Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

@offline71 video sam to kad si pisao, tada ga i dodao u korpu, ali kao što rekoh, zanima me da li postoji neko integrisano rešenje gde je napajanje i kontroler u jednom? Koliko vidim, ovaj kontroler traži jednosmerni napon, što znači moram da imam ispravljač pre ovoga?

EDIT: vidim i da ne radi za ZHA (kod mene trenutno samo njega imam), već da treba i Z2M. Da li to znači da mi treba još jedan zigbee koordinator? Ili je moguće sa jednim koordinatorom koristiti i ZHA i Z2M?

Do 30w imas Ikea Zigbee napajanje i kontroler u jednom.

Za veca opterecenja, mozes da uzmes Gledopto sa Ali-a plus trafo 24.

Gledopto ume da zuhi ali vrlo malo i cube se samo do metar daljine ponekad.

zanima me da li postoji neko integrisano rešenje gde je napajanje i kontroler u jednom?
Sorry,to mi je promaklo,kad hoću da pametujem a ne pročitam lepo sve 😀
Do 30w imas Ikea Zigbee napajanje i kontroler u jednom
Na koji konkretno misliš,to mi je promaklo?Ali da ima kod nas u Ikei.
Koliko vidim, ovaj kontroler traži jednosmerni napon, što znači moram da imam ispravljač pre ovoga?
Tako je.

Evo ga, ja ga koristim za kuhinju, orman, led traku od 24v…Moze i bez Huba, uz Ikein Rodret na primer…

IMG_5146.jpeg

@offline71 video sam to kad si pisao, tada ga i dodao u korpu, ali kao što rekoh, zanima me da li postoji neko integrisano rešenje gde je napajanje i kontroler u jednom? Koliko vidim, ovaj kontroler traži jednosmerni napon, što znači moram da imam ispravljač pre ovoga?

EDIT: vidim i da ne radi za ZHA (kod mene trenutno samo njega imam), već da treba i Z2M. Da li to znači da mi treba još jedan zigbee koordinator? Ili je moguće sa jednim koordinatorom koristiti i ZHA i Z2M?

Ako je radi out of box kao ZHA, to ne znači ds ne može uopšte da radi kao ZHA. Obično može koristeći quirks. Ako nisi to nikada radio treba malo Googlanja, ali nije komplikovano.

@ikac2000
Aha na taj si mislio.Znam za njega,nego su mu konektori specifični za njihovu rasvetu.Mislio sam da ima neki sa "klasičnim" konektorima tj klemama ili slično.

Evo ga, ja ga koristim za kuhinju, orman, led traku od 24v…Moze i bez Huba, uz Ikein Rodret na primer…

Pogledajte prilog 486421
Skupo je za samo 30W, jeste dobro što je sve u jednom, ali za upola para ima na AE znatno veće snage. @offline71 ovaj kontroler sa slike radi i dimovanje? Rgbcct?

Prilozi

• Screenshot_20250331-204619.png
    Screenshot_20250331-204619.png
    176.5 KB · Pregleda: 59
Jeste relativno skupo (ali ne apsolutno :) ), ali za npr orman ili kao osvetljenje radne ploce i vise nego dovoljno. Ja generalno imam pravilo da nista sto ide u 230v ne uzimam sa Alija, jer mi se desilo da mi eksplodira punjac sa istog u stekeru nocu.

Inace ovi sa alija rade i dimovanje, ovo je moj RGBCCT

Prilozi

• IMG_5152.png
    IMG_5152.png
    55.9 KB · Pregleda: 49
Поздрав људи, треба ми мала помоћ како да повежем ws2815 траку са gledopto esp 32 контролером.
Овако, како сам повезао ради ми само први метар од 5м траке. Напајање је 200w што би било неких 100w правих.
Да спојим плаву и белу и тако вратим у контролер?

Prilozi

• povezivanje.jpg
    povezivanje.jpg
    316.7 KB · Pregleda: 44
ПодесиЈо 300 диода у апликацији и прорадило. 😁
Али остаје плава жицаа, где је метити у контролер?
Нема едит, морам опет да пишем.

У реду, још ми није јасно чему служе додатна бела и црвена жица на самој траци?
Ефекти разбијају. :love:

na WS2815 imas dve data zice - glavnu i rezervnu, ako se dobro secam. Rezervna sluzi da imas kontinuitet dioda ukoliko ti neka crkne. kod "obicnih" digitalnih LED, kada ti ode jedna dioda, sve nakon nje ne rade.

Sta bi mi preporucili za Zigbee prekidace za svetla, eventualno Zigbee uticnice.
Dizajn ovakav treba da bude:
v62plnrg.jpg

Sta bi mi preporucili za Zigbee prekidace za svetla, eventualno Zigbee uticnice.
Znas kako treba da izgleda i sta treba da radi, ali ne mozes da nadjes proizvod? Ili pitas za proizvodjaca?
Od proizvodjaca bilo sta jer je sve sa iste trake sislo samo se pakuje u druge kutije. Moes je jedan od vecih koji ima sve smart home proizvode i ja se licno nisam zeznuo nijednom sa njima.

Ne mogu da ti preporučim iz ličnog iskustva ali uzimao sam neke zigbee stvarčice od marke MOES sa Aliexpressa i nisam imao problema. Vidim da imaju takve koje ti tražiš:

Što se tiče utičnica, da li tražiš prenosne ili da budu umesto obične utičnice? Prenosne imaš IKEA i to opcija da ti meri potrošnju i da ne meri potrošnju struje.
A imaš raznih i na Aliexpress.

Ako tražiš da bude fiksna, na mestu utičnice imaš ovako nešto: https://www.obloliving.com/pametna-sklopka/

Ili, ako kao ja, imaš izvedenu posebnu liniju od table do samog utikača, onda možeš da koristiš i ovako nešto:

Ovo poslednje je moj izbor i imam ih oko 30-tak.

Ovi ikea senzori i uticnice jesu li zigbee i moze li na sonof dongle na HA da se zakaci ili mora i Ikea kordinator?

Jesu, radi sve odlicno na sonoff.

Nesto zeznuse oko poslednjeg update-a z2m, svi uredjaji rade ali su offline, ali koliko sam procitao nije samo vizuelne prirode, bolje sacekati sledeci update.

Jesu, radi sve odlicno na sonoff.

Nesto zeznuse oko poslednjeg update-a z2m, svi uredjaji rade ali su offline, ali koliko sam procitao nije samo vizuelne prirode, bolje sacekati sledeci update.
Odlično hvala obojici za info.
Ovo za offline, ako misliš na onu availability kolonu, samo u podešavanjima z2mqtt treba ovo da se ukljuci i onda je sve okej

Prilozi

• IMG_1306.jpeg
    IMG_1306.jpeg
    57.8 KB · Pregleda: 37
Ne mogu da ti preporučim iz ličnog iskustva ali uzimao sam neke zigbee stvarčice od marke MOES sa Aliexpressa i nisam imao problema. Vidim da imaju takve koje ti tražiš:

Što se tiče utičnica, da li tražiš prenosne ili da budu umesto obične utičnice? Prenosne imaš IKEA i to opcija da ti meri potrošnju i da ne meri potrošnju struje.
A imaš raznih i na Aliexpress.

Ako tražiš da bude fiksna, na mestu utičnice imaš ovako nešto: https://www.obloliving.com/pametna-sklopka/

Ili, ako kao ja, imaš izvedenu posebnu liniju od table do samog utikača, onda možeš da koristiš i ovako nešto:

Ovo poslednje je moj izbor i imam ih oko 30-tak.
U kuhinji hocemo da promenimo uticnice da bi se slagale sa prekidacima (crni stakleni). A sa druge strane dobro bi mi dosao jeda zigbee extender u tom delu. Pa sam dosao na ideju da postojece uticnice zamenim sa nekim koje su zigbee.
Ili ukratko treba mi ugradna uticnica.

U kuhinji hocemo da promenimo uticnice da bi se slagale sa prekidacima (crni stakleni). A sa druge strane dobro bi mi dosao jeda zigbee extender u tom delu. Pa sam dosao na ideju da postojece uticnice zamenim sa nekim koje su zigbee.
Ili ukratko treba mi ugradna uticnica.
Pogledaj proizvođača BSEED na Aliju.

Da li koristite i koje senzore "svetla" u fiokama ili plakarima, odnosno šta koristite za automatizaciju?

Ugradio sam motor za kapiju, hteo sam da povezem Shelly Plus1 relej da otvaram kapiju pomocu mobilnog telefona.
Motor je 230Vac,a ima izlaze od 24Vac i12Vac.
Signal za otvaranje kapije je izmedju 6 i 10.
Da li bi mogao da povezem Shelly na 230V a signal izmadju 6 i 10 kao na slici.

Prilozi

• life e1.jpg
    life e1.jpg
    192.1 KB · Pregleda: 26
  • life e1.jpg
    life e1.jpg
    182.5 KB · Pregleda: 23
  • shelly-wi-fi-relay-switch-plus-1.jpg
    shelly-wi-fi-relay-switch-plus-1.jpg
    161.7 KB · Pregleda: 20
Da možeš naravno. Shelly 1 ima tzv suvi kontakt.
Motor ima izlaze 24 V ? Bolje napajati Shelly sa 24 VDC , u ovom slučaju.

Nazad
Vrh Dno