Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Tebi treba zvučni ili tzv akustični prekidač nema to veze sa temom

Ima,kako nema. Mozda ima i neki smart sa tom funkcijom :) eto vidis,ti si vec dao neke smernice :)

Prosleđuje li struju dalje ka potrošaču?
Generalno se resetuju na default sa 5 uzastopnih on/off ciklusa. Trebalo bi da se čuje nekoliko puta relej ako je uspešno resetovan.
Ne stigoh ranije da proverim. Malopre sam spojio sijalično grlo na shelly i proverio glimericom. Glimerica tinja, dakle ima struje na "O" tj. izlazu, ali LED sijalica ne sija kad se zavrne.

Probao sam reset prvo držanjem dugmeta 10+ sekundi, a posle spajajući i sklanjajući žicu direkt iz SW na L1, jer videh da tako simuliraju prekidač za tih 5 on/off ciklusa, međutim nijednom se nije čulo bilo šta, niti je zasvetlela ona dioda u shellyju.

Ne znam mogu li još nešto da probam? Da je crkao komplet, da li uopšte davao struju na output?

Namestio sam sonoff door window senzore na frizider i zamrzivac, ali ne uspevam da namestim da mi stize notifikacija ako je frizider otvoren duze od 10min npr... Ima neko ideju kako to uraditi (ako je uopste moguce) preko eWeLinka ili amazon alexe...

Ne stigoh ranije da proverim. Malopre sam spojio sijalično grlo na shelly i proverio glimericom. Glimerica tinja, dakle ima struje na "O" tj. izlazu, ali LED sijalica ne sija kad se zavrne.

Probao sam reset prvo držanjem dugmeta 10+ sekundi, a posle spajajući i sklanjajući žicu direkt iz SW na L1, jer videh da tako simuliraju prekidač za tih 5 on/off ciklusa, međutim nijednom se nije čulo bilo šta, niti je zasvetlela ona dioda u shellyju.

Ne znam mogu li još nešto da probam? Da je crkao komplet, da li uopšte davao struju na output?
Koji Shelly je u pitanju ? Ne mogu da nadjem tvoj prethodni post.

Možda sam promašio temu jer ste vi u naprednim uređajima, ja bih ove zime probao da napravim da stari nonsmart bojler palim nekako pametno oko 5h ujutru do 7 i 30, toliko mu treba da se zagreje pa me zanima kakva aparatura bi mi bila potrebna i ako neko može da me uputi linkom kako da to napravim sa potpuno običnim bojlerom i prekidačem za isti

hvala

To najlakse moze da se uradi sa pametnim prekidacima, samo ne znam do koliko ampera podrzavaju.

Uzmes jedan prekidac sa 3 ili 4 releja i zamenis tvoj prekidac na kupatilo, u aplikaciji isprogramiras kada ce da se pali ili gasi.
To je verovatno i najjeftinije i najelegantnije resenje.

Ili da se uzme smart relej

Imas li neki konkretan predlog gde to da kupim i mozda neki video kako to treba da izgleda?

To ćeš morati sam, nemam pojma ni kakav bojler imaš, a stvarno ima gomila prekidača, relea, kontaktora i raznih načina da se dobije ista stvar.

Svaki Smart prekidač ima mogućnost tajmerskog podešavanja, a kako ćeš povezati na drugu stranu zavisi od električara

Možda sam promašio temu jer ste vi u naprednim uređajima, ja bih ove zime probao da napravim da stari nonsmart bojler palim nekako pametno oko 5h ujutru do 7 i 30, toliko mu treba da se zagreje pa me zanima kakva aparatura bi mi bila potrebna i ako neko može da me uputi linkom kako da to napravim sa potpuno običnim bojlerom i prekidačem za isti

hvala
Ako nije bitno da bude pametan, već samo da namestiš vreme, imaš ovu varijantu

Kači se pored osigurača za bojler i programira se vreme.
Jeftinije je i sigurno je dovoljno za bojler, ali ima malo baktanja da se to namesti na tablu sa osiguračima.
Ako ideš na pametno rešenje za doznu, proveri da li kod prekidača imaš nulu. Ako nemaš, onda traži modul kome nula nije potrebna. Kinezi to zovu "no neutral". Možda i imaš nulu zbog tinjalica na kupatilskim prekidačima

Pozdrav,

treba uskoro da se uselim u nov stan pa bi hteo da odradim sledece stvari.
Htebo bi da imam instaliran dimmer koji ce da kontrolise gu10 svetiljke u spustenom plafonu. Gledao sam dosta YT clipova i vidim da ameri stalno pominju neku neutal zicu a znam da kod nas ima 1, 0 i uzemljenje. Da li ta zica moze da se izvuce iz table? Hteo bi da u jednom trenutku ceo stan povezem na smartthings hub.

Koristi li neko pametnu bravu ? Gledao sam neke recenzije ali kod nas nema da se nabavi..

@bgkiza70
U našim stanovima po standardu nema nultog provodnika u prekidačima, ali u spuštenom plafonu nećeš imati problem oko toga.

Ako stavljas pametne prekidače najbolje električar da ti pregleda dozne i vidi da li moze da se spusti nula, negde može a negde je nemoguće.

@bakara

Fotkao sam u fazi izgradnje zice gde trebaju da budu prekidaci pa me intresuje da li je jedna od njih nula. Da napomenem da u spustenom plafonu zelim da imam dimmer sijalice tako da mogu da ih dimujem preko fizickog prekidaca, sto znaci da bi one bile "glupe"

Prilozi

• viber_image_2022-09-12_11-18-29-374.jpg
    viber_image_2022-09-12_11-18-29-374.jpg
    79.1 KB · Pregleda: 32
Plava bi trebalo da je nula
Braon faza
Zeleno zuta uzemnjenje

Naravno sve treba proveriti instrumentom za svaki slucaj.

Imas tu i nulu i uzemljenje.
Obrati pažnju prilikom kupovine sijalica, LED mora da piše da su dimabilne. Stare se dimuju i e27 i gu10 spotovi.

@bgkiza70
U našim stanovima po standardu nema nultog provodnika u prekidačima, ali u spuštenom plafonu nećeš imati problem oko toga.

Ako stavljas pametne prekidače najbolje električar da ti pregleda dozne i vidi da li moze da se spusti nula, negde može a negde je nemoguće.
To je u staroj gradnji valjda, sve sto je iole novije treba da ima nulu u prekidacima.

Hvala svima na odgovorima pao mi je kamen sa srca kad znam da ne moram da izvlčim nule i da mogu bilo koji pametni prekidač da uradim

Ja mislim da je krajnje neodgovorno i opasno ljudima koji, uz duzno postovanje, ne znaju sta je nula preporucivati kako da ugrade jeftinu automatsku sklopku na veliki potrosac koja ce se aktivirati dok nema nikoga u kuci...Jedan nedovoljno stegnut sraf moze biti uzrok pozara!

Evo primer iz prve ruke, novogradnja u centru BG-a, natprosecan nivo kvaliteta, ali ne i vrhunski, nema nula u prekidacima.

Ja mislim da je krajnje neodgovorno i opasno ljudima koji, uz duzno postovanje, ne znaju sta je nula preporucivati kako da ugrade jeftinu automatsku sklopku na veliki potrosac koja ce se aktivirati dok nema nikoga u kuci...Jedan nedovoljno stegnut sraf moze biti uzrok pozara!

Evo primer iz prve ruke, novogradnja u centru BG-a, natprosecan nivo kvaliteta, ali ne i vrhunski, nema nula u prekidacima.
Naravno da neću ja da ugrđujem to će majstor hteo sam da proverim da li mogu da pazarim neke prekidače a da će to da radi.

To je u staroj gradnji valjda, sve sto je iole novije treba da ima nulu u prekidacima.
Ja ne znam za to.
Koji kabl onda koriste, kako izvuku nulu na 3x1.5 ako ima dva sijalicna mesta?

Jedino ako se ne ugrađuju dozne i svaki kabl ide do table sa osiguračima.

@bgkiza70
Ne može sa slike ništa da se zaključi.
I kad imaš i kad nemaš nulu imaš iste žice samo zavisi kako su povezane.

Poslednja izmena:
U doznama onim do plafona imas nulu, ali na prekidackim mestima nemas.
U principu, ako nema nule iza prekidaca, moze da se umesto smart prekidaca koristi modul (Shelly, Sonoff...) koji bi se smestio u doznu gde ima nule, a postojece zice sa prekidaca se prevezale na modul i time ostane originalni prekidac koji samo daje signal modulu da ukljuci/iskljuci relej.

@peca89
Ja sam postavio fotku gde treba da dođe prekidač. Predpostavljam da kad se skine prekidač ako na plavoj žici nema napona da je onda to nula ili grešim?

@bakara

Fotkao sam u fazi izgradnje zice gde trebaju da budu prekidaci pa me intresuje da li je jedna od njih nula. Da napomenem da u spustenom plafonu zelim da imam dimmer sijalice tako da mogu da ih dimujem preko fizickog prekidaca, sto znaci da bi one bile "glupe"
Obicno ne spustaju nulu do prekidaca ukoliko to eksplicitno ne trazis, kroz ovaj trozilni kabl, spusti fazu do prekidaca (braon zica) i vrati fazu krzo plavu i zutu zicu (ako hoces da luster palis na 2 prekidaca npr).

E sad, kod tebe ima 4 trozilnih kablova sto je oko 12 zica... Tako da verovatno ce ti spustiti nulu, ali za svaki zlucaj mu napomeni to...

@peca89
Ja sam postavio fotku gde treba da dođe prekidač. Predpostavljam da kad se skine prekidač ako na plavoj žici nema napona da je onda to nula ili grešim?
moze da bude i samo lebdeci kabl, da nije povezan u razvodnoj kutiji npr. Ne mora da znaci da je nula

Poslednja izmena:
@CarnX

Uhh fotka je odrađena pre dva meseca sad je tu prekidač sa dva tastera u četvrtak preuzimam ključeve

@bgkiza70 ako nema napona (ako glimerica ne svetli) jedino sto mozes da zakljucis je da to nije faza, a da li je povezano na nulu, zemlju ili nesto trece, ne znas. Tako da, lose si pretpostavio.

Mada, ako nisi eksplicitno rekao elektricaru da "spusti nulu" prilicno sigurno da to nije uradio jer zasto bi? (osim ako nije planiran modul za uticnicu, ili mozda prekidac sa indikatorom...)

Nazad
Vrh Dno