Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

ne rade pravila preko mobilnog telefona, samo se podese pravila preko mobilnog, posle nije potreban.

Interesantno je kako svako drugacije zamislja kako smart home treba da izgleda.
 
Mislim da imaš pogrešnu predstavu o tome šta znači "u lokalu".
Generalno kada se kaže da smart home sistem ima lokalnu kontrolu to znači da možeš da ga kontrolišeš preko lokalne WiFi mreže i kada ona nije povezana na Internet.
Takođe poenta smart sistema je da možeš da imaš automatizacije i da se određene akcije izvršavaju pod određenim uslovima (recimo da se svetlo u dnevnoj sobi ne pali ako je neko ušao u sobu, a dan je). A da bi to radilo ti moraš da imaš neki Hub / Gateway (koji ćeš inicijalno podesiti preko mobilnog/komjutera). Poenta rada u lokalu je da se ta pravila čuvaju na samom Hubu, a ne na serveru u Kini ili gde već.
Ova konfiguracija koju ti imaš zapravo nije "smart", samo je bežična.
 
Kod mene mobilni,niti net, nisu potrebni.Najvise mi treba senzor pokreta,podesim vreme dokle ce da radi posle poslednjeg kontakta,i to je to.
Daljinci u spavacoj ,da ne moram da ustajem i gasim ili palim svetlo na prekidac na zidu.Zamisli da drzim mobilni pored kreveta,pa da ga otkljucam,pa nadjem app,pa upalim,ovako bez da gledam daljinac,samo klik.Jos je dajinac na magnet.Kada dodjem kuci,bezim od mobilnog,sta ima da ga trazim svaki cas po kuci,da bi nesto palio i gasio.
Isto i sonoff,opameto sam bojler,i namerno nisam hteo da mi app odredjuje kada da se pali i gasi,stavio sam ga na tinjalicu,pa ce ona da pali i gasi,a RF daljincem palim bojler,kada je on preko tinjalice ugasen.I sve radi 100% tacno,bez ikakve greske.
E sad,nemam neki scenario,osim onoga koji sam opisao, da mi treba gateway,ne znaci da ga necu imati,ali se trudim da resavam ono sto mi treba,na najprakticniji i najpouzdaniji nacin.Kada dodjem do scenarija, da mi gateway treba,kupicu ga.
 
Radi se o tome da nije tu nista smart, kada senzor okine svetlo, ili ti daljincem palis i gasis svetlo.

Smart je kada se uslovi menjaju a sistem zna sta treba da radi ili to radi na tvoju komandu koja moze biti razlicita.
 
Smart je, jer trebas da uparis sijalicu i daljinca,uparivanje samo po sebi je smart funkcija,gateway je samo prosirenje funkcija,u zavisnosti da li su ti potrebne.
Izlozio sam moja scenarija,niti u jednom nije potreban ni mob ni net,a sistem pali-gasi umesto mene,dovoljno smart :D .Mogu ga koristiti,svi ukućani,od 7 do 77 sto bi se reklo :giggle: ,bez ikakvog predznanja i IT vestina.
 
Poslednja izmena:
Da nemaš prvu grupu sijalica, pa da upariš prekidač sa sijalicama, a pokret senzora sa prekidačem pa bi na taj način efektivno imao dva kontrolna uređaja, što inače nije moguće bez Tradfri gateway-a.
Ovako ne vidim drugo rešenje za tvoj "smart" sistem sem da kupiš još jedan senzor pokreta za prvu grupu sijalica.
 
Da li imas iskustvo sa Tradfri gejtvejom?
Ako je ista cena za Philips Hue i Ikea GW,sta bi ti odabrao?
 
Imam Tradfri gateway, sijalice, daljince, tastere i dimere. Nemam iskustva sa Hue GW.

Dodavanjem Tradfri gatewaya nećeš dobiti to što si zamislio, dobićeš to da možeš imati dva kontrolna uređaja na jednu grupu sijalica i lakše organizovanje većeg broja uređaja (i još neke sitnice) ali ne možeš kontrolisati jednim kontrolnim uređajem uređaje iz druge logičke grupe.
 
Poslednja izmena:
Odlicno da sam nasao nekoga ko ima ikea rasvetu i jos gateway.
Da li bih mogao ovako da napravim uz gateway.
Jedan senzor pokreta,na njega povezem sve sijalice(3 Skydrag led panela sa tri tradferi napajanja+4 gu10 Tradferi rgb sijalice),jedna celina.
Zatim da dodam daljinac samo na 4 gu10 rgb sijalice?
Glavni problem je ,kako rgb sijalice povezati na senzor,a da mogu da dimujem i menjam boje.
 
Ti imaš 2 zahteva/problema:
1. Kontrola RGB sijalica preko motion senzora i daljinca u isto vreme. Moguće je ali da znaš kada motion senzor upali RGB sijalice, pali ih sa poslednjim vrednostima na kojima su bile upaljene (RGB vrednosti i brightness).
2. Kontrola podgrupe sijalica dodatnim kontrolnim uređajem. Nije moguće tako nešto u okviru Tradfri ekosistema, bar ne kako si zamislio i sigurno ne bez kupovine dodatnih uređaja.

Princip je vrlo jednostavan i donekle ograničen (iz perspektive postojanja gateway-a):
  • kontrolni uređaji (daljinac i/ili senzor za pokret) i potrošači (sijalice/roletne/itd.) se organizuju u logičke grupe,
  • kontrolni uređaji mogu upravljati samo potrošačima u okviru iste grupe,
  • ako želiš da upravljaš zasebno dvema grupama potrošača (led paneli i RGB sijalice), moraš imati 2 logičke grupe i bar po jedan kontrolni uređaj po grupi,
  • u jednoj logičkoj grupi možeš imati najviše 2 kontrolna uređaja (npr. daljinac i senzor pokreta).

Problem rešavaš kupovinom dodatnog senzora za pokret (ovde dobijaš slobodu da pametnije postaviš senzore, tako da se ne pale uvek obe grupe svetala). Takođe ti trebaju dva daljinca, ako nemaš trenutno, za ručno paljenje/gašenje svetala zasebnih grupa.
Ubacivanjem gateway-a u takav scenario ne bi dobio ništa, sem dodatne kontrole preko telefona.

Mogao bi donekle da popraviš situaciju ubacivanjem Tradfri dugmeta za prečice (pokretanje scene) koje bi bi npr. mogao da podesiš da ti ugasi obe grupe svetala, ali su ti za to neophodni gateway i mobilna aplikacija, za konfiguraciju. Dodatno ograničenje je što ovim dugmetom samo pozivaš scenu (koja je npr. podešena da gasi svetla), ne možeš ga koristiti i za paljenje svetala. Aplikacija se koristi samo za konfiguraciju sistema (možeš je koristiti i za upravljanje potrošačima), podešavanja tačne nijanse i intenziteta RGB svetala, automatskog paljenja/gašenja u određeno vreme, simuliranje prisutnosti (random paljenje i gašenje svetala).

Ubacivanjem dugmeta za prečice u Apple Home recimo, dobijaš mogućnost da zasebno podesiš Short press i Long press akcije, a onda ti se znatno otvaraju mogućnosti i za prave smart akcije npr. ubacivanje IF uslova koji gleda šta je upaljeno ili koje je doba dana - primer.
 
Zanima me kako ovo sto si predlozio da ostvarim:
1. Kontrola RGB sijalica preko motion senzora i daljinca u isto vreme. Moguće je ali da znaš kada motion senzor upali RGB sijalice, pali ih sa poslednjim vrednostima na kojima su bile upaljene (RGB vrednosti i brightness).
Nije problem, da senzor upali sijalicu u poslednjem statusu,ali kako da dodjem u tu situaciju, nije mi bas najjasnije iz ostalog objasnjenja.
 
Nastavak:
Gateway> dodam control device u vidu daljinca?
 
U scenariju kada imaš gateway, prosto dodaš u istu logičku grupu i drugi kontrolni uređaj (senzor > sijalice < daljinac)

U scenariju kada nemaš gateway, upariš senzor pokreta sa daljincem koji kontroliše sijalice (senzor > daljinac > sijalice)
 
Uspeo sam varijantu bez GW,a koju sam juče probao 10 puta i nisam uspeo.
1.raspario sam senzor i daljinac.
2.Upario senzor sa svim led panelima i rgb sijalicama.
3.Klonirao senzor na daljinac,tako sto sam prvo pritusnuo pairing dugme na senzoru,drzao i pritisnuo pairing dugme na daljincu,drzao oba oko 10 sekindi,lampice su im cvrkutale.
Nakon toga,sa daljincem palim gasim sva svetla, i menjam boje na rgb sijalicama,senzor isto pali sva svetla, i rgb sijalicu na poslednjem zapamcenom polozaju.
Jedino sto mi dimer na daljincu,dimuje i led panele,a to mi je minus,posto to svetlo generalno treba da bude uvek jako, ali ok je.
Sve u svemu,dobio sam ono sto sam želeo,nije mi jasno zasto mi ovo nije juče uspelo.
Hvala ti svakako na pomoći,tvoja istrajnost da mi pomognes ,urodila je plodom.
 
Poslednja izmena:
Sada sam se malo zagrejao za GW, mozes li mi reci,koju funkciju gw-a,najvise koristis,odnosno sta ti se najvise svidja kod njega,čisto da vidim,da li bih imao neki interasantan scenario da projektujem.
 
Koristan je zbog olakšanog uparivanja i automatskog update FW na uređajima (kroz FW je ispravljen "bug" da se sijalice upale na 100% nakon vraćanja struje posle nestanka, probudilo nas je jednom u pola noći kada je zasijao ceo stan), kao i zbog toga što direktno publishuje uređaje u Apple Home ekosistem, bitno u mom slučaju (žena i ja smo skroz na Apple uređajima). Sa GW uparuješ sve uređaje direktno sa GW a ne međusobno potrošače i kontrolne uređaje, i organizuješ ih u logičke grupe preko aplikacije.

Isto tako, preko aplikacije imaš i kontrolu svakog potrošača (dodatni daljinac) ali samo dok si unutar kućne mreže, spolja ne može da se koristi aplikacija čak ni preko VPN ali spolja može preko Apple Home aplikacije (moj slučaj). Kapiram da bi trebalo isto tako da radi i sa Google Home/Alexa ali nisam probao, nemam uslove.

Koristim samo jednu automatizaciju na GW, a to je da mi postepeno pojačava svetlo od 0 do 100% u trajanju od 30 minuta, radnim danima od 7:00 (poklapa se sa alarmom za buđenje). Mrzelo me da je prebacujem na Home Assistant ali ću i to uraditi jednom.
 
Ma kakav crni Gateway. Mogucnosti su, koliko god bile vece od direktnog uparivanja, ipak poprilicno ogranicence. I Hue i Sonoff i Tradfri koriste Zigbee u pozadini. Dovoljan je zigbee koordinator (5 USD) i Home Assistant sa nekom od popularnih Zigbee integracija i mozes da namestis automatizacije kako ti volja. I znatno komplikovanije ili "pametnije" od toga sto je navedeno.

Jeste, nezgodno je sto je potreban racunar (ili RPi ili neki drugi SBC ili bilo sta drugo sto moze da potera linux) koji radi stalno i sto je to relativno teze podesiti nego kroz Ikea aplikaciju. Ali svaki trud se isplati...
 
Da li neki android box,moze da prihvati usb zigbee koordinatora?

Instalirah i cetvrti Ikea motion senzor,jos koji led panel,pa se polako priblizavam potrebi za Ikea GW,ili nekim drugim.Ovaj je potpuno drugaciji od ostala tri,nema podesavanja mehanickog tajmera,vec se sam gasi posle 3 minuta,zaista ne mogu da ih razumem.Umesto da mu poboljsaju reagovanje koje je sporo, i predju na AAA baterije,oni ga unazadjuju.
 
Poslednja izmena:
Bio prekjuče u ikei i baš pitam za pametne sijalice i Ikea gw, i prodavačica mi reče da ne podržava Google assitenta, već samo njihovu aplikaciju.

Jel istina to?
 
Bio prekjuče u ikei i baš pitam za pametne sijalice i Ikea gw, i prodavačica mi reče da ne podržava Google assitenta, već samo njihovu aplikaciju.

Jel istina to?

U opisu na sajtu za gw piše - TRÅDFRI mrežni prolaz i IKEA Home Smart aplikacija funkcionišu s Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant i Sonos.

Meni savršeno funkcioniše sa Amazon Alexa, nisam probao sa Google ali lepo piše da podržava.
 
I meni delovalo nelogicno a nisam se odmah setio da guglam...
jos sam je pitao pa kako se onda upravlja, a ona kaze "pa sa daljinskim"...
bas smart nema sta :rolleyes:

Bolje onda da pitam ovde posto nisam vise siguran Tradfri mrezni prolaz, podrzava google assitenta to sma nasao, a da li podrzava wifi smart uredjaje tipa tuya i slicne?

I onaj ikea zvucnik - lampa, jel on podrzava google assitenta ili je to obican BT zvucnik?

Logika govori da, ali prodavci ne umeju da objasne a na sajtu je neprecizno objasnjeno.
 
Tradfri GW ne podržava druge uređaje sem Ikea Tradfri.

Ikea Symfonisk (lampa-zvučnik) je Sonos zvučnik, nije klasičan bluetooth zvučnik.
 
Onda smem da pretpostavim da Ikea Symfonisk ne podrzava google assitenta, vec samo pustanje preko njihove aplikacije?
 
Ikea Symfonisk je kompatibilan sa Sonos ekosistemom, a Sonos podržava Google asistenta.
 
Iskustva sa Gosund opremom? Pojavio se kod lokalnog dobavljača po nekoj smiješnoj cijeni, uzeo par ovih dual-socket smart "lopova", i mogu reći da sam prijatno iznenađen.
Sem remote on/off i schedule funkcije, mjeri potrošnju uređaja (trpi do 3680W), aplikacija takođe odlična, pregledna i bez bugova za sada.
Ovdje je cijena jaka, skoro 3 put manje sam platio, biće neki promo da je.

 
  • Like
Reagovanja: s5p
Jel znas mozda dal se mogu integrisati u Home Assistant?
Shelly je dosta skup, dugo ga nije bilo na akciji
Prenesi iskustva kroz neko vreme koriscenja :)
 
Nije mi nista stiglo na mail, i ovde se uglavnom napise kad ima nesta na akciji na tom sajtu
Sta je imalo?
 
Nazad
Vrh Dno