Pre 15-tak dana sam kupio Panasonic TX-P42ST50 (donesen iz Mađarske, naravno) i podeliću sa vama prva iskustva. Da napomenem da sam pre ove plazme imao Samsung plazmu (42 incha, zaboravio sam tačan model, a mrzi me da tražim sada, uglavnom nije HD), pa ću se osloniti na poređenje sa istim, koje i nije sasvim adekvatno. Dakle, prvi utisak je da je ovaj panel daleko kvalitetniji od Samsunga. Boje su prirodnije, nisu agresivne, crna je crna u pm, ima dosta rezerve u kontrastu itd. Još uvek ga "razrađujem", pa ću tek za možda 15-tak dana videti puni potencijal, ali ovaj prvi utisak o kvalitetu slike je odličan.
Od zamerki bih izdvojio meni koji je osmislio bolestan čovek, gde se svaka druga stvar mora aktivirati u naprednim opcijama, koje nužno nisu u istoj meni grupi.Automatsko razvlačenje slike je očajno, toliko glupe reakcije je teško zamisliti. Čak i u toku gledanja menja odnose, i to tako da drugi red titla ostane ispod i slične gluposti. Ove gluposti ne postoje ako se gledaju kvalitetni programi. Pošto imam i HD TV (Radijus Vektor) sa K-modulom (bez preglupog risivera) ovi problemi ne postoje na HD kanalima i kvalitetnim satelitskim (HBO i slično).
Kada gledam nešto sa kompa, ne uspevam da eliminišem oko 2 cm crnog rama. Odnosno u jednom trenutku sam uspeo, ali ne pitajte me kako, jer se ne mogu setiti, a ni kartica ni tv nisu to zapamtili. Pretpostavljam da je to u vezi sa grafičkom (Nvidia 650).
Najveći šok sam doživeo kada sam prvi put ugasio TV, pa hteo da ga opet upalim. Naime, na pritisak na crveno dugme na daljinskom on samo klikne i ne upali se. Mislio sam da sam dobio pokvaren primerak, a onda posle 15 minuta nerviranja, upalila mi se lampica da duže zadržim taj pritisak, dakle oko 2-3 sekunde. Onda se upalio i pao mi je kamen sa srca, ali uz veliko ogorčenje za takvu glupost od strane Panasonica :wall:. Poslednjih 10 godina sam imao isključivo Samsung TV i kod njih se TV pali odmah.
Inače, ova plazma ima svašta od mogućnosti, a ono što sam primetio da je očajno urađeno je medija plejer. Kad pustim film sa USB stika, onda uspevam da pokrenem normalno film i da pusti titl, ali kada to uradim preko bezicne mreze, iz foldera na kompu, onda nema šanse da pusti titl. Sve sam probao i neće, a pretpostavljam da je u pitanju isti plejer.
Odgovor koji još tražim koje 3D naočare kupiti? Da li su sve aktivne 3d naočare kompatibilne? Da li se Samsungovi modeli mogu koristiti sa ovim televizorom (s obzirom da su 4 puta jeftiniji)? Čitao sam nešto po stranim forumima ali i dalje mi nije jasno jer i jedan i drugi proizvođač tvrde da nisu kompatibilni, a opet puno ljudi potvrđuje da gleda 3D sa Samsung naočarima na Panasonic plazmi.