Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Juče su mi stigla 2 zigbee uređaja:
i

Povezao sam ih preko Home Assistanta i super rade. Ovaj za roletne sam podesio tako da mi ujutru podigne roletne par %, pa posle nekoliko miniuta još par % i tako dok ne budu 100% podignute. Samo što još nisam našao gde mogu da podešavam koliko je 100% - moje roletne koriste oko 50% onoga kako je sada, ali nije prbolem pošto imaju mehanički prekidač u sebi kad dođu do pozicije skroz otvoreno ili skroz zatvoreno.
Ovaj drugi sam povezao na 4 svetla u potkrovlju. I za sada je automatizacija da kada dođe vreme za spavanje, gasi se hodnik, malo kasnije kupatilo, a na kraju spavaća soba (prvo glavno, pa spot). Ispalo je super da se deca oteraju na vreme u krevet :D
Nema ustajanja iz kreveta, pa da pijem opet vode, pa da nešto vidi, pa još jedna priča,... i tako u nedogled. Dovoljno nam je pola sata dok se svetla polako gase svojim redoledom :) Ja sam oduševljen :D
Naručujem sada iste modele za sve roletne i sva svetla u kući.
Našao sam i model za garažna vrata i ima senzor da potvrdi da li su otvorena ili zatvorena. Javiću za mesec dana kad stigne kako funkcionoše...
 
Samo što još nisam našao gde mogu da podešavam koliko je 100% - moje roletne koriste oko 50% onoga kako je sada, ali nije prbolem pošto imaju mehanički prekidač u sebi kad dođu do pozicije skroz otvoreno ili skroz zatvoreno.
Potrebna im je kalibracija, tj. da nauče koliko sekundi treba da se roletna skroz podigne i spusti. Kod mene se opcija aktivira u device info u okviru HA, nakon čega fizičkim tasterom jednom skroz podigneš pa onda skroz spustiš roletne, oba puta pritiskajući stop dugme kada se proces završi.

Kod mene HA pogleda za kad je podešen budilnik na telefonu, pa krene da diže roletne pet minuta pre tog vremena. To sam namestio pre mesec dana, ali još nijednom nije upotrebljeno jer dete ustaje mnogo pre mog budilnika. :D
 
Potrebna im je kalibracija, tj. da nauče koliko sekundi treba da se roletna skroz podigne i spusti. Kod mene se opcija aktivira u device info u okviru HA, nakon čega fizičkim tasterom jednom skroz podigneš pa onda skroz spustiš roletne, oba puta pritiskajući stop dugme kada se proces završi.
Hvala za info. Našao sam kalibraciju pod device info u HA :)
Nisam morao da fizičkim tasterom se igram već sam išao:
Manaae zigbee device
Clusters: TuyaCoveringCluster
Attributes of selected cluster: calibration_time
Value je bio 600, a kada sam postavio da bude 200 odgovara mojoj roletni i motoru.
 
GU10 PIR Motion&Night Light Sensor LED Bulbs 5W,50W Equivalent 500lm Day White for Stairs Garage Corridor Walkway Hallway 2Pack

photo_2024-04-26_23-01-57.jpg

Pozdrav.
Prijatelj hoće da kupi sijalice sa senzorom pokreta kako bi se svetlo u kupatilu palilo samo noću kada neko uđe u kupatilo.

Pronašli smo ove sijalice, ali u opisu proizvoda piše da se ne stavlja više od jedne sijalice u toj prostoriji, a on ima 5 sijalica, kao što se može videti na slici.


Da li neko ima iskustva sa ovim sijalicama sa senzorom i da li je moguće staviti više od jedne sijalice i da posle sve radi?

Kapiram da bi se možda samo jedna sijalica upalila kada bi se postavilo svih 5 sijalica sa senzorom.
 
Ako sam lepo desifrovao, izgleda imaju i lux senzor pored PIR senzora, pa kad se jedna upali druga se ne pali jer ima svetla.
 
Meni isto tako deluje.

Izgleda da je kod njega najbolja i jedina varijanta Switch, getewey i PIR senzor
 

Prilozi

  • Screenshot_2024-04-26-23-20-37-953_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg
    Screenshot_2024-04-26-23-20-37-953_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg
    76 KB · Pregleda: 23
  • Screenshot_2024-04-26-23-20-26-835_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg
    Screenshot_2024-04-26-23-20-26-835_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg
    79 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_2024-04-26-23-19-55-165_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg
    Screenshot_2024-04-26-23-19-55-165_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg
    90.6 KB · Pregleda: 15
Uslov koji je naveo je da PIR (senzor pokreta) reaguje samo nocu, pa tu onda treba lux senzor svetla ispred senzora pokreta, i naravno zice i prostor da se to sve spakuje.
 
Zar u getewey nema opcija da se npr PIR senzor pokreta podesi da reaguje na pokrete npr leti od 20h, a zimi od 17h ili ako nema prozora u kupatilu da radi nkn-stop
 
Postoji namenski human body detector. U odnosu na obican PIR je malo skuplji, ali radi dosta bolje.
 
Da li možeš da mi das link do njega?
Ne mogu konkretan jer zavisi od situacije da li ce da bude zigbee ili wifi, da li treba da je na bateriju ili moze da se napaja preko 220V ili USB... Tu su i dimenzije, estetika.
Evo par primera

Tih radara ima u dve varijante, 5ghz i 24ghz. Kolega je uzeo za vikendicu 24g, malo veci senzor i kaze da fenomenalno radi.
Od ovih okacenih, sonoff i onaj sa pirom navodno imaju i senzor osvetljaja, dok onaj pljosnati nema.
 
Hvala puno na konkretnom predlogu.
Ja vec imam, tj. kupio sam za sebe ovaj prvi, ali ga nisam probao. Hteo sam da ga koristim u kombinaciji sa geteweyem i switchom kod mene u stanu, mada sam naručio i sijalicu sa senzorom kada sam čuo da postoji i ta varijanta za koju ništa više nije potrebno, mada to mi je privremeno pošto sijalica nije baš najbolje vizuelno rešenje tako da ću je najvrovatnije zameniti nekim panelom 50x50cm i onda će mi trebati ova kombinacijija od tri navedena uređaja.
 
Nazad
Vrh Dno