Šta je novo?

Par Pitanja

Lost GhOsT

Čuven
Učlanjen(a)
14.10.2004
Poena
630
Tek sam poceo malo da citam o overclockovanju pa bih imao par pitanja 😀

Posedujem AMD AthlonXP 1600+ koji radi na 1.4GHz (CPU-Z). Danas sam probao i nadam se uspeo da ga povecam na 1.5GHz. Sutra ako sve bude u redu probacu jos da ga podignem za jos 100MHz :smoke:. Mnozilac nisam menjao (10,5) a FSB sam povecao na 142,9MHz, temperatura je 57 C, uostalom sve se nalazi u CPU-Z report-u ispod 😀

E sad, nesto moram da razjasnim. Da li su AMD-ovi procesori koji imaju oznake 1600+, 2500+, 3200+... ekvivalentni tj. rade na istom taktu kao i intelovi na 1.6, 2.5, 3.2 GHz iako u windowsu stoji drugacije. Primer: Da li je AMD AthlonXP 1600+ ekvivalentan intelu na 1.6GHz ili intelu na 1.4GHz? Ako je isti kao intel na 1.6GHz (iako windows prijavljuje 1.4GHz) da li ce clockovanjem na 1.6GHz( vrednost koja ce se posle clocka ocitavati u windowsu) biti jednak kao i intel na 1.6 ili cak vise, 1.8GHz :eyebrows: ?
Zasto uopste AMD ne ocitava realne taktove svojih procesora?

Drugo: Kako bih mogao da testiram (povecam) brzinu RAM memorije. Primetio sam da povecanjem FSB-a povecava se i frekfencija RAM-a. Da li treba tako? Ispravite ako gresim.

Trece: Clokovanje grafickih kartica sa rivatunerom: gde da ocitam temperaturu i kako da je najbolje testiram posle clocka? Core clock sam povecao sa 250 na 300, a memory clock sa 400 na 450. Graficke Radeon 9550 (moja) i fx 5200 TDI (friend🙂)

E da, i sta znaci punokrvni procesor?

Kod:
CPU(s)	 
Number of CPUs	1
Name	AMD Athlon XP
Code Name	Palomino
Specification	AMD Athlon(TM) XP1600+
Family / Model / Stepping	6 6 2
Extended Family / Model	7 6
Package	Socket A
Core Stepping	A5
Technology	0.18 µ
Supported Instructions Sets	MMX, Extended MMX, 3DNow!, Extended 3DNow!, SSE
CPU Clock Speed	1500.5 MHz
Clock multiplier	x 10.5
Front Side Bus Frequency	142.9 MHz
Bus Speed	285.8 MHz
L1 Data Cache	64 KBytes, 2-way set associative, 64 Bytes line size
L1 Instruction Cache	64 KBytes, 2-way set associative, 64 Bytes line size
L2 Cache	256 KBytes, 16-way set associative, 64 Bytes line size
L2 Speed	1500.5 MHz (Full)
L2 Location	On Chip
L2 Data Prefetch Logic	yes
L2 Bus Width	64 bits

Mainboard and chipset	 
Motherboard manufacturer	ASUSTeK Computer INC.
Motherboard model	A7V266-C, REV 1.xx
BIOS vendor	Award Software, Inc.
BIOS revision	ASUS A7V266-C ACPI BIOS Rev 1014
BIOS release date	03/03/2003
Chipset	VIA KT266/333 rev. 00
Southbridge	VIA VT8233A rev. 00
Sensor chip	Asus ASB100
Graphic Interface	AGP
AGP Status	enabled, rev. 2.0
AGP Data Transfer Rate	4x
AGP Max Rate	4x
AGP Side Band Addressing	supported, enabled
AGP Aperture Size	32 MBytes

Memory	 
DRAM Type	DDR-SDRAM
DRAM Size	512 MBytes
DRAM Frequency	142.9 MHz
FSB:DRAM	1:1
DRAM Interleave	4-way
CAS# Latency	2.5 clocks
RAS# to CAS#	3 clocks
RAS# Precharge	3 clocks
Cycle Time (TRAS)	6 clocks

1600+ znaci da radi priblizno kao Intel na 1,6Ghz.
1.Mnozilac ne mozes ni da menjas jer je fabricki zakljucan (osim ako ti nije zapao otkljucan primerak ili ti je neko spojio L1. Jedini nacin overklokovanja ti je dizanje FSB. Ako ti u CPU-Z pise 1,5GHZ to ti je kao da imas 1700+ ili Intela na 1,7GHz.
2. Podizanjem FSB-a moze (a ne mora) da se podize radni takt memorije. Sve zavisi da li si stavio da ti memorija radi sinhrono sa procesorom. Bolje ti je da memorija radi sinhrono sa procesorom. Kada overklokujes, moras da testiras sistem na stabilnost (sto imas sve lepo objasnjenjo u sticky-ju).
3. Grafika se najbolje testira 3dMark-ovima (najbolje sa 05 jer izvlaci maksimum iz graficke)

imas slabu plocu za OC ! Da je neki nForce pa i da pokusas, ali ovako .... 🙂

Mogu da menjam mnozilac. Prvo nisam mogao da menjam nista, ali sam u upustvu za maticnu nasao kako da postavim jumpere na ploci. Tek tada sam dobio mnoztvo opcija u biosu.

Sve zavisi da li si stavio da ti memorija radi sinhrono sa procesorom.

Kako to da podesavam? Ostavicu da radi sinhrono sa procesorom samo bih voleo da znam i tu opciju 🙂

Pokusacu da postavim manji mnozilac a vecu frekfenciju. Da li se smanjenjem monozioca a povecanjem frekfencije povecava temperatura? Naravno znam da se povecanjem radnog takta povecava i temperatura, samo da li ce se manje povecati ako je mnozilac manji ili veci ili uopste nema veze? Trenutna temperatura je 60C, videcu da stavim novi kuler, ovo je ipak malo vise od preporucenog 🙁

Pozdrav!

Mnozilac zakljucan 🙁((( Bilo koju vrednost da postavim uvek ocitava 10,5....
Odgovorite mi na pitanje vezano za temp. i mnozilac.
Dajte nekoliko linkova za klokovanje memorije.
Koliko bih mogao da izvucem sa ovom konfiguracijom?

ostaje ti samo preko magistrale, sad neznam kakva ti je ploca ,probaj 150 mhz mada mislim da je neki max 166 (uslov : sa dizanjem napona i da imas dobru plocu,mem. i dobar kuler jer se palmino vise greju) 1750 mhz je neki prosek kao gornja granica rada.
aktiviraj sandru pa tu vidi kolika je temperatura i koliko Wata trosi (gledaj da ne predje 62W)
dodaj dodatni kuler da izbaci vazduh iz kucista.... protrudi se da ti max temp ne predje 60C
poz.

Nazad
Vrh Dno