Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,586
Poena
63
Shelly 1 i 1PM mogu da se koriste za bojlere, u utičnicama, za svetla (mada tu uglavnom ide Shelly 2.5, jer ima dva kanala). Oba su deklarisana na 16A. 1PM ima merenje potrošnje (idealan za bojler ili merenje potrošnje uređaja za grejanje, poput električnih radijatora, klima uređaja, itd.).

UL je USA sertifikat sigurnosti. Shelly uređaji sa tim sertifikatom imaju kućište od drugačije plastike i, kažu, druge kleme, da bi ispunili taj standard. Iz tog razloga su takvi uređaji i skuplji.

Nema više tih uređaja, ako si video moj oglas. Brzo su svi prodati.
 

BelThaZoR

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
13.04.2006
Poruke
782
Poena
18
Jesi li ga testirao, radi li kako treba? Videh dosta postova na fb grupi gde se žale ljudi da ne javlja ništa i kad ga stave u posudicu sa vodom..

Pišti odmah, samo ne pušuje notifikaciju u app što je najbitnije. Kad sam ga probao jedino što sam dobio je mejl jedno 5 minuta kasnije.
 

AcaN95

Flash Drive
Učlanjen(a)
21.02.2021
Poruke
2
Poena
1
Pozdrav momci, prvi put sam ovde i nadam se da ne krsim neka pravila 😂
Takodje se nadam da se neko od vas razume u mqtt
Juce i danas sam pokušavao da umrezim nodemcu sa mqtt serverom,
Skinuo sam i instalirao mosquitto broker na win10, koristio sam default podešavanja tj config sam pročitao nešto malo i nisam nista dirao, mqtt server, broker je pokrenut na winowsu i on radi, port je default 1883.
Na lokalnoj masini tj samo na pc, on radi, uradio sam test pomoću cmd, nasao na netu kako i to sve radi.. Znaci server je pokrenut ali iz nekog razloga ne mogu da se povežem van lokalne masine, napravio sam rule za Windows defender tj firewall, ali i kada ga isključim nece da se poveže..

Verovatno cu da pokušam kasnije. Mozda je neka glupa greška koju nisam video ali eto ako neko zna, neka napise

Nisam bas mnogo dobar sa programiranjem.. Tek mi je 16.

Prvo sta cu najskorije da uradim jeste da probam na Linux sistemu.

Hvala
Post automatically merged:

Takodje mislim da nije do nodemcu, jer sam pokusao pomoću neke aplikacije za telefon, valjda se zove mqtt tester i tada nije htelo..
 

Mladenovski

Flash Drive
Učlanjen(a)
17.10.2012
Poruke
150
Poena
18
Pozdrav momci, prvi put sam ovde i nadam se da ne krsim neka pravila 😂
Takodje se nadam da se neko od vas razume u mqtt
Juce i danas sam pokušavao da umrezim nodemcu sa mqtt serverom,
Skinuo sam i instalirao mosquitto broker na win10, koristio sam default podešavanja tj config sam pročitao nešto malo i nisam nista dirao, mqtt server, broker je pokrenut na winowsu i on radi, port je default 1883.
Na lokalnoj masini tj samo na pc, on radi, uradio sam test pomoću cmd, nasao na netu kako i to sve radi.. Znaci server je pokrenut ali iz nekog razloga ne mogu da se povežem van lokalne masine, napravio sam rule za Windows defender tj firewall, ali i kada ga isključim nece da se poveže..

Verovatno cu da pokušam kasnije. Mozda je neka glupa greška koju nisam video ali eto ako neko zna, neka napise

Nisam bas mnogo dobar sa programiranjem.. Tek mi je 16.

Prvo sta cu najskorije da uradim jeste da probam na Linux sistemu.

Hvala
Post automatically merged:

Takodje mislim da nije do nodemcu, jer sam pokusao pomoću neke aplikacije za telefon, valjda se zove mqtt tester i tada nije htelo..
Port forward 1883 na ruteru. Ako si natovan,zaboravi na pristup spolja
 

AcaN95

Flash Drive
Učlanjen(a)
21.02.2021
Poruke
2
Poena
1
Port forward 1883 na ruteru. Ako si natovan,zaboravi na pristup spolja
Ahh nismo se razumeli, ne želim pristup spolja tj van lokalne mreže.

Uopšte se ne mogu povezati, sa drugih uredjaja u lokalnoj mreži, server "radi", samo na računaru, kada pravim testove na računaru. Ali kada želim da se povežem, np sa nodemcu sa Esp8266, ja unesem u kodu ip računara koji hostuje i port 1883. Takodje sam probao i pomoću telefona, pomoću neke aplikacije koju sam našao i to nije radilo..

Firewall nije problem jer i kada je bio isključen nije htelo da radi.

Prvi put koristim mosquitto, uopšte mqtt
Pratio sam par yt tutorijala.

Mislim da je najbolje da ja proverim sa linuxom, da vidim zbog cega i sta pravi problem tj da li će tamo da radi..

U svakom slučaju hvala
Ako imate neki predlog ili nesto, odgovorite
Hvala
 

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poruke
6,860
Poena
48

nemanja82

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
30.10.2012
Poruke
127
Poena
18
Konacno zavrsih svoj projekat stanice za merenje kvaliteta vazduha.

Od senzora koristio sam:
  • PMS5003 - Merenje PM cestica
  • MQ7 - CO
  • MQ135 - Kvalitet vazduha
  • BME280 - Temperatura, Valznost vazduha i pritisak
  • DS18B20 - Temperatura
  • BH1750 - light sensor
Sto se tice kontrolera koristio sam ESP32-WROOM
Sve sam ovo spakovao u jednu vecu razvodnu kutiju koju sam malo modifikovao sa donje strane zbog senzora koji treba da budu van a opet zasticeni od kise.

Sto se tice servera to je Node Red a njemu ESP32 preko MQTT protokola salje podatke.

Evo i slika:

1614070282829.jpg
1614070282837.jpg

Dashboard:
Screenshot_1.jpg
 

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,586
Poena
63
Konacno zavrsih svoj projekat stanice za merenje kvaliteta vazduha.
Super si ovo napravio. I ja već 2 meseca planiram da napravim stanicu za merenje kvaliteta vazduha, ali tek juče mi je stigla poslednja komponenta. Koristiću PMS7003. Tako da ću raditi na tome narednih dana.
 

nemanja82

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
30.10.2012
Poruke
127
Poena
18
Hvala, ima tu jos sitnica da se dodrade ali ok. Da znam taj je malo noviji ali isto tako jako puzdan i precizan kao i 5003.
Samo kad vidis merenja, pozeleces da ga nisi napravio :)
 

nightshadow

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.11.2014
Poruke
6,799
Poena
63
Koliko ti se te informacije razlikuju od zvaničnih merenja sa najbliže merne stanice?
 

nemanja82

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
30.10.2012
Poruke
127
Poena
18
Pa recimo PM cestice su nekad blizu a nekad razlikuju dosta. Samo sto su moja merenja mg/m3 a ne AQI. Ali su prosek za jedan sat i za dan. Temperatura, vlaznost i pritisak su skoro isti
 

Dr.Mare

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
28.06.2009
Poruke
1,994
Poena
38
Postoji li način da se Xiaomi Temperature and Humidity sensor poveže sa Google Home?
 

epidemija

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
13.07.2009
Poruke
338
Poena
16
Zigbee2Mqtt je super zanimacija, svakog meseca dodam po nesto.

Jedino sto postoji lag sa prekidaca do lampe oko 1s za single click (Sonoff), dok za double nema. Ne znam da li je tako sa drugim prekidacima (cekam Miija pa cu da vidim), ili je do Node-Reda.

Sledeci je Aqara temp senzor plus IKEA range extender.

Kako imam puno zidova izmedju RPI4 i uredjaja, cesto gube konekciju, ali uticnice vade situaciju.

f2ff57b10bddbd4ba7e9c3b7aaaa4c5f.jpg


Gesendet von meinem SM-T510 mit Tapatalk


Na obicnu sijalicu meni ne kasni, ali na sijalicu kao sto si naveo u semi kasni. Znaci do sijalice je, a ne do prekidaca, bar u mom slucaju.

Ps. Ja isto koristim Sonoff sijalicu koju mogu posebno da dimujem i palim.
 

nightshadow

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.11.2014
Poruke
6,799
Poena
63
Je l' mogu da instaliram home assistant OS na RPi bez sdcard adaptera? Imam neki android koji podržava kartice, pa preko njega nekako?
Nemam adapter pri ruci, a mrzi me da ga tražim po kući..
 

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poruke
6,860
Poena
48
Na kakav adapter misliš? Treba ti microSD kartica za RPi.
 

peca89

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.06.2005
Poruke
652
Poena
18
Mislim da ne moze Android da napravi butabilnu SD karticu, tako da to moras preko racunara. Eventualno ako je neki stariji Android telefon koji je kada ga prikljucis preko USB-a prikazivao SD karticu kao poseban drajv umesto kao MTP uredjaj, onda bi mogao taj telefon da iskoristis kao citac kartica sa racunara. Ali racunar je neizbezan.
 

nightshadow

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.11.2014
Poruke
6,799
Poena
63
Instaliran home assistant na RPi 3 uspesno. :)
Povezao sam odmah shelly plus/1pm i 2 xiaomi ble th senzora, sve super radi.
E sad, pokusavam da povezem xiaomi gateway(v2 imam, zigbee samo podrzava) kako bih imao i integraciju za motion senzor i door/window senzore koji su zigbee, ali mi ne ide. Tj nisam ni siguran da li moze, jer mi treba neki token iz mi home app, a metoda koja je pre radila za vadjenje tog tokena vise ne radi? Postoji li nacin da se poveze nekako uopste? Pretpostavljam da ima vas koji ste pokusavali..
Ako ne moze, alternativa je da uzmem onaj cc2530 stik za zigbee?
 

nightshadow

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.11.2014
Poruke
6,799
Poena
63
To sam uspeo. Da se ispravim, moze da se izvuce token za gateway(preko windows app sa githuba), ali ne moze da se izvuce taj key koji je potreban za xiaomi_aqara integraciju.
xiaomi_miio dakle radi, ali nudi kontrolu samo gateway-a, ne i uredjaja koji su nakaceni na gateway.
 

Devil 2000

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
21.12.2001
Poruke
645
Poena
18
Kako vam rade esp32 moduli sa web serverom?
Meni nekada rade ok, nekada moram da ih iskljucujem par puta sa napajanja da bi pokrenule server.
Nekada rade neko vreme (par nedelja ili dana) pa odjednom prestanu da rade pa moram da im ponovo posaljem program da bi proradili.
Da li su ovi moduli tako nepouzdani?
 

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poruke
6,860
Poena
48
Možda imaš problem sa wifi ruterom/jačinom signala.
Trenutno imam 2 komada ESP32 sa WLED, nijednom nisu ispali za ovih 20-ak dana što ih imam.
 

Devil 2000

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
21.12.2001
Poruke
645
Poena
18
Nemam problem sa wifi, nego kada ga iskljucim sa napajanja pa ukljucim ponovo nece uopste da pokrene web server.
Negde sam na internetu gledao da treba da se njaka ona dva dugmeta, ali nisam imao uspeha, nekada random pokrene web server bez ikakve logike.
Ali posle pustanja programa uglavnom proradi iz prve.
Nekada mi radi par meseci i odjednom se blokira i ne mogu ga resetovati sa skidanjem sa napajanja, nego samo pustanjem programa.
Negde sam citao da je to boljka esp32, sto mi je zao jer je odlican mikrokontroler, prakticno ima sve sto treba.
 

peca89

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.06.2005
Poruke
652
Poena
18
ESP8266 (dve varijante, NodeMCU i Wemos D1) su mi tako povremeno "ispadale" i zahtevale restart, dok ESP32 (neka NodeMCU varijanta, ne znam koja) radi stabilno evo vec 6 meseci non-stop i uspesno je prezivljavao par nestanaka struje i mnogo vise restarta rutera. Ugradjen je u doznu, pa nije bas zgodan za "njakanje" dugmica, pa mi bas znaci stabilnost.

Koristim ESPHome kao softver. WLED mi nikako nije radio na ESP8266, dok je na ESP32 radio fino na stolu, ali nemam iskustva na duze.
 

Devil 2000

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
21.12.2001
Poruke
645
Poena
18
@peca89
U pravu si, upravo sam pogledao koja je ploca.
Ipak nije esp32 nego nodemcu v2.
Sve u svemu, u buduce nema razloga da nabavljam nista ispod esp32.

Mada ja do sada nisam koristio ESPhome za ESP32, vec licni web server.
 

nemanja82

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
30.10.2012
Poruke
127
Poena
18
Sto se ESP32 ja koristim njega za moju stanicu za merenje zagadjenja. ja Koristim ESP32-wroom verziju. Ali sam program za njega pisao u Arduino IDE softveru, nisam koristio, ESPEasy ili ESPHome. E sada imao sma i ja tu problem oko WiFi konekcije koja nije htela da se poveze posle recimo nestanka struje. To sam resio dodavanjem jos jedne provere da li je WiFi konektovan i ponovnim konektovanjem ako nije. I od tada savrseno radi. Nisam ga pipnuo vec skoro dva meseca.
 
Vrh Dno