Zbog nesmetane cirkulacije vode. Ako bi se u jednom trenutku zatvorile sve termo glave, onda ne bi postojao protok vode, a kotao bi nastavio da greje vodu, pa onda mozes zamisliti kakve posledice bi mogle da nastupe posebno kod zatvorenog sistema. Obicno se na radijatoru u kupatilu ili na susacu ne stavljaju termo glave, kao ni na onima u hodnicima.
I mene interesuje kako rade wifi glave, posebno sto bi se kontrola vrsila tuya apk, a ne nekom posebnom apk, a sto je od posebnog znacaja za sve one koji tu apk koriste za pametno upravljanje kucom, posto bi jednom aplikacijom imali kontrolu nad svim uredjajima. Medjutim posto sam tada kada sam se odlucivao za ugradnju termo glava, imao ceste prekide interneta, nisam zeleo da mi grejanje zavisi od kvaliteta i stabilnosti mreze, pa sam se odlucio za elektronske glave. Sada koliko vidim, izbor na Aliju je daleko veci, a pri tom su i cene znatno nize, u odnosu na period od pre 2-3 godine, kada je cena sa troskovima transporta bila oko 30 evra.
Da li neko zna,koji senzor curenja vode,mogu da nakačim na Ikea Tradfri hub?
Ikea ima relativno dobar hub,i smart stvarčice,ali nema neki baš veliki izbor senzora,a meni treba neki prvenstveno za kuhinju.
Pozdrav svima,
Da li je neko ugradjivao motore za zavese i ima preporuku za iste?
Da li Zigbee uredjaj od drugog vendora,može da se prijavi na Tradfri?Nezgodno je kad se vežeš za HUB jedne firme. Zato na kraju svi dođu do nekog open rešenja.
Naravno Home Assistant je prva preporuka ali ima i inicijalnog troška od 200ak evra.
Zar nema kotao neko podešavanje da se ugasi ako je postigao neku temperaturu? Čudno mi da zavrtanjem ventiala (smart ili ne) na radijatorima može da se napravi problem celom sistemu. Pogotovu što su ti ventili lako dostupni.
Pričam teoretski, memam iskustva.
Mozda ovo:Baš zavese. Tj. motor i šine na kojima mogu da se kače zavese po želji.
Ovako link ili nešto slično. Poželjno je da može na prekidače da se navlače, ali i preko aplikacije.
Najjednostavnije i najjeftnije resenje je WIFI tuya prekidac (ali onaj ugradni koji ide u kutiju), kada njega povezes imas onda brdo opcija = sunrise, sunset, vreme, dan, lokacija dal si kuci ili nisi, leto, zima, bukvalno sve vrste izbora. Jednom kada isprogramiras radice perfektno sve dok imas internet i wifi signala. Cena im je bila tipa 3e kada sam ih uzimao za sebe na Aliju.
Nemam pojma.Da li Zigbee uredjaj od drugog vendora,može da se prijavi na Tradfri?
Ako moram da stavim nov hab,samo zbog tog senzora,i ako ga povežem na google home,gde je već i tradfri,pretpostavljam da celu automatizaciju ta dva haba ,radim sa jednog mesta,odnosno sa google home app?
Nemam iskustva, ali sam istrazivao jer sam bio zainteresovan. Narocito varijantu sa posebnom sinom koja se stafi u plafon koja ima tri kanala - srednji po kojima idu standardni klizaci na kojima vise zavese i dva bocna kroz koje ide kais u krug, pa na kais kacis zavese. Tako mogu da budu jednostrane, a i simetricno otvaranje dvostrano. Pored ociglednih prednosti, mane su sledece:Baš zavese. Tj. motor i šine na kojima mogu da se kače zavese po želji.
Istu dilemu i ja imam. Switchbot-ove bih najradije izbegao. Poslao sam upite nekim firmama kod nas koji imaju motore i sine u ponudi, pa cekam odgovor. Najvise me interesuje sta je potrebno od instalacije i kako se povezuju prekidaci i sam motor. Postoje opcije sa prekidacima, daljinskim i app, kao i kombinacije (prekidac i app).Nemam iskustva, ali sam istrazivao jer sam bio zainteresovan. Narocito varijantu sa posebnom sinom koja se stafi u plafon koja ima tri kanala - srednji po kojima idu standardni klizaci na kojima vise zavese i dva bocna kroz koje ide kais u krug, pa na kais kacis zavese. Tako mogu da budu jednostrane, a i simetricno otvaranje dvostrano. Pored ociglednih prednosti, mane su sledece:
Drugi sistem su switchbot i slicni koji se kace na klasicne okrugle garnisne i po njima se "voze" na tockovima. Posto se citav "robot" pomera, oni rade iskljucivo na baterije. Mene ti sistemi ne zanimaju koliko god se retko punile baterije. Nisam siguran da li tockici mogu slobodno da se pomeraju ako je robot u stacionarnom polozaju, tj da li je moguca rucna kontrola.
- Iskljucivo simetricno otvaranje dvostranih zavesa. Jednom kad se obe zavese povezu na kais, to ostaje fiksno i ne moze se vise samo jedna zavesa pomeriti.
- Ograniceno koriscenje u "rucnom" modu. Generalno, ne mozes samo da povuces rukom zavesu u stranu i otvoris je za sekund kao sto mozes rucno. Mozes da zavesi das pocetni "cim" u jednu stranu, motor detektuje da si potegao i nastavi sam da okrece do kraja.
- Ako nema struje, motor se slobodno okrece, ali i dalje ima dosta veliki otpor zbog citavog mehanizma sa kaisem koji ide skroz u krug
Moze. Mozes i da imas posebnu sifru za svakog ukucanina, i da vidis kad je ko usao u kucu.Jos jedno pitanje, da li je neko postavljao sifratore i brave na vratima? Da moze preko aplikacije da se menjaju sifre, mozda log file kada su vrata otvorena, zatvorena...
Na "papriu" izgleda odlično.BB Kinže,kako ti se čini ovaj lokalac?
SONOFF iHost Smart Home Hub - SONOFF Official
iHost is a local control hub to make home automation faster, more reliable and more secure, allows you to locally control devices and set smart scenes in a local control console via LAN, supports open API and add-ons to expand more possibilities.sonoff.tech
Moja početna ideja za roloetnu je ovo boldovano.Zicne motore imas u raznim kombinacijama. Samo 3 zice (nula, faza, zemlja) njih mozes da kontrolises daljinski ili sa posebnim niskonaponskim prekidacima. Sa 4 zice (nula, zemlja, jedan smer, drugi smer) oni se kontrolisu samo visokonaponskim prekidacima i nemaju daljinsku kontrolu posto, jelte, nisu stalno pod naponom. I sa 5 zica (dodatno stalna faza na ovo prethodno) koji imaju vise varijanti kontrole - visokonaponski prekidaci, niskonaponski prekidaci, daljinski itd...
Ja sam gledao ove
Mozes ih kontrolisati sa obe varijante prekidaca, 433MHz daljinskim, varijatno Tuya wifi ili zigbee, RS232...![]()
Smart Curtain Motor | Dooya Curtain Motor | Motorized Curtains | Ceiling Curtain - Curtain - Aliexpress
Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.comwww.aliexpress.com
Imamo dosta sličnih automatizacija i uredjaja.Evo jedna bas dobra stvar. Uzeo sam osigurac od 15a za bojler koji radi putem wifia. Stavio svako vece da mi se pali bojler u 01:00 i gasi u 06:00… vise ne razmisljam da li imam tople vode. A ugrejem bojler po jeftinoj struji.
Ima i dnevnu i mesecnu potrosnju. On radi putem tuya app.
Inace preferiram xiaomi i od njih imam
Robot usisivac pro seriju namesten u 11 da usisa celu kucu
Pametnu grejalicu s ako padne ispod 20c u sobi gde je beba da upali i ugreje do 22
Sijalice rgb to mi je promasaj investicija… (ako je orekidsc na off ona je offline).
Osvezivac vazduha 3h koji sam namedtio da pojacava jacinu kako je zagsdjenje vece i kad spavam da ode u night mode.
Ovlazivac vazduha dobar za zimu kad radi grejanje.
I airfrayer meni najbolja stvar. Stavim nesto zaledjeno kad krenem na posao i 30min pre nego sto se vratim upalim ga preko app i ceka me vruc rucak.
Imam i kameru xiaomi 2k sto ima senzor pokreta (stoji mi na ulazu od stana) dobra stvar bas i top snimak samo sto je zvuk losiji…
Od drugih brendova sto se koriste preko tuya app imam ir kontroler koji mi sluzi za klimu tv i mts box. Tako da daljince ne jurim vise po kuci
Koje senzore bi mi preporucili s’obzirom da nemam gateway sa postavim na vrata i prozore… hocu da napravim kad su otvorena vrata ili prozori da ne radi klima/grejalica.?
I treba mi preporuka za prekidace po kuci koji rade po principu od npr 00:00 gasi sam svetlo.
Jel koristio neko ove svidja mi se sto se upari sa snezorom pokreta za hodnik od ulaznih vrata.
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! US $10.82 56% Off | Tuya Smart Wifi Button Switch No Neutral Wire Required 1/2/3 Gang Wall Light Switch Smart Home Support Alexa Google Home Alice
![]()
Tuya Smart Wifi Button Switch No Neutral Wire Required 1/2/3 Gang Wall Light Switch Smart Home Support Alexa Google Home Alice - AliExpress 44
Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.coma.aliexpress.com
Da li hoces da zadrzis funkciju fizickih prekidaca ili hoces samo daljinsku kontrolu? Ako hoces samo daljinsku kontrolu, mozes svakako. Ako hoces da zadrzis funkciju oba prekidaca u naizmenicnom modu, to mozes kako si zamislio ako ti kroz taj kabl za svetlo napolje izlazi kabl sa 3 zice, pri cemu se uzemljenje ne koristi. Tu zicu bi morao da prevezes negde unutra na stalnu fazu, a onu zicu koja je bila dovedena kao faza za svetlo da povezes na SW terminal na Shelly-ju i postavis mu prekidac u "Flip" mod. Ako ti, pak, napolje izlaze samo dve zice i hoces da zadrzis prekidace onda ne moze bas tako kao sto si zamislio. Morao bi da prevezujes i da stavis Shelly u neku razvodnu kutiju unutra gde se "sticu" svi kablovi od prekidaca. To je mozda i nemoguce u zavisnosti kako su instalacije izvedene. Ako su po propisu, trebalo bi da postoji razvodna kutija u koju dolaze pojedinacno kablovi od oba prekidaca, dolazni iz osiguracke kutije i odlazni za to svetlo napolju.Treba da postavim jedan reflektor, na mesto gde je izvucen kabl koji je povezan na 2 naizmenicna prekidaca. To je i predvidjeno za svetlo, ali vec godinama nije montirano...
Kako iz zida izlazi samo kabl, plan je da se tu postavi nazidna (ili naDzidna![]()
) razvodna kutija(95x95), pa kako imam jedan Shelly1 PM, moze li on tu da se ubaci i poveze, da automatizujem to svetlo?
Evo jedna bas dobra stvar. Uzeo sam osigurac od 15a za bojler koji radi putem wifia. Stavio svako vece da mi se pali bojler u 01:00 i gasi u 06:00… vise ne razmisljam da li imam tople vode. A ugrejem bojler po jeftinoj struji.
Ne razumem?Uključivanje i isključivanje bojlera prema jeftinoj tarifu ne donosi neku naročitu uštedu.
Za graph potrošnje i generalno dugoročne istorijske podatke, razmisli da koristiš neki drugi vid čuvanja ovih podataka od čuvanja u samoj HA bazi. Ako želiš da čuvaš podatke duži vremenski period i podesiš npr. da se u HA bazi čuva poslednjih 30 dana, svi eventovi u HA bazi će se čuvati zadati period što može da reuzultuje ogromnom HA bazom. Ako radiš backup samo lokalno, to ti možda i nije problem ali ako bekapuješ i online na GDrive recimo, vrlo brzo ti baza može prerasti par GB.
Kod mene se u HA bazi čuvaju podaci samo za poslednjih 7 dana ali se podaci za graphs čuvaju u zasebnoj InfluxDB bazi (Grafana za vizualizaciju), i tu se eksplicitno dodaju samo željeni senzori. Na ovaj način se drži pod kontrolom veličina i rast baza.
u kwh je manja usteda, ali nije ni to zanemarljivo. Ako bi mi bojler radio ceo dan, radio bi bar jos sat vremena da se odrzi max temperatura. Tipa 4x 15min svaki dan, mada mislim da bi bilo vise od toga.mislim da je hteo da kaze da nema ustede u kwh. u dinarima svakako ima
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari