelje samo na njemu kada nije bio nerfovan i sta sada... morao je da se predje.. ko ga je ubio na hc-u a da nije umro pre nerfa taj nije normalan, ali bukvalno nije normalan..

slusaj nisi u pravu... kao prvo do maximalnog lvla je gotovo pa nemoguce doci. kao drugo ljudi igraju nesto, drndaju se da naprave build koji radi i onda puf! haha sise, zaebali smo vas, ajde sve iznova. pritom je taj neko da bi napravio build morao da potrosi grdno vreme da skupi opremu, jer su svi buildovi ekstremno zavisni od opreme. a nabavka opreme nocna mora. ja gori trade sistem nisam u zivotu video. sve to me je oteralo od igre iako sam im dao 50 evra za podrsku. jednostavno previse ruckaju govanca...

Nije nemoguće. Ja imam dva lvl 100, a pretpostavljam da je već neko uspeo do dođe do 7x100. Levelovanje jeste teško i sporo, ali GGG ne balansira to prema tebi već prema ekstremnim slučajevima kao što je, npr, onaj strimer Etup koji se leveluje do 100 očas posla.

Fora s tim što menjaju stvari je da GGG je uvek okrenut prema novim ligama. Pošto svi kreću od nule onda, očigledno, mogu da menjaju šta god hoće i tu nema nikakve štete. Ko igra nove lige, promene su potpuno nebitne.
A ako igraš na standardu ili HC, nažalost, ponekad bude veća promena koja ume da s**** stvari (kao ovo sad sa enlighten).

Što se tiče trejda, slažem se manje više, nisu još olakšali trejd, i dalje moraju da se koriste acquisition/procurement i xyz, itd. Ja želim da mogu da odem u stash, desni-klik na item i izaberem "wts", "b/o 8c" i ajde zdravo. Istina, ja igram na standardu i ne moram da trejdujem, tako da mi ovo nije fatalna mana.

Poslednja izmena:
Od domacih gildova trenutno su aktivni samo Serbia (u kome sam) i Balkan (sudeci po forumu). U Bench-u odavno nema nikoga.

Sto se tezine tice, nije bas ni na standardu sve jedno kada zagines kao 90+ lvl i moras da igras jedno te isto 3 dana da nadoknadis, pa da nastavis i posle toga da igras jedno te isto. Pride je drop mapa jos vise nerfovan i ako nisi na standardu osudjen si da igras male mape jako cesto. A Malachai ima preterani dmg, *** kad moj Aegis/ST/BoR bloker (lvl92 6kHP + 1kES) sa legacy opremom uz AA, Fortfy i Enfeeble moze lako da zagine kod njega (1-2 hit), a kad je ortak bio 1 hit-ovan sa 11k HP (RF lvl95). Nije meni frka sto sam 100x zaginuo u Warbands ligi dok sam ga ubio kao lvl75 sa osrednjom opremom. Normal i Cruel me ne interesuju mnogo, ali i tu je frka za pocetike koji tek upoznavaju igru. Igra ima odvojenu HC ligu, da sam hteo HC igrao bi HC.

Vrh Dno