Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Šta voziš? Kod mene postoji limit punjenja u samim podešavanjima automobila.
I ja sam isto napravio sa tongou koji je kačio component iznad. 🙂
Za poziciju samog esp32 sam se i ja dvoumio, čak mi je palo na pamet da napravim mini solarni power bank i nakačim ga na to, ali ipak sam se odlučio za ovu varijantu u kolima jer mi je jednostavnije i jeftinije a wifi se hvata lagano na mestu gde su mi kola.
Vozim Renault Zoe i onaj njihov software ne radi kod nas. Ja ću najverovatnije kad mi stigne esp32 da stavim pored punjača.
Problem je što moram sve da prebacim sa ZHA na mqtt jer ovo sa esp32 što sam gledao za ZOE radi samo na mqtt

@CarnX
Ja sam stavio one prekidače za sijalice u kući koje zahtevaju "nulu" jer one bez nule ne rade kao ruteri. Problem je što moraš da ih ubaciš u razvodne kutije ako imaš mesta i da drugačije povežeš instalaciju (prekidač sa zida ide u ovaj zigbee prekidač i on radi prekid napona za sijalicu, napaja se na 220v).
Ili da kupiš te pametne utičnice i ubaciš u neku sobu između. Ja imam SONOFF S60ZBTPF EU 16A utičnicu i ove prekidače:

Prilozi

• Screenshot_20260217_111900_Gallery.jpg
    Screenshot_20260217_111900_Gallery.jpg
    144.5 KB · Pregleda: 80
ovo prevezivanje sam vec odradio, imam ih po razvodnim kutijama, samo sto su wifi. Ali mi svakako fali jos po koji... Svakako, skontao sam koje su opcije 🙂
Sad moram da krenem sa nabavkom senzora koji mi nedostaju... to ce kostati bar jedno 200e

Vozim Renault Zoe i onaj njihov software ne radi kod nas. Ja ću najverovatnije kad mi stigne esp32 da stavim pored punjača.
Problem je što moram sve da prebacim sa ZHA na mqtt jer ovo sa esp32 što sam gledao za ZOE radi samo na mqtt
Esp32 je wifi, što zigbee?
Mislim postoje i verzije koje su zigbee, ali je primarno wifi

Esp32 je wifi, što zigbee?
Mislim postoje i verzije koje su zigbee, ali je primarno wifi
Za ZOE treba mi da flešujem ESP32 sa ovim:
Traži mi MQTT server.
Kako si ti rešio to? Koji auto?

Ne moraš ništa postojeće da prebacuješ, ostaje ti ZHA za zigbee, a esp32 šalje informacije preko wifi na mqtt i njega koristiš samo za to npr.

Možda ne bi bilo loše odmah uzeti i wifi antenicu uz njega, za svaki slučaj. Izvesno je da će meni trebati, jer će esp32 biti u autu.

^^ Nemam EV.
Treba ti mqtt server, ali esp32 -> HA komunikacija je wifi, kao što rece kolega iznad. Nije zigbee.

Pa nije obavezno wifi, evo ja imam esp32 + CO2 senzor i odradio ga preko zigbee.

Mozes li malo da elaboriras sta si zapravo uradio.
Da li je co2 zigbee? Kako si dodao zigbee na esp32?

Vidim da ima esp32-c6, ali vecina nas verovatno ima obican

Svaka cast na entuzijazmu i nivou rizika 🤐.

Nego kako cistis kamenac sa ove pozicije, verujem da ga bude dosta za ovoliki bojler?
Kamenac je u Srba samo mit. Tako nešto ne postoji. Uklanja se zajedno sa bojlerom dok zapremina vode u bojleru ne postane 5 litara. Po verovanju, iznose ga četvorica iz stana, i odvoze na nepoznatu lokaciju. Kupuje se novi. Isti. I o njemu se stara sledeća generacija dok ne stasaju 4 omladinca da mogu da ga iznesu napolje.

On topic: imam Sonoff zigbee bridge pro. Imam 15 uredjaja na njemu, ali sam poručio još 10ak. Da li da očekujem da će bridge pro postati nepouzdan i da odmah poručim ultra verziju sonoff zigbee routera?

Mislim da neces imati problema.

I tih 15 uredjaja pitanje da li se kace direktno na njega, verovatno idu i preko nekog drugog rutera neki..
U svakom slucaju:
【Supports Up to 128 Sub-Devices】The Zigbee Bridge Pro significantly expands your smart home network, supporting up to 128 Zigbee sub-devices—up from the previous limit of 32.

Konacno sam sredio, ili poceo da sredjujem IoT kod sebe...

Imam Asus ruter RT AC86U (znam, znam, nije najsrecnije resenje, verovatno cu ga promeniti, ali treba mi nesto sa dobrim wifiem koji moze da probije 2 sprata ispod)...

Na njemu sam napravio 3 Guest wifi mreze u razlicitim subnetovima
1. IoT
2. CCTV
3. Guest (za goste)
Sve imaju internet (iot zbog toga sto za sada Amazon Echo kontrolise sonof mini prekidace).
Podigao sam HA na NUC koji je na "glavnoj mrezi/subnetu" na kojoj mi je i desktop.
Na HA sam instalirao HACS, SonoffLan (ulogovao se na ewelink kroz sonoff lan) i pojavili su se u HA uredjaji mini R i mini R2. Ali sve to ide preko neta. Kada ugasim net, HA ne vidi MiniR2 i ostale... Kako to resiti? Da li moze uopste, bez flesovanja MiniR2?

Oni podržavaju i LAN i cloud.
Glupo pitanje - kad kažeš isključio si internet, nisi valjda ugasio wifi? 😀

Prilozi

• Screenshot_20260222-010233.png
    Screenshot_20260222-010233.png
    204.3 KB · Pregleda: 48
Posle nedelju dana korišćenja mogu da kažem da je automatizacija bojlera jedna od boljih stvari za kuću što se tiče komfora. ESP32 radi odlično, bez ispadanja sa mreže ili da propusti da zabeleži nešto ili da izmeri pogrešno. Sve je 100% i nadam se da će tako i ostati.

Ovako izgleda jedan tipičan dan korišćenja (levo je početak dana, desno je kraj dana):
1771761871568.png

Imam ja

• Like
Reagovanja: s5p
Pa prodaje se 😀
Npr gledopto kontroler(esp32) + bilo koja adresabilna traka(ws2815 npr). Baš mi je stigao gledopto pre neki dan.
WLED je preinstaliran.
Pretpostavljam da Gledopto moze u HA da se doda i kontrolise led? Isto bih ga koristio za notifikacije. Jesi li namestio to?

Jesam. Pojavi se sam, samo kliknes add bukvalno 🙂
Da sam procitao sledeci post video bih odgovor 😒

Koje napajanje trazi? vidim da pise 5-24v. Koliko Ampera?
Stavicu na njega i traku ws2815 od 1-2m, 12v

Ja sam je povezao preko wi fi, ne vidim razlog što ne bi moglo i preko zigbe.
Piši im pa ih pitaj, to je najsigurnije.
Nemam home asistent da testiramo, rpi3 je e slab

• Like
Reagovanja: s5p
Da sam procitao sledeci post video bih odgovor 😒

Koje napajanje trazi? vidim da pise 5-24v. Koliko Ampera?
Stavicu na njega i traku ws2815 od 1-2m, 12v
Za sam kontroler nebitno, njemu vrv treba neka vrlo mala struja(kao i za esp32).
Ako napajas traku iz kontrolera direktno(a zasto ne bi) onda treba da znas koliko W vuce traka. Imas ovde kalkulator https://wled-calculator.github.io.
Ukratko, za 5m 60LEDs/m(znaci 300 LEDova) ws2815 treba ti nekih 47w, tj 4A.
Za 2m - 24w, tj 2A.

Preporuka da uzmes one adaptere, kucaj 'adapter 12V 2A' na kp pa ces videti. Imaju onaj okrugli ulaz koji ide direkt u gledopto. Ja sam bas porucio jedan juce.
Do sad sam koristio ona metalna LED napajanja, pa onda moram da kupujem trozilni kabal posebno pa da vezujem na napajanje, plus zice idu iz napajanja do gledopto.
Ovako sa ovim adapterom gospodska varijanta 🙂
(btw, uzmi 3A za svaki slucaj, da ti ne radi napajanje sa 100%).

Nudi mi drugar Exho dot 2nd gen,jasno mi je da je star uređaj,koristio bih ga samo za glasovne poruke,ne da zadajem komande,koliko je "teška" integracija u HA?Da uzimam ili ne?

Za sam kontroler nebitno, njemu vrv treba neka vrlo mala struja(kao i za esp32).
Ako napajas traku iz kontrolera direktno(a zasto ne bi) onda treba da znas koliko W vuce traka. Imas ovde kalkulator https://wled-calculator.github.io.
Ukratko, za 5m 60LEDs/m(znaci 300 LEDova) ws2815 treba ti nekih 47w, tj 4A.
Za 2m - 24w, tj 2A.

Preporuka da uzmes one adaptere, kucaj 'adapter 12V 2A' na kp pa ces videti. Imaju onaj okrugli ulaz koji ide direkt u gledopto. Ja sam bas porucio jedan juce.
Do sad sam koristio ona metalna LED napajanja, pa onda moram da kupujem trozilni kabal posebno pa da vezujem na napajanje, plus zice idu iz napajanja do gledopto.
Ovako sa ovim adapterom gospodska varijanta 🙂
(btw, uzmi 3A za svaki slucaj, da ti ne radi napajanje sa 100%).
Ma ja cu imati verovatno jednu traku od metar na njemu, negde u sobi, iza tv recimo, da mi vizuelno javlja da su vrata otkljucana, da su masine zavrsile pranje, da je stigla posta u sanduce i jos po neku stvar... Tako da ce verovatno napajanje od 2A da zavsi posao.

Nudi mi drugar Exho dot 2nd gen,jasno mi je da je star uređaj,koristio bih ga samo za glasovne poruke,ne da zadajem komande,koliko je "teška" integracija u HA?Da uzimam ili ne?
Probacu da integrisem Echo (misim da je moj 3rd i 4th gen) u HA verovatno za vikend, ako stignem, pa ti mogu reci...

Mislim da integracija Alexa media plejer nema veze sa starošću uredjaja. Integrisao sam i odmah je pokupio sve uredjaje koji su povezani na Alexu(Echo 4, Echo dot 4, Fire Cube, Fire stick Max, Fire stick Lite stariji). Samo dobro obrati pažnju na Lokacije uredjaja i Lokaciju aplikacije i naloga. Sve mora biti na istoj lokaciji prijavljeno. Meni su svi zvucnici i nalog bili prijavljeni na DE, ali mi je Alexa app bila na Srbiji(Nisam ni znao da i app ima lokaciju pored naloga) i nikako nisam mogao da dodam zvucnike. Ubaci ih ali nisu dostupni. Trebalo mi je kilo zivaca i instalacija dok nisam skontao to. I Kad radiš integraciju isto proveri da li ces staviti amazon.com ili amazon.de. Zavisi gde ti je nalog napravljen bez obzira na trenutnu lokaciju naloga i uredjaja.

Pozdrav svima , zamolio bih vas za savet sugestije i ideje.
Trenutno mi se radi stan, kablovi su razvuceni ,malterisano. Kablovi su razvuceni po generalnom planu projktanta, ja sam u pricu usao posle( da bih objasnio situaciju).
Ako mozete da me uputite koje marke su ok,koje da izbegavam i sl, da bih mogao da kontrolisem svetlo u kuci , grejanje koje ce biti na gas . Citao sam da ima pametnih uticnica , prekidaca - za koje nije potrebna nula. Ako moze neki savet sta bih mogao da uradim dok mi jos nije totalno kasno , tj da ne menjam prekidace i uticnice i druge stvari ,nego odmah da idem na pravu stvar.
Ideje vise nego dobro dosle .

Nazad
Vrh Dno