Šta je novo?

Panasonic ST50 serija

Pomogao mi ženin ujak, tv je sada na stolu okrenut ka zidu. Da li je dovoljno da prebacim na True cinema i sve smanjim na 0 i ostavim recimo "sneg" na ekranu kako bi formirao ekran?

Neki tvrde da ukoliko puštaš sneg ili slajdove itd, da treba da napucaš kontrast do kraja kako bi se brže formirao TV, a dok gledaš TV i regularan sadržaj da ga smanjiš, mislim da je default 36 za kontrast.

Ja sam prošao već 300 i kusur sati i još uvek mi se pojavljuje quick onset IR posle samo par sekundi.

Recimo, ukoliko ide neki film i krene zatamljenje, dok ono traje, vidim ir od poslednjeg titla. Ukoliko odem na desktop na 2 sekunde samo, ceo desktop mi se ucrta na ekran.

Naravno, 20 sekundi scrolling bara i sve to nestane, ali bedak je da gledam film i da u tamnim scenama vidim ir od titlova. Pa preteraše ga baš.

Zato ukoliko hoćeš da ga formiraš sa snegom i okrenutim ekranom, onda možeš da napucaš kontrast do kraja. Čitaj malo i strane forume, mišljena o formiranju su značajno različita od osobe do osobe. Neki kažu smanji kontrast, neki kažu napucaj ga.

Ja lično držim na 36 dok gledam normalan sadržaj, zumiram i stavljam hdmi overscan na on (često na punoj 16:9 slici ostanu neke glupsti i delovi referentnog signala po ivicama, pa mi overscano to taman iseče), a dok puštam slajdove i ostale materijale za formiranje onda napucam kontrast, pa žena i ja moramo da spavamo sa maramama kao slepi samuraji... :d

Još uvek se ne usuđujem da puštam cinemascope 2.35:1 filmove. Sve u svemu, čekaću nekih 1000-2000 sati, pa ukoliko me i dalje bude živcirao ir, posterizacija, false contouring i pogotovo dse, ima da reklamiram TV, jer mi se čini da je kod mene to nekako preterano. Line bleed vidim često i na samim titlovima, bilo da gledam sd ili hd materijale.

Slika je fantastična inače, ali ove stvari me još uvek živciraju do bola.

Koji je termin za formiranje ekrana na engleskom, da znam sta da tražim?

Neki tvrde da ukoliko puštaš sneg ili slajdove itd, da treba da napucaš kontrast do kraja kako bi se brže formirao TV, a dok gledaš TV i regularan sadržaj da ga smanjiš, mislim da je default 36 za kontrast.

Ja sam prošao već 300 i kusur sati i još uvek mi se pojavljuje quick onset IR posle samo par sekundi.

Recimo, ukoliko ide neki film i krene zatamljenje, dok ono traje, vidim ir od poslednjeg titla. Ukoliko odem na desktop na 2 sekunde samo, ceo desktop mi se ucrta na ekran.

Naravno, 20 sekundi scrolling bara i sve to nestane, ali bedak je da gledam film i da u tamnim scenama vidim ir od titlova. Pa preteraše ga baš.

Zato ukoliko hoćeš da ga formiraš sa snegom i okrenutim ekranom, onda možeš da napucaš kontrast do kraja. Čitaj malo i strane forume, mišljena o formiranju su značajno različita od osobe do osobe. Neki kažu smanji kontrast, neki kažu napucaj ga.

Ja lično držim na 36 dok gledam normalan sadržaj, zumiram i stavljam hdmi overscan na on (često na punoj 16:9 slici ostanu neke glupsti i delovi referentnog signala po ivicama, pa mi overscano to taman iseče), a dok puštam slajdove i ostale materijale za formiranje onda napucam kontrast, pa žena i ja moramo da spavamo sa maramama kao slepi samuraji... :d

Još uvek se ne usuđujem da puštam cinemascope 2.35:1 filmove. Sve u svemu, čekaću nekih 1000-2000 sati, pa ukoliko me i dalje bude živcirao ir, posterizacija, false contouring i pogotovo dse, ima da reklamiram TV, jer mi se čini da je kod mene to nekako preterano. Line bleed vidim često i na samim titlovima, bilo da gledam sd ili hd materijale.

Slika je fantastična inače, ali ove stvari me još uvek živciraju do bola.

Jeste preterano, koristim plazmu kao monitor po sat-dva i nemam ir od ikonica.

Napisao sam ranije, 24h dnevno 16:9 program bez staticne slike. Mozes to da pustas sa pcja a mozes i sa mediaservera ili memo kartice. Stavi bilo koji pixar crtani i samo cepaj 🙂

Krakene, koliko sati ti je plazma sad prešla?

Moja je već negde na 350 sati i hoću da odlepim od quick onset ir-a (pored ostalih stvari, prvenstveno dse).

Nije mi jasno samo kako ću da reklamiram ovo jer će mi garant odmah reći kako ir i burn in ne podležu garanciji, dok za dse mogu da probaju da me iskuliraju da to ne vide, da je normalno, da ovo da ono... :hair:

Ja sam na 642:30. Što se tiče IR-a ja ga ne vdim iako pauziram sliku na mnogo duže od par minuta. Ostaviću ovaj meni za pokazivanje koliko vremena radi jedno pola sata pa javiljam da li nešto vidim.
Kobayashi Maru da sam na tvom mestu ja bi ipak tražio zamenu.
Razrada je postavite fabrička podešavanja pa promenite samo da je true cinema mod a onda bilo šta na repeat naravno preko celog ekrana. Ja sam gledao tv s tim što sam kotistio zoom1 ili 2 mod , gledao filmove preko celog ekrana i po nekad puštao mkv sa hdportala da radi noću na repeat. Moj vam je savet da skinete neki demo gde ima puno šareniša npr NG ili Discavery priroda, može i Avatar, i pustite u nedogled.

Tražiću zamenu definitivno, samo što ću da sačekam još neko vreme, da mi ne kažu posle: "srediće se to posle 1000-2000 sati" i koje još fore bi mogli da imaju. Ne znam kakvi su u servisu, ali neću da im dozvolim bilo kakav argument da me zavlače.

Ako se situacija ne bude promenila za još nekoliko meseci, onda bi morali da priznaju da je moj primerak defektan. Ovo je zaista preterano. Gledam film i pri tamnijim scenama vidim dve svetle mrljaste linije na mestu gde su titlovi.

Mislim, džaba mi i najdublja crna i fantastična slika, ako i na TV kanalima i na filmovima s kompa vidim line bleed od titlova u solidnom broju slučajeva, kao i da ostane quick onset ir od titlova koji stoje po par sekundi samo. Suludo je. A od false counturing-a hoću da poludim. Kao da nemam isti tv kao i ostali vlasnici st50.

Sve one mane koje su kao normalne za ovaj TV (posterizacija, false counturing, line bleed) u veoma blagom obliku, kod mene su toliko izražene da mi je tv praktično neupotrebljiv. Gledam film i uživam u fantastičnoj slici, pa onda neko pomeri malo glavu na jednu stranu i odjednom dve glave. Samo dok svi stoje mirno panel ne prikazuje nikakve probleme.

Pa lakše bih podneo motion blur na lcd-led-ovima nego ovoliko dupliranje objekata i ljudi pri čak inajmanjim pokretima po horizontali.

Da postoji led sa ovakvom ili bar približnom crnom, ne bih se ovoliko cimao oko plazme.

Sve u svemu, sačekaću još neko vreme i probaću da snimim lepo i dokumentujem sve kako bih bio 100 posto spreman za reklamaciju i sve moguće izgovore servisera (ukoliko ih bude bilo).

Kakav sam baksuz, pretpostavljam da to neće proći glatko iako bi svakako trebalo, jer ponavljam... kao da nemam isti tv kao i ostali vlasnici st50 TV-a. :hair:

a s obzirom da ga porede sa VT30 serijom, šta dalje reći?

Upravo je u tome poenta. Setite se samo kakav je hajp izazvao ovaj televizor kada se pojavio. To se desilo sa razlogom. Vremenom su se ljudi na to navilki, i sada retko po forumima vidim da ljudi ističu dobre strane ST50 serije, već se uglavnom raspravlja o manama. Televizor nije bez mane. Ali iz aviona se vidi da je kupovina decenije.

^^
Bas bedak, dobro je sto si iskren i sto si preneo iskustvo ovde.

Sve ima svoje. Izgleda da je nova u ovom trenutku najpovoljnija opcija uzimanje u Tehnomaniji sa stranim pasosem (samo ako je to izvodljivo bez cimanja).

http://www.amazon.com/Panasonic-VIE...dp_top_cm_cr_acr_txt?ie=UTF8&showViewpoints=1

Ovo meni potvrdjuje teoriju da je max 10% tv-a sa problemom. Nije malo, al ako postoji mogucnost zamene bez pitanja, nije ni nesto sto me opterecuje. Btw niko ne moze da garantuje dal ce tv imati problem, danasnji standard je 3-5% pa do max 10% problematicnih primeraka (mada je poznata situacija sa launch serijom xbox 360 gde je 100% konzola izbaceno sa manom tako da su do danas sve otkazale).
Najbitnija je stvar garancija. Ako je ona neodgovajuca, ne bih se usudio da uzmem st50, al sa ok garancijom tv je best buy za gledanje filmova.

Najpovoljnija ponuda za 50st50 je u Neptunu gde kosta 119.999 din plus daju 3d blue ray plejer ili original panasonic 3d naocare (zavisno sta imaju u radnji) i imas potpuno regularnu garanciju i mogucnost da u roku od 2 nedelje vratis tv ako nesto nije u redu.
A sto se tice problema sa Panasonicom, mislim da su mnogo ucestaliji. G20, koji je bio top model 2010. je takodje imao probleme, pa se onda pojavio G30 2011. godine koji je navodno bio vrh. Onda se ispostavilo da i on ima probleme sa floating blacks i sa nekim zelenim linijama, koliko se secam. E onda, je dosao ST50 2012. koji je navodno mnogo bolji od G-serije iz 2011. pa cak i od VT-serije. Medjutim, kao sto je neko vec napisao, kada udjem na bilo koji forum posvecen Panasonic plazmama, 98% postova su vezani za probleme ST-serije i svaki post izgleda otprilike ovako: dubina crne je neverovatna, fantasticna slika, LED mu ne moze ni prici.... a onda pocinje da se pise o nizu problema koji su kao normalni za ovaj TV.
Takodje, ne mogu da verujem da Panasonic jos ne moze da da napravi neki krsten plejer( za razliku od LG-ja i Samsung-a). Sad ce neko reci, pa pustaj film preko kompa ili nekog dodatnog plejera. Jednostavno zelim da pustim film preko usb flash-a ili hdd-a i da jednim daljincem kontrolisem sve to. A kod Panasonica to nije moguce jer kako Kobayashi rece, plejer mu je potpuno neupotrebljiv. Otvara titlove ali su sitni, ne otvara nasa slova. Ustvari, moze da ih otvara ali trebam da na kompu uradim encoding na drugi format ili da "lepim" titlove i da radim razne akrobacije da bih normalno pogledao jedan jedini film.
Bio sam zagrejan za ovu plazmu ali posle svega procitanog sam odustao jer, hebem ti ja dubinu crne boje ako bi me 90% ostalih stvari nervirale.
Popularnosti Panasonica na ovim prostorima je mnogo doprinelo i pisanje ona 2 portala iz HR i BiH za koje ocigledno, kao brend, postoji samo Panasonic pa 5 praznih mesta. Toliku pristranost i favorizovanje jednog brenda se ne secam da sam skoro video a procitam ih ponekad i slatko se nasmejem.
Savrsen tv ne postoji i to svi znamo ali ako vec dajem 1000 eur, hocu da mi taj tv pruzi mnogo veci uzitak a sto manje mana, ali ocigledno da to ovaj model nije.

Posle više od pola sata držanja menija za prikazivanje br. radnih sati provrteo po kanalima i nisam ništa video. Onda uključio ono za pranje ekrana (belo vertikalno polje što prelazi preko ekrana) i iznenađenje meni se blago primećuje kad sam odmah pored tv-a, kad se malo udaljim ne može se primetiti na toj beloj pozadini. Ja do sad nikad nisam primetio a ostavljao sam pauziran film/seriju možda i sat vremena. Da budem iskren da nisam pustio ovo belo i približio se ne bi ni primetio. Kakve mrlje od titlova, duple glave i slično. Možda ja nisam opretećen svim time i gledam film/seriju a ne jurcam za manama.

Kobayashi Maru da sam na tvom mestu sačekao bi ST 60 kao zamenu na leto. Onda će mo da ti zavidimo na novoj makini. :test:

Da sad biram TV kupio bi Panasonic P60U50 jer nema ništa od smart funkcija, slika je dobra, možda ne na nivou ST-a (VT30:Klanjanje) al približna i jedan Android set-top-box za 50-60 eura i to bi bila dobitna kombinacija. Da ne zaboravim 25,4 cm veću dijagonalu od 50".

Što se tiče priče da ne postoji LED sa ovakvom crnom isl POSTOJI i zove se OLED 😀. Ali o tome za koju godinu kad budu 4k dostupni za obične ljude.

Kobayashi uradi reset na fabričko stanje i postavi true cinema mod i pusti neko film pa javi utiske.

To vialle: ako ti treba tv koji ce pustati filmove preko internog plejera, preskoci st50. Generalno ni ne vidim ovaj tv kao neki vrh versatilnosti al opet, svi interni plejeri su krs prema dobrom pc plejeru il narezanom br-u. Za one koji gledaju br-ove vecinu vremena i povremeno odigraju neku igru na tv-u, neprevazidjen je.

Evo ga moj setup za formiranje ekrana uz repeat non stop.
Vrti se neki Pixar crtani 1080p na true cinema. Samo da još vidim koliko je sati radilo...
Imao sam problem što se na sneg tv gasio sam iako sam mu ugasio tu opciju.
edeza7aj.jpg

Prilozi

• uploadfromtaptalk1358093852100.jpg
    uploadfromtaptalk1358093852100.jpg
    223.6 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
vialle i Kraken samo se delimično slažem što se tiče plejera. Bem ti projektante, programere, testere, kontrolere i ostale debi... koji su dozvolili da im se subtitle razlikuje u zavisnosti od formata filma. Pošto mi je lakše da sa USB-a pustim nego da non-stop cimam laptop, meni prihvatljivo rešenje je da mkvmerge-om ubacim prevod (od 15 sec za serije do par minuta u zavisnosti koliko je veliko fajl) a onda na USB. Veći mi je problem što mi USB disk nije dovoljno brz i što prevod mora uvek da se uključi. Nije mi jasno kako ni jedan tv nema direktnu podršku za klasično šerovanje fajlova (samba) već ovaj tupavi DLNA. Ako poludim ima da sednem i napišem svoj dlna server koji će samo da prosleđuje fajlove a tv neka vidi kako da pusta. Kakav crni trankoding i ostale gluposti. Imam WDTV prve generacije i on ima podršku (naravno od hakera) za sambu a ima oko 3 godine kako ga nisam uključio. Da zaključim -- malo muke oko prebacivanj u mkv kontejner i onda je veličina prevoda koliko toliko prihvatljiva. Ni jedan hardverski plejer (na tv-u, wdtv, bd, ... ) nikad neće biti komforan kao PC program al to nije razlog da ne kukamo.

IzNoGooD stavi repeat na on i neka je preko celog ekrana. Srećno.

Kobayashi Maru da sam na tvom mestu sačekao bi ST 60 kao zamenu na leto. Onda će mo da ti zavidimo na novoj makini. :test:

Pa to i planiram da uradim koliko sam besan. Kupim seasonic x850, posle dva meseca reklamacija i zamena (moralo je i da se preti čak), uzeo samsung 830 pre par meseci... DOA... dobio u zamenu 840 pro (doplatio malo) i... možda DOA, možda ne,... pri prvom paljenju upao u "frozen" stanje i ne može ni da makne (ni preko butabilnog secure erase-a)... sutra nosim na reklamaciju, g300 fon menjao dva puta, sd kartica 16gb crkla posle dva meseca.... plus još gomilu sitnijih stvari...

...pa yebem mu miša, zar ne mogu danas ništa da kupim, a da radi iz prve? :hair:

A još se uvek rastegnem nekako da kupim nešto šatro valjano i pouzdano i opet prc... :wall:

E zato ću baš da sačekam do leta s ovim TV-om, pa ću onda da reklamiram, baš da vidim šta će da mi kažu za ovakav nenormalan quick onset IR posle 2000 sati, a da i ne pominjem DSE, posterizaciju, false countouring i line bleed koji apsolutno daleko prevazilaze ono što navode kao "mild" po testovima. Katastrofa! Džaba mu i crna dublja od crne rupe, ovo je meni negledljivo. Par sekundi svršavam, a onda hladan tuš, par sekundi svršavam, a onda hladan tuš, pa ne može tako.

Sutra mi dolazi par forumaša (koje interesuje st50) da pogleda tv, pa baš da vidimo šta će oni da kažu.

Zaista se nadam da je kod drugih vlasnika st50 druga priča i baš bih voleo da pogledam tv kod nekog ko ima ispravan tv i kod kojeg su sve te plazma native mane zaista "mild" i retko kad viđene.

Skoro 400 sati, a još uvek ne smem da se usudim da pustim cinemascope 2.35:1 film.

Slika mi je posao i mogu reći da imam oko za ove stvari... jeste da mi je ovo prva plazma, ali ako je svaki st50 ovakav, panasonic bi već propao do sada. Spreman sam za neki kompromis i neke mane koje se vide ponekad, ali ovo je mnogo više od toga kad se sve sabere i mislim da je zaista neprihvatljivo za ovoliko nahvaljen tv.

Što se tiče priče da ne postoji LED sa ovakvom crnom isl POSTOJI i zove se OLED 😀. Ali o tome za koju godinu kad budu 4k dostupni za obične ljude.

OLED je potpuno druga priča i maltene nema veze s led-om... A inače mislim da je led daleko gori od starog ccfl-a, mnogo manje problema s uniformnošću ekrana itd u odnosu na ccfl rešenja.

Kobayashi uradi reset na fabričko stanje i postavi true cinema mod i pusti neko film pa javi utiske.

Ma uradio već par puta i ista priča... Evo malopre sam pustio desktop na 3 sekunde bukvalno i kad pustim crni slajd (ili neki film pauziram na početku gde je još crna slika), vidi se ceo desktop i treba mu jedno minut scroll bara da očisti to... Dakle pri realnom gledanju, kad god su tamne scene, vidim horizontalne mrlje od titlova i ponekad poslednje statične slike iz prethodne scene... kako upalim meni da nešto podesim ili samo pojačam ton, ostane mi trag od toga i vidi se na tamnijim scenama... meni je to neupotrebljivo i zaista se nadam da mi u servisu neće mazati oči, jer mislim da je ovo očigledno defektni primerak....

Poslednja izmena:
Panasonicove glavne boljke su dse, quick i medium onset IR, posterizacija i line bleed, dok su to kod samsunga brightness pops i floating blacks (a ima i ljudima kojima fizički odjednom samo napukne ekran sam od sebe, čitao sam negde i o tome čak), pa sad treba videti šta ti više smeta.

I ja sam picajzla i nerviram se, ali kontam inadam se da će fantastičan PQ vremenom izlečiti sve rane.

Takođe, samsung u manjim dijagonalama ne može da se meri s panasonicom po pitanju dubine crne, dok je u varijantama od 60 i više inča samsung blizu panasonica. Kapiram da bi meni lično više smetale samsungove mane, ali to je subjektivna stvar.

Nisam lično video samsung u akciji, pa prenosim samo ono što sam čitao po stranim forumima.

Plazma je pipava stvar, ali teško da ćeš naći savršen tv, bila to plazma ili led... koji takođe imaju svojkomplet problema, a pritom su generalno daleko inferiorniji od plazme po pitanju PQ.

Što se tiče panasonica i KP, ovaj moj lik od kojeg sam kupio TV (jedini traži 850 ru za model od 50 inča, lako ćeš ga naći na KP, da ne reklamiram ovde) je malo previše introvertan za prodavca, moraš ga cimati i vaditi mu reči iz usta, tako da ne znam kako bi cela akcija s zamenom tv-a u HU prošla. Ja kad sam ga ispitivao sve o tome, on sve kao ne zna, nikad nije imao takav slučaj, moraće da proveri, a ne možeš da ga dobiješ po nedelju dana na telefon (kao ne javlja se kad je u romingu), a na poruke s KP ne odgovara uopšte.

MIslim da bi možda najbolja solucija bila da pitaš nekog s KP (da li njega ili nekog drugog, nebitno) da li bi ti dozvolili da ti u radnji odmah raspakuješ i povežeš tv i istestiraš taj primerak, pa ako ti je ok, nosi, a ako ne, tražiš da probaš drugi itd. Dakle, da se nađeš s tim nekim likom s kp u radnji u Segedinu, izabereš primerak koji ti odgovara i onda svako svojim putem nazad za Srbiju, pošto tim likovima ne pada napamet da umesto tebe probaju tv-ove, barem ovaj lik, a verujem da je i kod većine slična priča.

Ovo je scenario koji i meni ima mnogo smisla i koji ce najverovatnije da bude.

Nategnuto je, ali neko možda pristane na to. Ali s obzirom da je sad st50 od 50 inča u neptunu skuplji nekih 200 evra u odnosu na to koliko bi prošao preko kp, ukoliko ti više odgovaraju neke rate nego da jeftinije prođeš, možda je čak i bolji izbor kupiti ovde tv.

Mislim da je na 55" ipak malo vece razlika a nesto se ne secam da sam varijantu od 55" uopste vidjao kod nas. Mislim da je 50" malo za moj prostor, a mozda preterujem.

Kako god, Radax je na prethodnoj strani pomenuo da pan evropska garancija super funkcioniše kod nas, pa ukoliko treba da posle reklamacije dobiješ novi tv, dobijaš ga direktno od uvoznika za Srbiju, samo ne znam koliko su fleksibilni po pitanju dse (koji nije problem vezan za plazma tehnologiju, već čist defekt vezan verovatno za neadekvatnu aplikaciju luvr filtera na panel u fabrici, iako je regularna pojava na svim modelima iz 2012, zbog manjka kontrole kvaliteta, zbog čega su i cene panasonica veoma povoljne).

Da budem potpuno iskren, cekam da vidim sta ce da se desi ako ti probas da zamenis TV.

Naravno, i kod samsunga bih očekivao takođe probleme, samo druge prirode, iako je samsung generalno skuplji u odnosu na panasonic.

Mislim da bih samsung kupovao samo ovde jer koliko sam skapirao, ne vazi garancija ako se kupi u Madjarskoj.

Ispada da se sv najviše svodi s čim bi lakše mogao da živiš ukoliko ne uspeš da iscimaš apsolutno savršen panel (što kontam da nije uopšte lako, po straim forumima pišu kako su menjali i po nekoliko primeraka dok nisu dobili neki s kojim su zadovoljni, a koji ne mora nužno da bude savršen, već samo s toliko blagim dse npr da to nikako nije vidljivo pri realnom gledanju).

Dakle, ukoliko se odlučiš za plazmu, spremi se da postoji mogućnost da ćeš možda morati da živiš sa dse, quick onset Ir, line bleed i posterizacijom s panasonicom ili brightness pops, floating blacks i šta sve još ne sa samsungom, a i lošijom crnom u odnosu na panasonica ukoliko uzmeš tv sa manje od 60 inča.

Mislim da bih kod samsunga definitivno isao na 60", ali nesto slabo ima tih nekih malo jeftinijih modela kod nas.

Nadam se da sam koliko toliko pomogao i želim ti sreću da pronađeš savršen tv za tvoje potrebe.

Mnogo si mi pomogao, hvala.

Picajzlama je to skoro nemoguća misija, ali i Tom Kruz je uspeo u holivudu iako je poremećeni sektaš visok metar i želja da poraste... :d

Haha

@Milos24
Мислим да је за раздаљину од 2.5-3м и 50инча довољна величина. Заправо најбоље би било да се у кућним условима провери. У радњи ТВ не делује толико велики, тачније сам простор у радњаје огроман па се не стиче права слика колики је ТВ. Али када уђе у собу, већ је потпуно другачија слика. За месец и по до два биће доступне и нове генерације ТВ (било плазми или LED).

Verovatno si u pravu, ali ono sto sam citao kao preporuke za gledanje filmova, kaze cak i vise od 60". Probao sam projektor kod kuce, tako da sam mogao da stelujem dijagonalu i u pravu si, 50" je dovoljno, ali 60" ipak lepse izgleda 🙂.
O novim modelima sam i ja razmisljao, ali me malo plasi kakve ce da budu cene. Cini mi se da je sada najpovoljniji trenutak za kupovinu. Mislim da je plasma tehnologija koja je prilicno sazrela i tesko mogu da zamislim neko znacajno poboljsanje u odnosu na modele iz ove godine. A ako i bude znacajnog poboljsanja, ne verujem da nece da ga prati i znacajno povecanje cene. Takodje, nadam se da posle ovoga necu da menjam TV bar 5 godina, tako da 2018 nisam siguran koliko ce da mi znaci da li je model iz 2012 ili 2013.
U svakom slucaju, hvala na odgovoru.

Da odgovorim vezano za Samsung i njegove mane i prednosti u odnosu na Panasonic.
Panasonic ima dublju crnu na manjim dijagonalama lako uočljivo dok na većim dijagonalama teže uočljivo. O čemu se radi kod Panasonica je dubina crne
konstantna u odnosu na dijagonalu, kakva je na 42'' takva je na 50 i 55''. Kod Samsunga nije tako on ima primetno nižu dubinu crne na 60'' u odnosu na 51''.
Pri tome Samsung zbog cell light opcije ima veću osvetljenost. Ovo za posledicu ima da Panasonic ima veći kontrast u totalnom mraku, dok Samsung
ima veći kontrast po danu i po ambijentalnom pozadinskom osvetljenju (vidi o ovome u temi o LED pozadinskom osvetljenju).
Ono što mogu da kažem za PS60E6500 to je da sigurno nema floating blacks i brightness pops tačnije ja ih ni jednom nisam video za ovih nekoliko meseci,
ali zato DSE postoji i on je primetan kod brzih paning scena na fudbalu na primer (tu se jedino i vidi), kod ostalih sportova (američki fudbal i sl) se DSE ne vidi.
Mnogi se žale na hokej ali ja to ne gledam pa ne mogu da kažem.
E sad kakav je taj DSE na Samsungu u odnosu na Panasonic ne mogu da kažem jer nisam video na Panasonicu.
IR na Samsungu ne postoji ni u najmanjim tragovima tako da je po tom pitanju savršen.
Pošto sam ranije imao Samsung iz C serije mogu da uporedim koja su poboljšanja napravljena:
dubina crne je sada primetno veća (doduše sada imam 60'' a pre je bio 50'' pa je možda zato)
dubina crne je sada ista za 50Hz 24Hz i 60Hz što ranije nije bio slučaj,
motion judder je sada bolji, u 50Hz i 60Hz ne postoji ni najmanje dok na 24Hz u 3D ne postoji a u 2D ima minimalnog juddera,
e sad zašto je tako to je misterija za mene, mada da budem iskren imam kući i Samsung LED pa sam baš testirao to i njemu
tamo je savršeno glatko, ali mi se čini da je neprirodno, možda sam se navikao previše na plazmu, ali ovo na LED-u mi liči kao da je svaki film
snimljen kamerom od španske serije, odnosno kako to da opišem stalno imam utisak da se likovi ubrzano kreću ne znam zašto.
I glavno poboljšanje u odnosu na C seriju IR je sada totalno neprimetan, dok je tamo bio itekako primetan.
I za kraj moja preporuka za TV iz prošlogodišnje serije po pitanju odnos cena kvalitet je:
za 50'' panasonic ST50
za 60'' Samsung 60E6500
mada ko sada planira kupovinu možda je bolje da sačeka još malo 2013 donosi finalne verzije plazmi i LCD LED-ova, od naredne godine se svi okreću OLED-u pa se ove stare tehnologije neće ni razvijati više..... video sam specifikacije nove Samsungove F8000 serije, to će biti zverina i vredi ga malo sačekati.

Hvala na odgovoru, ali 60E6500 sa cenom od 240 k mi ipak izlazi iz budzeta. Ostaje pitanje kolika ce da bude cena za tu zverinu od TV-a?

@ Kobayashi Maru

Zahvaljujem! Kolko vidim skoro pa nemoguce je kupiti ST50 a da nema sitnica oko slike sto je cesce i malo vecih problema sto je redje.

Kolke su sanse da padnu cene modela iz 2012 god. pri dolasku modela za 2013?
http://hdtelevizija.com/2013/01/07/...i-panasonic-plazma-televizora-za-2013-godinu/

Mada ja mislim da ce to madjari ekspresno da isprazne magacin pa da lako mogu da ostanem bez st50. Ili gresim?

Ovo je i moj veliki strah. Ako budem previse cekao, da ne ostanem bez TV-a. Da li se neko seca kakve su bile cene za ST50 kada se pojavio u ovo vreme prosle godine?

Da sad biram TV kupio bi Panasonic P60U50 jer nema ništa od smart funkcija, slika je dobra, možda ne na nivou ST-a (VT30:Klanjanje) al približna i jedan Android set-top-box za 50-60 eura i to bi bila dobitna kombinacija. Da ne zaboravim 25,4 cm veću dijagonalu od 50".

Gde ima da se kupi pomenuti model i da li ga donose iz Madjarske?

sada sam izpizdeo, ponovo je na akciji P50ST50 za januar, po istoj ceni od 120k, samo sto se sada uz TV deli i 3D blue-ray player.
a meni su uvalili onaj USB wireless adapter za Panasonic televizore, iako ovaj model vec ima ugradjen wifi. jos su me navukli, kupite do 11og inace istice akcija i kraj.
zovem danas radnju da im vratim TV i da se nose u tri lepe ....

Ne znam sto su te oni navukli? Ta akcija je bila tada kad si ti kupio tv i zavrsila se a sada je druga akcija. Sa kojim obrazlozenjem ces da im vratis tv ako je tv potpuno ispravan? I sta ako za mesec dana, npr. umesto 3d blue ray plejera daju Sony PS3? Opet ces da im vratis TV jer je ta akcija bolja za tebe...
Uvek ce biti nekih akcija koje se kasnije pojave i povoljnije su nego prethodne. Uzmi na primer ADSL provajdere, MTS, Telenor, VIP...
Jednostavno, to tako funkcionise i kod nas i u svetu....

da, ali je ovde malipirat rekao da je uzeo isti dan u Nisu i da je dobio 3D naocare umesto wifi adaptera.
inace, rekli su mi da pazarim do 11og jer ce da istekne "akcija", a sada vidim da im akcija i dalje traje.

Verovatno u toj radnji gde si ti kupio nije bilo vise 3D naocara pa si dobio taj Wifi adapter. Moj poznanik je kod njih uzeo pre nove godine LG 47LM660 i dobio LG Optimus L7 telefon a kada je sutra otisao njegov komsija i uzeo isti tv, dobio je onaj glupi sound bar. Te akcije se sprovode u saradnji sa dobavljacima tj. predstavnistvima Panasonica, Samsunga ili LG-ja, odnosno njihovim centralama koje su za ovaj deo evrope uglavnom u Madjarskoj. Da bi poboljsali prodaju (ukoliko nisu zadovoljni istom) oni i prave ove akcije sa nekim popustima ili poklonima. I to nema veze sa Neptunom.
Ja sam na primer, decembra 2011. godine kupio Samsung plazmu a da bi posle samo 2 dana Samsung u Srbiji pokrenuo akciju 10% popusta na sve televizore jer nije bio zadovoljan prodajom i hteo je da na kraju godine popravi rezultat. Bilo mi je bas krivo ali ***., prodavci nisu imali nista sa tim.

Pa na flajeru za akciju se nigde nisu spominjale 3D naočari već samo wifi adapter, ali su čoveku više nišlije izašle u susret jer je kupio skuplji televizor.

Nazad
Vrh Dno