Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Ako nemaš vremena da učiš i baviš se time (potpuno legitimno), najbolje rešenje ti je da uzmeš sve proizvode od jednog brenda ili ako moraš da ideš u širinu, od što manje različitih brendova kako bi imao što manje aplikacija na telefonu što već vidim kao neizbežan scenario.

1. Wifi utičnice i IP kamera - Sonoff ima wifi utičnice i povoljnu IP kameru, mogu se kupiti regularno kod nas . Vidjao sam na tržištu i TP-Link i D-Link pametne utičnice, mislim da je Sonoff malo povoljniji.
2. Za IR kontrolu, moja preporuka je Broadlink ali njih ne uvozi niko u Srbiji trenutno koliko znam, ja sam uzeo na KP. Drugar imao Xiaomi IR blaster ali nije oduševljen jer mora da koristi China mainland servere da bi mu IR blaster radio kad je van kuće, a onda mu je i aplikacija na kineskom.
3. Senzori za vrata i uopšte svi smart home senzori su posebna priča jer ako planiraš da koristiš wifi senzor, očekuj češće zamene baterija i manju pouzdanost. Npr. Shelly ima wifi senzor za vrata ali nisu sjajna iskustva, ne preporučujem. Bolja varijanta su senzori bazirani na Zigbee protokolu (Sonoff, Xiaomi itd.) ali da bi sa njima komunicirao na bilo koji način, treba ti gateway tog proizvođača. Ne znam kakav je novi Xiaomi gateway (v3) za EU, moguće da radi korektno i bez China mainland server-budženja.

Pošto u Srbiji ne postoji u ponudi nijedan proizvođač koji ima sve vrste proizvoda koje si nabrojao da ti trebaju, imaćeš ograničenja u smislu da ćeš koristiti verovatno po 1 aplikaciju za svaki brend koji uzmeš (manji problem) i što nećeš moći da automatizuješ recimo uključivanje/isključivanje radijatora (npr. Sonoff wifi utičnica) na osnovu trenutne temperature u stanu (npr. sa Xiaomi temp senzora), što predstavlja najveći "problem". Imaćeš dobru osnovu bez ili sa ograničenim mogućnostima automatizacije. Sa druge strane, možda ti je dovoljno da podesiš vremenski uključivanje i isklučivanje radijatora ili da daljinski kontrolišeš klimu.

Različiti vendori ne komuniciraju međusobno, osim ako svi ne podržavaju neki zajednički sistem (Alexa, HomeKit ili Google Assistant) ali to traži dodatne investicije i vreme. Alternativa koja daje najviše mogućnosti ali je najzahtevnija po pitanju učenja i vremena je objedinjavanje svih tih sistema u npr. Home Assistant.

Ne vidim rešenje u vidu jednog brenda koji pokriva sve tvoje zahteve, možda neko drugi ima bolje predloge.

Xiaomi ima sve to ali u varijanti sa kineskim serverom(uređaji za kinesko tržište koji se kače na server u Kini). Zna da bude problema sa odzivom ali to neko ko ima iskustva sa istim.

Xiaomi EU varijanta ima sve sem IR daljinskog. Imam sada već dosta uređaja i prezadovoljan sam kako to radi.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Ja sa xiaomi nisam zadovoljan, ako neko hoce imam nekoliko uredjaja, dacu ih jeftino

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

@abyss imaš PM :)

1. Wifi utičnice i IP kamera - Sonoff ima wifi utičnice i povoljnu IP kameru, mogu se kupiti regularno kod nas . Vidjao sam na tržištu i TP-Link i D-Link pametne utičnice, mislim da je Sonoff malo povoljniji.

Može li ovoj kameri da se pristupi direktno preko IP adrese? Ili mora njihova APP da se koristi?

Ako ne može preko IPa, koja je najpovoljnija koja ima tu mogućnost (praktično Web server)?

Dobio sam Mi Smart Sensor Set (EU), dođe control hub, 2 senzora za vrata ili prozore, 2 senzora pokreta i jedno wifi dugme kao kome uopšte ne mogu da nađem svrhu i primjenu :)

Dajte neki predlog za iskoristiti ovaj set i čime bi ga bilo dobro nadograditi? Imam od Xiaomi-a još brdo onih temp & humidity senzora, onda imam Xiaomi Doorbell (sa kamerom)...

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk

*mjau**mjau**mjau*, zato ja imam Kineza Xiaomi ali sve radnje idu preko hassio i onda je odziv kako treba. Treba probati hassio. Xiaomi senzori i sonoff za aktuaciju, mislim da nema boljeg budget rešenja.

Sent from my Mi Max 3 using Tapatalk

Mogu li neku wifi uticnicu sa zigbeeom da spojim sa Mi Hubom, razumem da Xiaomi to podrzava?

Inace mi Mi hub radi korektno na EU serveru.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Može li ovoj kameri da se pristupi direktno preko IP adrese? Ili mora njihova APP da se koristi?

Ako ne može preko IPa, koja je najpovoljnija koja ima tu mogućnost (praktično Web server)?

Sve sam probao (preko app, preko NAS-a na koji snima i preko HomeAssistant gde streamuje), samo nisam probao direktan pristup preko browsera. Javljam večeras, nema razloga da ne radi :)

Dobio sam Mi Smart Sensor Set (EU), dođe control hub, 2 senzora za vrata ili prozore, 2 senzora pokreta i jedno wifi dugme kao kome uopšte ne mogu da nađem svrhu i primjenu :)

Dajte neki predlog za iskoristiti ovaj set i čime bi ga bilo dobro nadograditi? Imam od Xiaomi-a još brdo onih temp & humidity senzora, onda imam Xiaomi Doorbell (sa kamerom)...

Ja bih za početak dodao sijalice, da na pokret pališ sijalice noću ili kada uđeš u stan...

*mjau**mjau**mjau*, zato ja imam Kineza Xiaomi ali sve radnje idu preko hassio i onda je odziv kako treba. Treba probati hassio. Xiaomi senzori i sonoff za aktuaciju, mislim da nema boljeg budget rešenja.

This is the way :D

Mogu li neku wifi uticnicu sa zigbeeom da spojim sa Mi Hubom, razumem da Xiaomi to podrzava?

Inace mi Mi hub radi korektno na EU serveru.

Za wifi utičnice ti nije neophodan gateway (on ti treba za zigbee/bluetooth senzore), skineš app proizvođača i direktno komunicaš sa uređajem.

Hvala, samo bih voleo da mogu i Mi i Zigbee uticnicu da koristim iz Mi Home aplikacije, jer mogu lepo da se uklope i napravi automatila, dok kod posebnih aplikacija nema previse mogucnosti.

Sent from my iPhone using Tapatalk

dobra strana sonoffa je sto stane u led plafonjere :) ovo koristim za kupatilo recimo. u kuhinji slicno - sonoff ispred napajanja za led traku ispod viseceg dela.

yeelight sijalice su isto dobra varijanta - mogu i na google home i na hassio. vrlo upotrebljivo.
aqara sijalice mogu na google home ali ne mogu na hassio i to me malo nervira.

xiaofang kamerica radi isto odlicno sa hassio sa custom fw. nju koristim kao baby kameru - palim je i gasim po potrebi preko sonofa takodje.

sledece sto planiram je da se ventilator u kupatilu automatski pali kada raste vlaznost ili temperatura (ves masina i susilica) i kada je svetlo duze upaljeno.

dobra strana sonoffa je sto stane u led plafonjere :) ovo koristim za kupatilo recimo. u kuhinji slicno - sonoff ispred napajanja za led traku ispod viseceg dela.

Da li sonoff ukapira da je fizički prekidač pritisnut i da promeni status svetla?
Ili ako su ugasio na sonoff prekidač više nema funkciju?

Meni je normalna funkcija prekidača, zbog ukućana, obavezna.

Koliko sam video to samo Shelly ima. Ili se varam?

Ima i sonoff mini

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Meni sonoff prekidači, utičnice, basic i basic mini radi odlično.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Običan sonoff to nema jer je on namenjen da radi kao običan relej. Nema portove za prekidač i napajanje posebno.

Meni je nebitno jer funkcija manuelnog prekidača tamo gde se svetlo pali na senzor je totalno nebitno.

Moze i sonoff to samo sto je malo komplikovanije nego na shelly-ju. Mora Sonoff da se otvori i na prekidac povezu odredjeni pinovi sa Sonoff-a.
Malo budzenja ali izvodljivo.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Da. Tako može. Ali nije baš user friendly :D Treba i tasmota da se uflešuje (ja ga i koristim sa tasmotom).

Da tako je, mora i Tasmota, ali reko ajd onako najprostije da napisem. [emoji3]
Znaci moze ali, kao sto kazes, nije bas user friendly. A mora malo i da se lemi.

Da. Tako može. Ali nije baš user friendly :D Treba i tasmota da se uflešuje (ja ga i koristim sa tasmotom).

Može malo pomoći sa instaliranjem tasmote? Koji serial adapter koristite?

Ja sam koristio CP2102. A sada sam zaboravio koje sam tacno uputstvo pratio. Imas ih jako ouno na netu.
A sto se tice adaptera i njih ima gomila. Meni je ovaj radio super.
96b21e1be7ee905e521dee5249430f04.jpg

Manje je cimanja to isto postići Shelly-jem koji radi out of the box, doduše košta i malo više u odnosu na Sonoff.

Kad se stavi Tasmota na Sonoff Mini, kontrola je isključivo preko Home Assistant?

Može i preko browser-a, pristupi se tasmoti tako, ali nisam siguran da li se ima kontrola nad svim uređajima ili svakim pojedinačno. To je bar ono što sam video na nekim tutorialima.

Da li je bezbedno postaviti sonoff dimer ili njihov wifi/rf prekidac pored fasunga sijalice u plafonjere? Pitam zbog temp da se nece istopiti ili ostetiti zbog toplote koju daje sijalica

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Jel koristi neko xiaomi lywsdcgq/01zm senzore, to su oni t/h okrugli bt senzori? Neki bas imaju problem sa by signalom i esp32.

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

Koristim ja, nemam nikakvih problema sa njima. Doduše baš se retko kačim na njih, uglavnom mi služe da vizuelno bacim pogled

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ja ih imam, po jedan u svakoj sobi. Rade odlično, ali kod mene su povezani na Xiaomi kameru, koja služi i kao gateway. Svi imaju domet do nje, nema nikakvih problema u iščitavanju podataka i na daljinu.

Na Xiaomi Mijia. Ona radi i kao gateway za BLE uređaje.

Znaš li mozda da li može da ze poveže na Xiaomi Dafang?

Sent from my Mi MIX 3

Poslednja izmena:
Ne znam. Ako već imaš tu kameru, otvori Xiaomi Home aplikaciju, odaberi Profile, BLE Gateway i vidi da li ti tu prikazuje Xiaomi Dafang. Ako je ima tu, onda može da radi kao gateway za ove senzore.

Nazad
Vrh Dno