Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Sve si u pravu, samo si zaboravio da napises i da je zemlja ravna ;-)
sto tako brate? nismo ovde da se vredjamo.. lose buraz...
ti *** ko da imas akcije u tim velikim firmama, sta si zapeo

mi smo svi u istom sosu, .. mislim valjda je i muvama vise jasno da cloud nije kul i nije na tvoju korist.. skroz brate los vajb iskr.

brate kako mozes da kazes da cloud nije cool?
mislim, dal je cool ili nije, nije ni bitno,
ali je jedna od fenomenalnih stvari koja olaksava milion stvari i resava isto toliko problema...
sad sto danas nema dzabe ni kod babe, ***... to je nasa realnost, na zalost... kapitalisticko drustvo...

brate kako mozes da kazes da cloud nije cool?
mislim, dal je cool ili nije, nije ni bitno,
ali je jedna od fenomenalnih stvari koja olaksava milion stvari i resava isto toliko problema...
sad sto danas nema dzabe ni kod babe, ***... to je nasa realnost, na zalost... kapitalisticko drustvo...
cloud je super kul. al kad ga ti hostujes :) ispravljam se

Da podelim pozitivno iskustvo sa uređajem za zalivanje. U stvari to je automatski on-off prekidač za vodu. Ovako izgleda:
1753420567439.png
Postavi se na česmu, a drugi deo na crevo. Radi na 4 AA baterije i moj model je Zigbee. Kupio sam ga prošle godine za rasprikvače za rashlađivanje, ali to nismo puno koristili.
Sada ga koristimo za zalivanje. Super funkcioniše uz neko dugme npr. Sonoff SNZB-01P
1753420757315.png

Česma u dvorištu nam je malo nezgodno postavljena u odnosu na terasu gde žena drži većinu biljaka. I bez ovoga bi se stalno patili da odrvrćemo i zavrćemo vodu. Ovako klik na dugme i voda krene. Drugi klik, stane. Dobra stvar je što može i da se podesi na uređaju posle koliko minuta sam da zaustavi vodu, tako da i ako neko zaboravi da isključi, nije problem.
Razmišljam da kupim još jedan i da ga postavim za automatsko zalivanje gde to može.
Nemam pojma koliko baterije traju pošto koristim punjive, a one od početka prijavljuju 1% pošto su 1,2V. Znam da izdrže celo leto.
Ovaj sam kupio na Aliexpress za 3.500 din, a vidim da ima sličan na Temu za 5.200 (isti takav model je na AE 4.200).
Da napomenem da nije uređaj za glavni dovod vode ili nešto tako slično. Našao sam i takav, sa kugla ventilom, ali košta bar duplo više od ovog i nisam siguran kako bi hvatao signal u šahti gde bi bio postavljen.
Ako nekome treba nešto slično, slobodno neka pita šta ga interesuje.

Apropo dugmeta, video sam pre neki dan u Xiaomi radnji u Nisu Mi Button za 720 rsd, po meni najbolje dugme, jer ima single, double, triple, quadriple, long press i kos stosta- bas dosta akcija sa njim. Imam ih vise komada, i baterija traje vecno.

Meni,naravno za moje potrebe,mnogo bolji Ikea Rodret,imam i ovaj Xiaomi čisto ga uzeo radi probe.Vidiš meni smeta što mora dupli klik za gašenje svetla ili kako se već namesti,ali nema kao Rodret.I velika mana,za mene,što ne podržava binding.

Da, rodret je kao „potenciometar“ za kontrolu svetla, to je malo drugaciji Usecase.

Ja koristim Mi tipa single je lampa, double Led u kuhinji, triple luster, quadriple punjac za mobilni, a hold ugasi sve :)

Apropo dugmeta, video sam pre neki dan u Xiaomi radnji u Nisu Mi Button za 720 rsd, po meni najbolje dugme, jer ima single, double, triple, quadriple, long press i kos stosta- bas dosta akcija sa njim. Imam ih vise komada, i baterija traje vecno.

Ne znam da li je to isti kao sa ovog linka (izgleda identicno)_
odlicna stvar za scenarije i ostalo.. inace trazi hub/gateway:
  • Mnogo mogućnosti na tri različita klika
  • Bežična kontrola bilo kog uredjaja
  • Kvalitetna izrada
  • Za rad potreban Mi Smart Home Hub
Ja sam uzeo ovaj hub samo zbog temp senzora po kuci, i radi ko bog. Instalacija novih switheva/senzora u 2 klika.

offline71, sad kad si pomenuo binding, shvatio sam da ga nigde ne koristim. Sve mi ide preko koordinatora. Za ovo Xiaomi dugme mi to onda ne bi predstavljalo problem, pošto živim sasvim lepo i bez toga.
A upravo sam video i da na nekim mestima ne bih ni mogao da ga koristim pošto imam 2 mreže: ZHA i Z2M i binding ne radi međusobno. Ali kad ide preko HA, tad može sve.

kako si integrisao Xiaomi u HASS? i da li si?
Imam Xiaomi Lampu i neke "pametne" uticnice, ali unistili su svoju integraciju u HASS (jedan od razloga zasto toliko glasno govorim o 'zlim' kompanijama) tako da nista Xiaomi vise ne radi sa HASS (ili bar stvari koje sam ja kupio ne rade)

Imas neki workaround?
Ne znam da li je to isti kao sa ovog linka (izgleda identicno)_
odlicna stvar za scenarije i ostalo.. inace trazi hub/gateway:
  • Mnogo mogućnosti na tri različita klika
  • Bežična kontrola bilo kog uredjaja
  • Kvalitetna izrada
  • Za rad potreban Mi Smart Home Hub
Ja sam uzeo ovaj hub samo zbog temp senzora po kuci, i radi ko bog. Instalacija novih switheva/senzora u 2 klika.
ja sam sa tog linka kupio neke stvari (ovo sto sam spomenuo sada). firma je profesionalna i velika, ali nista od toga sto sam kupio ne radi van zakljucane Xiaomi aplikacije. na internetu se mogu naci podatci da je Xiaomi napravio zvanicnu HASS integraciju a potom ugasio sve servere / uveo 2FA sto je unistilo login svima koji imaju ovaj brend. Tako da Mi Home na HASS ne radi vise.

tj - izbegavajte Xiaomi, ako ne zelite probleme

Da, guraju svoje SW/cloud resenje non stop, kao sto radi i smart life by tuya.
2011. sam pravio preko 433MHz offline resenje pomocu Telldus softvera, i dan danas radi offline, ali je RF 433MHz u pitanju i to su uglavnom
switchevi i senzori.
Radi mi offline i dan danas, ali recimo za >2mo istoriju senzora temp Telldus mi trazi godisnju pretplatu (doduse mnogo manju nego Xioami).
Ja iz inata necu da placam ni to, jer je prevazidjeno da im placam ista.. jer sve ionako od 2011. je pohranjeno u tabelama offline..
kod mene na HDD i GCloudu :)

Poslednja izmena:
Ne znam sta imas od Xiaomi uredjaja, ali:

Pogledajte prilog 500152
imam ove

oba ne rade i ne pada im napamet. zvanicna integracija ne radi. na internetu stoji (neki reddit home assistant thread) da su u januaru od starne Xiaomia uveli neke promene koje su prakticno isekle sve ove uredjaje i integracije. A u siroj slici - onda se zapitas - sta ce mi sve ovo? I sta ce bilo kome od nas. Sad treba da hakujem sopstvenu lampu da bih dobio 'smart' funkcije. Zato - samo Open Standards, i kraj. Samo malo discipline

BTW inace u vezi firme, posto sam kupio preko interneta - tarzio sam da vratim uredjaje, bili su profesionalni, nisu pravili frku, poslali mi papire, stim da sam odlucio da zadrzim 'pametnu' lampu kao glupu lampu i prakticno je ukljucio u zigbee uticnicu 😂😂 tako da je polu pametna sad 😆
Da, guraju svoje SW/cloud resenje non stop, kao sto radi i smart life by tuya.
2011. sam pravio preko 433MHz offline resenje pomocu Telldus softvera, i dan danas radi offline, ali je RF 433MHz u pitanju i to su uglavnom
switchevi i senzori.
Radi mi offline i dan danas, ali recimo za >2mo istoriju senzora temp Telldus mi trazi godisnju pretplatu (doduse mnogo manju nego Xioami).
Ja iz inata necu da placam ni to, jer je prevazidjeno da im placam ista.. jer sve ionako od 2011. je pohranjeno u tabelama offline..
normalno da neces. nisi ovca

Poslednja izmena:
Imam Xiaomi lampu, i nju sam integrisao preko Xiaomi clouda, jer imam njihov robot usisivac i par kamera.

Prekidac je cist Zigbee, tako da ide lokalno kao i bilo koji drugi.

IMG_0245.jpeg

Drugari, potrebna mi je pomoc(vrv ima neko konse dosta vise razume na forumu barem od mene)..kako resavate problem sa smart uredjajima kad nestane struje? Meni se to u vikendici bas cesto desava pogotovo u poslednje vreme. Posle moram da restartujem ruter, a cesto nisam tamo. Palo mi je na pamet da kupim neki UPC koji ce odrzavati ruter u zivotu dok se ne vrati struja. Ono sto me zanima, koliko su efikasni ovi upc do 100e, pise da rade lupam dvadesetak min ak koristi 50% kapaciteta. Ja verujem da potrosnja rutera nije bas tolika? Svaki savet dobrodosao!

Imas problem sa ruterom, tako da ti UPS u sustini ne treba.

Ili zameni taj ruter ili na njega dodaj neki drugi krsten na koji ce da se vezuju uredjaji.

Uredjaji se bez problema povezu cim ponovo vide mrezu sa bilo kojim krstenim ruterom.

Imas problem sa ruterom, tako da ti UPS u sustini ne treba.

Ili zameni taj ruter ili na njega dodaj neki drugi krsten na koji ce da se vezuju uredjaji.

Uredjaji se bez problema povezu cim ponovo vide mrezu sa bilo kojim krstenim ruterom.
Nije problem da ga zamenim, nije bas ni neki krs od rutera(tp link), buni me obda sto se to ne desava stalno?! Da li imas savet koji ruter odabrati?

Ne znam koji TP Link imas ali to sto je TP Link ne znaci da je nuzno dobar.

Ispod npr. TP Link C50 ne bih gledao, on je oko 3500

Zašto tačno moraš da restartuješ ruter? Nema interneta ili nema wifi?
Pa npr tuya uredjaj preko koga kontrolisem roletne izgubi konekciju. Onda ja rucno ugasim pa upalim ruter i proradi. Neki put to nece pa moram taj tuyin uredjaj izvaditi iz struje i ponovo upaliti..Sad sta je problem ne znam. Modem je A1 huawei, a ruter tp link

Ljudi pomagajte, instalirao sam home asistent kao docker
uspesno instaliran mosquitto i zigbee2MQTT

ovo mi javlja Gemini , kaze da mi nije dobar Sonoff dongle P plus
Home asistent je instaliran na RPi3

Hvala na logovima! Vidim da se greška Error: Failed to connect to the adapter (Error: SRSP - SYS - ping after 6000ms) ponovno pojavljuje.

Ovo je klasičan problem gdje Zigbee2MQTT pokušava komunicirati s dongleom, ali ne dobiva odgovor unutar predviđenog vremena. Već smo prošli kroz najčešći uzrok (dozvole s dialout grupom), ali čini se da to nije bilo dovoljno.

S obzirom na to da je dongle kupljen prije dvije godine, postoji velika mogućnost da je firmware na dongleu zastario i nekompatibilan s novijim verzijama Zigbee2MQTT-a (koji koristi zigbee-herdsman verziju 4.3.1). Najčešća preporuka za stabilan rad Sonoff ZBDongle-P donglea je ažuriranje njegovog firmvera na najnoviju verziju.

n` is obsolete, it will be ignored, please remove it to avoid potential confusio n
zigbee2mqtt | Using '/app/data' as data directory
zigbee2mqtt | Starting Zigbee2MQTT without watchdog.
zigbee2mqtt | Onboarding page is available at http://0.0.0.0:8080/
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:41:41] info: z2m: Logging to console, file (f ilename: log.log)
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:41:47] info: z2m: Starting Zigbee2MQTT versio n 2.5.1 (commit #5063c7d3ad88f9ed651dc36fd9e583ff452e18da
zigbee2mqtt | )
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:41:47] info: z2m: Starting zigbee-herdsman (4 .3.1)
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:41:49] info: zh:zstack:znp: Opening SerialPor t with {"path":"/dev/ttyUSB0","baudRate":115200,"rtscts":true,"autoOpen":false}
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:41:49] info: zh:zstack:znp: Serialport opened
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:41:49] info: zh:zstack:znp: Writing CC2530/CC 2531 skip bootloader payload
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:41:50] info: zh:zstack:znp: Skip bootloader f or CC2652/CC1352
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:42:09] error: z2m: Error while starting zigbee -herdsman
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:42:09] error: z2m: Failed to start zigbee-herd sman
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:42:09] error: z2m: Check https://www.zigbee2mq tt.io/guide/installation/20_zigbee2mqtt-fails-to-start_crashes-runtime.html for possible solutions
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:42:09] error: z2m: Exiting...
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:42:09] error: z2m: Error: Failed to connect to the adapter (Error: SRSP - SYS - ping after 6000ms)
zigbee2mqtt | at ZStackAdapter.start (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsm [email protected]/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/adapter/zStackAdapter. ts:114:27)
zigbee2mqtt | at Controller.start (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@ 4.3.1/node_modules/zigbee-herdsman/src/controller/controller.ts:133:29)
zigbee2mqtt | at Zigbee.start (/app/lib/zigbee.ts:68:27)
zigbee2mqtt | at Controller.start (/app/lib/controller.ts:101:13)
zigbee2mqtt | at start (/app/index.js:149:5)
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:53:02] info: z2m: Logging to console, file (f ilename: log.log)
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:53:03] info: z2m: Starting Zigbee2MQTT versio n 2.5.1 (commit #5063c7d3ad88f9ed651dc36fd9e583ff452e18da
zigbee2mqtt | )
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:53:03] info: z2m: Starting zigbee-herdsman (4 .3.1)
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:53:04] info: zh:zstack:znp: Opening SerialPor t with {"path":"/dev/ttyUSB0","baudRate":115200,"rtscts":true,"autoOpen":false}
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:53:04] info: zh:zstack:znp: Serialport opened
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:53:04] info: zh:zstack:znp: Writing CC2530/CC 2531 skip bootloader payload
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:53:06] info: zh:zstack:znp: Skip bootloader f or CC2652/CC1352
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:53:24] error: z2m: Error while starting zigbee -herdsman
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:53:24] error: z2m: Failed to start zigbee-herd sman
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:53:24] error: z2m: Check https://www.zigbee2mq tt.io/guide/installation/20_zigbee2mqtt-fails-to-start_crashes-runtime.html for possible solutions
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:53:24] error: z2m: Exiting...
zigbee2mqtt | [2025-07-30 17:53:24] error: z2m: Error: Failed to connect to the adapter (Error: SRSP - SYS - ping after 6000ms)
zigbee2mqtt | at ZStackAdapter.start (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsm [email protected]/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/adapter/zStackAdapter. ts:114:27)
zigbee2mqtt | at Controller.start (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@ 4.3.1/node_modules/zigbee-herdsman/src/controller/controller.ts:133:29)
zigbee2mqtt | at Zigbee.start (/app/lib/zigbee.ts:68:27)
zigbee2mqtt | at Controller.start (/app/lib/controller.ts:101:13)
zigbee2mqtt | at start (/app/index.js:149:5)

Deluje da docker ne vidi usb dongle.Što nisi HAOS direktno na sd karticu?
Pogledaj ovde
Kod:
https://community.home-assistant.io/t/zigbee-config-docker-access-to-usb-stick/226567

Imao vece , wireguard , plexserver i jos nesto
moze li se instalirati HAOS , uporedo sa ovim da pobrisem vec instalirani home assisten

Da li si ubacio adresu dongle-a u .yaml ?
Uglavnom je /dev/ttyUSB0 ako nemas nista drugo od USB uredjaja.

Jesam, ali neće javi mi grešku

Pristupi kontejneru i vidi sta kaze "lsusb" , da li vidi dongle ili ne. Jer ako ga kontejner ne vidi onda ni HA u tom kontejneru nece da ga vidi j to je uzrok greške.

Nazad
Vrh Dno