Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Juče su mi stigla 2 zigbee uređaja:
i

Povezao sam ih preko Home Assistanta i super rade. Ovaj za roletne sam podesio tako da mi ujutru podigne roletne par %, pa posle nekoliko miniuta još par % i tako dok ne budu 100% podignute. Samo što još nisam našao gde mogu da podešavam koliko je 100% - moje roletne koriste oko 50% onoga kako je sada, ali nije prbolem pošto imaju mehanički prekidač u sebi kad dođu do pozicije skroz otvoreno ili skroz zatvoreno.
Ovaj drugi sam povezao na 4 svetla u potkrovlju. I za sada je automatizacija da kada dođe vreme za spavanje, gasi se hodnik, malo kasnije kupatilo, a na kraju spavaća soba (prvo glavno, pa spot). Ispalo je super da se deca oteraju na vreme u krevet :D
Nema ustajanja iz kreveta, pa da pijem opet vode, pa da nešto vidi, pa još jedna priča,... i tako u nedogled. Dovoljno nam je pola sata dok se svetla polako gase svojim redoledom :) Ja sam oduševljen :D
Naručujem sada iste modele za sve roletne i sva svetla u kući.
Našao sam i model za garažna vrata i ima senzor da potvrdi da li su otvorena ili zatvorena. Javiću za mesec dana kad stigne kako funkcionoše...
 
Samo što još nisam našao gde mogu da podešavam koliko je 100% - moje roletne koriste oko 50% onoga kako je sada, ali nije prbolem pošto imaju mehanički prekidač u sebi kad dođu do pozicije skroz otvoreno ili skroz zatvoreno.
Potrebna im je kalibracija, tj. da nauče koliko sekundi treba da se roletna skroz podigne i spusti. Kod mene se opcija aktivira u device info u okviru HA, nakon čega fizičkim tasterom jednom skroz podigneš pa onda skroz spustiš roletne, oba puta pritiskajući stop dugme kada se proces završi.

Kod mene HA pogleda za kad je podešen budilnik na telefonu, pa krene da diže roletne pet minuta pre tog vremena. To sam namestio pre mesec dana, ali još nijednom nije upotrebljeno jer dete ustaje mnogo pre mog budilnika. :D
 
Potrebna im je kalibracija, tj. da nauče koliko sekundi treba da se roletna skroz podigne i spusti. Kod mene se opcija aktivira u device info u okviru HA, nakon čega fizičkim tasterom jednom skroz podigneš pa onda skroz spustiš roletne, oba puta pritiskajući stop dugme kada se proces završi.
Hvala za info. Našao sam kalibraciju pod device info u HA :)
Nisam morao da fizičkim tasterom se igram već sam išao:
Manaae zigbee device
Clusters: TuyaCoveringCluster
Attributes of selected cluster: calibration_time
Value je bio 600, a kada sam postavio da bude 200 odgovara mojoj roletni i motoru.
 
GU10 PIR Motion&Night Light Sensor LED Bulbs 5W,50W Equivalent 500lm Day White for Stairs Garage Corridor Walkway Hallway 2Pack

photo_2024-04-26_23-01-57.jpg

Pozdrav.
Prijatelj hoće da kupi sijalice sa senzorom pokreta kako bi se svetlo u kupatilu palilo samo noću kada neko uđe u kupatilo.

Pronašli smo ove sijalice, ali u opisu proizvoda piše da se ne stavlja više od jedne sijalice u toj prostoriji, a on ima 5 sijalica, kao što se može videti na slici.


Da li neko ima iskustva sa ovim sijalicama sa senzorom i da li je moguće staviti više od jedne sijalice i da posle sve radi?

Kapiram da bi se možda samo jedna sijalica upalila kada bi se postavilo svih 5 sijalica sa senzorom.
 
Ako sam lepo desifrovao, izgleda imaju i lux senzor pored PIR senzora, pa kad se jedna upali druga se ne pali jer ima svetla.
 
Meni isto tako deluje.

Izgleda da je kod njega najbolja i jedina varijanta Switch, getewey i PIR senzor
 

Prilozi

  • Screenshot_2024-04-26-23-20-37-953_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg
    Screenshot_2024-04-26-23-20-37-953_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg
    76 KB · Pregleda: 39
  • Screenshot_2024-04-26-23-20-26-835_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg
    Screenshot_2024-04-26-23-20-26-835_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg
    79 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_2024-04-26-23-19-55-165_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg
    Screenshot_2024-04-26-23-19-55-165_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg
    90.6 KB · Pregleda: 34
Uslov koji je naveo je da PIR (senzor pokreta) reaguje samo nocu, pa tu onda treba lux senzor svetla ispred senzora pokreta, i naravno zice i prostor da se to sve spakuje.
 
Zar u getewey nema opcija da se npr PIR senzor pokreta podesi da reaguje na pokrete npr leti od 20h, a zimi od 17h ili ako nema prozora u kupatilu da radi nkn-stop
 
Postoji namenski human body detector. U odnosu na obican PIR je malo skuplji, ali radi dosta bolje.
 
Da li možeš da mi das link do njega?
Ne mogu konkretan jer zavisi od situacije da li ce da bude zigbee ili wifi, da li treba da je na bateriju ili moze da se napaja preko 220V ili USB... Tu su i dimenzije, estetika.
Evo par primera

Tih radara ima u dve varijante, 5ghz i 24ghz. Kolega je uzeo za vikendicu 24g, malo veci senzor i kaze da fenomenalno radi.
Od ovih okacenih, sonoff i onaj sa pirom navodno imaju i senzor osvetljaja, dok onaj pljosnati nema.
 
Hvala puno na konkretnom predlogu.
Ja vec imam, tj. kupio sam za sebe ovaj prvi, ali ga nisam probao. Hteo sam da ga koristim u kombinaciji sa geteweyem i switchom kod mene u stanu, mada sam naručio i sijalicu sa senzorom kada sam čuo da postoji i ta varijanta za koju ništa više nije potrebno, mada to mi je privremeno pošto sijalica nije baš najbolje vizuelno rešenje tako da ću je najvrovatnije zameniti nekim panelom 50x50cm i onda će mi trebati ova kombinacijija od tri navedena uređaja.
 
Stigao mi je zigbee za garažna vrata:
Nisam još uspeo da ga namestim. Sve do sada što sam uzeo je radilo "out of the box". Ovaj moram nešto da podešavam za Home Assitant.

Stigli su mi i ovi:
Tražio sam neke gde je baterija AAA, pošto imam punjivih i traju dosta dugo. Sa oba sam zadovoljan.

Uzao sam 3 PIR-a. Jedan sam namestio da pali svetlo u kupatilu, drugi na stepeništu, treći na ulaznim vratima
Window senzore sam stavio na krovne prozore i podesio HA da mi pošalje poruku ukoliko je prozor otvoren, a prognoza pokazuje da je visoka oblačnost.
 
Jel moze preporuka za prekidač za bojler, poželjno da je Zigbee jer sam uzeo Dongle P i planiram da ga koristim sa home assistant.

Takođe koje prekidac/switch za svetlo od 4W da uzmem, imam 3 žice kao na slici. Isto Zigbee.

I koji za dve žice, jer su mi kod prekidača za svetlo samo dve, ne znam kako bih doveo još bez da lupam zidove.Isto pali/gasi svetlo, ništa jače od 10W.

Hvala unapred.
 

Prilozi

  • IMG_20240508_115203_440.jpg
    IMG_20240508_115203_440.jpg
    73.9 KB · Pregleda: 20
Ja sam za bojler isao na wifi varijantu. Kod bojlera gotovo uvek imas izvucenu nulu. Uzeo sam shelly kao evropsku model, jednostavno nemam poverenja u kineske lemove za 10a struju…

Sto se svetla tice, uzeo sam sonoff. Ima sjajnu integraciju sa home assistantom, radi bez nule, i salju ga sa ali expressa :) kvalitet izrade je sjajan, ali naravno i malo skuplji u odnosu na ovo sta ostali linkuju… jedino mu switch na releju radi kao taster, ne kao prekidac. To resavam tako sto sam porucio shelly tastere za svetla posto im je dubina svega par milimitera (lagano staje i relej) i izgledaju lepo. Mozes ga i prekonfigurisati u hass-u (nisam probao).

Isto su i sa bojlerom. Ne koristim tinjalice kao indikator, pa relej mogu okinuti i sa tasterom ako zatreba kao bekap (ide automatika plus voice ako treba u toku dana da se pali).
 
Jel za wifi (tuya) moram da pravim posebnu mrežu koja nije izložena internetu da ne zovu kući?

Za bojler beše ide 1pm?

@mirop sonoff bez nule je beše mini model?
Imas link od Shelly tastera za svetla?
 
Jel za wifi (tuya) moram da pravim posebnu mrežu koja nije izložena internetu da ne zovu kući?

Za bojler beše ide 1pm?

@mirop sonoff bez nule je beše mini model?
Imas link od Shelly tastera za svetla?
1PM ako hoćeš da meriš potrošnju (PM = power metering), ako nećeš uzmi običan Shelly 1. Mada je razlika u ceni toliko mala da nema razloga da ne uzmeš 1PM.
 
IMG_20240514_153700.jpgIMG_20240514_195755.jpgScreenshot_2024-05-14-20-05-47-514_com.tuya.smart.jpg

Upravo sam za bojler postavio ovaj Switch od 20A i super radi, podesio sam kada da se pali i gasi.

Kupio sam i sijalicu sa senzorom za kupatilo
IMG_20240514_210626.jpg

Switch za bojler mi je prelazno rešenje dok mi ne stignu dva prekidaca za bojler koje ću postaviti umesto klasičnog prekidaca, a staviću prvo dve redne dozne i na njih cu nakaciti ova dva prekidaca, jedan za bojler od 40A i drugi dvopolni kojim ću paliti svetlo na plafonu i iznad ogledala

Screenshot_2024-05-14-22-34-10-624_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpgScreenshot_2024-05-14-22-34-42-538_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg
 
Da li je sigurna i bezbedna ova varijanta sa Mini Smart Switch-om od 20A za bojler od 2000 W?
 
Malo sam se uplašio jer je ipak veliki potrošač u pitanju i jer je kineski Switch, ali me i drug koji je odličan u ovoj oblasti kaže isto da je bezbedan.
 
Imam senzor na pokret u hodniku. Povremeno svetlo sija stalno i moram da čupam iz struje da bih resetovao. Pošto me nervira navedena situacija šta mislite da li će pre biti problem u napajanju ili u senzoru? Led traka je u pitanju kao svetlo.
 
Što se tiče bojlera i switch-eva to je sve stvar sreće. Nekad duže radi onaj od 16 ampera nego onaj od 20 amper. Mada kod Kineza amperaža koju deklarišu nema mnogo veze sa istinom. Oni to odokativnom metodom rade. Uglavnom pravilo je da sve to funkcioniše izmedju 3 do 9 meseci i samo u jednom trenutku prestane sa radom. Da li dobije jači napon ili se nešto drugo dogodi ne znam. Uglavnom jedan period lepo radi.
 
Da li je sigurna i bezbedna ova varijanta sa Mini Smart Switch-om od 20A za bojler od 2000 W?
Kao uređaj je bezbedna varijanta, ali način na koji si ga povezao baš i ne znam. Mi nemamo nikakvih dodatnih uređaja ili nastavljanja u kupatilu. Sve dolazi iz elektro ormana i tamo su kontakti. Čak i ovaj uređaj je minijaturnih dimenzija i predviđen je da bude u dozni iza prekidača.
Za sigurnost bi pre uzeo nešto što nije Tuya, mada je i moj Tuya i nisam imao problema za sada. Imam drugačiji uređaj i ima u sebi memoriju, sat i logiku prekidanja. Aplikacija i server služe samo da podese uređaj i da se beleži potrošnja (besplatno se snima samo poslednjih 10 dana, više od toga moraš da imaš plaćeni cloud nalog).
 
Ja ga ne bih bas tako ostavio da visi. Jos ako ti je bojler iznad kade, moze da dodje do kontakta sa vodom lako tokom tusiranja. A i da nije, tokom tusiranja imas visok procenat vlage u kupatilu..
 
Pre svega hvala na odgovorima.
@component, što se tiče povezivanja, povezao sam na sledeći način. U L in sam stavio FAZU koja ide iz dozne (crvenu žicu), u L out crvenu žicu koja ide iz bojlera, u N in sam stavio NULU (plavu žicu) koja ide iz dozne, a u N out sam stavio plavu žicu.

Ovaj uređaj takođe ima podešavanje paljenja i gašenja, kao što se vidi na slici koju sam priložio.

_____________________

Naručio sam prekidač koji je namenjen bas za bojler koji je u priloženoj lici i ima navodno 20A. Nadam se da će on biti bolja varijanta.
 
@toda81
Nisam mislio na to da si promašio žice, nego na isto to što je napisao nightshadow. Na slici mogu da vidim bakar na plavoj i crvenoj žici. Bar skrati da izolacija pokrije do kraja.
Isključi internet u kući i testiraj ga da li radi sve kako treba.
 
Ako pogledaš malo bolje, koristio je buksne, nije da se vidi sama žica i da se izolacija može naknadno pomerati ali slažem se da bi trebalo da budu izolovani kontakti recimo termobužirom.
 
Nazad
Vrh Dno