Šta je novo?

Otrov u pokusaju - (Biostar) AMD 780G

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Ako planiraš da pazariš A690G čipset ja ti preporučujem da sačekaš da se u Telixu pojavi Biostar TA780G M2+. Moja predpostavka je da ne bi trebao da košta puno (možda koji € više od 690G modela) a donosi dosta toga. Ima čak 6xSATA3 konektora, 4xUSB + 6x, ima x2100 grafiku koja će sigurno biti bolja od x1250 (doduše nema HDMI), a nema ni TV out :(, ali ima dodršku za Phenom-e.
Doduše po meni TA690G ima bolji layout (PCI-E x1 je izmežu PCI-E x16 i PCI slotova) i ima Power i Reset tastere (koje ćeš koristiti jako retko), ali opet TA780G M2+ je noviji čipset tako da bi trebalo da bude bolji :D

...ima x2100 grafiku koja će sigurno biti bolja od x1250 (doduše nema HDMI), a nema ni TV out :(, ali ima dodršku za Phenom-e....TA780G M2+ je noviji čipset tako da bi trebalo da bude bolji :D
I ja bih preporucio TA780G.
Prema sajtu, grafika je HD3200 :)

Ako planiraš da pazariš A690G čipset ja ti preporučujem da sačekaš da se u Telixu pojavi Biostar TA780G M2+. Moja predpostavka je da ne bi trebao da košta puno (možda koji € više od 690G modela) a donosi dosta toga. Ima čak 6xSATA3 konektora, 4xUSB + 6x, ima x2100 grafiku koja će sigurno biti bolja od x1250 (doduše nema HDMI), a nema ni TV out :(, ali ima dodršku za Phenom-e.
Doduše po meni TA690G ima bolji layout (PCI-E x1 je izmežu PCI-E x16 i PCI slotova) i ima Power i Reset tastere (koje ćeš koristiti jako retko), ali opet TA780G M2+ je noviji čipset tako da bi trebalo da bude bolji :D
Или J&W RS780UVD-AM2+
(780g GPU@1GHz)

Još kad bi toga bilo kod nas da se pazari.

Vidim da je u Telixov cenovnik stigao Biostar ta780g, 10tak evra skuplji od 690g.
Ozbiljno se razmisljam da ga uzmem iako sam za jednu masinu pazario 690g i zadovoljan sam.
Jedino mi nisu jasni ti inzenjeri koji projektuju te ploce!? Ajd' sto ni na ovoj ploci nema firewire (koji je hronican nedostatak svih biostar ploca), nego su skinuli i hdmi i tvout, a i layout je zeznut tako da ako iskoristite oba pci slota (sto je vise nego izvesno) ne moze (recimo kasnije) da se stavi neka jaca kartica sa dual slot hladjenjem :S:
Znaci umesto da zadrze solidan layout ploce ili da ga jos poprave, oni ga totalno zeznu :wall:
******izam.

ja porucio ta780g, videcemo sutra kakav je...
ukazala se potreba za jednu integrisanu masinu u okolini, pa cu taman svoju plocu da udomim, a ovu novu da vidim kakva je... uz minimalnu doplatu
ako bude tog crossfirea, bice to zanimljivo |))

evo, stigla, ugradio...
prvi utisak da se na ploci stedelo... kraca je za ceo red srafova (na ta690g sam zavrnuo 8, a ovde samo 6), sve je maksimalno zbijeno... ugradnja hyper tx2 je bila agonija... ostali kablovi su svi legli na svoje mesto...
taman sam se pondao da su sklonili flopi, ali nsita od toga...
ako uzmete ozbiljniju graficku (2slot), nema nade da koristite pci slot ispod, tj sumnjam i sa 1slot kulerom bi bilo gusto...

kakva je za oc ne mogu bas da ocenim, ovaj black edition se clockuje na cemu bilo, zbog otkljucanog mnozioca |)
ako me ne bude mrzelo kasnije da se malo poigram, ali me inace mrzi da guram fsb, da se zezam sa ht i sa memorijom itd...

bios je skroz drugaciji... AMI je u pitanu, umesto dosadasnjeg awarda, opcije su sve drugacije... za overvolt cpu imam samo par opcija (+0.1, +0.2 i +0.3)... koliko vidim ostale oc opcije su na mestu, pitanje samo fsb-a koji bi se dao iscupati...
speedfan cita napone, malo se gubi oko temperature: ima jednu od 16c, jednu od 127 i jednu od 28-30 - to mislim da mi je to cpu, ostalo ce doci na mesto nekim bios updateom

uzecu malo kasnije da se igram ove blentave igrice sto tu imam, pa mogu i to da vam javim... 3dmark ne vredi da teram, mislim da sam video negde na netu skorove...

epilog je da sad imam jednog ta690g viska koji ce verovatno ici mojoj majci ako ne nadjem boljeg kandidata i phenom i hybrid crossfire sam ready |)

koliko se greje SB700, onaj hladnjak na njemu ne uliva bash poverenje. Montaza nekog alternativnog hladjenja je dodatno zakomplikovana blizinom PCIX slota?

...

hladnjaci su isti kao i na 690g... naponi na cipsetu su cak i snizeni, tak oda mi ne deluje da bi to mogao biti problem...

edit:
sad sam ga pipao... hladnjak na sb je cini se tanji nego na 690g (mada mi sad ova nije vise pri ruci da proverim...) i definitivno je priiilicno topao... e sad, moglo bi tu da se stavi kakvo bilo hladjenje, ali se meni ideja aktivnog hladjenja ne svidja, a pasivac bi sigurno smetao ako bih stavio pciex karticu (ko kod nf4...)

no tu je garancija, ako bude problema, kuciste mi je provetreno, a ja masinu nikad ne gasim, tako da je to pravi test poligon |))
i setio sam se jos jednog problema - ima samo jedan 3pinski konektor za ventilatore |[ plus jedan 4pinski za cpufan...

Poslednja izmena:
jos jedan dan, jos iskutava...
sad malo pozitivnih |)
prvo, izgleda da je naponska jedinica stabilnija (nema vdropa, bar koliko ja vidim), ali i dalje ima undervolt... uglavnom ploca cita 1.33v za 3 ghz... za 3.1 mi i dalje treba 1.38 tj 1.30+0.1 - 0.2(undervolt), a 3.2 nisam imao zivaca da isterujem kad je orthos stabile...
no posto je ovo moje sad prvenstveno htpc masina, sad me je zanimalo kako ce cnq da radi i zakljucak je odlicno!
na ta690g ni najnoviji bios nije sredio bas skroz onaj fan control, dok ovde evo sa ovom prvom verzijom i sa fanom koji ima 3 pina (hyper tx2) stvar sljaka odlicno... usporio je tx-a da se ne cuje uopste, a cpu je na 1ghz.. naravno vratio sam ga da radi na defaultu, jer oc i cnq ne valja mesati |)) posto necu biti kuci, nemam bas svrhe da dl radi na 3ghz i pri tom vuce onolku struju, kad moze na 1ghz da stedi |))

Što lepo niste otvorili novu temu o 780G da bi bilo pregledno ?

Modovi, da li neko moze da splituje topic? da napravimo novi za TA780g ili generalno 780g ploce?

jos jedan dan, jos iskutava...
sad malo pozitivnih |)
prvo, izgleda da je naponska jedinica stabilnija (nema vdropa, bar koliko ja vidim), ali i dalje ima undervolt... uglavnom ploca cita 1.33v za 3 ghz... za 3.1 mi i dalje treba 1.38 tj 1.30+0.1 - 0.2(undervolt), a 3.2 nisam imao zivaca da isterujem kad je orthos stabile...
no posto je ovo moje sad prvenstveno htpc masina, sad me je zanimalo kako ce cnq da radi i zakljucak je odlicno!
na ta690g ni najnoviji bios nije sredio bas skroz onaj fan control, dok ovde evo sa ovom prvom verzijom i sa fanom koji ima 3 pina (hyper tx2) stvar sljaka odlicno... usporio je tx-a da se ne cuje uopste, a cpu je na 1ghz.. naravno vratio sam ga da radi na defaultu, jer oc i cnq ne valja mesati |)) posto necu biti kuci, nemam bas svrhe da dl radi na 3ghz i pri tom vuce onolku struju, kad moze na 1ghz da stedi |))

nabavio plocu (TA780G M2+), za sada sasvim lepo radi. Masina je za torrente pa sam stavio Vistu i Semprona LE1100, kuciste je Antec P182 i najglasniji ventilator je onaj na procesoru:S: Temperatura procesora ne prelazi 20 stepeni, a AMD 780G u leru oko 40. Hladnjak na SB700 je stvarno beda ali izgleda da mu ni ne treba vise sto je ustvari dobra stvar:D. Bolje hladjenje bez nekog budzenja je skoro nemoguce izvesti posto je chip prilicno zbudzen ispod PCI-X slota. OC nisam stigao da probam kao ni HD sa Sempronom :d

jer bi mogo 5000+be sa 780g na nekih 3gh

Za koliko se moze naci 780g i koliko je brza ta integrisana grafa, ako je brza? :)

pa brza jeste, ali sad koliko tebi brzo treba to je do tebe.
Ako planiraš da igraš neke zahtevne igre onda nije brza.

Malo sam se lose izrazio..koliko je brza od 690g i koliko skuplja? I koliko nalaziva u bg :(

E sad za to moraš naći neki test 780g-vs+690g, ali mislim da je razlika primetna, ipak prošlo je godinu dana od stare serije, promenilo se svašta.

gugl`o sam, ali nishta konkretno...ta 780g izgleda podrzava onaj hibrid, integrisana i neintegrisana u isto vreme :D

Stize ove nedelje u telix nova posiljka 780g :)

Svaka čas moderatori za split.
Nego jel našao neko negde poređenja 780g-vs-690g??

Ima na AmdZone-u,mada su malo izmesani testovi jer su koristili i Phenom 9600 u kombinaciji sa ovom plocom i poredili sa novim 4850 Athlonom(45W,65nm,2.5Ghz,2x512KB L2,RevG2,novi low power procesor koji menja G1 4800+).
Model koji je testiran je GigaByte GA-MA78GM-S2H.
Cini mi se da su nesto losije rezultate dobili za int. grafiku (na 780G) nego sto sam video na nekom kineskom sajtu.Moguce da je BIOS nezreo i da ovaj model 780G ploce nema sideband(dedicated) DDR2 memoriju za int. grafiku.

AMD Zone Review

Poslednja izmena:
Zaostravanje situacije

Narode,
Izgleda da se situacija s plocama za AM2+ soket rapidno popravlja ( na opstu radost fanova AMD-a) te nam se izbor znacajno poboljsava i samim tim javlja se dilema sta izabrati a da se ne napravi greska pri izboru!!!
Izaslaje nova J&W RS780UVD-AM2+ ploca koja donosi dosta novina i obilje OC mogucnosti pa mi se cini da ce biti otrov i pravi izazov za one koji zele preci deklarisane limite komponenti i tako uci u legendu...
Kazu da je ima u PIN-ovim prodavnicama ali nisam nista vise uspeo saznati (cena i sl)
ima i solidan clanak o njoj: http://www.itsvet.com/tekst/j&w-rs780uvd-am2+/958/
a ljudi koji su je malo testirali i prilozili neka saznanja su ovde:
http://www.ocworkbench.com/2008/J&W/J&W RS780UVD-AM2+/g2.htm
Molio bih vas za vase misljenje i ocenu.
Pozdrav
:)

znachi odluka je pala, 690g zaobilazim :D Jel ima taj gigabyte `de da se kupi, i zna li mu se cena? :)

Danijel je kupio vec 780G plocu :).Koliko sam zakljucio iz njegovih postova on je covek zadovoljan :).

Ja sam pričitao i ovde na benchu a i na stranim sajtovima da te J&W ploče imaju svoje bubice i da nekad neće da rade kako treba.
Navodno imaju probleme sa raznim memorijama i memorijskim podešavanjima.
Ništa još nisam proverio, pošto se nisam susreo sa njima, tako da nemogu da tvrdim, samo prenosim šta sam pročitao.

Hm...e vala ja necu biti taj koji ce eksperimentisati sa J&W :D

Ovaj gigabyte je primamljiv, al` osecam da ce biti min 20e skuplji od biostar...Danijel00, ima li taj "skriveni bios" za overklok grafike na biostar? :)

Znaci obavezno pogledati link koji je jet set willy postavio :D Da se ne poveruje....Ovo mu dodje skoro kao hd2400pro, a jace od ati 9800pro? :)

Poslednja izmena:
Meni samo nije jasno zašto je inžinjeri u Biostaru vođeni modelom TA690G nisi napravili i ovaj 780G model.
Po meni TA690G ima savršen layout, sve je dostupno, čak je i PCI-E slod odvojen od PCI slotova što je čini idealnom za HomeSistem, upakovana u neko HTCP kućište može da se smesti gde god to poželite.
Layout 780G ploča mi se nesviđa, doduše J&W ima solidan samo iz razloga što ima 6xSATA2 priključaka, GB je solidan ima sve što treba (možda još jedan SATA2).
Sviđa mi se jako mala potrošnja ovakvog sistema.
Samo me interesuje ovaj hybrid CS. Da li on radi sa "svim" kartama (vidim da se kad se ubaci jaka karta on gasi), ali šta ako se ubaci recimo 2600pro ili 3650 šta se onda dešava. Da li se i onda gasi ova int grafika ili i ona pridodaje još malo ovim već "dovoljno jakim" kartama?

Nazad
Vrh Dno