Neki tvrde da ukoliko puštaš sneg ili slajdove itd, da treba da napucaš kontrast do kraja kako bi se brže formirao TV, a dok gledaš TV i regularan sadržaj da ga smanjiš, mislim da je default 36 za kontrast.
Ja sam prošao već 300 i kusur sati i još uvek mi se pojavljuje quick onset IR posle samo par sekundi.
Recimo, ukoliko ide neki film i krene zatamljenje, dok ono traje, vidim ir od poslednjeg titla. Ukoliko odem na desktop na 2 sekunde samo, ceo desktop mi se ucrta na ekran.
Naravno, 20 sekundi scrolling bara i sve to nestane, ali bedak je da gledam film i da u tamnim scenama vidim ir od titlova. Pa preteraše ga baš.
Zato ukoliko hoćeš da ga formiraš sa snegom i okrenutim ekranom, onda možeš da napucaš kontrast do kraja. Čitaj malo i strane forume, mišljena o formiranju su značajno različita od osobe do osobe. Neki kažu smanji kontrast, neki kažu napucaj ga.
Ja lično držim na 36 dok gledam normalan sadržaj, zumiram i stavljam hdmi overscan na on (često na punoj 16:9 slici ostanu neke glupsti i delovi referentnog signala po ivicama, pa mi overscano to taman iseče), a dok puštam slajdove i ostale materijale za formiranje onda napucam kontrast, pa žena i ja moramo da spavamo sa maramama kao slepi samuraji... :d
Još uvek se ne usuđujem da puštam cinemascope 2.35:1 filmove. Sve u svemu, čekaću nekih 1000-2000 sati, pa ukoliko me i dalje bude živcirao ir, posterizacija, false contouring i pogotovo dse, ima da reklamiram TV, jer mi se čini da je kod mene to nekako preterano. Line bleed vidim često i na samim titlovima, bilo da gledam sd ili hd materijale.
Slika je fantastična inače, ali ove stvari me još uvek živciraju do bola.
a s obzirom da ga porede sa VT30 serijom, šta dalje reći?
Kobayashi Maru da sam na tvom mestu sačekao bi ST 60 kao zamenu na leto. Onda će mo da ti zavidimo na novoj makini. :test:
Što se tiče priče da ne postoji LED sa ovakvom crnom isl POSTOJI i zove se OLED 😀. Ali o tome za koju godinu kad budu 4k dostupni za obične ljude.
Kobayashi uradi reset na fabričko stanje i postavi true cinema mod i pusti neko film pa javi utiske.
Panasonicove glavne boljke su dse, quick i medium onset IR, posterizacija i line bleed, dok su to kod samsunga brightness pops i floating blacks (a ima i ljudima kojima fizički odjednom samo napukne ekran sam od sebe, čitao sam negde i o tome čak), pa sad treba videti šta ti više smeta.
I ja sam picajzla i nerviram se, ali kontam inadam se da će fantastičan PQ vremenom izlečiti sve rane.
Takođe, samsung u manjim dijagonalama ne može da se meri s panasonicom po pitanju dubine crne, dok je u varijantama od 60 i više inča samsung blizu panasonica. Kapiram da bi meni lično više smetale samsungove mane, ali to je subjektivna stvar.
Nisam lično video samsung u akciji, pa prenosim samo ono što sam čitao po stranim forumima.
Plazma je pipava stvar, ali teško da ćeš naći savršen tv, bila to plazma ili led... koji takođe imaju svojkomplet problema, a pritom su generalno daleko inferiorniji od plazme po pitanju PQ.
Što se tiče panasonica i KP, ovaj moj lik od kojeg sam kupio TV (jedini traži 850 ru za model od 50 inča, lako ćeš ga naći na KP, da ne reklamiram ovde) je malo previše introvertan za prodavca, moraš ga cimati i vaditi mu reči iz usta, tako da ne znam kako bi cela akcija s zamenom tv-a u HU prošla. Ja kad sam ga ispitivao sve o tome, on sve kao ne zna, nikad nije imao takav slučaj, moraće da proveri, a ne možeš da ga dobiješ po nedelju dana na telefon (kao ne javlja se kad je u romingu), a na poruke s KP ne odgovara uopšte.
MIslim da bi možda najbolja solucija bila da pitaš nekog s KP (da li njega ili nekog drugog, nebitno) da li bi ti dozvolili da ti u radnji odmah raspakuješ i povežeš tv i istestiraš taj primerak, pa ako ti je ok, nosi, a ako ne, tražiš da probaš drugi itd. Dakle, da se nađeš s tim nekim likom s kp u radnji u Segedinu, izabereš primerak koji ti odgovara i onda svako svojim putem nazad za Srbiju, pošto tim likovima ne pada napamet da umesto tebe probaju tv-ove, barem ovaj lik, a verujem da je i kod većine slična priča.
Nategnuto je, ali neko možda pristane na to. Ali s obzirom da je sad st50 od 50 inča u neptunu skuplji nekih 200 evra u odnosu na to koliko bi prošao preko kp, ukoliko ti više odgovaraju neke rate nego da jeftinije prođeš, možda je čak i bolji izbor kupiti ovde tv.
Kako god, Radax je na prethodnoj strani pomenuo da pan evropska garancija super funkcioniše kod nas, pa ukoliko treba da posle reklamacije dobiješ novi tv, dobijaš ga direktno od uvoznika za Srbiju, samo ne znam koliko su fleksibilni po pitanju dse (koji nije problem vezan za plazma tehnologiju, već čist defekt vezan verovatno za neadekvatnu aplikaciju luvr filtera na panel u fabrici, iako je regularna pojava na svim modelima iz 2012, zbog manjka kontrole kvaliteta, zbog čega su i cene panasonica veoma povoljne).
Naravno, i kod samsunga bih očekivao takođe probleme, samo druge prirode, iako je samsung generalno skuplji u odnosu na panasonic.
Ispada da se sv najviše svodi s čim bi lakše mogao da živiš ukoliko ne uspeš da iscimaš apsolutno savršen panel (što kontam da nije uopšte lako, po straim forumima pišu kako su menjali i po nekoliko primeraka dok nisu dobili neki s kojim su zadovoljni, a koji ne mora nužno da bude savršen, već samo s toliko blagim dse npr da to nikako nije vidljivo pri realnom gledanju).
Dakle, ukoliko se odlučiš za plazmu, spremi se da postoji mogućnost da ćeš možda morati da živiš sa dse, quick onset Ir, line bleed i posterizacijom s panasonicom ili brightness pops, floating blacks i šta sve još ne sa samsungom, a i lošijom crnom u odnosu na panasonica ukoliko uzmeš tv sa manje od 60 inča.
Nadam se da sam koliko toliko pomogao i želim ti sreću da pronađeš savršen tv za tvoje potrebe.
Picajzlama je to skoro nemoguća misija, ali i Tom Kruz je uspeo u holivudu iako je poremećeni sektaš visok metar i želja da poraste... :d
@Milos24
Мислим да је за раздаљину од 2.5-3м и 50инча довољна величина. Заправо најбоље би било да се у кућним условима провери. У радњи ТВ не делује толико велики, тачније сам простор у радњаје огроман па се не стиче права слика колики је ТВ. Али када уђе у собу, већ је потпуно другачија слика. За месец и по до два биће доступне и нове генерације ТВ (било плазми или LED).
Da odgovorim vezano za Samsung i njegove mane i prednosti u odnosu na Panasonic.
Panasonic ima dublju crnu na manjim dijagonalama lako uočljivo dok na većim dijagonalama teže uočljivo. O čemu se radi kod Panasonica je dubina crne
konstantna u odnosu na dijagonalu, kakva je na 42'' takva je na 50 i 55''. Kod Samsunga nije tako on ima primetno nižu dubinu crne na 60'' u odnosu na 51''.
Pri tome Samsung zbog cell light opcije ima veću osvetljenost. Ovo za posledicu ima da Panasonic ima veći kontrast u totalnom mraku, dok Samsung
ima veći kontrast po danu i po ambijentalnom pozadinskom osvetljenju (vidi o ovome u temi o LED pozadinskom osvetljenju).
Ono što mogu da kažem za PS60E6500 to je da sigurno nema floating blacks i brightness pops tačnije ja ih ni jednom nisam video za ovih nekoliko meseci,
ali zato DSE postoji i on je primetan kod brzih paning scena na fudbalu na primer (tu se jedino i vidi), kod ostalih sportova (američki fudbal i sl) se DSE ne vidi.
Mnogi se žale na hokej ali ja to ne gledam pa ne mogu da kažem.
E sad kakav je taj DSE na Samsungu u odnosu na Panasonic ne mogu da kažem jer nisam video na Panasonicu.
IR na Samsungu ne postoji ni u najmanjim tragovima tako da je po tom pitanju savršen.
Pošto sam ranije imao Samsung iz C serije mogu da uporedim koja su poboljšanja napravljena:
dubina crne je sada primetno veća (doduše sada imam 60'' a pre je bio 50'' pa je možda zato)
dubina crne je sada ista za 50Hz 24Hz i 60Hz što ranije nije bio slučaj,
motion judder je sada bolji, u 50Hz i 60Hz ne postoji ni najmanje dok na 24Hz u 3D ne postoji a u 2D ima minimalnog juddera,
e sad zašto je tako to je misterija za mene, mada da budem iskren imam kući i Samsung LED pa sam baš testirao to i njemu
tamo je savršeno glatko, ali mi se čini da je neprirodno, možda sam se navikao previše na plazmu, ali ovo na LED-u mi liči kao da je svaki film
snimljen kamerom od španske serije, odnosno kako to da opišem stalno imam utisak da se likovi ubrzano kreću ne znam zašto.
I glavno poboljšanje u odnosu na C seriju IR je sada totalno neprimetan, dok je tamo bio itekako primetan.
I za kraj moja preporuka za TV iz prošlogodišnje serije po pitanju odnos cena kvalitet je:
za 50'' panasonic ST50
za 60'' Samsung 60E6500
mada ko sada planira kupovinu možda je bolje da sačeka još malo 2013 donosi finalne verzije plazmi i LCD LED-ova, od naredne godine se svi okreću OLED-u pa se ove stare tehnologije neće ni razvijati više..... video sam specifikacije nove Samsungove F8000 serije, to će biti zverina i vredi ga malo sačekati.
@ Kobayashi Maru
Zahvaljujem! Kolko vidim skoro pa nemoguce je kupiti ST50 a da nema sitnica oko slike sto je cesce i malo vecih problema sto je redje.
Kolke su sanse da padnu cene modela iz 2012 god. pri dolasku modela za 2013?
http://hdtelevizija.com/2013/01/07/...i-panasonic-plazma-televizora-za-2013-godinu/
Mada ja mislim da ce to madjari ekspresno da isprazne magacin pa da lako mogu da ostanem bez st50. Ili gresim?
Da sad biram TV kupio bi Panasonic P60U50 jer nema ništa od smart funkcija, slika je dobra, možda ne na nivou ST-a (VT30:Klanjanje) al približna i jedan Android set-top-box za 50-60 eura i to bi bila dobitna kombinacija. Da ne zaboravim 25,4 cm veću dijagonalu od 50".
Nigde. Nije mi jasno zašto ali tako je. Generallno, pošti nema Panasonic predstavništva, nema ni proizvoda.Gde ima da se kupi pomenuti model i da li ga donose iz Madjarske?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari